A ​történelem előtti világ atlasza 1 csillagozás

Douglas Palmer: A történelem előtti világ atlasza

A ​Föld 4,5 milliárd éves történetének legnagyobb részét számunkra teljesen szokatlan geológiai, földrajzi és éghajlati viszonyok jellemezték, és az élővilág is merőben más jellegű volt. A történelem előtti világ atlasza című könyv látványos és igen korszerű, a legutóbbi kutatási eredményekre épülő képet fest bolygónk múltjáról, remek áttekintést adva az egyes földtörténeti időszakok ősföldrajzi viszonyairól és az élet fejlődéséről. A könyv első fejezetében egy-egy jellemző pillanatot ismerhetünk meg a kontinensek vándorlásának örökké zajló folyamatából, és az akkoriban jellemző környezeti és biológiai állapotokról is információkat kapunk. Nagyszerűen összeállított térképsorozaton követhetjük nyomon, miként helyezkedtek el a régmúlt időkben a szárazföldek. Képet kaphatunk a Föld belső és külső erőinek örök viaskodásáról, amelyek hegységeket szülnek vagy tarolnak le, vagy éppen a tengerszintet és az éghajlatot változtatják meg. Bepillanthatunk azokba a katasztrofális eseményekbe is,… (tovább)

Eredeti cím: Atlas of the Prehistoric World

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
GABO, Budapest, 2000
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639237308 · Fordította: Simon Tamás

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Hoacin
Douglas Palmer: A történelem előtti világ atlasza

Rég éreztem magam olyan jelentéktelen porszemrészecskének, mint mikor végiglapoztam ezt a fantasztikus atlaszt, a 4,5 milliárd éves Földünk történetét. A térképek 50 millió éves időszakokra bontva mutatják be a vándorló kontinensek éppen aktuális elhelyezkedését, a születő óceánokat, a hegységképződéseket, emellett végigkövetjük az állatok és növények fejlődéseit, kihalásait, elterjedéseit. Szinte minden oldalon szerepel egy-egy érdekes fosszília, sosem szerettem volna még annyira régészkedni, és pl. irídiumban gazdag rétegeket vizsgálni, mint mikor a könyvet olvastam. Természetesen a dinoszauruszos időszakok ragadtak meg leginkább, (kérek szépen néhány kezes oviraptort ajándékba), ép ésszel alig tudom felfogni, hogy a dinók 165 millió éven át virítottak ezen a bolygón, mi pedig ehhez képest alig vagyunk itt egy fél szempillantásnyi ideje, és a bolygó történelmének eme észlelhetetlenül rövid töredékmásodperce alatt máris sikerült így leharcolni ezt a világot… spoiler ha külső szemlélő lennék, a mielőbbi kihalásunkért szurkolnék.
Érdekesek ezek a kihalások amúgy, a földtörténeti időszakok határain jellemzően tömegesen fordultak elő, több alkalommal tűnt el az aktuális fajoknak akár 40%.a is. A dinoszauruszok kora pedig viszonylag hirtelen ért véget… ami geológiai értelemben akár 100.000 évet is jelenthet. Tejóég, a puszta létemet most sikerült még jelentéktelenebbnek éreznem. :D
A sztromatolitok, trilobiták, páfrányfák, és az ordovícium időszak pedig még mindig elvarázsol. És persze az archeopteryx. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Koch Nándor (szerk.): A Föld őstörténete
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt
Rainer Crummenerl: A jégkorszak
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Philip Heselton: Földmisztériumok
Iain Parsons (szerk.): Reader's Digest világatlasz
Hédervári Péter: A görög Pompeji
Peter Göbel – Birgit Beyer – Regine Ermert – Gabriele Forst – Renate Mangold: Lenyűgöző bolygónk: a Föld
Brian M. Fagan (szerk.): Jégkorszak
Hartai Éva: A változó Föld