Galaxis ​Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben (Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia 1–5.) 573 csillagozás

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Ez ​a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző.
Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: GALAXIS Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla.
A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak.
Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei házi mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom további figura súlytalanság esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol tévedett Isten, a Még… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2021
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635661251 · Fordította: Molnár István, Nagy Sándor, Kollárik Péter, Németh Attila
>!
GABO, Budapest, 2019
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634069317 · Fordította: Molnár István, Nagy Sándor, Kollárik Péter, Németh Attila
>!
GABO, Budapest, 2015
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634061809 · Fordította: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila

4 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Marvin · Arthur Dent · Ford Prefect · Zaphod Beeblebrox · Szlartibartfaszt · Trillian


Kedvencelte 279

Most olvassa 162

Várólistára tette 309

Kívánságlistára tette 321

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Spaceman_Spiff IP>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Azért Adams jobb ötleteket talált ki, mint amilyen regényíró volt.
Természetes, hogy nem lett volna szabad egyben végigolvasni ezt az öt regényt, és az is levett az élvezeti értékből, hogy az Útikalauzt talán negyedjére, A vendéglőt pedig másodszor olvastam, láttam többször a filmváltozatot, sőt, a BBC sorozatot is (akinek még kimaradt, kukkantson bele). spoiler Szóval a poénokat ismertem az elején, és itt sajnos nem volt meg az, mint a Gyalog galoppnál, ahol ezredik újranézéskor is akad valami vicces, és ma is ugyanúgy nevetek rajta, mint mikor először láttam.
Na de! Adams még mindig zseniális, akivel bármikor szívesen megnéznél egy talkshowt. Csak regényt ne írjon. Mert amíg az első kettő kötetet viszi a lendület, a folytatásokra ez már nem igaz. Kicsit olyan az egész (ha már a Pythont idekevertem), mint Az élet értelme: szétesik, vannak röhejesen fantasztikus részei, és olyanok, amit akárhogy figyeled, nem érted. A harmadik rész konkrétan olyan, mint egy rosszul megírt Doctor Who epizód (azóta @dontpanic felvilágosított, hogy eredetileg az volt), zagyva, nem áll össze, de amikor összeáll, akkor bár ne tenné! A negyedik részre csak annyit tudok mondani: miért nem szólt senki Adamsnek, hogy ha nem tud szerelmi történetet írni, akkor ne tegye! Különösen bosszantó visszatekintve az ötödik rész ismeretében spoiler. Mondjuk ott legalább felbukkan pár tényleg érdekes dolog, Ford figurája is kezd magára találni.
Igazságtalan vagyok a könyvvel, tudom. Mert nem akarnak ezek regények lenni, csak mókázás és abszurd ötletek tárháza. De ahogy @ithil kartársnővel megállapítottuk, kamaszként sokkal nagyobbat tud ütni: amikor az ember tényleg örül, hogy egy felnőtt megerősíti abban, a világ abszurd hely, ahol sokak számára valóban még mindig a kvarcóra a civilizáció csúcsa. Felnőve aztán már benne élünk ebben az abszurdban, elfogadjuk, mi is részei leszünk (és nap mint nap sokkal abszurdabb dolgokkal találkozunk). Úgyhogy akad, akinek később már nem akkora élmény az Útikalauz. Sajnos nekem sem.
Ennek ellenére a könyv kiapadhatatlan tárháza a szellemes egysorosoknak, a vicces okfejtéseknek, abszurd pillanatoknak. Kicsit szégyellem is magam, hogy ilyen negatív hangú értékelést írtam.
Mert hát azért a Valószínűtlenségi Hajtómű, Marvin, Isten utolsó üzenete, a Katasztrófasújtotta Terület!

8 hozzászólás
fióka>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Örülök, hogy végre sikerült a hátralevő négy részt is elolvasni. Jó volt, annak ellenére, hogy az első kötetet egyik utána következő sem múlja felül, de ez nem is lényeges. Vagy fontos. A fontosak a buborékok. A logikaiak. Amikben fel lehet szívódni utazás közben.
Sokat én sem tudok hozzáfűzni ehhez, valószínűleg már mindent elmondtak előttem. El kell olvasni.
Viszlát, és kösz a szavakat!

3 hozzászólás
Pandalány P>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Végigküzdöttem mind a ~700 oldalt. Majdnem két hónap alatt sikerült, de csak a végére értem! Sajnálom, de nekem ez a könyv elég rendesen megfeküdte a gyomromat. Pedig annyira, de annyira szerettem volna szeretni! Olyan szép borítója van, ráadásul kemény fedeles, és igazából a motiváció számomra az olvasáshoz az volt az elején, hogy kedvenc Agymenőim odavannak ezért a könyvért. Ezért?! Tényleg kockák, már látom.
Az a helyzet, hogy befejezve a könyvet sem tudnám értelmesen leírni, mik is történtek benne pontosan. Azért ez elég mókásan hangzik, pláne egy ilyen hosszú történet esetében. Random történetek, egyik-másiknak se füle, se farka.
Ugyanakkor azt el kell mondani, hogy van humora. Ez az, amire én két csillagot adtam, egyet a borítóért. És ennyi, többre tőlem nem futja. Elolvasgatva a véleményeket, kezdem magam rosszul érezni. Mert nekem nem igazán jött át ez a fene nagy zsenialitás, mint itt sok embernek. Tőlem a három a csillag a maximum, amit adni tudok rá, azt is csak száj húzogatva. Pedig derekasan küzdöttem, hogy megszeressem a könyvet. A szereplőkkel nem is volt gondom, mert lehet őket kedvelni, elég viccesek, például Marvint, a robotot nagyon megszerettem. De Arthurt is a maga csetlő-botló személyiségével együtt. Na meg Fordot!
Mindenesetre számomra ez a könyv nem volt olyan élmény, mint itt sokaknak.
Egy-két mondat, bekezdés tényleg vicces volt lásd kiírt idézeteimet.
A Galaxis útikalauzt végig úgy képzeltem el, mint egy e-book olvasót. Egy kis szerkezet, ami segít eligazodni a csillagok, bolygók és az egész galaxis, univerzum világában.

Sisyll>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

A fészkes fotonba! Ez micsoda egy könyv :O
Nagyon régen ajánlotta egy emberke, hogy olvassam el. Aztán feledésbe merült, de amikor a Molyra kerültem csak lestem, hogy mennyien oda vannak érte. Nem volt mese, meg kellett szerezni. De valahogy sose akadtam rá. Akárhányszor könyvtárba mentem, nem akart a kezem közé kerülni. Szerintem másik dimenzióban volt. Egy nap, amikor nem is számítottam rá: Hupp! Megvolt! Ott várt a polcon.
Az első oldalak után már éreztem, hogy kész, ennyi. Rabul ejtett. A képzelet világa, a humora. Tuti párosítás. Mondjuk bevallom időnként azért el tudtam benne veszni, úgyhogy nagyon kellett figyelni, mi is történik. Sőt! Még jegyzeteltem is. Ami ritka. De egy-két dolgot muszáj voltam felírni, hogy a végén még el ne felejtsem. Íme pár számomra fontos tudnivaló:

– törülköző nélkül egy tapodtat se!
– ha egy vogonnal találkozol és jót akarsz magadnak, akkor ne hagyd hogy saját költeményeivel bombázzon.
– ha netán a Világ Vége Étteremben jársz, s egy állat felkínálja magát elfogyasztásra, ne sértsd meg azzal, hogy zöldségsalátát kérsz!
– a repülés művészete abban rejlik, hogy megtanulod magad a földre vetni és elhibázni azt
– ha netán olyan családos emberke vagy, akinek a munkája során előre-hátra kell ugrálni az időben, akkor jobb, ha a gyerkőcöt magaddal viszed, mert ha reggel egy óvoda-időzónában hagyod a lurkót, és este érte mész, már gőzöd se lesz arról, vajon hány éves is most.

(Mellesleg, ha valaki netán tudná, hol lehet beszerezni Bábel-halat, illetve Joo Fanta 200-as szuperpánkromatikus vészérzékelő napszemüveget, megköszönném ha szólna!)

Könyvvel kapcsolatos ajánlatom: „Oszd meg és élvezd!”

revelácifa>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Mit lehet írni egy ilyen gyűjteményről, ami egy írói életmű velejét tartalmazza?* Egy hosszú történetről ami úgy szól mindenről, hogy közben semmiről sem. Nem igazán sci-fi hanem paródia és groteszk. A karakterek, de még a mi főszereplő Arthur Dentünk is (na jó a 4-5. részben ő azért sokat alakult), csaponganak, változnak és valahogy sosem fejlődnek ki teljesen, sose jutnak el a-ból b-be. Ahol a történetnek nincs fő sodorvonala, nincs kezdete és nincs vége (mert idő sincs ugye?:))… Vagyis nem készült el.
Hogy milyennek szánta volna a befejezést Adams, már sose derül ki. Ami folytatás van az már csak félig az övé és bár nem tudom ott milyen befejezés várna, van egy olyan érzésem, hogy DA nem is fejezte volna be az Útikalauzt soha. Írt volna még 42 részt a trilógiájába esetleg, de a befejezésig nem jutott volna el. Mert az egész útikalauz számára egy játékszabályok nélküli játszótér volt, ahol bármilyen ötletet, bármilyen véleményt vagy csak egy jó szóviccet el lehetett sütni, a komédia égisze alatt. Végtelenül hosszú, humoros, szórakoztató, fanyar, gyagya, szerteágazó, angol és zseniális is egyben. Azért nálam néha kiverte a biztosítékot, ha nem voltam elég türelmes, de egy percét sem bántam meg az olvasásnak és nem is fogom a jövőben sem.
Korszakalkotó darab nem vitás, mert az igazi főszereplő itt az író, aki a könyv minden egyes galaktikus marhaságát úgy írta meg, mintha hétköznapi marhaság lenne.** Ha pedig ennek nem látjuk sok értelmét még tanácsot is ad: NE ESS PÁNIKBA!

*A kérdés nyilván költői, de szükséges, ha az ember 2 hónap alatt jut el az értékelés írásig.
**Vagy hétköznapi marhaságot galaktikus marhaságnak?

>!
GABO, Budapest, 2010
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894436 · Fordította: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila
2 hozzászólás
KillerCat>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

A legelvetemültebb könyv,amit valaha olvastam :-) Egyszerűen zseniális! Csupán egy titka van,nem szabad komolyan venni.
És ami a legfontosabb: Ne ess pánikba!

Goofry>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

„Semmit sem tudok felajánlani vendégszeretetem jeléül, csak a fénytrükköket. Bár fénytrükkökkel is kényelmesen el lehet éldegélni, ha az minden, amid van.” (399.o.)

; táviratilag jegyzem stop. mindenki azzal éljen stop. amivel tud stop. én például most azzal stop. hogy a sci-fi nem az én világom stop. túlságosan művi stop. a speciális szavaival stop. és mindmegannyi stop. ketyeréjével egyetemlegesen stop. Különben meg stop. nem igazán nagy kunszt manapság stop. a fantasztikumban élni stop. (mármint adott a lehetőség. … stipisto:p )

Viszont ez az Útikalauz nem egy megvetendő dolog. A Douglas-Hightech -féle Tudom-ál-mony fogalmaitól, és a felhasznált „Minden Létező Dolog Kusza Összevisszasága”-itól eltekintve, közérthetően – hogy ne mondjam – galaktikusan nyers egyszerűségű szavakkal és párbeszédekkel operál. Mindazonáltal észre kell vennünk a a sűrű szövedékekből kimetszetten feltárulkozó szemantikus gondolatokat és a Világmindenséget érintő eszmefűzéseket. D.A. nagy spíler, mert ahogy hülyére vesz és rafináltan provokálva tenyérbemászó mód csúfolódik velünk, egyúttal meg is röhögtet minket! … ezért nem esünk pánikba!

Hoppá, idoekoezben el is feledtem stoppolni! …stop-stop-stop… osszátok be!!! ,
útravaló! ;

4 hozzászólás
Joshua182>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Nagyjából 12 év után vettem ismét kézbe a könyvet, és ezúttal sokkal jobban tetszett. Első alkalommal talán még nem voltam eléggé nyitott, vagy fogékony az efféle humorra, nem emlékszem, hogy különösebb benyomást tett volna rám, most viszont majdnem végig fülig ért a szám.
Douglas Adams talán a leginkább pihent agyú író, akihez szerencsém volt, de kár lenne tagadni, hogy ebben rejlik a zsenialitása. Kicsit olyan érzés olvasni, mikor egy intelligens valaki valamilyen tudatmódosító és/vagy egyéb szertől felpörgetve próbál kekeckedni veled. Visszavágnál, vitatkoznál, de máris lefegyverez egy újabb poénnal, amiről el kell ismerned, hogy nem is rossz, és csak sodródsz vele.
Ilyenekkel tele van.
Meg fárasztó poénokkal is.
Meg nagyon fárasztó poénokkal is.
Ám valahogy mégis sikerült úgy összevariálni őket, hogy az idő nagy részében nevettem. A humor ilyetén halmozása persze automatikusan maga után vonta (nálam legalábbis), hogy időnként nehezebben tudtam követni a cselekményt, néhányszor elvesztettem a fonalat, mert annyira a poénokra koncentráltam Viszont nem estem pánikba… :)
Bár lehet, hogy ha jobban koncentrálok, akkor is belekeveredem, hiszen óriási a zűrzavar szinte végig, a természeti törvények elveszítik jelentőségüket, és egy szolidabb adag ateizmus is el van rejtve a sorok közé, szerencsére még éppen nem a zavaró mértékben.
Az első részben igencsak bekezdett a szerző, a második még nagyjából hasonlóan jó volt, bár itt azért már kezdtem kicsit összezavarodni, aztán a harmadik volt a „mélypont”, itt bizony nem mindig élveztem felhőtlenül az olvasását, de a delfinekkel aztán helyrebillent az egyensúly (ez volt a kedvenc részem ennek a struktúrája állt számomra legközelebb a fogyaszthatóhoz, amellett, hogy humoros is volt), és a Jobbára Ártalmatlan is hozta körülbelül a második rész szintjét. Ha pontoznom kellene, akkor kb. így nézne ki:
Galaxis Útikalauz Stopposoknak: 4,3
Vendéglő A Világ Végén: 3.9
Az Élet, A Világmindenség, Meg Minden: 3,6
Viszlát, És Kösz A Halakat. 4,5
Jobbára Ártalmatlan: 4
Végül 4 csillagot adtam, aminél picit jobbnak érzem, de mégsem 4,5. Talán ha nem egyszerre, ömlesztve olvassa az ember, akkor még ennél is hatásosabb lehet?
A két kedvenc szereplőm Ford Prefect mellett Marvin és Agg Trasbarg lett.
Egy biztos: ez a trilógia szerintem kötelező darab minden háztartásba, ahogy a Scholl-papucs is! :)

Fallen_Angel P>!
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

Azért egy kicsit (de tényleg csak kicsit) csalódott vagyok. Az alapján, amit tudtam a könyvről, arra számítottam, hogy új kedvencre fogok találni. Jól is kezdődött a barátságunk, a „trilógia” első részét imádtam. Douglas Adams humora pont az a fajta humor, amit nagyon szeretek, tele poénokkal és abszurd fordulatokkal, miközben azért akadnak ott magvas gondolatok, ha lehámozod róluk az összes dilit. Teljesen együtt éreztem Arthur Denttel, aki felkészületlenül csöppent ebbe a zseniálisan kitalált világba és élveztem a könyv minden sorát.
Viszont az utána következő négy rész mindegyikénél ugyanazt éreztem: nem rossz, de nem annyira jó, mint az első. Szerencsére Adams rendszeresen potyogtatta az agyzsibbasztó poénokat, de a cselekmény olykor még inkább agyzsibbasztónak bizonyult és megesett, hogy hirtelen a fonalat is elvesztettem, annyit ugráltunk spoiler.
Így utólag lehet, hogy az volt a baj, hogy egyszerre olvastam ki az egészet és tíz nap alatt sikerült totálisan túladagolnom. Inkább olvassátok tíz hét alatt. Vagy tíz hónap alatt. De az öt rész talán sok volt így gyorsan egymás után. De nem esek pánikba és lesz majd alkalom, amikor fogom a törülközőmet, a gumikacsámat és újra csatlakozni fogok ehhez az őrült társasághoz.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

szaffi P>!

Ez Ford szerint egyike volt a legérthetetlenebb emberi dolgoknak: az a szokás, hogy a legnyilvánvalóbb dolgokat leszögezik és ismételgetik, például: „Szép napunk van”, vagy „Maga nagyon magas”, vagy “Ó, kedvesem, harminc láb mélyre zuhantál, jól vagy?" A jelenség magyarázatára Ford kidolgozott egy elméletet. Eszerint az emberi lények szája összenő, ha nem járatják. Néhány hónapi megfigyelés és megfontolás eredményeképp elvetette ezt az elméletet, és újabbal állt elő. Eszerint ha az emberek nem járatják a szájukat, akkor az agyuk kezd dolgozni.

Frank_Waters I>!

Hiba lenne azt hinni, hogy csak a burgonya segítségével minden nagyobb problémát meg lehet oldani.

Az élet, a világmindenség, meg minden

13 hozzászólás
Frank_Waters I>!

– Az első tízmillió év volt a legrosszabb – emlékezett Marvin. – A második tízmillió év úgyszintén a legrosszabb volt. A harmadik tízmillió évet egyáltalán nem élveztem. Aztán az egész fokról fokra rosszabbodott.

Vendéglő a világ végén

Lamond>!

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)

Galaxis útikalauz stopposoknak

Sisyll>!

Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél – pontosan a fenti okok miatt.

95. oldal, Galaxis útikalauz stopposoknak

Kapcsolódó szócikkek: delfin
Tiger205>!

Az élet természetesen számos problémát vet fel. A legközismertebbek, hogy miért születünk a világra, miért halunk meg, miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni?

10 hozzászólás
Papusz>!

– Nekem ne beszéljen a jövőről! – mondta Ford. – Ismerem én jól a jövőt. A fél életemet ott töltöttem.

Jobbára ártalmatlan, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: jövő
SophieOswald>!

Itt vagyok én akkora aggyal, mint egy egész planéta, és a dolgom az, hogy felkísérjelek benneteket a hídra. Ez aztán az önmegvalósítás!

61. oldal, Galaxis Útikalauz stopposoknak (Gabo, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Marvin
fowler P>!

Végtelen sok majom van odakint, és meg akarják beszéni velünk azt a Hamlet-szövegkönyvet, amit kidolgoztak!


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Eric Idle: Hakni az űrben
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Jodi Taylor: Mi baj történhet?
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Matt Haig: Én és az emberek
John Scalzi: Vörösingesek
Eoin Colfer: Ja, és még valami…
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés