Minden ​család pszichotikus 55 csillagozás

Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nagy ​esemény előtt áll a Drummond család: mindannyian összegyűlnek Orlandóban, hogy jelen legyenek egy űrhajó kilövésénél, rajta lesz ugyanis Sarah, aki – bár félkezű, mert az anyja a terhesség alatt egy szörnyű gyógyszert szedett – az egyetlen olyan ember a családból, aki elért valamit az életében.

A többiek? Janet, az anya a válása óta magányában rákattant az internetre: ForróÁzsiaTini néven látogatja a chatszobákat, és tiltott gyógyszereket próbál szerezni az AIDS okozta betegségeire. Ted, az exférje, aki valamikor keményen ivott és kábítószerezett, pokollá téve a család életét, most a trófeafelesége mellett próbál új életet kezdeni – bár a májrákja miatt aligha élvezheti sokáig. Wade tizenhét évesen elszökött, nőkkel tartatja ki magát, vagy épp csempészetből élt meg, s most ő is AIDS-es, egy újszülöttekkel kereskedő bűnöző család… és Drummondék betegségei, őrületei, titkai, veszekedései és kibékülései.

Coupland az 1991-ben megjelent X generáció-val lett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Európa, Budapest, 2007
370 oldal · ISBN: 9789630783644 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Enciklopédia 10


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

petibácsi>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Korrekt kis Coupland-regény. Ami elsőre szembe tűnt (azon kívül, hogy ennyi AIDS-es karaktert összesen nem láttam az eddigi olvasmányaimban, nem hogy egy könyvön – sőt, egy családon – belül), hogy borzasztó életszerűtlen, ahogy a szereplők a legsúlyosabb defektjeikkel is (van itt még alkoholizmus, kábítószer-függőség, májrák, születési rendellenességből eredő végtaghiány, stb.) bármikor képesek poénkodni, szóval néhol tényleg csak annyira vehető komolyan, mint egy Simpson család vagy Family Guy epizód. Sőt Coupland ezt a bohóka életszerűtlenséget ugyanúgy a cselekmény fordulatosságával, pörgősségével, siettetésével igyekszik elfedni. És mivel a regény harmadától szereplőink szinte állandóan úton vannak, „fogócskáznak”, egy idő után kicsit olyan volt olvasni, mintha A család kicsi kincse című filmet nézném, úgy, hogy ott az összes szereplő a nagyapa :D
A másik meg, hogy ha valaki ismeri Chuck Palahniuk műveit, itt nagyon szépen megmutatkoznak azok a témák és stíluselemek, amik Palahniuknál már továbbgondolva, továbbfejlesztve vannak jelen, szóval mint Palahniuk „előfutára”, tulajdonképpen az ő rajongóinak is ajánlható.

Morpheus>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Sötét, mégis humoros mese felnőtteknek. Első könyvem Couplandtól, de biztosan nem az utolsó.

Pixelhiba>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Úgy tűnik egy nyaralás = egy kék Coupland, ez eddig a legbetegebb és legfárasztóbb, nem áll le egy fél oldalra sem, annyira ki van centizve minden, hogy az néha már túlzás, paródia ide vagy oda. Olyan, mintha az egész világ szennyét bele akarta volna sűríteni, és a cím is inkább: Az egész világ pszichotikus, de azért nagyon szórakoztató volt, és még a végére is bele tudott tenni egy olyan meglepetést, hogy csak tátottam a számat.

Qwerf>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Ellőtték a filmajánlómat… :(
Szóval ennél a regénynél kétségtelenül a címe fogott meg; olvasatán már láttam magam előtt a „mondanivalót”, hogy mindenkinek a saját családjával a legnehezebb, mert még ha semmivel sem bolondabbak a többiekénél, magunk sokszor akkor is úgy érezzük, bla, bla… S ez szinte mindegy is milyen történetbe van ágyazva, kíváncsi voltam rá.
De amit kaptam az egy borzalom. Nagyon nem szerettem olvasni.
A család kicsi kincse című film az, ami számomra tökéletesen visszaadja a „problémás család” témáját, megfelelő mértékben humorral vegyítve (csakhogy ne valami eretvágó mozi legyen belőle), de mégis megmarad egy komolyan vehető alkotásnak, drámai felhanggal – zseniális karakterekkel. No, valami ilyesmit vártam ettől is, de itt, hogy minden második ember AIDS-es, a harmadik rákos, a negyedik végtaghiányos, az ötödik ilyen, a hatodik olyan, nem, nem, hagyjuk, mert ez olyan szinten hiteltelen és a valóságtól elrugaszkodott, hogy egy percig nem tudtam komolyan venni. Persze, oké, hogy ez direkt stílus az írótól, ahogy alattam is írták, és sokakat ez a kevés helyen látott túlzott banalitás fog meg, de engem már iszonyatosan irritált, mielőbb befejezni a könyvet, hogy többet foglalkoznom ne kelljen vele, csak ez járt a fejemben.
Ja, hogy ez az abszurd? Drágáim, akkor nagyon nem kérek belőle…!

kulturzaj>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Fura volt az egész.

Ahogy olvastam, sárga színben játszódott, forgott a belső film. Hümm, biztos Florida, ja meg a meleg miatt. Az elején sokat értetlenkedtem, és majdnem biztos voltam benne, hogy ez nekem nem fog tetszeni. Aztán történt valami, beindult a könyv, én meg ültem, rágtam a körmöm, és nem tudtam elég gyorsan lapozni. Egyre több csudajó és gyönyörű gondolat íródott le, és a végére Coupland elérte, hogy a szívembe zárjam a könyvét.

Szerettem.

5 hozzászólás
fezer>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Nem vagyok az abszurd olyan nagy rajongója, ugyanis hamar be tudok sokallni tőle, de ebben a könyvben ez mégse zavart. Na jó, talán a végére már kicsit, de ettől függetlenül imádtam. Hangosan nevettem végig, és alig vártam, hogy újra kézbe vegyem, akárhányszor elszakítottak tőle a körülmények.
A mostani dilemmám pedig az, hogy nem lesz e sok, ha olvasok még egy Couplandet azon nyomban? :)

6 hozzászólás
Kremy>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Az első gondolatom az volt,hogy ebből miért nincs film? A második az,hogy a saját családomnál is van bonyolultabb,legalábbis papíron.

dudorka>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Zűrös mese az életről.
Hol megmosolyogtatott, hol mélyen elgondolkodtatott, de az is előfordult, hogy meghatódtam, mert a feketén-fehéren előttem virító szavak-érzelmek olyan ismerősek voltak…
Szerintem Douglas Coupland jó arc.

LakiGeri>!
Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Nekem nagyon tetszett a könyv. Tetszik az író stílusa, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

A könyvtár hűvös és hétköznapi volt. Olyan emberek látogatták, akiknek az életében nincs kiszámíthatatlan, akiknek a családjai még CD-tartót és új pulóvert adtak egymásnak karácsonyra, akik sose hamisították meg egymás aláírását, sose volt viszonyuk Jamie nevű úszómesterekkel és Nicole nevű alkalmazottaikkal.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Zoltán>!

– Tudja, meggyógyítani a rákot, az egy dolog, de meggyógyítani a társadalmat megint más. Egy olyan nagy betegség meggyógyítása, mint a rák, tönkretenné a biztosító ágazatot és vele együtt a bankrendszert. Minden egyes évvel, amivel növeljük az átlagéletkort, súlyos pénzügyi válságot kreálunk.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rák · válság
petibácsi>!

Hogyan változtam meg? Tudod, mit? A legnagyobb változás, hogy már nem hiszek a jövőben – vagyis leszoktam róla, hogy a jövőre úgy gondoljak, mint valami helyre, mint Párizsra vagy Ausztráliára… egy helyre, ahová el tudsz menni. Elkezdtem abban hinni, hogy mindannyian megyünk, megyünk, megyünk folyamatosan, de nem vár egy város vagy hely az út végén. Csak megyünk. Ennyi.

159. oldal

dudorka>!

Ted kiöntötte az italokat mindkettőjüknek. Nem volt szűkmarkú. Látszott, hogy jár edzeni, és olyan valaki veszi a cuccait, aki követi a divatot. Aztán egy pillanatra valami villanást látott apja szemében. A villanás azt mondta: Szar ez az egész, Wade, csak ne mondd ki a szavakat hangosan, mert akkor még ez a szar is elmúlik, és akkor itt maradunk a semmivel.

44. oldal

bbea>!

-Tudod, Wade, furcsa, de valahogy sokkal könnyebb megtenni dolgokat, mint nem megtenni őket.

38. oldal

Zoltán>!

Mostanában kezdek rájönni: a hibáztatás a lusta ember eszköze, hogy kiismerje magát a káoszban.
.
.
Ez káosz. Csak káosz. Véletlenszerű számok jönnek ki egy kozmikus lottóhúzáson.

160. oldal

Qwerf>!

A családok nagyon elnézőek, ha mások családjáról van szó. A sajátod az egyetlen család, ami igazán ki tud akasztani.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
dudorka>!

Az életünk legfőbb mozgatórugója, hogy elkerüljük a valószínűség törvényei által ránk lődözött nyilakat. Amilyen hamar csak tudjuk, elbarikádozzuk magunkat a gyűlölet és pusztítás véletlenszerű cselekedetei elől. Mindenütt jelen van – a házainkat elválasztó falakban, az idegenekkel szembeni gyanakvásban. Hatmillió emberből egyet csap agyon a villám. Százból tizenöten szenvednek mélydepresszióban. Tizenhat nőből egy esik át mellrákon. Harmincezer gyerekből egy születik súlyosan deformálódott végtaggal. Minden ötödik amerikai lesz erőszakos bűncselekmény áldozata. Valóságos csodának számít egy olyan nap, amin nem történik semmi rossz, olyan nap, amikor semmi se romlik el, ami elromolhatna. Egy unalmas nap az emberi lélek diadala, az unalom pedig olyan luxus, amely sose adatott meg fajunknak a történelem során.

114. oldal

mistea>!

Nem vagyok eléggé résen. Nem figyelek annyira, amennyire kellene. Francba, egész életemben csak néztem, néztem, néztem a világot, de biztos vagyok benne, hogy abban a pillanatban, ahogy elfordítom a tekintetemet erről az aszfaltról, akkor fog megnyílni a föld – pedig ha odanéznék abban az egyetlen pillanatban, a bolygó olvadt, fehér magjába látnék…

173. oldal

mistea>!

Elszúrtam? Mihez képest? Mi lennék most, ha jól keverem a lapokat? Bíró? Kitömött vállú kosztümöt hordanék, miközben valami elektronikai vállalatot vezetnék? Muffinboltom lenne? Ez a siker? A siker kudarc; a kudarc siker. Annyi összevissza jelzést kaptunk egyszerre, hogy a végén semmi nem lett belőlünk.

217. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Moore: Biff evangéliuma
Chuck Palahniuk: Túlélő
Christopher Moore: Csak egy harapás
Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Thomas Pynchon: A 49-es tétel kiáltása
David Duchovny: Szent tehén
Richard Kadrey: A végítélet kis doboza
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Nathanael West: Sáskajárás / Törtszív kisasszony / Egy kerek milliócska