74. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Pillangók ​kertje (A pillangók kertje 1.) 351 csillagozás

Dot Hutchison: Pillangók kertje

A ​szépség még soha nem volt ilyen rettentő.

Egy elszigetelten álló, hatalmas ház mellett gyönyörű kert terül el.

A kert nemcsak buja virágokat és árnyas fákat rejt… A „Pillangók” becses gyűjteményét is: elrabolt fiatal nőket, akiket fogvatartójuk pillangószárnyas tetoválással bélyegez meg. A gyűjtemény ura a brutális, őrült Kertész, akinek mániája, hogy elkapja és megőrizze magának a szépséges pillangólányokat.

Miután a kertet végül fölfedezik, az FBI ki akarja kérdezni az egyik túlélőt. Victor Hanoverian és Brandon Eddison ügynökök kapják a feladatot, hogy göngyölítsék fel karrierjük egyik leggyomorforgatóbb ügyét. Ám a kihallgatott lány, akit csak a Maya néven ismernek meg, önmagában is kész rejtélynek bizonyul.

Ahogy kibontakozik a lány fordulatos és csavaros története, lassan fény derül a Pillangók kertjére is, Maya pedig mesél régi sérelmekről, új megmentőkről, valamint egy szörnyűséges férfiról, aki semmitől sem riadt vissza, hogy rabságban… (tovább)

Eredeti mű: Dot Hutchison: The Butterfly Garden

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571582 · Fordította: Komáromy Zsófia

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Maya · Bliss · Lyonette · Sophia Madsen · Brandon Eddison · Victor Hanoverian · Avery · Desmond · Kertész

Helyszínek népszerűség szerint

A Kert


Kedvencelte 88

Most olvassa 26

Várólistára tette 318

Kívánságlistára tette 328

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Ez egy meglehetősen morbid regény, mégis alig bírtam letenni!
Hihetetlen, hogy ilyen létezhet… Sőt, megkockáztatom, hogy a Kertésznél ezerszer betegebb emberek is élnek közöttünk.
Virágok, tavacska, kert, barlang, vízesés… Olyan romantikus is lehetne, ha nem éppen elrabolt és bántalmazott nők börtöne lenne.
Maya egy rendkívül kemény csaj, erős egyéniség, akit nagyon tiszteltem a tartása miatt.
A Kertész tetteire nincs mentség, ilyen egy beteg elmét… Szégyen és gyalázat. Nem volt olyan brutális, de a pszichológiai szenvedés, amit kirótt a fogjaira… Beleroppantam volna az első héten…
Avery spoiler viszont egy vadállat, aki egyáltalán nem ismer semmiféle könyörületet… Hihetetlen volt olvasni, hogy milyen szörnyűségeket követett el.
Desmond karakterével kapcsolatban spoiler ellentétes érzéseim vannak. Nem tudok rá haragudni, mert oka volt a tetteinek spoiler, ugyanakkor a történtek tükrében nem szabadott volna homokba dugnia a fejét.
Minden pszicho-thriller kedvelőnek ajánlom, nekem nagyon „tetszett” ez a regény. Ha lehet ilyet mondani egy ilyen beteges könyvre.

35 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Különleges egy könyv volt, hiszen thriller létére visszaemlékezés. Egy túlélő/szemtanú meséli el a történetet az FBI ügynököknek. Nagyon beteg történet, a Kertész egy igazi pszichopata, teljesen elrugaszkodva a valóságtól. A vége egy kicsit meglepő, de nagyobb csattanóra számítottam.

>!
Naiva P
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Úgy álltam neki ennek a könyvnek, hogy szándékosan nem olvastam róla véleményeket. Annyit így is sikerült belőle elcsípni, hogy durva. Nem mondom, volt benne bicskanyitogató, durva jelenetek, spoiler de összességében kicsit durvábbra számítottam. Mégis úgy érzem, ez egy nagyszerű pszicho-thriller volt.
Elkezdem és nem tudtam letenni. Olyan volt, mintha a Gyilkos elmék egy epizódját olvastam volna könyvben. A történetvezetés jól meg volt írva, a karakterek pedig hihetőek voltak.
Maya karaktere előtt komolyan le a kalappal. Hihetetlen volt a lelkiereje.
Ami az egyik legjobban tetszett a könyvben, hogy bár sajnálatos módon, fontos szerepet játszik a történetben a szexualitás, az erőszak, az emberi gonoszság, a halál, mégsem voltak részletezve. A maga bizarr módján el voltam ragadtatva a könyvtől. Talán a végére valami ütősebb befejezést, valami erős csavart vártam volna, ami a legtöbb pszicho-thrillerre jellemző.
Ez egy trilógia első része, de olyan volt, de önálló kötetként is megállja a helyét, mert nem volt függővég. Érdekesnek találom, hogy ez a kötet volt a sorozat első része, és nem tudom elképzelni, hogy a folytatásban mire számítsak. Mindenképpen érdekel a folytatás és, hogy abban a könyvben lesz-e szerepük a most megismert szereplőknek. pl. a nyomozóknak.

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Ez a könyv egy nagy „Woow”! Egyszerűen zseniális maga a történet, igaz, hogy nagyon beteg, de nagyon ott van.
Viszont, úgy érzem egy kicsit még érlelődnie kellett volna, főként a karaktereknek mielőtt a könyvbe kerülnek. De mivel úgy néz ki, hogy ez egy sorozat első kötete, remélem tanúi lehetünk egy kis jellemfejlődésnek a nyomozópárosunkat illetően.
De az igazság az, hogy ettől eltekintve imádtam a történetet, a felépítését, egyszerűen mindent!
Teljes értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2018/03/dot-hutchison-pilla…

>!
Infierno
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Nagyon ígéretes olvasmánynak tűnt a fülszöveg alapján, nem is okozott akkora csalódást. Életem során rengeteg pszicho-thrillert olvastam, teli izgalmakkal, így hát ezekhez voltam hozzászokva.

Kicsit több izgalmat és fordulatot vártam, inkább az elbeszélésen volt a hangsúly. Persze így is borzasztó minden, amit Innara elmesél a nyomozóknak. Tudtam, hogy lesz a végén egy nagy csavar, ami majd mindent megváltoztat, de amikor kiderült, hogy mi az, valahogy nem tudtam neki hinni, kevésnek éreztem.

Ettől függetlenül jól felépített, szuperül megírt könyv volt, élveztem az olvasását. A filmet pedig már alig várom!

>!
Niitaa P
Dot Hutchison: Pillangók kertje

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/07/dot-hutchison-pi…

"Olvasás közben úgy éreztem magam, mint egy üvegbe zárt, napra kitett pillangó. Láttam magam körül a szépséget, éreztem a perzselő meleget, s a fogyatkozó oxigénmennyiséget, majd elérkezett az a pont, ahonnan már nincs visszaút: magával rántott és nem tudtam többé lélegzethez jutni. Egyetlen könyv sem volt még, ami ennyire elszorította volna a torkom, s ennyire eltömítette volna az agyamat. Ezt a könyvet képtelenség egy ültőhelyben elolvasni, noha a feszes történetvezetés megkövetelné, hogy a fenekünkön maradjunk, s haladjunk a kíméletlen igazság felé. Nehéz tőle elszakadni, de nehéz folytatni is. Egyszerre utálom és szeretem. Magamat is egyszerre utálom és szeretem. Csalódtam magamban, hogy egy ilyen történet ennyire megragadott, s mellette büszke is vagyok magamra, hogy végig együtt érezve olvastam, odafigyelve minden részletre, hogy biztosan emlékezzek én is a tovatűnt pillangókra, ameddig csak olvasó molynak vallom magam.
A pillangók kertje egy nagyon erős pszichothriller, mely selyembe csomagolja a mély sebeket, s ezüst tálcán kínálja fel előttünk a brutalitást. Ez a folytonos ellentét egyensúlyban marad az utolsó oldalakig. Vigyázat: a könyv elolvasása után többé nem az leszel, aki eddig voltál. Beeszi magát a bőröd alá, s nem hagy még napokig nyugodni. Mégis, ajánlanám mindenkinek, aki szereti a kategóriát. Egy maradandó olvasmány, egy örök emlék. Ez a Pillangók kertje."

>!
Milli88 P
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Zseniális! ♡

Nekem nagyon tetszett, új kedvencet avattam. Szó szerint nem tudtam letenni. Éjszaka nem hagyott aludni a gondolat, hogy van még a könyvből hátra, és nem tudom, hogy mi történik a Kertben, mi lesz a Pillangókkal?
Végig fenntartotta az érdeklődésemet, izgalmas volt, borzasztó, de mégis nagyon szerethető.
Minden Pillangónak megvan a maga kis története, ahogy minden tinilánynak is megvolt a maga kis élete, amíg a Kertész „be nem költöztette” őket a Kertbe.

Tetszett, hogy Victorban nem csak a munkáját elvégezni akaró különleges ügynököt és nyomozót, hanem a mély érzésű apát is megismerhettem.

Remélem a többi kristály pöttyös könyv is ennyire jó lesz.

>!
mate55
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Manapság újabb reneszánszukat élik a pszichológizáló thrillerek. Sok történet jut eszembe, mikor a birtoklás ilyen megnyilvánulása egy könyv témája: „A lepkegyűjtő” azért, mert szinte mértani középválasztékkal ismerjük meg a szereplők nézőpontját. Az Josef Fritzl az amstetten-i vérfertőző rémséges tettei azért, mert a bizalmasnak mondható körből tud építkezni a teljes kiszámíthatatlanság felé. Natascha Kampusch évei pedig azért, mert valami hasonló megszállottság vezethette Priklopil-t, amikor úgy döntött: szerez magának valakit. Vannak köztük remek darabok, középszerűek, valamint olyanok is, amelyeket inkább nem kellett volna elkészíteni. Véleményem szerint ez csak a középkategóriába tartozik. A gyávaság lehet a természetes állapotunk, de mindig van választás. A könyv a sokak által ismert Stockholm-szindróma alapján született meg, hiszen Hutchison a végletekig beteges körülmények közé szorított, a józan ésszel szembenő akarat, félelem, és kényszer szülte együttélést szeretné bemutatni. Miként hatnak a kierőszakolt, csupán külső formaiságokban megnyilvánuló, szeretetnek aligha nevezhető tettek a fogva tartóra és a foglyaira. Azért nem pontozom le teljesen a könyvet, mert bár rosszul megközelített, de nem érdektelen témaválasztásról van szó. Ám ha egészen őszinte akarok lenni, ki kell jelentenem, nem hatástalan a dolgozat. Társadalmunkban a deviancia egyre ijesztőbb méreteket ölt, ezt bizonyítja ez a történet is. Mindazonáltal kriminalisztikai vagy pszichológiai szempontból, de még naplóként is érdekes. A lepkék és a szárnyak állandó metaforává válnak, hogy kiegyensúlyozzák a világ jó és gonosz dolgait. Ami pedig a kíváncsiságot fenntartja, az nem az irodalom, hanem az emberi érdeklődés a rejtett sötét, beteges cselekedetei iránt. Minden olvasójának módot ad arra, hogy feltegye magának a kérdést, vajon nincs-e elege ebből az egész mocsokból. Abból is, amiről szól, meg abból is, ami abba a „szemétdombba” tartozik, amibe ez a könyv is. Mindezek szemlézőjének pedig, hogy tényleg kell-e mindig olvasni ezeket a fajta történeteket és Moly-ismerőseimet vegzálnom, hogy olvassák a másik következő ugyanilyet?

12 hozzászólás
>!
Hópárduc P
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Végre egy igazán jó thriller.
Ez most már nagyon jól esett.
Izgalmas, érdekes volt és alig vártam, hogy a végére érjek, jó értelemben. :)
Persze, sorozat, de nagyon várom, hogy még mit rejt a következő rész.
Ez tényleg jó volt.
Zseniális a történet, igaz közben beteg is, főleg a férfi főszereplők. De, mégis igen érdekes volt.
A thriller rajongóknak ajánlom. :)

>!
KATARYNA 
Dot Hutchison: Pillangók kertje

Az ember a legszebb kertben sétálva is hallhatja a pillangó(k) sikolyát.

Ha ajánlanom kellene a 2018-as évre egy könyvet, akkor az egyik csak ez lenne.

De csak azoknak, akik nem csak unalomból kezdik el olvasni, előtte elolvasták a fülszöveget, esetleg utána is olvastak hogy miről is fog szólni ez a történet.

Nem ajánlom azoknak, akik életükben egy hasonló könyvet sem olvastak. Nincs értelme olvasnod, ha kiakadsz már attól, ha elrabolnak valakit, vagy, ha erőszakoskodnak vele.
Olvastam én ennél cifrábbat is.. na de ez tarolt az idei évre, az biztos.

És akik már jó ideje halogatják, epekednek utána, de valamiért még azóta sem olvasták, üzenem nekik, hogy:
Bármennyire is akarnád, letagadhatod, de meg fogod venni, nem tudod majd letenni, olvasod és..

.. Odab…nád, mert olyan. Imádtam!
Nem untam egy mondatát sem, nemcsak az elején, de a végén is olyan meghökkenés volt amik kiderültek. Áh.. fantasztikus volt.
És sírtam.

Hiába nyomott el a gyógyszer, akármennyire is ragadt lefelé a szemem, nem érdekelt, olvastam.
Nem spoilerezek, nem írok a pillangókról, erőszakról, tetoválásokról, beteg és mániákus gyűjtőről, sem arról, ami a végén kiderül.
A filmet várom, a folytatást, és nem akarok csalódni egyikben sem.

Nagyon ajánlom. :)

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

Nem tanulhatunk meg bátornak lenni. Egyszerűen csak meg kell tennünk azt, ami helyes, még akkor is, ha félünk tőle.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Desmond
>!
KönyvMoly_1989

Nagyon bírom Poe – t. Igazán üdítő egy olyan férfi, aki ennyire szégyentelenül komor.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edgar Allan Poe · Maya
>!
KönyvMoly_1989

Gyerekként az olvasásba menekültem a világ elől, és habár akkoriban már nem igazán akadt mi elől menekülnöm, továbbra is imádtam a könyveket.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
KATARYNA

(…) készségesen elismerem, hogy én aztán totálisan el vagyok cseszve.

>!
dragonfly11

– Vannak megtört emberek, akik megtörtek is maradnak. Mások összeszedegetik a szilánkokat, de hiába igyekeznek helyrerakni őket, kilátszanak az éles szélek.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Victor Hanoverian
>!
KönyvMoly_1989

Szóval, ha máshogy nevezzük, amit rózsának hívunk, akkor mégsem ugyanolyan illatos?

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maya
>!
KATARYNA

(…) halálra fagyott a valóság kíméletlen pillanataiban, egy-egy gyufaláng fellobbanása között, mert hiába gyújtotta meg a gyufákat, azok csak fényt tudtak adni, meleget nem.

>!
Lénaanyukája P

Noémie szintén egyetemista volt, a világ egyik leghaszontalanabb szakán készült diplomát szerezni: irodalomtudományból.
Őszintén szólva, szerintem csakis azért járt egyetemre, mert így ösztöndíjat kaphatott, és az irodalmi tanulmányai tökéletes kifogásként szolgáltak arra, hogy állandóan olvashasson.

>!
Hóvirág72

A szépség elveszíti a jelentőségét, ha az embert túl sok veszi körül belőle.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szépség
>!
Everglow P

– Az is döntés, ha nem döntesz. A semlegesség csupán egy elmélet, nem tény. Senki sem élheti az életét igazán semlegesen.

Kapcsolódó szócikkek: döntés · Maya

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Dean R. Koontz: Végsőkig
Robin O'Wrightly: #Wetoo
Stephen King: Tortúra
Baráth Katalin: Arkangyal éjjel
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Chevy Stevens: Nincs menekvés
Baráth Viktória: A főnök