Dirk ​Gently holisztikus nyomozóirodája (Dirk Gently 1.) 279 csillagozás

Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mi lehet a közös egy döglött macskában, egy számítógépzseni kölyökben, egy Elektromos Szerzetesben, aki rózsaszínben látja a világot, a kvantummechanikában, egy több mint 200 éves időutazóban, Sammuel Taylor Coleridge-ben, a híres költőben és a pizzában? Tulajdonképpen nem sok, gondolhatjuk egészen addig, amíg Dirk Gently, az állítólagos magánnyomozó be nem bizonyítja, hogy a fenti dolgok és személyek között bizony alapvető összefüggések vannak. Közben sikerül megoldania egy rejtélyes gyilkossági ügyet, segítségére siet egy különös professzornak, rájön egy misztikus titok megfejtésére, és ezalatt tekintélyes mennyiségű pizzát elfogyaszt – még nem is említve, hogy megmenti az emberi fajt a kipusztulástól (és ezért nem is számít fel külön díjazást.) Aki többet akar megtudni, olvassa el ezt a könyvet (ill. először vegye meg, és csak azután olvassa el) – vagy vegye fel a kapcsolatot Dirk Gently holisztikus nyomozóirodájával.

Eredeti mű: Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
GABO, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063773 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
GABO, Budapest, 2010
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636894207 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
Új Vénusz, Budapest, 1993
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637755284 · Fordította: Geiler Gyöngyi

1 további kiadás


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Dirk Gently · Gordon Way · Richard MacDuff · Susan Way

Helyszínek népszerűség szerint

Cam folyó


Kedvencelte 37

Most olvassa 10

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Hű, a mindenségit. Ebben aztán minden van, és tényleg minden mindennel összefügg, legfennebb nem mindig veszi észre az olvasó. Nekem mondjuk nem mindig állt össze a kép, néhol csak úgy kapkodtam a fejem a látszólag kaotikus katyvaszban, picit elvakított a borzalmas rózsaszín fényrobbanás, aztán lassan mintha helyükre kerültek volna a dolgok, kezdtem foltokat, majd határozott körvonalakat is látni. Beleértve az unott lovat, melynek a látszat ellenére véleménye van, és szkeptikus világfelfogása, csak lenne valaki, aki rá is figyel. Nos, én megpróbáltam figyelni, mondhatom, igazi házi kedvenccé is vált.
Hogy mi van még ebben a csavaros történetben? (Mi nincs?) Maradjunk az állatoknál: Schrödinger macskája a sötétben, három vak egér – ugyancsak sötétben, mert hogyan másképp (meg közvetve Lady Agatha is benne van) és az utolsó dodó, igaz, csak pár oldal erejéig, de mennyire fontos pár oldal ez… Hisz egyáltalán nem mindegy a jövő szempontjából, hogy dodó vagy nem dodó.
Aztán van egy, a háztartási gépekkel rokon Elektromos Szerzetes, aki elhisz helyetted mindent, amit el akarnak veled hitetni, meg is issza a levét szegény nagy hiszékenységének, nincs az az alaplap, amelyik bírná a tetemes elhinnivalót. Van benne pár egyetemi tanár is, többek közt egy kronológiai tanszék vezetője, mert ugye utána kell járni a dolgok rendjének és e rend szükségszerűségének, de van itt holisztikus nyomozóiroda, egy fura és több néven futó nyomozóval (akinek családja anyai ágon állítólag Erdély előkelőbb részéről származott), aki hisz a dolgok alapvető összefüggésében. Ahogy a Szerzetes is hisz az Ajtóban, amit okvetlenül meg kell találni, mert az Ajtó az út… Az ajtó(k) mögött meg, hát meglepetések, ne mondjam. Nem, nem árulom el.
Ja, volt benne még Rubik-kocka is – kaotikus az is első ránézésre, aztán van, aki pár másodperc alatt kirakja. Egy kis logika szükségeltetik azért hozzá, meg holisztikus látás. Nem véletlen, hogy Dirk nyomozónk is kirakta a maga Rubik-kockáját (igaz, nem olyan gyorsan, és egy kis segítséggel), fényt derített a gyilkosság ügyében – mert, bár elfelejtettem mondani, gyilkosság is van ebben a regényben, természetesen. És rejtély, titokzatosság, gyanúsítottak, érthetetlen viselkedések és tettek. Meg egy dívány – ha véletlenül nem bírnád már tovább, végigfeküdve rajta lazulhass és elmélkedhess a világ nagy kérdésein – összefüggéseken, véletleneken és szükségszerűségeken, lehetséges történeteken. Aztán az is lehetséges, hogy a díványon elhipnotizálódsz. Vagy nem. Vannak ennél lehetetlenebbnek gondolt valóságok is. Persze azért hallgassunk csak az öreg Sherlock Holmesra, aki egyszer megjegyezte, hogy amennyiben kizártuk a lehetetlent, akkor ami marad, legyen bármilyen valószínűtlen is, csak az lehet a megoldás. Nos, az is lett. Valószínűtlen megoldás, de még mennyire az.
Nyugi, az emberiség megmentve. Bach művei is megvannak…

Eléggé összezavartam már a dolgokat? Nem mondom, engem is összezavart egy kicsit a regény, főként az elején. Attól félek, nem az én zsánerem, attól függetlenül, hogy néha jókat szórakoztam. De azt is el kell ismernem, nem vagyok annyira holisztikus nyomozó, hogy kisujjból megoldjak olyan ügyeket, mint ez a Dirk Gently-sztori.
Azon morfondírozom most, hogy csak bűvésztrükk ez vagy valami más. Ha rájöttem, majd szólok.

1 hozzászólás
>!
Kozmikus_Tahó
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Minden mindennel összefügg.

A mindenségit, már megint lenyűgözött Douglas Adams…számomra amit ő ír, az nem csak vicces, hanem annál jóval több. Bekúszik a bőröm alá a mondandója, magával ragad és úgy nevethetek rajta, hogy a világ nagy titkait fejtegetem közben.
Ez olyan élmény, amit senki más nem képes nyújtani nekem rajta kívül, talán egyedül még az apám.

Douglast olvasni az egyik legelvetemültebben király dolog univerzum-szerte, teljes szívemből örülök, hogy a mi Naprendszerünket választotta ideiglenes letelepedés céljából és lehetőségem adódott a látóidegeimen keresztül átvezetve, az agyamnak közvetíteni azokat az információkat illetve gondolatokat, amiket ő megformált a tudatában és társadalmunk elé bocsájtotta papíralapú formában.

>!
Frank_Spielmann I
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Mit keres a ló a rossz memóriájú több száz éves professzor fürdőszobájában? Miért csukták le az egyetemista Dirk Gentlyt? Hogy tudnak a szellemek telefonálni? Mi köze van Bach hatodik kantátájának egy Bermudai űrhajóhoz és a világvégéhez? Ki a gyilkos?
Na, én mindezt tudom már, és ha te is akarod tudni, olvasd el EZT a könyvet! Ha nem akarod tudni, akkor is!
(Na, ez legyen a következő kiadás fülszövege, nem számítok fel érte túl sokat.)

7 hozzászólás
>!
Sapadtribizli
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Nagyon szeretem azt a féle humort, amit Douglas Adams képvisel! A rengeteg abszurd szituációt – ami éppen a lehetetlenségük vagy az extremitásuk folytán igazságokat tükrözhetnek. Ráadásul ebben a regényben aztán minden összekuszálódott. Olyan ez, mint egy igazi lecsó – ha úgyis szezonja van az ételnek: minden van benne, alaposan összekeverve-összefőzve, habarásnak pedig, ami összefogja az egészet, megkapunk egy nagyon furcsa nyomozót, a végeredmény pedig valami ellenállhatatlan!
A furcsa nyomozó azért a háttérben maradt számomra a főszereplővel szemben, aki egy annyira laza, de tipikus programozó, hogy egy az egyben felismertem benne az egyik munkatársamat (vagy a munkatársamban őt)*
Jó kis könnyed nyári könyvecske! Tetszett!

*spoiler

>!
csillagka P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Nézek ki a fejemből, értem egyáltalán ezt a könyvet? mert nekem értem kell, hiszen rólunk szól, a mi világunk karikatúrája, az IT nemzedék regénye lehetne. Elég intelligens tartottam magam és a témához is konyítok valamit, érzem nekem nagyon kellene itt rajonganom, mégse megy, pedig szeretnék dallamba foglalt cégkivonatot. Tényleg. Ha lehet kérni a Bolerót elfogadnám a cégünk száraz papírlapjai helyett.
Voltak gondolatok amikhez hozzá tudtam szagolni, vannak amik leértek a szintemre ( igen értelmes pillanataim is lehetnek) még is az egész egy intellektuális katyvasszá olvadt a végére, a rengetek eredeti gondolata és jó ötlete ellenére.
Nem vagyok hozzá elég intelligens (igen bevallom) ez van. Most sajnáltathatom magam ezerrel :P
Másodszor faragtam be a szerzővel, szeretni akartam, de nem megy.

1 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Úgy vagyok ezzel, mint egyik kedvenc trollom, Karinthy, midőn meghallgatta barátja, Harsányi Zsolt felolvasását. Hogyaszongya:
– […] csodálatosan középszerű voltál!

Igen jól indul, az Elektromos szerzetesen még nem győztem vigyorogni, az egyetemi professzorok végképp megvettek kilóra. Aztán valahogy leült az egész, közel sem történt annyi minden, pláne annyira gurulvaröhögősen, amennyit a fülszöveg után vártam volna. Ezúttal valahogy nem sikerült elvonatkoztatnom attól, aminek reményében kimásztam érte a csillaghegyi könyvtárba. Dirk megjelenésekor reméltem, hogy a szerző egy bravúros csúszással visszacselezi időközben leapadt molyos csillagait, de csak lefejelte a kapufát. Holisztikus nyomozónk úgy tűnt nekem, mint aki egy másik cselekményben szeretne lenni inkább; ez lehet, hogy szándékos húzás volt, de ettől csak még jobban siettem határidőre kivégezni a könyvet.
A vége viszont jópofa. Mondjuk. Csak míg eljut az ember odáig…

A legrosszabb, hogy annyira tudom, hogy be fogok még egyszer dőlni. Hát ki tudna nem elolvasni egy könyvet ezzel a címmel ?!

6 hozzászólás
>!
altagi P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

A fülszöveg kérdései mellett bennem még egy kérdés fogalmazódott meg olvasás közben: hogyan csinálja velem Douglas Adams ezt a trükköt, amikor a telefonáló szellem, a ló a fürdőszobában és minden hajmeresztő eleme ennek a regénynek olyan természetes könnyedséggel van jelen a történetben, hogy el sem gondolkodom a pontos miérteken?
A Galaxis Útikalauz részei után természetesen voltak elvárásaim, amit a regény teljes mértékben teljesített, és ha nem a világ legfantasztikusabb trilógiájához kellene hasonlítanom ezt a kötet az elkezdett mondatom okán, akkor is azt írnám, hogy elképesztően jó regény ez.
Olvasás után kell egy kis idő, amíg újrarendeződnek a kapcsolatos gondolatok fejben, és amik a legemlékezetesebbek maradtak nekem: a sótartós trükk, a dívány, az ajtó, a zene és a dodó, de elsősorban az, hogy ez minden tényleg összefügg! Micsoda holisztikus élmény! :)))
A befejezés egyébiránt (még egy kicsit fokozom az ömlengést) az egyik legjobb befejezés, amihez valaha volt szerencsém, mert még olyan kérdéseim is megválaszolásra kerültek, amik a válasz előtt fel sem merültek. :D

>!
Kincses_Nóra I
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Érdekes könyv, egyes részei kifejezetten zseniálisak, humor nagyon a helyén, ugyanakkor valahogy mégsem áll össze. Amennyire hosszú a bevezetés, annyira rövidre csapottnak éreztem a végkifejletet, sajnos. Pedig ott minden érdekelt volna, talán minimálisan szájbarágósabban is. Sajnos nem érzem, hogy olyan nagy nyomot hagyott volna. Ha választani kell a könyv és a sorozat között, ez azon ritka alkalmak egyike, hogy gondolkodás nélkül a sorozatot választanám.

>!
ViraMors P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, de valahogy mégsem volt az igazi.
A történethez hozzátartozik, hogy én olyan két éve már nekiálltam egyszer ennek a könyvnek, de valahol a 30. oldal környékén ráuntam, és félretettem. Most sem hiányzott hozzá sok, hogy nagyjából ugyanott megint letegyem. Az elején a kollégiumi vacsora rémségesen untatott. Később is voltak olyan részei a regénynek, ami tulajdonképpen érdekes lett volna, de valahogy túl terjengősre sikerültek.
Az sem tett jót nekem, hogy Dirk Gently-ben valami nagyon emlékeztet Sherlock-ra, akit be kell vallanom, nem igazán kedvelek, bár lehet, hogy erről csak az időnként felbukkanó Sherlock-os utalások tehetnek.
Ami marad ezek után az tényleg jó volt. Abszurd, nyakatekert, de jó. Némi odafigyeléssel a legtöbb csavar nyakon csíphető volt, de ez nem ártott a történetnek. Rengeteget nevettem, nagyon tetszettek a mindenféle utalások (Schrödinger macskája, Rubik kocka etc.) És persze a végére tényleg minden mindennel összefügg.

>!
dontpanic P
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

Egyszerre könnyed és mély, humoros és szomorú, elszállt és mégis praktikusan földhöz ragadt.
Szerintem rettentő jól tükröz(het)i ez a könyv Douglas Adams világhoz való hozzáállását. Talán még jobban is, mint az Útikalauz sorozat, ott túlságosan elaprózódik az egész, ez a könyv sokkal kerekebb, van eleje és vége, és persze minden mindennel összefügg.

A dodó, Bach, az Elektromos Szerzetes és az ajtó, a gyerekek. Mind-mind olyan momentumok, amiktől mosolyognom kell, de közben kicsit el is facsarják a szívem.

Még mindig Douglas Adams az az író, akinek a munkáival leginkább rezonál a belső világom, viszont képes arra is, hogy kimozdítson a belső „komfortzónámból”, és olyan ajtókat nyisson ki, amiket magamtól talán észre se vettem volna.

(Néhányan elfogultsággal vádolhatnak, de nekik csak azt tudom mondani, hogy igazuk van.)


Népszerű idézetek

>!
dontpanic P

Az emberek – sőt a tárgyak is – valahogy őszintébbnek tűnnek lóháton.

12. oldal

9 hozzászólás
>!
Etike MP

– A gravitáció – mondta Dirk megvető vállvonogatással –, igen, persze, az is. Habár az puszta felfedezés volt. Már megvolt, csak fel kellett fedezni.
Kivett a zsebéből egy pennyt, és lezserül a kövezett járda melletti kavicsokra ejtette. – Látod? Még hétvégén is működik.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dirk Gently · gravitáció
>!
Frank_Spielmann I

Látja ott azt a téglát? Wordsworth egyszer lehányta. Nagy költő volt.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Wordsworth
3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Richard, mi a baj?
– Semmi, Kate. Ööö… csak éppen valami döbbenetes dolgot olvastam.
– Tényleg? És mit olvasol?
– Hát… őszintén szólva a telefonkönyvet.
– Komolyan? Azonnal rohanok, és én is beszerzek egy példányt. Nem tudod, a megfilmesítés jogát eladták már?

132. oldal

>!
gyurmapok

Az Elektromos Szerzetes pontosan ugyanolyan háztartási gépezet, mint a mosogatógép vagy a videó. A mosogatógép elvégzi az ember helyett a fárasztó mosogatást, a videómagnó megnézi helyette a fárasztó tévéműsorokat, az Elektromos Szerzetes pedig arra való, hogy mindenfélét elhiggyen az ember helyett, és így megkímélje attól az egyre terhesebb feladattól, hogy neki kelljen elhinni azt a számtalan dolgot, amit a világ el akar hitetni vele.

10. oldal, 2.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elektromos Szerzetes
>!
petamas P

     – Úgy értem, ha az ember tényleg meg akar érteni valamit, annak az a legjobb módja, ha megpróbálja elmagyarázni valakinek. Ez arra kényszeríti, hogy helyre tegye a dolgokat a saját fejében. És minél lassúbb és nehézfejűbb a tanítvány, annál egyszerűbb ideákra kell lebontanunk a gondolatmenetet. És valójában éppen ez a programozás lényege. Mire az ember egy bonyolult gondolatot lebont olyan egyszerű lépésekre, hogy azt még egy buta gép is megértse, addigra biztos hogy valamit megtanul arról a dologról. A tanár általában többet tanul, mint a diák. Nem így van?

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: programozás
>!
gyurmapok

Mindig jó módszer nagybetűvel írni azt, amiről a leghalványabb fogalmunk sincs.

42. oldal

3 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P

– Reg, kérdezhetek valami borzasztó személyeset? Tökéletesen meg fogom érteni, ha esetleg nem akar válaszolni, de akkor addig fogom nyaggatni, amíg nem felel.

298. oldal

>!
Gregöria_Hill

… van egy kis brandyje vagy francia cigarettája vagy valami türelemjátéka?
– Nincs – mondta Reg.
– Akkor sajnos kénytelen leszek segédeszközök nélkül izgulni.

247. oldal (Gabo)

>!
gyurmapok

Ami a korát illeti: egy kicsivel idősebb volt a teljes mértékben meghatározhatatlannál. Ha találomra kiválasztunk egy számot, annál valószínűleg valamivel idősebb volt, de… szóval nem lehetett tudni.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: életkor

A sorozat következő kötete

Dirk Gently sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
James Patterson: Iskolaszünet örökre!
Jasper Fforde: Monokróm
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Nalini Singh: Vonzódás