The ​Hitchhiker's Guide to the Galaxy (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy trilogy 1.) 76 csillagozás

Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Seconds before the Earth is demolished to make way for a galactic freeway, Arthur Dent is plucked off the planet by his friend Ford Prefect, a researcher for the revised edition of the The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy who, for the last fifteen years, has been posing as an out of work actor. Together this dynamic pair begin their journey through space aided by quotes from The Hitch Hiker's Guide „A towel is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have” and a galaxy-full of fellow travellers: Zaphod Beeblebrox – the two-headed, three-armed ex-hippie and totally out to lunch president of the galaxy; Trillian, Zaphod's girlfriend (formally Tricia McMillan), whom Arthur tried to pick up at a cocktail party once upon a time zone; Marvin, a paranoid, brilliant and chronically depressed robot; Veet Voojagig, a former graduate student who is obsessed with the disappearance of all the ball-point pens he has bought over the years.

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Pan Macmillan, London, 2021
320 oldal · ISBN: 9781529046137 · Illusztrálta: Chris Riddell
>!
Pan Books, London, 2020
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529034523
>!
Pan Books, London, 2016
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509808311 · ASIN: 1509808310

17 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Marvin · Zaphod Beeblebrox · Trillian


Kedvencelte 12

Most olvassa 8

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bookworm1227>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Ez a könyv teljes egészében értelmetlen és érthetetlen off, tele van a legnagyobb bölcsességekkel, ugyanakkor a legnagyobb hülyeségekkel is és egyszerűen nevetséges, de a legzseniálisabb módon. Abszolút megértem, miért tett szert ekkora hírnévre.

Egyedülállóan szórakoztató történet, mégha kicsit fárasztó is. :D De én imádtam a humorát meg a sok zagyvaságot. Egész biztosan folytatni fogom.

Beatrice8 P>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Angolul is imádtam! Azért be kell ismernem, hogy sok mindent nem értettem :D. Nem a legkönnyebben felfogható és megérthető könyv magyarul se, de angolul meg pláne nem. Illetve rá kellett jönnöm, hogy én nem emlékszem a könyvre. Azt hittem, hogy nem lesz itt gond, hiszen kenem-vágom én a történetet, aha hát nem! Igazából én a filmre emlékszem :D. Persze a könyvet is olvastam anno, de aztán azt felülírta a film többszöri megnézése. Így egyes beszélgetések teljes meglepetésként értek. Másoknál pedig hiába vártam, hogy megértsem a helyzetet annak ellenére is, hogy egész bekezdéseket nem bírok lefordítani. :D Na, de csak átrágtam magam rajta így is! Azon kevés könyvek egyike, amiknek a filmváltozatuk több eseményt ölel fel. :D Ajánlanám, de valaki szereti az elborult könyveket, mint én, valaki meg nem, szóval inkább nem. :D Aki viszont elolvasná, az magyarul tegye, ne ezzel kezdjen nyelvet tanulni.

Banditaa P>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Annyira fárasztó, hogy az már jó és annyira jó, hogy az már fárasztó. Megjegyzem, hogy nem szeretem a sci-fit (jó a BSG, a Doctor Who meg a Firefly kivétel), főleg olvasva, de itt szerintem az űr csak annyi célt szolgál, hogy minél több tere legyen Adamsnek az agymenéshez. Nincs az a törölköző, ami megvédhetne a brit humortól.
És igen, ezt a filmet is újra kell néznem.

7 hozzászólás
mandris >!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Ezúttal ismét egy olyan sci-fi-t választottam, amit már régebbóta el szerettem volna olvasni, ezzel pótolva súlyos műveletlenségemet. Popkulturális jelentőségéről már régóta tudtam. Így elolvasva, a Dűnéhez képest (nincs túl sok sci-fi a múltamban, amihez mérni tudnám) nagyon más. Általában sci-fi-ket, fantasy-kat és disztópiákat nem azért olvasok, hogy meneküljek a valóságtól, hanem, hogy más szemszögből lássam azt. Erre az Útikalauz talán kevésbé alkalmas, ám meg kell hagyni, hogy rendkívül szórakoztató könyv, ami ahhoz mindenképpen kicsit hozzásegít, hogy ne vegyük magunkat annyira komolyan. Plusz megtudható belőle a válasz az univerzum legfontosabb kérdésére. Ez azért nem kis teljesítmény ;)

littlelinda P>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Imádom ezt a könyvet, főként az irónikus és szarkasztikus angol humora miatt, de így, eredeti nyelven olvasva jóval nehezebb volt. Főként a nyelvezete miatt, mivel sok benne a kitalált szó a kitalált lényekre, és ez nagyon fárasztó tud lenni egy idő után. Magyarul is fárasztó, de sokkal könnyebb megérteni, mint angolul. Arthurt továbbra is Martin Freemanként képzelem el, mert ő abszolút tökéletes volt a szerepre :D Marvint még mindig imádom a lehúzó beszólásaival, Ford és Zaphod pedig a legjobb humorforrások, ahogy semmin se lepődnek meg és bármilyen helyzetben képesek teljesen nyugodtak maradni :D

Lewy_666>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Nem terveztem elolvasni ezt a könyvet, valahogy egészen véletlenül került velem szembe az interneten és úgy döntöttem, hogy huh, miért ne. Időm végül is van. És nem bántam meg.
Annyit tudni illik, hogy a könyv abszurd. Tényleg, elvont, de a maga módján kifejezetten bájos és rengeteget nevettem. Szerintem szerethető, de ha valaki egy nagyon komoly könyvre vágyik, akkor foga a törölközőjét és menjen máshova! Mert ez a könyv 100% szórakozás és humor, csak történetesen az űrben. Nagyon megszerettem, egerestől, depresszív robotostól, teástól. Nem tudom azonnal nekiálljak-e a következő résznek, de megvan rá a kísértés.

raiders>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Őszintén szólva az elején nagyon jól kezdődött, meglepő volt és fura, mindig olyan események történtek amikre nem lehetett számítani. Aztán számomra leült egy kicsit a történet, a karakterek egyre idegesítőbbek lettek, a poénkodások és meglepő események egy idő után már unalmassá váltak számomra. Sajnos a könyv közepétől már inkább azt vártam, hogy vége legyen, minthogy még sok-sok minden történjen benne. Ezek ellenére egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, de a folytatásai szerintem nekem kimaradnak.

2 hozzászólás
BarbieB>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Nagy várakozással néztem a számos formában (rádiójáték, színdarab, film) napvilágot látott alkotás elé, hiszen egész kultusz teremtődött köré, rajongók népes táborával és feldolgozások tömkelegével. És valóban, rendkívül eredeti, vicces és szórakoztató… az első része. A négyrészes trilógia (!) első negyede zseniális és humoros, kicsit ugyan igénybe veszi az agytekervényeinket, de kellő odafigyeléssel a nyelvi poénok is ülnek. Azonban a további részek kissé csapongóak és zavarosak lesznek, a humor pedig egyre erőltetettebb.
https://litfan.blog.hu/2013/09/12/douglas_adams_the_hit…

AOD>!
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Laza, szórakoztató olvasmány. Rengeteg szállóigévé vált mondat van benne, amiről nem is tudtam hogy innen származik. Jókat nevettem rajta, pár helyen kicsit már-már fárasztó volt, de tovább olvastatta magát.


Népszerű idézetek

dontpanic P>!

One of the things Ford Prefect had always found hardest to understand about humans was their habit of continually stating and repeating the very very obvious, as in It's a nice day, or You're very tall, or Oh dear you seem to have fallen down a thirty-foot well, are you all right?
At first Ford had formed a theory to account for this strange behaviour. If human beings don't keep exercising their lips, he thought, their mouths probably seize up. After a few months' consideration and observation he abandoned this theory in favour of a new one. If they don't keep exercising their lips, he thought, their brains start working. After a while he abandoned this one as well as being obstructively cynical and decided he quite liked human beings after all, but he always remained desperately worried about the terrible number of things they didn't know about.

42. oldal

3 hozzászólás
ndavid42>!

"Simple. I got very bored and depressed, so I went and
plugged myself in to its external computer feed. I talked to
the computer at great length and explained my view of the
Universe to it," said Marvin.
„And what happened?” pressed Ford.
„It committed suicide,” said Marvin and stalked off back to
the Heart of Gold.

Kapcsolódó szócikkek: Marvin
RVivi P>!

“The argument goes something like this: ‘I refuse to prove that I exist,’ says God, ‘for proof denies faith, and without faith I am nothing.’”
“‘But,’ says Man, ‘The Babel fish is a dead giveaway, isn’t it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don’t. QED.’”
“’Oh dear,’ says God, ‘I hadn’t thought of that,’ and promptly vanished in a puff of logic.”
“’Oh, that was easy,’ says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.

Chapter 6

dontpanic P>!

There was a terribly ghastly silence.
There was a terribly ghastly noise.
There was a terribly ghastly silence.

2 hozzászólás
dontpanic P>!

'I stole [the Heart of Gold] to look for a lot of things.'
'A lot of things?' said Ford in surprise. 'Like what?'
'I don't know.'
'What?'
'I don't know what I'm looking for.'
'Why not?'
'Because… because… I think it might be because if I knew I wouldn't be able to look for them.'
'What, are you crazy?'
'It's a possibility I haven't ruled out yet,' said Zaphod quietly. 'I only know as much about myself as my mind can work out under its current conditions. And its current conditions are not good.'

122. oldal

1 hozzászólás
PuPilla>!

Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?

ede>!

Time is an illusion. Lunchtime doubly so.

Kapcsolódó szócikkek: idő
dontpanic P>!

It was for the sake of this day that [Zaphod Beeblebrox] decided to run for the Presidency, a decision which had sent shock waves of astonishment throughout the Imperial Galaxy – Zaphod Beeblebrox? President? Not the Zaphod Beeblebrox? Not the President? Many had seen it as clinching proof that the whole of known creation had finally gone bananas.

4. fejezet

6 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Bypasses are devices which allow some people to drive from point A to point B very fast whilst other people dash from point B to point A very fast. People living at point C, being a point directly in between, are often given to wonder what's so great about point A that so many people of point B are so keen to get there, and what's so great about point B that so many people of point A are so keen to get there. They often wish that people would just once and for all work out where the hell they wanted to be.

Chapter 1

Frank_Spielmann I>!

„But the plans were on display …”

„On display? I eventually had to go down to the cellar to find them.”

„That's the display department.”

„With a torch.”

„Ah, well the lights had probably gone.”

„So had the stairs.”

„But look, you found the notice didn't you?”

„Yes,” said Arthur, „yes I did. It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying Beware of the Leopard.”

Chapter 1


A sorozat következő kötete

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy trilogy sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: The Martian
Jasper Fforde: The Eyre Affair
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Charles Stross: The Delirium Brief
L. J. Wesley: Diary of a space station swabber
John Scalzi: Redshirts
Dianne Duvall: The Segonian
Tamsyn Muir: Harrow the Ninth
Jodi Taylor: No Time Like the Past
Marc-Uwe Kling: Qualityland (angol)