A ​lélek hosszú, sötét teadélutánja (Dirk Gently 2.) 155 csillagozás

Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Ő ​a világ első és egyben egyetlen holisztikus magánnyomozója, aki a maga érthetetlen módján fényt derít minden rejtélyre. Sőt, ha kell, napjában többször is megmenti a világot.
Amikor a Heathrow repülőtér kettes terminálján az egyik utasfelvételi pult a tetőn át kilőtt a magasba, narancsszínű lángtengert hagyva maga mögött, a szokásos csoportok igyekeztek magukra vállalni a felelősséget. Először az IRA, aztán a PFSZ, majd a Gázművek. Még a Brit Nukleáris Üzemanyagok Gyára is gyorsan kiadott egy nyilatkozatot, miszerint tökéletesen urai a helyzetnek, hogy az ilyesminek egy a millióhoz az esélye, hogy szinte egyáltalán nem tapasztalható radioaktív szivárgás, és hogy a robbanás helyszínén remek kis pikniket lehet csapni a gyerekekkel, végül azonban beismerték, hogy abszolút semmi közük a történtekhez. Semmiféle racionális magyarázatot nem találtak a robbanásra – egyszerűen ráfogták, hogy Isten műve volt. Igen ám, gondolta Dirk Gently, de melyiké? És mi volt vele a célja? Miféle… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
GABO, Budapest, 2016
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063780 · Fordította: Kollárik Péter
>!
GABO, Budapest, 2016
344 oldal · ISBN: 9789634063889 · Fordította: Kollárik Péter
>!
GABO, Budapest, 2010
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636894214 · Fordította: Kollárik Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Dirk Gently


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mandris
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Hihetetlen, de igaz: befejeztem egy régebben elkezdett sorozatot. A dolog szépséghibája, hogy a sorozat mindössze kétrészes, de ez csak minimális mértékben von le az esemény értékéből. Maga a könyv egyébként nem volt semmi különös, Douglas Adams hozta a tőle elvárható színvonalat és stílust, bár emlékeim szerint az első rész egy fokkal jobb volt, a Galaxis útikalauz pedig még inkább. De hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem szórakoztam jól, mégpedig végig. Maximum néhány jelent volt, aminek vártam a végét.
Summa summarum: DA szórakoztatni akart engem ezzel a könyvvel, hát hagytam magam. Se több, se kevesebb nem történt. De néha ennyi is éppen elég.

>!
Nuwiel SP
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Fanatikus Douglas Adams rajongóknak kötelező darab, kevésbé elkötelezetteknek kihagyható, a brit humortól hidegrázást kapók pedig messziről kerüljék el. Én ugyan szeretem Adams könyveit, de nem ez lesz a kedvencem. Maga a történet lényege spoiler elég jó, de kissé kapkodósra sikerült a befejezés, és Thor (Adamsnél egyébként gyakran szereplő) alakja sem sikerült most olyan érdekesre.

(Apróság, hogy a 2016-os kiadás hátulján az első rész fülszövege olvasható. Kíváncsi vagyok, hogy sikerülhetett elkövetni ezt :D)

>!
blianhun
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

A Galaxisnak a nyomába sem ér. Körülbelül olyan zavaros és túlírt, mint az első rész, ezért 3 csillag. De most olyan botrányosan gyenge a fordítás is, hogy az újabb egy csillag levonás:
„Thor még egyszer elővette a kalapácsát, és maga elé tartotta gondolatteli, elvont jelentőséggel, amilyet már mutatott Kate lakásán.” – Mi van?
„Kate orra és szemei elhomályosultak, és lehetetlenné tették a látást.” – Az orra? Komolyan?
Tele ilyen sületlenségekkel, és nem, a mailbox az nem „leveles doboz”, hanem POSTALÁDA!
Remélem, hogy csak valami rajongói fordításban olvastam, ez nem lehet a hivatalos.
(Találtam még egy fordítást, ott az autókban „székek” vannak, nem ülések… A Bloody Mary pedig Rohadt Mary… Azt nem tudtam eldönteni, melyik a rosszabb: Cafat Lábujj vagy Toe Rongy!)

2 hozzászólás
>!
Gyöngyi0309 P
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Az első rész nagyon nem fogott meg, de ez most nagyon jókor jött, majdnem egyhuzamban végigolvastam. Dirk még most is fura figura, ami annyira nem feltűnő,mert a többi karakter is elég elborult…A történet könnyed, belekeveredik Thor és Odin is.
Douglas Adams nagyon jól ír, olvasmányos, nem szájbarágós, de nem is kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük. Jövőre már tényleg sort kerítek a Galaxis útikalauzra is.

>!
Papusz P
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Ötcsillagos marhaság, ahogy azt ettől a bácsitól megszoktuk :)

>!
altagi P
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Az első rész jobban tetszett, és ez a regény ahhoz képest 4,5 csillag, nem az univerzum többi regényéhez képest…
Eleve a címe: évek óta szemezünk egymással, lehet ennél zseniálisabb könyvcímet kitalálni? Aztán a belbecs: olyan messziről indul a történet, hogy nehezen lehet felfogni miképpen jutunk el Mr Odwinnel és az enyhén értelmi fogyatékos Thor fiával a Valhallába, de sikerült. (Természetesen ez a regény volt előbb, nem az Amerikai Istenek, mostanában ez már a sokadik ilyen, amikor olyan sorrendben olvasom, hogy először az utánérzés, aztán az eredeti.)
A vége megkínzott, sehogy nem tudtam ilyen mértékű sastartalommal és a gonosz, visszatérő hűtőszekrénnyel kibékülni, se a Coca-Cola automatával. Azok már úgy soknak bizonyultak, és ez választja el a tökéletestől ezt a regényt.

>!
Kyupirappa
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Annak ellenére, hogy az első kötet egészen tetszett, ez nem igazán, túl zavaros és egy katyvasz volt számomra. Nem tudom, hogy az én hibám vagy sem, de összekavarodtam olvasás közben, kiről vagy miről szól a könyv, bár az első felében még nem.

>!
pat P
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

El is felejtettem a nagy Pratchett – Gaiman – Moore tobzódásban, hogy Adams is mennyire nagyon mulatságos dolgokat írt. Ezeket az északi arcokat meg még külön is imádom.
De, ha agyonüttök se értem, miért ez a címe.

>!
kytty0494 P
Douglas Adams: A lélek hosszú, sötét teadélutánja

Nekem ez jobban tetszett mint az előző. Douglas Adams sportot űzütt a hülyeségek írásából, de nagyon jól csinálta.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Aligha lehet véletlen, hogy a földkerekség egy nyelvében sem találkozunk a következő kifejezéssel: „szép, mint egy repülőtér”.
A repülőterek rondák. Némelyikük iszonyúak ronda. Némelyikük már olyannyira ronda, hogy csak különleges erőfeszítés eredménye lehet. Ez a rondaság abból ered, hogy a repülőterek tele vannak fáradt és ideges emberekkel, akik épp most tudták meg, hogy a csomagjaik Murmanszkban értek földet (ez alól a szabály alól a murmanszki repülőtér az eddig ismert egyetlen kivétel), s az építészek a terveikben megpróbálták visszaadni ezt az érzést.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
pulse

… bődületes hajlammal rendelkezett arra, hogy eltévedjen vezetés közben. Ez főként Zen típusú navigációjának volt köszönhető, ami egyszerűen abból állt, hogy keresett egy olyan autóst, akiről látszott, hogy tudja, hová megy; és azt követte.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zen
>!
Szelén P

– Ma olyan napom volt, aminek a végén még Assisi Szent Ferenc is végigpofozná a kisdedeket.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Assisi Szent Ferenc
>!
Szanya

Azt kívánta, hogy amikor újra kinyitja, legyen ott egy tábla ERRE TESSÉK NORVÉGIA FELÉ felirattal, amelyet egyszerűen követhet, anélkül, hogy bármi másra gondolnia kellene. Alighanem így keletkeznek a vallások is, szőtte tovább előző gondolatmenetét.

Kapcsolódó szócikkek: Norvégia · vallás
>!
Papusz P

Senkit sem ölnek meg ebéd előtt. De tényleg: senkit. Az emberek egyszerűen nem képesek rá. Először is kell egy jó kis ebéd, hogy a vércukor- és vérszomjszintünk megemelkedjen.

4. fejezet

>!
Hippoforaccus

– Egyetlen magándetektív sem néz ki úgy, mint egy magándetektív. Ez a szakma eslő szabálya.
– De ha egyetlen magándetektív sem néz ki úgy, mit egy magándetektív, akkor honnan tudják a magándetektívek, hogyan nem szabad kinézniük?

Kapcsolódó szócikkek: magándetektív
>!
Frank_Spielmann I

Ó, csak sajnos rosszkor jöttél. Épp most tettem fel az edényt, és azon gondolkodtam, hogy iszom egy csésze valamit, és utána megölöm magam, de aztán azt mondtam magamnak: várj még néhány napot Tsuliwa… Tsuwila… Swuli… Tsuliwaënsis – sosem tudom rendesen kiejteni a saját nevemet, amikor magamhoz beszélek, és ettől már a falra mászom […]

26. fejezet

>!
Szelén P

Vannak néhányan, akiket azonnal megkedvel az ember, olyanok is vannak, akikről azt gondoljuk, idővel megkedvelnénk, és akadnak olyanok, akiket legszívesebben egy kihegyezett karóval kergetnénk el magunktól.

164. oldal

>!
Pi_Wo

A lehetetlen dolgok gyakorta olyan kapcsolatokban állnak az igazsággal, amikkel a csupán valószínű dolgok nem rendelkeznek.

Kapcsolódó szócikkek: igazság · lehetetlen
>!
Frank_Spielmann I

„Isteni cselekedet.” Csupáncsak egy nemtörődöm kifejezés, amelynek segítségével az emberek kényelmesen elintéznek egy kínos, temészetfeletti dolgot, amire nem lehet ésszerű magyarázatot találni.

17. fejezet

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: War of the Sungod
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Samantha Shannon: Csontszüret
Philip Reeve: Ragadozó városok
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú háború
Catherine Fisher: Incarceron
Sherrilyn Kenyon: Ördögi tánc
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Terry Pratchett: Sofőrök