Az ​élet, a világmindenség meg minden (Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia 3.) 373 csillagozás

Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább fortélya.
Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt.
Válassz ki egy derűs napot – javasolja –, és próbálgasd.
Az első rész könnyű.
Mindössze annyi kell hozzá, hogy képes légy teljes súlyoddal a földre vetődni, azzal az elhatározással, hogy nem baj, ha fájni fog.
Ugyanis ha nem sikerül elhibázni a földet, akkor fog.
A legtöbb embernek nem sikerül, és ha tényleg lelkiismeretesen próbálkoznak, egyre valószínűbbé válik, hogy úgysem sikerül.
Tehát inkább a második rész, az elhibázás a nehéz.
Az egyik probléma az, hogy teljesen véletlenül kell elhibáznod. Semmi értelme szándékosan próbálgatni, mert úgysem sikerül. Az a lényeg, hogy félúton valami hirtelen elvonja a figyelmed, és ne is gondolj tovább a zuhanásra vagy a földre, vagy arra, mennyire fájdalmas lesz, ha mégsem hibázod el.
Közismerten nehéz nem gondolni erre a három dologra a rendelkezésre álló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
GABO, Budapest, 2003
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009667 · Fordította: Kollárik Péter
>!
GABO, Budapest, 1999
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009667 · Fordította: Kollárik Péter
>!
Új Vénusz, Budapest, 1993
222 oldal · ISBN: 9637755616 · Fordította: Kollárik Péter

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Marvin · Arthur Dent · Ford Prefect · Zaphod Beeblebrox · Szlartibartfaszt

Helyszínek népszerűség szerint

galaxis


Kedvencelte 40

Most olvassa 14

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

Lynn>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Ez a rész :D, hát ez kenterbe veri a másik kettőt szerintem. Sokkal-sokkal jobban tetszett, talán azért, mert ebben több minden történt, mint a második részben, közelebb áll hozzám azért is, mert foglalkozik a tér-idő-kontimuummal és az abban található résekkel. Őszintén megmondom, nekem Zaphod nem kedvencem sőt és ebben a részben keveset szerepel, szerencsé(m)re.

klaratakacs P>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Az évi egy darab kihíváshoz kellő sci-fi olvasás pipálva.
Továbbra sem tudnám megmondani, hogy miről szól ez a történetfolyam, de a humora miatt még élvezem is a tőlem távol álló műfajban való olvasást. Sokszor bölcs „az emberek hülyék”, rengeteg a kaland benne, néha olyan filmszerű (a barlangból menekülős rész). sok-sok különös szereplő van benne, de örök kedvencem Wowbagger és az ő célja marad. spoiler

B_Petra>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Értem én, hogy miért jó, még akár többször is, de talán egy fél galaxiskarnyival kevesebb abszurditás, és még jobb lenne.

mandris>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Bár ebben kivételesen tartott valahová a történet, és volt egy követhető – és ennek köszönhetően, tobbé-kevésbé megjegyezhető – cselekménye, ez nem vált kárára a könyvnek, és ugyanakkor akadályt sem jelentett, hogy Adams ismét bemutassa, hogy a világ, amelyben élünk, ha jól megnézzük, és belegondolunk, igencsak abszurd egy hely. Mihez kezdjünk a halhatatlansággal? Mivel járhat a reinkarnáció? Milyen problémákat okozhat az időutazás? Adamsnak ezekre a kérdésekre is van egy-egy eredeti válasza.

Szelén>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Ez most nem tetszett annyira, komplett diliházból szabadultak őrjöngése.

Robberator>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Douglas Adams szinten tartja a sorozatot. A humor, a stílus mind továbbra is tetszenek. A történet nem várt, nem igazán tudtam elképzelni, merre tud menni az előző rész után, de kellemesen csalódtam.
Viszont be kell valljam, egy kicsit kiestem az Útikalauz iránti szerelmemből. Nincs nagy status quo változás, a szereplők sem sokat fejlődtek. Maga a humor jó, itt is vannak nagy, emlékezetes részek, és visszatérő gegek, de nem fordultam le a székemről minden fejezetben. Lehet túl magas a léc, de az első rész után én picit többet vártam a szinten tartásnál.

altagi P>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Valahogy nekem olyan érzésem van, mintha minden egyes résszel egy hangyányit esnénk vissza a színvonal terén. Az elsőt imádom, nincs rá jobb szó, a második rész szerkezete egy kicsit váratlanul ért, meg mintha nem is lett volna belesűrítve annyi okos(!) gondolat, és most a harmadik rész esetében emellett még a megszokott humort is kissé hiányoltam. Persze, vicces nagyon, de mégsem annyira, mint az előző kettő…
Sok volt a krikett is, önmagában is elég randa egy szó ez, nemhogy ennyiszer leírva…
Wowbagger viszont fenomenális, majdnem kedvenc szereplőm lett. :D

Dorka_>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Nem tudta felülmúlni az első részt, de jobban tetszett, mint a második. Nekem kicsit lassan indult be, de utána ugyanolyan jól (talán jobban is?) szórakoztam, mint az első rész olvasása közben. Elképesztő agyf.szságok voltak ebben is :D Kedvenceim a matracok, a nyúlbőr táska és a repülő buli. A szereplőket is nagyon megkedveltem, Fordot, Szlartit, Arthurt és persze Marvint ^^

suzyfox>!
Douglas Adams: Az élet, a világmindenség meg minden

Szerencsére nem sok Zaphodot kaptam, de fájdalmasan kevés volt Marvinból. Arthur megint nem ért semmit, Ford pedig szinte depressziós. Kicsit több volt a humor, kevesebb az akció és a tudomány. A történetnek íve volt, ami nem vált hátrányára a könyvnek. Nem éri el az első színvonalát, viszont messze felülmúlja a másodikat. De valami mégis hiányzott. Talán Marvin


Népszerű idézetek

Sozora>!

– Az orvosom szerint eltorzult a közszolgálat-mirigyem, és kétoldali erkölcssorvadásom van – morogta – és ezért fel vagyok mentve az Univerzum-megmentések alól.

6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Zaphod Beeblebrox
norka>!

A repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább a fortélya. Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt.

Evione>!

ISTEN HOZOTT – villant fel hirtelen a felirat.
Majd egy pillanat múlva hozzátette:
DE MINEK?

8. fejezet

Róka>!

Arthur boldog volt. Borzasztó örömmel töltötte el, hogy aznap végre minden a terv szerint halad. Csak húsz perce döntötte el, hogy megőrül, és tessék: máris az őskori Föld mezein üldöz egy Chesterfield márkájú heverőt.

2. fejezet

Berilla>!

A repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább fortélya. Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt. Válassz ki egy derűs napot, és próbálgasd. Az első rész könnyű. Mindössze annyi kell hozzá, hogy képes légy teljes súlyoddal a földre vetődni, azzal az elhatározással, hogy nem baj, ha fájni fog. Ugyanis ha nem sikerül elhibázni a földet, akkor fog. A legtöbb embernek nem sikerül, és ha tényleg lelkiismeretesen próbálkoznak, egyre valószínűbbé válik, hogy úgysem sikerül. Tehát inkább a második rész, az elhibázás a nehéz. Az egyik probléma az, hogy teljesen véletlenül kell elhibáznod. Semmi értelme szándékosan próbálgatni, mert úgysem sikerül. Az a lényeg, hogy félúton valami hirtelen elvonja a figyelmed, és ne is gondolj tovább a zuhanásra vagy a földre, vagy arra, mennyire fájdalmas lesz, ha mégsem hibázod el. Közismerten nehéz dolog nem gondolni erre a három dologra, a rendelkezésedre álló egy röpke másodperc alatt. Emiatt nem sikerül sokaknak, akik örökre csalódnak ebben az egyébként mókás és igen látványos sportban.

Evione>!

Mióta ez a Galaxis létezik, hatalmas civilizációk születtek és pusztultak, születtek és pusztultak, születtek és pusztultak, s mindez olyan gyakorisággal történt, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni: az összes élőlény a Galaxisban
(a) fogékony a tengeribetegségre és az azzal rokon dolgokra, úgy mint: űrbetegség, időbetegség, történelembetegség meg miegymás
illetve
(b) hülye.

5. fejezet

Evione>!

Úgy gondolta, hogy kell lennie valakinek ebben az Univerzumban, aki még nála is nyomorultabb, elkeseredettebb és elhagyatottabb, és úgy döntött, hogy elindul és megkeresi.
Félúton a híd felé eszébe jutott, hogy az Marvin lesz, és inkább visszafeküdt.

11. fejezet

Evione>!

Kissé távolabb a folyosón mintha valaki egy üstdobot kezdett volna verni. Egy másodpercig fülelt, és rájött, hogy csak az ő szíve dobog.
Aztán még egy pár másodpercig fülelt, és rájött, hogy ez nem az ő szíve, hanem valaki a folyosón egy üstdobot ver.

8. fejezet

Exupéry>!

– Luk van a téridő-kontinuumban – monda Ford
– Á – bólintott Arthur – tényleg? Tényleg ott van? …
– Micsoda? – kérdezte Ford
– Izé, ki is ez a – kérdezte Arthur – ez a Luke; úgy értem, ki Ő?

2. fejezet

3 hozzászólás
moszat>!

Olyan képpel meredt a műszerekre, mint aki éppen a Farenheit-fokot váltja át Celsiusba, miközben a háza porig ég.

6. fejezet


A sorozat következő kötete

Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Idle: Hakni az űrben
Jodi Taylor: Mi baj történhet?
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Matt Haig: Én és az emberek
Mike Brooks: Kegyetlen ravasság
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Paul Van Herck: Viszlát jövő plútónap!
Philip K. Dick: Különvélemény
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five