Galaxis ​útikalauz stopposoknak (Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia 1.) 1726 csillagozás

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Ez ​a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: Galaxis Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
GABO, Budapest, 2005
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637318615 · Fordította: Molnár István
>!
GABO, Budapest, 2003
190 oldal · ISBN: 9638009586 · Fordította: Molnár István
>!
GABO, Budapest, 2002
190 oldal · ISBN: 9639421634 · Fordította: Molnár István

4 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Marvin · Arthur Dent · Ford Prefect · Zaphod Beeblebrox · Szlartibartfaszt · Trillian

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Kedvencelte 424

Most olvassa 127

Várólistára tette 767

Kívánságlistára tette 483

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

#régi-kedvenc-újraolvasása

Ez az egyik legelvadultabb sci-fi történet, amit valaha megírtak és amit valaha olvastam. A leglényegtelenebb apróságnak is fontos szerepe van a történet alakulásában – komolyan, még az is fontos, hogy a robot mániás depressziós! Szeretem az ennyire kitalált sztorikat.

Igazi kultkönyv, és mint olyan, elég megosztó. Vagy bejön és zsenivé kiáltod ki az írót, május 25-én pedig magadnál tartod a törölköződet – bármerre jársz is aznap –, vagy egy cseppet se fog tetszeni, nem tudsz közös nevezőre jutni a könyvvel és nem esik jól a humora. Szerencsére engemet elkapott, bírom a lököttségét! ^.^

Kedvenceim: Arthur, Marvin <3 (És akarok egy Bábel-halat… kevés hasznosabb dolog van az Univerzumban!)

Törölközőnap, film vs könyv, satöbbi: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/05/dontpanic-1.html

4 hozzászólás
Papusz P>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Vannak okosságba burkolt hülyeségek – és vannak hülyeségbe burkolt okosságok… bravó :)

GytAnett>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Hallottam, hogy egy beteg történetről van szó, de azt nem gondoltam volna, hogy az elmebetegség ilyen szintjeivel fogok találkozni. :D :D
Nagyon régóta tervben volt már ez a könyv, és szerencsére egy várólista csökkentős kihíváson kiválasztották. Ha nem így lett volna, nem tudom, meddig halogattam volna még az olvasását. A sci-fi alapvetően nem az én műfajom, emiatt nagyon tartottam tőle. Most így, utólag nem mondom, hogy alaptalanul, mert szerintem a könyvnek legalább a felét nem értettem. :D De őszintén szólva nem hinném, hogy Douglas Adamsen kívül lenne olyan ember a Földön, aki maradéktalanul felfogna mindent.
Elég sokáig olyan érzésem volt, hogy ezt betépve még én is meg tudnám írni, csak random szavakat kellene egymás mellé pakolnom. Nem tudom, hogy D.A. valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt írta-e meg ezt a sorozatot, de lehet, nekem is nagyobb élmény lett volna, ha előtte elszívtam volna egy vicces cigit. :D Amit persze nem teszek meg, de azért mégis kíváncsi lennék, hogy úgy milyen élményt adna. :)
Nem tudom, hogy D.A.-nek honnan jött ez a rengeteg marhaság, de le a kalappal előtte.
Csillagozás szempontjából nagyon nagy bajban vagyok. Számomra egyszerre 1, de 5 csillagos is. 1, mert sikerült többnyire annyira elvesznem a történetben, hogy esélyem sem volt kievickélni. Viszont az 5 csillagot is zokszó nélkül megérdemelné. :D
És ki tudja? Lehet, hogy a Földet tényleg az egerek irányítják, csak nagyon jól átvertek minket. :D
De ne feledjük! Az élet értelme 42! Csak még a helyes kérdést nem sikerült hozzá megtalálni. :P

5 hozzászólás
pannik>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Öööö, hát ez eléggé elmebeteg :D de a szó jó értelmében (ha van neki ilyen)
Hol is kezdjem, hogy is folytassam, hogy azért mondjak is valamit ami eszembe jutott a sok sületlenség között, szóval bürokrácia kifigurázására csillagos 555-ös :)
A föld fontosságának (lakói számára) ámbátor a világegyetemben elfoglalt jelentéktelen és parányi mivoltának érzékeltetése szintén kiemelkedő :)
Minden más, hm ahogy mondtam eléggé elmebeteg :D de összességében tetszett végül is.
A stoppolás ötlete a világegyetemben, nagyon jó :) és hát az élet értelmére és választ kapunk, csak a kérdést kell megkeresni :D valamint az egerek is nagyon jók :D
Aki bele tud ereszkedni a történet őrültségébe és alapvetően szereti az angol humort, annak tetszeni fognak a könyv fordulatai, akinek nem jön be az angol humor, annak talán kár is próbálkozni vele.

TiaManta>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Vagy ezer éve még az újabb, 2005-ös filmet láttam előbb. Nagyon megtetszett az az elmebeteg angol humora. Aztán a könyvet olvastam el, nem olyan sokára.
Bizonyos klasszikus mondatok, nagyon jól visszaköszönnek a filmben. Pontosabban nekem a könyvben, mert a filmhez mérten voltak elvárásaim.
Fel kell készülni erre a tömény, és furcsa humorra. Ha váratlanul éri az embert, totál kiéghet az agy. Én meg pont az ilyen badarságokat szeretem, nekem nem esik nehezemre olvasni ehhez hasonlóakat.
Egy pici hiányérzetem van az első rész végén. Mert igazi lezárása nincs, de ezt nem is lehet csak úgy végleg befejezni. Történetvezetés mintha nem is lenne, csak random hülyeségeket dobál nagy tehetséggel az író.
A legjobb benne az agyfaszt okozó logikáján, humorán kívül, az hogy maradandó. Megragad, és örökre zaklat majd a 42-es szám, a törölközők mérhetetlen fontossága, és egyéb, az elolvasásáig fontosnak nem tűnő, de az agyamat végleg megfertőző fogalmak.

7 hozzászólás
Angele>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Nem volt mit mondanom erről, és ez mindent elmond róla. Vagy inkább rólam.
Pedig bírom a humort, csak ezek szerint nem értem. Az elején egészen addig ironikusan és groteszkül vicces volt, még el nem indultak az űrbe. De aztán….
Vagy ahhoz, hogy átjárjon a mély varázslat minden részét végig kell olvasni??

30 hozzászólás
gabiica P>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Ó, én ezt nagyon élveztem. Bár továbbra is azt kell mondjam, hogy a sci-fi nem az én világom, de a Galaxis útikalauz egy olyan könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, nem számít, hogy a te világod-e, vagy sem.
Mindennemű elvárás nélkül indultam neki az olvasásnak, és talán éppen ezért nyert meg magának ennyire. Csavaros, őrült, kissé beteg, de hihetetlenül jó olvasmány, amelyet tényleg mindenkinek el kell olvasnia. Kultuszregény, nem véletlenül.

Chöpp P>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

A világ legjobb trilógiája 5 részben!
Ha csak megérint a melankólia szele, azonnal kinyitok egy Galaxis kötetet akárhol, és úgy elhussan a szomorúság, mintha nem is lett volna. Ha elolvastam, kezdem elölről. Mert ez ilyen. Megunhatatlan!

nypiro P>!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Fogalmam sincs mit olvastam. Elolvastam egy mondatot, de annyira nem értettem, hogy mire 2 sorral arrébb jártam, el is felejtettem mi volt.
Ez nem az én könyvem, alapvetően a Sci-fi sem, bár Szemán Zoltán tolmácsolásában élveztem eddig. Hugom ajánlotta, bár teljesen más az érdeklődési körünk.
Igazságtalan lenne tőlem kevesebb csillagot adni. A angol humor sem áll közel hozzám. Ennyi marad meg: világvége, úthenger, törölköző, valami Z-betűs 2 fejű pasi, meg alkohollepárlás. off

>!
GABO, Budapest, 2003
190 oldal · ISBN: 9638009586 · Fordította: Molnár István
2 hozzászólás
Trudiz >!
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Húhaaa! Ez egyben agymenéses eszementség díjra első helyezést kiérdemlő alkotás, másrészt minden mögött ott van, fellelhető az átszellemült kifigurázása a dolgoknak. Ez világos. Hihetetlen humor és bolondságok keveréke. Totális kikapcsként olvasandó. A fordításért nagy gratuláció!


Népszerű idézetek

eme P>!

Azonnal visszatérünk a normális állapotokhoz, mihelyst bizonyosak leszünk abban, hogy mi is a normális.

55. oldal

11 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél – pontosan a fenti okok miatt.

Kapcsolódó szócikkek: delfin · Föld · New York
czegezoltanszabolcs>!

Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért, mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az egész Univerzum népessége maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei.

Fainthoar>!

Semmilyen körülmények között se hagyd, hogy egy Vogon a jelenlétedben olvassa fel a verseit.

50. oldal (Gabo kiadó)

8 hozzászólás
Cardamon>!

Úgy érezte, az egész élete álom, s néha elgondolkodott afelől, vajon kinek az álma lehet, és hogy az illető élvezi-e.

17. oldal, 1. fejezet

Sceurpien I>!

Ám egy csütörtöki napon, csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymással…

Előhang

6 hozzászólás
mazsa>!

– Az idő illúzió – jegyezte meg. – Az ebédidő kétszeresen az.

25. oldal, 2. fejezet (Gabo, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: idő
julicsenge IP>!

– Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!

31. oldal

14 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Andy Weir: A marsi
Marissa Meyer: Scarlet
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
R. J. Hendon: Nightingale
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
John Scalzi: Vörösingesek