Galaxis ​útikalauz stopposoknak (Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia 1.) 1502 csillagozás

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Ez ​a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: Galaxis Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is… (tovább)

Eredeti mű: Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
GABO, Budapest, 2005
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637318615 · Fordította: Molnár István
>!
GABO, Budapest, 2003
190 oldal · ISBN: 9638009586 · Fordította: Molnár István
>!
GABO, Budapest, 2002
190 oldal · ISBN: 9639421634 · Fordította: Molnár István

2 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Marvin · Arthur Dent · Ford Prefect · Zaphod Beeblebrox · Szlartibartfaszt · Trillian

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Kedvencelte 397

Most olvassa 118

Várólistára tette 651

Kívánságlistára tette 360

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

#régi-kedvenc-újraolvasása

Ez az egyik legelvadultabb sci-fi történet, amit valaha megírtak és amit valaha olvastam. A leglényegtelenebb apróságnak is fontos szerepe van a történet alakulásában – komolyan, még az is fontos, hogy a robot mániás depressziós! Szeretem az ennyire kitalált sztorikat.

Igazi kultkönyv, és mint olyan, elég megosztó. Vagy bejön és zsenivé kiáltod ki az írót, május 25-én pedig magadnál tartod a törölköződet – bármerre jársz is aznap –, vagy egy cseppet se fog tetszeni, nem tudsz közös nevezőre jutni a könyvvel és nem esik jól a humora. Szerencsére engemet elkapott, bírom a lököttségét! ^.^

Kedvenceim: Arthur, Marvin <3 (És akarok egy Bábel-halat… kevés hasznosabb dolog van az Univerzumban!)

Törölközőnap, film vs könyv, satöbbi: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/05/dontpanic-1.html

4 hozzászólás
>!
Papusz SP
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Vannak okosságba burkolt hülyeségek – és vannak hülyeségbe burkolt okosságok… bravó :)

>!
GytAnett P
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Hallottam, hogy egy beteg történetről van szó, de azt nem gondoltam volna, hogy az elmebetegség ilyen szintjeivel fogok találkozni. :D :D
Nagyon régóta tervben volt már ez a könyv, és szerencsére egy várólista csökkentős kihíváson kiválasztották. Ha nem így lett volna, nem tudom, meddig halogattam volna még az olvasását. A sci-fi alapvetően nem az én műfajom, emiatt nagyon tartottam tőle. Most így, utólag nem mondom, hogy alaptalanul, mert szerintem a könyvnek legalább a felét nem értettem. :D De őszintén szólva nem hinném, hogy Douglas Adamsen kívül lenne olyan ember a Földön, aki maradéktalanul felfogna mindent.
Elég sokáig olyan érzésem volt, hogy ezt betépve még én is meg tudnám írni, csak random szavakat kellene egymás mellé pakolnom. Nem tudom, hogy D.A. valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt írta-e meg ezt a sorozatot, de lehet, nekem is nagyobb élmény lett volna, ha előtte elszívtam volna egy vicces cigit. :D Amit persze nem teszek meg, de azért mégis kíváncsi lennék, hogy úgy milyen élményt adna. :)
Nem tudom, hogy D.A.-nek honnan jött ez a rengeteg marhaság, de le a kalappal előtte.
Csillagozás szempontjából nagyon nagy bajban vagyok. Számomra egyszerre 1, de 5 csillagos is. 1, mert sikerült többnyire annyira elvesznem a történetben, hogy esélyem sem volt kievickélni. Viszont az 5 csillagot is zokszó nélkül megérdemelné. :D
És ki tudja? Lehet, hogy a Földet tényleg az egerek irányítják, csak nagyon jól átvertek minket. :D
De ne feledjük! Az élet értelme 42! Csak még a helyes kérdést nem sikerült hozzá megtalálni. :P

5 hozzászólás
>!
TiaManta
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Vagy ezer éve még az újabb, 2005-ös filmet láttam előbb. Nagyon megtetszett az az elmebeteg angol humora. Aztán a könyvet olvastam el, nem olyan sokára.
Bizonyos klasszikus mondatok, nagyon jól visszaköszönnek a filmben. Pontosabban nekem a könyvben, mert a filmhez mérten voltak elvárásaim.
Fel kell készülni erre a tömény, és furcsa humorra. Ha váratlanul éri az embert, totál kiéghet az agy. Én meg pont az ilyen badarságokat szeretem, nekem nem esik nehezemre olvasni ehhez hasonlóakat.
Egy pici hiányérzetem van az első rész végén. Mert igazi lezárása nincs, de ezt nem is lehet csak úgy végleg befejezni. Történetvezetés mintha nem is lenne, csak random hülyeségeket dobál nagy tehetséggel az író.
A legjobb benne az agyfaszt okozó logikáján, humorán kívül, az hogy maradandó. Megragad, és örökre zaklat majd a 42-es szám, a törölközők mérhetetlen fontossága, és egyéb, az elolvasásáig fontosnak nem tűnő, de az agyamat végleg megfertőző fogalmak.

7 hozzászólás
>!
nagyange P
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Nem volt mit mondanom erről, és ez mindent elmond róla. Vagy inkább rólam.
Pedig bírom a humort, csak ezek szerint nem értem. Az elején egészen addig ironikusan és groteszkül vicces volt, még el nem indultak az űrbe. De aztán….
Vagy ahhoz, hogy átjárjon a mély varázslat minden részét végig kell olvasni??

30 hozzászólás
>!
Chöpp 
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

A világ legjobb trilógiája 5 részben!
Ha csak megérint a melankólia szele, azonnal kinyitok egy Galaxis kötetet akárhol, és úgy elhussan a szomorúság, mintha nem is lett volna. Ha elolvastam, kezdem elölről. Mert ez ilyen. Megunhatatlan!

>!
Shanara
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Már egy ideje furdalta az oldalam, hogy mi az a törülközőnap. Minek egyáltalán törülköző? Hogyan kapcsolódik a könyvhöz? Ja, és mi az a negyvenkettő? Ezek a kérdések voltak azok, amelyek legyőzték a kíváncsiságom és elhatároztam, hogy én elolvasom a könyvet. Nagy szerencsémre olyan kiadást kaptam olvasni, amely nem egyben tartalmazza a világ leghosszabb ötrészes trilógiáját, hanem ténylegesen öt részben. Jelentem, hogy az elsőn túl vagyok! :) Túléltem, sőt még élveztem is. :D Az elején egy kicsit olyan hangulatom volt, mintha az Elveszett próféciákat olvasnám, csak a sci-fi műfajának megfelelő közegben és történettel. Majd később helyenként kellően le is fárasztott agyilag. Voltak részek, amelyeket olvasva dőltem a röhögéstől, majd kicsivel később fogtam a fejem és közben azt gondoltam, hogy ez a pasi tuti nem komplett és voltak olyan részek, amelyeken egyszerűen bealudtam (oké, ennek oka lehetett a fáradtság is). A kedvencem: Marvin, az életunt robot. És már azt is tudom, hogy miért jó, ha tudod a törülköződ helyét és azt is tudom, hogy mi a negyvenkettő. Már megérte! :DD
Összefoglalva az a véleményem, hogy nem kapok azonnal a folytatás után. Viszont nem viselt meg annyira ez az agyament humor, mint számítottam rá. Mértékkel fogyasztva ugyan, de azért bepróbálkozom még a folytatásokkal is.

6 hozzászólás
>!
gab001 P
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Egyszer régen, amikor először találkoztam a könyvvel, alig vártam, hogy olvashassam. Aztán láttam a filmet, vagyis az elejét, s teljesen lemondtam róla. Ezúttal viszont annyira hirtelen határoztam az olvasás mellett, hogy nem is volt időm végiggondolni, hogy valóban akarom-e. Aztán beszippantott. Nem az én világom az angol humor, legalábbis eddig azt hittem. Az író stílusa annyira olvasmányos, hogy nehezemre esett letenni a könyvet. Maga a cselekmény is érdekes, bár nekem leginkább a közbeiktatott kisebb történetek tetszettek. Nem állítanám, hogy elhivatott rajongó lettem, de sokkal jobban tetszett, mint gondoltam volna. Nem kizárt, hogy folytatom.

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1987
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632117735 · Fordította: Molnár István
>!
pwz ISP
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Idő: a földi időszámítás szerint valamikor 1980-84 között, egy általános iskolás szünidőben
Hely: Mezőkövesd

Az unokák együtt nyaralnak a nagyiéknál, hárman vagyunk. A nagyszülők évtizedek óta mindig vásárolnak lottót. Most is izgatottan várják a bekapcsolt Sokol rádió előtt, hogy sikerült-e eltalálni a számokat. Viszont Nagyinak jó játék jut az eszébe!
– Mindjárt kezdődik a sorsolás! Mindenki írjon le öt számot, aztán megnézzük, kinek hány találata lett! Akinek a legtöbb lesz, holnap dupla Túró Rudit kap!
Mondanom sem kell, imádtuk azt a régi fajta pöttyös Rudit (a mai a fasorban sincs – már bocsánat), úgyhogy szépen sorban írtunk mindannyian öt számot. Én már akkor is kombináltam, megfelelő logika szerint jöttek a számok. Jött az első: eltaláltam! Öröm!!!!! A következő: azt is telibe trafáltam! Juhéjj, kettesem van!!!! Aztán a harmadik is, az 54 is megvolt! Hűha, ennek a fele sem tréfa, kezdtem rosszul érezni magam! Mi lesz, ha mind az öt talál, miközben nincs mögöttük szelvény? Öröm, mert talált, de bánat mert miért nem ezeket tettük meg!? Aztán jött a születési évem: micsoda megkönnyebbülés, nem talált! Végül az évszám, nyolcvanvalamennyi: az sem talált. Őszintén szólva, jobban éreztem magam, hogy „csak” hármasom, lett. Az extra-Rudi természetesen az enyém lett! :) Viszont a számok, jobban mondva, az első!!!! A számlogikám ez volt:
– Első szám – az egyik kedvencem, kiskoromban is ezt tanultam meg először a szorzótáblából.
– A második szám = első+3.
– A harmadik szám = a második számjegyei felcserélve, ez volt az 54!
Na, mi volt az első? …….

És ez csak most jutott eszembe! Benne van ez a könyv az életünkben! :D

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1987
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632117735 · Fordította: Molnár István
2 hozzászólás
>!
Hoacin
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Kevés semleges véleményt hallottam eddig az Útikalauzról: a környezetem általában vagy odavan a humoráért, vagy masszív értetlenkedéssel fogadja a népszerűségét. Kíváncsi voltam, jómagam melyik tábort erősítem majd, de úgy látszik, új halmazt képviselek köztük a „jópofa, de semmi extra” nézetemmel.
A történetet nagyjából az egyharmadától kezdtem élvezni, addig kissé öncélúnak tűnt a megannyi spontán poén, mint amikor a jókedvű cimborákkal régen vidám tereferébe merültünk egy halom sör és némi diópálinka mellett, a társaság harsányabb tagjai pedig egymást túlkiabálva dobták be az elvontabbnál elvontabb megállapításokat. Kb. olyasmikkel sziporkáztunk, mint „A valódi mindenség émelyítően elhajlott alóluk. Számos utánzat szállongott a nyomában, sorjában, mint a hegyi kecskék. Az idő kivirágzott, az anyag összezsugorodott. A legmagasabb prímszám halkan kifejlődött az egyik zugban, és mindörökre elrejtőzött.” Némileg nosztalgikus volt tehát a szürreális káosz, a rózsaszín kamra utolsót pislogott, a majmok egy megértőbb dimenzióba távoztak.
A kifejezett élvezhetőséget én Marvin felbukkanásától datálom, onnantól már jobban olvastatta magát számomra a történet. „- Gyűlölöm azt az ajtótmondta Marvin.Remélem, nem hangollak le titeket, ugye?” Szerintem ez a figura lazán viszi a hátán a történetet. „Óhajtjátok, hogy egy sarokban rozsdásodjak tovább, vagy essek szét itt, álltó helyemben?” :D :D
Sőt, a könyv legszórakoztatóbb elemeit a szerkentyűk nyújtják, ama elégedetten sóhajtó ajtókkal, és lelkes számítógépekkel az élen. „Viszonyunk finomítása, úgy látom, további kölcsönös erőfeszítéseket igényel.” :)
Összességében nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy olyan az egész, mint egy részeg cimborákkal találóan alászinkronizált sci-fi film egy görbe hajnalon, néha véletlenszerűen átkapcsolva a National Geographicra, miközben haverom félálomban szórványos fizikai tételekkel dobálózik a sarokból. Alkalomadtán tökéletesen kellemes élmény, de túlzásba véve némileg fárasztó.
Remélem nem fog megzümmögni egy cukkoló sem.

Roppant kínosmondta.Az egyik életfenntartó computerben kiégett egy dióda. Amikor a takarítószemélyzetet akartuk felébreszteni, kiderült, hogy csaknem harmincezer éve mind halott. Csak azt szeretném tudni, ki fogja eltakarítani a tetemeket.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
eme P

Azonnal visszatérünk a normális állapotokhoz, mihelyst bizonyosak leszünk abban, hogy mi is a normális.

55. oldal

10 hozzászólás
>!
cz_z

Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél – pontosan a fenti okok miatt.

>!
Cardamon

Ez Ford szerint egyike volt a legérthetetlenebb emberi dolgoknak: az a szokás, hogy a legnyilvánvalóbb dolgokat leszögezik és ismételgetik, például: „Szép napunk van”, vagy „Maga nagyon magas”, vagy “Ó, kedvesem, harminc láb mélyre zuhantál, jól vagy?" A jelenség magyarázatára Ford kidolgozott egy elméletet. Eszerint az emberi lények szája összenő, ha nem járatják. Néhány hónapi megfigyelés és megfontolás eredményeképp elvetette ezt az elméletet, és újabbal állt elő. Eszerint ha az emberek nem járatják a szájukat, akkor az agyuk kezd dolgozni.

>!
cz_z

Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért, mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az egész Univerzum népessége maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei.

>!
Sceurpien I

Ám egy csütörtöki napon, csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymással…

Előhang

6 hozzászólás
>!
Cardamon

Úgy érezte, az egész élete álom, s néha elgondolkodott afelől, vajon kinek az álma lehet, és hogy az illető élvezi-e.

17. oldal, 1. fejezet

>!
mazsa

– Az idő illúzió – jegyezte meg. – Az ebédidő kétszeresen az.

25. oldal, 2. fejezet (Gabo, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
Fainthoar

Semmilyen körülmények között se hagyd, hogy egy Vogon a jelenlétedben olvassa fel a verseit.

50. oldal (Gabo kiadó)

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anthony Burgess: Gépnarancs
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Andri Snær Magnason: LoveStar
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
George Orwell: 1984
J. D. Salinger: Zabhegyező