57. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
!

Vendéglő ​a világ végén (Galaxis Útikalauz stopposoknak-trilógia 2.) 380 csillagozás

Douglas Adams: Vendéglő a világ végén Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
800 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Marvin nem volt igazán kistermetű robot, de mégis siralmasan aprónak hatott a gigantikus fekete tankhoz képest, amely most megállt előtte. A tank végigszondázta a robotot, aztán visszahúzta az érzékelőit. Marvin meg sem moccant. – Félre az utamból, kicsi robot – morogta fenyegetően a tank. – Attól tartok – mondta Marvin –, épp avégett kellett itt maradnom, hogy az utadat álljam. A szonda ismét előbukkant, hogy újra megvizsgálja Marvint, majd gyorsan visszahúzódott. – Hogy te az utamat álld? Nekem?! – mennydörögte a tank hitetlenkedve. – Viccelsz? – De tényleg – mondta Marvin. – Na és milyen fegyvered van? – dörögte a tank. – Találd ki – felelte Marvin…”

Eredeti mű: Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
GABO, Budapest, 2001
224 oldal · ISBN: 9639237531 · Fordította: Nagy Sándor
>!
GABO, Budapest, 1998
224 oldal · ISBN: 9638009624 · Fordította: Nagy Sándor
>!
Móra, Budapest, 1992
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631168964 · Fordította: Nagy Sándor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Arthur Dent · Ford Prefect · Zaphod Beeblebrox · Trillian


Hirdetés

Kedvencelte 44

Most olvassa 28

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

+
>!
csillagka P
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

6*7=42 azaz negyvenkétszer két hónap kellett, hogy újra kézbe vegyem a „világ leghosszabb trilógiájának” második kötetét. spoiler
Nem igazán tudok újat mondani a komputerem még nem ismeri az összes tényt, ami a kiértékeléshez szükséges. Sok érdekes, elgondolkoztató friss ismeret került a birtokába, ezzel alapvetően változott a véleménye, és elég komoly nyomás érzek részéről, hogy újra bevigyem az első kötet adatait (hátha valami felett elsiklott ezért a *ozás nem volt megfelelő)
Hagyom még dolgozni, és további infók betáplálása előtt nem várok ennyit az adatfeldolgozással, nehogy lefagyjon.

1 hozzászólás
+
>!
MLinda P
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Továbbra is azt gondolom, józanul nem lehet ilyet írni, de már nem vagyok ebben annyira biztos, mint az első rész olvasása után (http://moly.hu/konyvek/douglas-adams-galaxis-utikalauz-stopposoknak/en-es-a-konyv/mlinda). Egyre jobban tetszik, de a harmadik előtt kell valami más, mert ha túladagolom, még a végén színes-szagos törölközőkre fogok vadászni az IKEÁ-ban miközben azt kiabálom majd, hogy negyvenkettő, negyvenkettő…

+
>!
PandaSára
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Igazán szórakoztató volt, talán egy kicsit nekem jobban is tetszett, mint az első rész.
Vagy csak több minden ismerős volt benne? Az első rész kicsit olyan kusza paródiának éreztem, ebben a részben viszont rá kellett döbbennem, mindennek oka van :)
Annak idején, amikor angolul tanultam, igencsak meggyűlt a bajom az igeidőkkel, ezért remekül szórakoztam azon, ahogy Douglas Adams kitalált még egy párat. :)
Humoros. Várom a következő részt.

5 hozzászólás
+
>!
chhaya P
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

A második rész közel hasonló színvonalat hoz, mint az első. Különösen tetszett, hogy mennyire fantáziadús és jól felépített ez a világ, hogy minden összefügg mindennel… Kíváncsian várom a folytatást.

+
>!
Fummie P
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Eddig azt hittem, hogy tökéletes marhaság az egész. De most rájöttem, hogy igazából így van értelme mindennek.

+
>!
Kalyber I
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Az első rész is már remek volt, de most aztán brillírozik a szerző, és annyira elengedi a fantáziáját, hogy az embernek madzagra kell kötni olvasás közben…
Pehelykönnyeden éles társadalomkritika, jóféle időutazós sci-fi és mélyfilozófia egyben.
Hangosan nevettendettemd(t) az ezeregy igeidő időutasoknak című részen (voltd). Imádottandottam majdt!

+
>!
Trillian26
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

A Galaxis útikalauz stopposoknak trilógia második része is hihetetlenül jó. A történet továbbra is váratlan fordulatokat tartalmaz (többek között, a törölköző mellett). A Vendéglő a világ végén humoros és ötletes mű. Zseniális, ahogy az előző része is. Nagyon tetszett a Telepszichopatikus Turbomixer és az Univerzum vezetője is. Végre megtudhatjuk a kérdés lenyomatát. És a törölköző mellett mindig legyen nálunk gumikacsa is, hiszen: "Az ember sosincs igazán egyedül, ha vele van a gumikacsája." :)

+
>!
Beatrice8
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Imádtam ezt is és ezt már igazán.. nem tudom, szavakkal nem kifejezhető, olvasd el ! Ha tudod.

+
>!
Dodd
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

A könyv eleje nehezen csúszott le, de egyszer csak azt vettem észre, hogy már ebédszünetben is olvasnom kell. Kicsit zavaros a sztori, nem mindig volt élvezhető. Nem hiszem el, hogy ezért 42 :/ De a vége király volt, a szerencsétlenek társadalma volt a kedvencem, többször hangosan felröhögtem :)

+
>!
Múzsa
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

Á, hihetetenül jó könyv. :) Imádom Douglas Adams stílusát.


Népszerű idézetek

+
>!
mazsa

Az ember sosincs igazán egyedül, ha vele van a gumikacsája.

32. fejezet

7 hozzászólás
+
>!
Panni777

Az előzményekből:
Kezdetben volt az Univerzum teremtése.
Ez sokak rosszallását kiváltotta, s elterjedt vélemény szerint nem tartozott a legjobb húzások közé.

(első mondat)

+
>!
mazsa

Ha az emberek nem járatnak folyton a szájukat, óhatatlanul elkezdene működni az agyuk.

21. fejezet

+
>!
Surréalisme

– Tiszta őrület – mondta –, szemenszedett képtelenség! De ki kell próbálnunk, mert képtelenségnek viszont ragyogó.

219. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Chrissie P

Van egy elmélet, miszerint, ha egyszer kiderülne, hogy mi is valójában az Univerzum, és mit keres itt egyáltalán, akkor azon nyomban megszűnne létezni, és valami más, még bizarabb, még megmagyarázhatatlanabb dolog foglalná el a helyét.
Van egy másik elmélet, amely szerint ez már be is következett.

1. fejezet előtt

+
>!
The_General

Az Útikalauz tévedhetetlen. A valóság gyakran pontatlan.

40. oldal (GABO Kiadó)

+
>!
Evione

– Ja, igen. Zaphod?
– Eee, igen?
– Ha bármikor úgy éreznéd, hogy segítségre szorulsz… érted, ha bajba kerülnél, és jól jönne egy segítő kéz, hogy kihúzzon a pácból…
– Igen?
– Akkor nyugodtan fordulj fel!

2. fejezet

+
>!
SadPanda

Az a legnagyobb gond…. az az egyik legnagyobb gond, tudniillik van belőle több is… szóval, az emberek kormányzásával kapcsolatos számtalan fő gond egyike annak a személyével függ össze, akire ezt a feladatot rábízzák, jobban mondva, akinek sikerül rávennie a többieket arra, hogy engedjék meg neki, hogy azt csináljon velük, amit akar.
Összegezve: jól ismert tény, hogy azok az emberek, akik mindenáron kormányozni akarják a többieket, ipso facto, a legalkalmatlanabbak erre a célra. Az összegzést összegezve: ha valaki el tudja érni, hogy elnökké választassa magát, akkor arra a világért sem szabad rábízni ezt a munkát. Az összegzés összegzését összegezve: az emberekkel folyton csak baj van.

115-116. oldal, 28. fejezet

1 hozzászólás
+
>!
ppayter

Íme néhány szócikk a könyvből:

Az Univerzum – néhány tény, melynek ismerete megkönnyíti benne az életet:
1. TERÜLET:
Végtelen. A Galaxis Útikalauz Stopposoknak a következő értelemben használja a "végtelen" szót. Végtelen: Nagyobb, mint a valaha létezett legnagyobb dolog, továbbá nagyobb sok egyéb dolognál: Nevezetesen, sokkal nagyobb, mint az elképesztően óriási, a baromi nagy és a "Hű, ezt nézd meg, mekkora!". A végtelen olyan nagy, hogy hozzá képest a nagyság maga is eltörpül. Olyasmiről van szó, amit leginkább a gigantikusszor kolosszálisszor lélegzetelállítóan hatalmas képzetével tudnánk érzékeltetni.
2. IMPORT: Nincs.
Végtelenül nagy területre lehetetlen bármit is importálni, mivel nincs olyan, hogy "kívül", ahonnan az import származhatna.
3. EXPORT: Nincs.
Lásd: Import.
4. NÉPESSÉG: Nulla.
Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért, mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az egész Univerzum népessége maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei.
5. PÉNZNEM: Nincs.
Valójában három szabadon konvertálható valuta létezik a Galaxisban, de egyik sem számít. Az altairi dollár mostanában omlott össze, a flainiai pitykebigyó csak flainiai pitykebigyóra váltható, és a trigani purnak is megvannak a maga speciális problémái. Az egy pur egyenlő nyolc ningi átváltási arány magában véve még nem jelentene gondot, csakhogy a ningi olyan háromszögletű gumiérme, amelynek hatezer-nyolcszáz mérföld az oldalhossza, s ennélfogva soha senki nem gyűjtött össze annyit belőle, hogy összejött volna egy purra való. A ningivel viszont nem lehet üzleteket bonyolítani, mert a Galaktibankok nem hajlandóak aprópénzzel bajlódni. Ebből az is levezethető, hogy a Galaktibankok maguk is a zabolátlan fantázia termékei.
6. MŰVÉSZET: Nincs.
A művészetnek az a feladata, hogy tükröt tartson a természet elé, és egész egyszerűen nem létezik akkora tükör, amely elég nagy volna erre a célra. (Lásd az 1. pontot.)
7. SZEX: Nincs.
Nos, ami azt illeti, rengeteg van belőle, főleg azért, mert a pénz, a kereskedelem, a bankok, a művészet és minden egyéb teljes hiánya miatt nincs semmi más, ami leköthetné az Univerzum nem létező lakóinak figyelmét. Mindazonáltal ebbe nemigen érdemes itt hosszabban belebonyolódni, mivel az egész kérdéskör roppant szövevényes. Akit további részletek érdekelnek, az lapozza fel a hetedik, kilencedik, tizedik, tizenegyedik, tizennegyedik, tizenhatodik, tizenhetedik, tizenkilencedik és a huszonegyediktől a nyolcvannegyedikig terjedő fejezeteket, valamint az útikalauz teljes hátralevő részét.

19. fejezet vége

+
>!
Evione

– Ha egyszer az életben a szemem elé kerülök – fogadkozott Zaphod –, úgy leütöm magamat, hogy azt sem fogom tudni, mi ütött belém!

8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Zaphod Beeblebrox

A sorozat következő kötete

Galaxis Útikalauz stopposoknak-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Dan Abnett: Az áruló
Ian McDonald: A dervisház
Ian Watson: Inkvizítor
Ian Watson: Nehéz kérdések
Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma
Ian Watson: Az Úr Világa
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset