Batman: ​Terror 47 csillagozás

Doug Moench: Batman: Terror Doug Moench: Batman: Terror

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hugo Strange professzor halott. Vagy csak annak tettette magát… Bűnüldözői pályája elején Batman nehezen fogadtatta el magát a rendőrséggel és a közvéleménnyel. A legdurvább és legveszélyesebb támadások egyikét a nagyravágyó pszichiáter, doktor Hugo Strange vezette ellene, amikor kikövetkeztette a Denevérember eredetét, és ördögi tervével lélektanilag igyekezett egyszerre legyőzni Bruce Wayne-t és Batmant. Batman akkor felülkerekedett ellenségén, ám az úgy tűnik, most visszatért – ráadásul társául szegődött Jonathan Crane, a vészjósló Madárijesztő, aki egy saját fejlesztésű, páni félelemet keltő gázzal követi el bűntetteit. A Denevérember ezúttal már számíthat barátja, Gordon felügyelő segítségére, ám a Macskanő ismeretlen tényezőként bonyolítja az eseményeket… Doug Moench és Paul Gulachy a Batman: Préda című kötetük izgalmas folytatását alkották meg ebben a bosszúról, árulásról és gyilkosságról szóló történetben.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics - A legendás Batman Eaglemoss Hungary

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2021
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788381990905 · Illusztrálta: Paul Gulacy, Jimmy Palmiotti
>!
Képes, Budapest, 2008
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639833036 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Paul Gulacy, Jimmy Palmiotti

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Batman · Selina Kyle (Macskanő)


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Doug Moench: Batman: Terror

Ez a sztori Batman kezdeti bűnüldöző korszakába visz vissza. Szerencsére az előzmények ismerete nem feltétlen szükséges hozzá, az Eaglemoss-os kiadásban található összefoglaló bőven elég volt a történet megértéséhez.
A halottnak hitt Hugo Strange visszatér (nahát…), és továbbra is Batmanre pályázik. Ehhez azonban segítséget vesz igénybe és mentálisan helyrerakja, majd kiszabadítja Jonathan Crane-t, a Madárijesztőt az Arkhamból. No, ennél a pontnál nálam picit két szék közül a padra esett a sztori, mert a felvezetés után hirtelen nem Strange, hanem Crane lesz a kötet ellensége, de itt még ő is javában kezdi a szakmát, nagy meglepetéseket nem okozott. Mellettük felbukkan Gordon kapitány, akivel ez idő tájt már kialakult Batman baráti kapcsolata, ill. jelentős szerepet játszik a Macskanő, akivel alapozódik a későbbi se veled, se nélküled hinta.
Grafika szempontjából szerintem szép volt a képregény, kellemes délutáni olvasmánynak bizonyult, ahol nem kellett sokat agyalni, mit is látok.

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2021
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788381990905 · Illusztrálta: Paul Gulacy, Jimmy Palmiotti
R4ms3s P>!
Doug Moench: Batman: Terror

A történet nem lenne rossz, ha nem húznák olyan sokáig. Macskanőt megutáltatta velem. (Pedig ő az egyik kedvenc gonosztevőm a DC-től) Olyan szinten máshogy viselkedett, hogy nem tudtam, hogy ékszertolvaj vagy prostituált. Sőt voltak részek, ahol már azt gondoltam, hogy ő nem a szeretett gonosztevőm. Batman hozta a szokásos alakját, és nagyon tetszett, hogy a gondolataiba is beleláthattam.
Felnőttesen, precízen van megrajzolva az esemény. Ilyen kidolgozottat rég láttam.

A fő gonosz, Madárijesztő nem nyerte el a tetszésemet. Nem értem, hogy miért nem Joker maradt Batman-nek. Volt egy pillanat, amikor láthattuk is őt… Az elmegyógyintézetben volt és akkor is röhögött :D

5 hozzászólás
Gunräy>!
Doug Moench: Batman: Terror

Na egy újabb Batman kaland.
Így októberi hónapra ez a kis borzongatós történet űdítő volt számomra.
Megtudjuk Madáríjesztő keletkezését, és annak okait, meg egy régi ellenség is visszatér.
Kedvenc történet lett . :) Doug Moench íróra még kiváncsi leszek, a Legendás Batman sorozatban lesz hozzá még szerencsém , aminek örülök. :)

Th3DarkKn1ght P>!
Doug Moench: Batman: Terror

11 év után készült el a Préda folytatása. Igazából ez csak a színezésen látszik, minden más olyan, mint amit az előd tudatában elvárnánk Moench és Gulacy párosától, talán még egy kicsit jobb is! Hónapok teltek el a Préda eseményei óta, de most úgy tűnik Dr. Hugo Strange visszatért! Ezúttal a Madárijesztőt manipulálva folytatná a játszmáját, de ez egyáltalán nem biztos, hogy úgy fog alakulni, ahogy tervezte. Míg az előző kötetre a thriller hangulat volt a jellemző, itt már a horror dominál. Gyilkosságok, vér, elhagyott kísértetház csapdákkal. Ahol a Madárijesztő feltűnik, ott a félelemé a főszerep! Tetszett, hogy Batman paranoiás, minden mögött Strange mesterkedését látja. A Madárijesztő furcsán őrült, de meg lehet szokni. Ilyen ábrázolással nem sűrűn találkoztam. Kötet legjobbja számomra a Macskanő! Jelleme a Michelle Pfeiffer-es Macskanőt idézi, annyira, hogy az egyik panel konkrétan a Batman Visszatérből lett átemelve! Itt már bonyolódik a kapcsolatuk Batman-nel, amit szintén jó volt látni! A történet végig izgalmas, mivel hamar keresztül szúrják a számításainkat, így nem tudjuk pontosan, hogy most mi lesz. A finálénál még mindig nem tudom eldönteni, hogy az most igaz vagy hallucináció! Gulacy rajzai sosem tetszettek igazán, de itt valahogy a szokásosnál jobbnak tűnt. Biztos a színezés dobta meg. Nem hibátlan képregény, viszont szórakoztató, hangulatos olvasmány, akárcsak az elődje. Jól esik ilyen visszafogottabb, komor történeteket is olvasni!

Briza>!
Doug Moench: Batman: Terror

Csak nehogy megfilmesítsék! Eddig csíptem a Macskanőt, de ez a történet minden korábbi rokonszenvemet a sárba taposta. Könnyen felejthető, semmi különös.

MortuusEst>!
Doug Moench: Batman: Terror

Nagy volt bennem a várakozás, hiszen hosszú hetekig vadásztam rá. az a helyzet, hogy a hype igazából azért van csak, mert magyar nyelven viszonylag kevés dolog jelent meg. (Ill: Jelent meg régebben. A Képes Kiadó kiadványai így nehezen beszerezhetők.) Maga a történet ugyanis nem indokol akkora érdeklődést. Szórakoztató ugyan, de túl nagy magasságokat ne várjon tőle senki.

porcelánegér>!
Doug Moench: Batman: Terror

Habár a grafikája jobban tetszett a Prédáénál, mindent összevetve azonban nem fogott meg. A történethez hiányzott valami; pl. Strange kaphatott volna nagyobb szerepet is, mert így kissé sematikusnak találtam, hogy Madárijesztő ijesztget, és Batman közbelép. Lehet, hogy a „Vészjósló” Madárijesztő a probléma forrása: nagyon idegesítőnek (és egyáltalán nem félelmetesnek) találtam, hogy folyton azt károgta, mennyivel jobb Batmannél. Persze az is igaz, hogy épp ezzel válik igazán hiteles karakterré: még Madárijesztőként is pontosan olyan szánalmas, mint Crane. De valahogy még ez is kevés: úgy érzem, sokkal több lehetőség volt az egész történetben, a félelemben és terrorban, mint amennyit ők kiaknáztak.

Niverius>!
Doug Moench: Batman: Terror

Örülök, hogy ezt kell mondanom, de ez már jobb volt, mint az előző.
Volt itt minden, ami szemnek-szájnak ingere.
Volt itt filozófálgatás, nyomozás, eredettörténet, bosszú, és persze a „kötelező románc”. Persze csak amolyan Batman-es módra.
Jó kérdéseket vetett fel, ami már engem is érdekelt: ha Batmant ennyire rühellték, akkor miért nem követtek el gyilkosságokat úgy, hogy neki adták ki magukat? Nem számít, hogy van alibije, minden alól ő sem tudja tisztázni magát. Csak ha levenné a maszkot.
A grafika elsőosztályú, Tipikusan az a képregény, amit csak a képek miatt is újra fellapozunk. Nagyon jó kép- és hangulatvilágot teremt. Megérte egyszerre két képregényt kikölcsönözni.
A beszólásokból és az otlogatásokbó meg külön Glosszáriumot lehetne összeállítani. :) Remélem, hogy ha folytatják, az hasonló minőségű lesz, és nem a Terror színvonalát követi majd.

Morn>!
Doug Moench: Batman: Terror

Nem volt olyan szörnyű, mint ahogy számítottam (beharangozták nekem). A rajzok tetszettek, csak a történet volt túlságosan elnyújtva. Strange már számomra sok, a Madárijesztő nevetséges, a Macskanő meg fura. De összességében nem volt rossz, de kihagyható.

>!
Képes, Budapest, 2008
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639833036 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Paul Gulacy, Jimmy Palmiotti
Virág_Balázs_Face I>!
Doug Moench: Batman: Terror

Nem tetszett. Egynek elment, de a cím többet ígért, mint amit kaptam. Terror helyet franc tudja mi, de az biztos nem. A rajzok nem jöttek be, a történet sem volt valami hűha, délutáni lazának oké, de semmi elsöprő nincs benne.


Népszerű idézetek

Th3DarkKn1ght P>!

– Miért zártak el a téboly komor sötétségébe?
– Mert megpróbáltam legyőzni a félelmeimet… és a rettegés urává akartam lenni… De szembe találtam magamat a félelem valódi urával… a DDD… Denevérrel… aki legyőzött… és idehozott, a helyemre.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
porcelánegér>!

– És mi van a valódi mániákusokkal… Kétarcú, Madárijesztő, Joker?
– Még mindig lakat alatt az Arkham Elmegyógyintézetben… ahol őrületbe kergetik a személyzetet. Egy hónap alatt már a harmadik pszichiáter mondott fel. Miután először töltött öt percet Jokerrel. Meg tudom érteni…

21. oldal, 1. rész - A vérdenevér (Képes, 2008)

Th3DarkKn1ght P>!

Fura egy szerzet, de bagoly mondja verébről… Hmm, micsoda tökéletes pár lennénk…

Kapcsolódó szócikkek: Selina Kyle (Macskanő)
Th3DarkKn1ght P>!

Apa, Anya… Bocsássatok meg, amiért a ti hosszú álmotok kezdetét a saját ébredésem pillanataként használtam fel. Halálotok sötétbe borította ifjú elmémet… Árnyékként telepedett a lelkemre… Míg a veszteség szinte természetfeletti erővé nem vált. És ez az erő… A ti halálotok ereje… Szülte meg az új életemet. De remélem, sikerül az új életemet arra is felhasználni, hogy a halálotok egy magasabb célt, egy nemesebb ügyet szolgálhasson… Azáltal, hogy megakadályozom mások értelmetlen halálát… Az élet szövetében keletkezett sötét lyukakat… A pótolhatatlan veszteségeket. Tegnap kudarcot vallottam… De nem adhatom fel. Folytatnom kell… Köteleségem. Csak túl rövid ideig ismertelek titeket… De egész életemben érezni fogom a halálotokat. Ily nagy a szívemben a ti elvesztésetek súlya, ennyire fáj a lelkemnek a távozásotok. Apa, Anya… eltökéltem, hogy célt adok a céltalan halálotoknak, hogy értelmet szerzek az értelmetlen veszteségnek. Feltett szándékom, hogy a sötétség erejével veszem fel a harcot mindazok ellen, akik lelkiismeret-furdalás nélkül, jogtalanul használják ugyanezt az erőt. Sajnálom Anya, Apa… Hogy ennél többet már nem tudok tenni. Gyerekkoromban mindig igyekeztem megfogadni, amit mondtatok… Mert jók és bölcsek voltatok… És mert a ti jóságotok és bölcsességetek mindig megmutatta a helyes utat. Most, hogy már nem éltek… Még mindig elveszettnek érzem magamat. Ha tehát úgy gondoljátok, hogy van még más módja is, hogy a halálotoknak értelmet szerezzek… Szóljatok, meghallgatom.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
porcelánegér>!

Szép kis város ez a Gotham. A legtekintélyesebb pszichiátere gyakorló őrült… mániákus gyilkos, aki úgy gyógyíthatja meg magát, hogy megöli Batmant.

37. oldal, 2. rész - Furcsa Madárijesztő (Képes, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Claremont: Kitty Pryde és Rozsomák
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Jonathan Hickman: X-Men – Xavier világa / X hatványai
Brian Michael Bendis: Újvilág: Pókember – Pókember halála
Sean Murphy: Batman: A Fehér Lovag átka
J. Michael Straczynski: Az Ezüst Utazó: Rekviem
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.