Május ​rózsái (A gyűjtő 2.) 131 csillagozás

Dot Hutchison: Május rózsái

Ahogy ​leköszön a tél, egy nő holtan végzi minden évben.

Négy hónap telt el a Kert felrobbanása óta, ahol a Pillangók néven ismert fiatal nőket tartották fogságban. A három FBI-ügynök, Brandon Eddison, Victor Hanoverian és Mercedes Ramirez még mindig a történtek hatása alatt áll, és a túlélőknek próbál segíteni abban, hogy hozzászokjanak a kinti világhoz. A tavasz közeledtével a gyógyuló Pillangókra hosszabb és melegebb napok várnak. Az ügynökök számára azonban a küszöbönálló olvadás egy rémisztő dologgal is fenyeget: azzal a vérfagyasztó bizonyossággal, hogy az országban valahol egy újabb fiatal nő holtteste bukkan majd elő egy templomban, elmetszett torokkal, virágokkal feldíszítve.

Priya Sravasti nővére évekkel ezelőtt lett a gyilkos áldozata. Az édesanyjával arra készülnek, hogy elköltöznek Amerikából, és új életet kezdenek. De amikor Priya a sorozatgyilkos látóterébe kerül, a felállás megváltozik. Kizárólag az ő segítségével találhatják meg a gyilkost – de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576921 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635615377 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · ISBN: 9789635615384 · Fordította: Nagy Boldizsár

Kedvencelte 1

Most olvassa 17

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 205


Kiemelt értékelések

OctoberRain>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Ki van csukva, hogy ezt ugyanaz írta, mint az 1.részt. Nem hiszem el. Szerintem csak az ő neve alatt fut egy szárnypróbálgató író első, remekműnek nem mondható, de még csak az elfogadható szintet sem súroló alkotása…
Ez valami borzalom. Kezdjük ott, hogy mi ez már, hogy az FBI majd ilyen jóban lesz egy x évvel ezelőtti áldozat hozzátartózójával, hogy állandóan pötyögik egymásnak a cuki SMS-eket, meg üdvözlőlap, meg ilyesmi…na, hagyjuk már.
Aztán, értetlenül állok az előtt, hogy minek kellett ide belekeverni a Kertet, meg a Pillangókat…gondolom csak azért, hogy még hosszabb legyen a könyv, hogy még nagyobb szenvedést okozzon az olvasónak.
A szereplőkről inkább már nem is írok semmit, főleg az okos döntéseikről, amiket hoztak a történések alatt.
1*, mert az alapötlet szerintem egész jó.
0,5*, mert kb a 230-280 oldalig van némi izgalom.
Aki olvasott már krimit az kb. azonnal rájön, hogy spoiler
Egyébként meg ki volt az, aki ehhez a könyvhöz odabiggyesztette a horror, thriller meg pszicho-thriller címkéket??? Ne röhögtessen már…ennél még az is nagyobb horror, ahogy elsüllyedt a Titanic…
Olvastam március 10-15-ig. Kérem vissza ezt a 6 napot az életemből!

5 hozzászólás
Milli88 P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Majdnem elfelejtettem értékelni ezt a könyvet, gondolom ez is azt igazolja, hogy mennyire hagyott bennem mély nyomot. Segítek… semennyire. xD

Az első részt nagyon szerettem, sőt mi több, kedvencnek jelöltem. Ezzel a jelzéssel nem sűrűn dobálom meg a könyveket, szóval gondolom ez mindent elmond.
Erős a gyanúm, hogy ezt a könyvet nem ugyanaz az ember írta, mint az előző könyvet. Nem volt benne túl sok rejtély, a nyomozás is unalmas volt. Sokszor fogtam a fejem és csak magamban motyogam, hogy hogy lehet valaki ennyire meh… Az anyuka (Deshani) előttem leszerepelt, mint anya. Most komolyan nyugodt szívvel rábólint arra, hogy spoiler? :O Egy anya nem így viselkedik.
Na, de kár tovább húzni a szót. Olvastam és alig vártam, hogy vége legyen.

A fentiek miatt nagyon vegyes érzelmekkel várom a harmadik részt.

KönyvMoly_1989>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Amilyen lelkesen vártam a futárt a könyvvel, olyannyira vagyok csalódott most olvasás után.
Imádom az első részt, az egyik legjobb thriller, amit az utóbbi években olvastam, teljesen odáig voltam érte és vissza, csak el kell róla olvasni az értékelésemet. Tény, hogy sejtettem, hogy nem lesz egyszerű megugrani az első kötet színvonalát, de reménykedtem benne, hogy sikerülni fog és a Május rózsái is kedvenc lesz.
Minden lett, csak az nem. Február vége van, de könnyen lehet, hogy nekem ez volt 2021 könyves csalódása.
A történet hatalmas ürességet hagyott bennem, igazából azt éreztem olvasás közben végig, hogy felesleges volt ennek a könyvnek megszületnie. Közelében sincs az első résznek sem cselekményben, sem hangulatban.

7 hozzászólás
kratas P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Szegényke, kár érte, mert az alapötlet nekem nagyon tetszik és az átvezetés is rendben lenne, hogy hol van a kapcsolat az előző résszel.
De ezek a kiherélt FBI ügynökök, ezek tönkrevágták az egészet. Komolyan, mintha egy propaganda könyv lenne az egész, hogy nekik is vannak érzelmeik… csak ez elrontotta a feszültséget, amit egy thrillernek keltenie kellene.
És bár engem elégedettséggel tölt el, hogy sikerült végre beazonosítanom a gyilkost, azért egy haladóbb krimirajongónál ez további bosszúságot idézhet elő. Kvázi a sorozatgyilkosunk is ki lett herélve :)))

Niki_Salamon P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Mivel érkezik a harmadik rész ideje volt már elővennem a Május rózsáit. Én bíztam a kötetben, a százalékkal ellentétben nekem tetszett. Értem, hogy sokaknak mi volt a problémája ezzel a résszel, hiszen az tény, hogy nem annyira pörgős és izgalmas,mint a Pillangók kertje.
Nekem azzal sem volt bajom, hogy a Kert túlélői is szerepet kaptak itt, hiszen amúgy is pár hónap telt csak el a kiszabadításuk óta, tehát közvetlen folytatása ez a könyv és legalább megtudtam mi történt/ történik velük éppen, hogy kezdenek új életet és dolgozzák fel azokat a borzalmakat amiket átéltek.
Priya egyébként nekem szimpatikus volt, anyukáját meg egyenesen imádtam! Az mondjuk tény, hogy spoiler. Elég gyorsan tudtam vele haladni, nem untatott a sztori, a kedvenc részeim pedig azok voltak, amikor spoiler

Viktória_Erdei P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Az első igazán izgalmas könyv után, sajnos csalódnom kellett. Az utolsó résznél kezdett csak izgalmassá válni. Pszichothrillernek nem igazán mondanám, inkább csak egy enyhe thrillernek. A történet eleje a lányok traumáit írja, hogy hogyan küzdenek meg a rémálmaikkal. Több haláleset is történik, amelyek kiderül, hogy összefüggnek. Többet vártam volna, de még így is kíváncsi vagyok, hogy mi történik a 3. részben.

konyvmolyblog>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Középszerű, vonatott, lassú folyású.

Ahogy sokan, én is elég nagy lelkesedéssel, és – túl – nagy elvárásokkal kezdtem bele az első rész után. A Pillangók kertjénél megvolt a nyomozás varázsa, a sok titkolózás a Kertész kilétéről. off Itt viszont már a legelején lelőtte a poént az írónő. spoiler

„Hogy szeded magad össze, ha a darabkák, amik mások számára fontosak, elvesztek örökre?”

Igazából nem is értem hogyan függött össze az első ügy ezzel azon kívül, hogy ugyanaz a három nyomozó dolgozott rajta. spoiler
Hiányzott az az összetettség, ami az első részben megvolt. A Kertész kiléte, a Kert leírása, a lányokkal történtek. Helyette rengeteg unalmas és az ügy szempontjából néha lényegtelen eseményt részletezett teljesen feleslegesen az írónő. Tény és való, hogy meg kellett ismertetnie Priya-val, de ezt sokkal rövidebben is kivitelezhette volna, mint 200 oldal. Az őrlődését viszont teljesen megértettem. spoiler
Deshani nagyon felelőtlenül döntött, szerintem nem ér ennyit a bosszú. spoiler

Már az első részben is nagyon sajátos volt ez a fejezetek nélküli, hol E/1-es, hol E/2-es hol E/3-as történetvezetés, de szerintem kellett, hogy rendesen elkülönüljenek a szereplők, és ne folyjon minden egybe.

„A világ valahogy kevésbé fenyegető, ha köztem és a dolgok közt tartom a kamera lencséjét.”

Sajnáltam, hogy csak az utolsó 100 oldal környékén indultak be az események, mert onnantól egész izgalmas volt. spoiler
Az első rész után ez óriási csalódásként ért. off

9 hozzászólás
Lanore P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Sajnos azt hiszem, erre a könyvre a „gagyi” a legmegfelelőbb szó… az egy dolog, hogy az első kötethez alig van köze, de az már igencsak bökte a csőröm, hogy a karakterek, na meg az FBI csapat nevetséges nyomozása és hozzáállása még egy Zs-kategóriás filmbe is kevés lenne. Mintha valami paródia lett volna az egész. Nagyon sajnálom, mert az első részt szerettem (bár ott is voltak problémák), de ez a történet az első pár oldal után csak lefelé tudta vinni a csillagok számát. Aki tud egy olyat írni, mint a Pillangók Kertje, az hogy tud letenni egy ilyet is az asztalra? Nem értem. Vajon a sorozat következő része megint nagyon jó lesz, vagy inkább erre hasonlít majd és eszembe se jusson megvenni?

Aninaa P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Annyira akartam szeretni ezt a könyvet. A borítóba teljesen beleszerettem. Annyira gyönyörű. A tartalom viszont nem ért fel hozzá.
Már az első rész sem ért el felhőtlen sikert nálam, de ez sajnos még azt a szintet sem ugrotta meg.
Nagyon döcögősen indult. Valahogy a 100. oldal környékén. Addig csak apró morzsák voltak elejtve a történettel kapcsolatban. Valahogy azt éreztem túl hosszúra (és feleslegesre) nyúlt a bevezetés. Még mindig zavar egy könyvben a túlzott részletezés a lényegtelen mozzanatokkal kapcsolatban. off Kicsit olyan érzés, mintha valamivel ki kellene tölteni az oldalakat, hogy meglegyen az adott oldalszám. Már csak azért is gondolom ezt, mert az egész “virágos sorozatgyilkos” történet a könyv maximum! felét teszi ki. A többi a pillangólányok életének folytatása, valamint Priya hétköznapjainak ecsetelése.
A Pillangók kertjétől eltérően ebben már nem csak E/1 (Priya) és E/3 (a nyomozók) személy van hanem E/2 (a gyilkos) is. Ez pedig engem továbbra is rettenetesen zavar. Nem tudtam megszokni.
Egy megvilágosodásom is akadt a könyv olvasása közben. Már a Pillangók kertjénél is éreztem, hogy valami hiányzik, de akkor még nem tudtam pontosan megfogalmazni, hogy micsoda. De most rájöttem, hogy ez a valami az izgalom. Furcsa, hogy egy pszichothriller nem vált ki izgalmat. Azt gondolom, az író nem igazán tudja, hogyan váltson ki érzelmeket. A gyilkos személye is nagyon korán le van lőve, ráadásul olyan módon, hogy azonnal tudod, hogy ő lesz az. Nem olyan, hogy lerágom az összes körmömet, hanem olyan, hogy fog végre történni valami vagy Priya már megint sakkozni megy?
Azt hiszem én elengedem Dot Hutchisont.

Júlia2005 P>!
Dot Hutchison: Május rózsái

Sajnos nem tetszett annyira a könyv, mint vártam.

A tavalyi évem egyik legjobb olvasása volt a Pillangók kertje, ezért már nagyon kíváncsi voltam a folytatására. Habár lelkesen álltam neki a második rész olvasásának, azonban a könyv cselekménye nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet, és voltak részek, melyeket kifejezetten untam, ráadásul kaptunk ebben a kötetben egy olyan főszereplőt, akit nem igazán sikerűlt megkedvelnem.
Negatívum még, hogy számomra eléggé kiszámítható volt a történet, már akkor rájöttem, hogy ki a gyilkos, amikor elösször felbukkant.

Nem tartom egetrengetően rossz folytatásnak a Május Rózsáit, csak én másra számítottam, ezért számomra a könyv csalódás volt.


Népszerű idézetek

pribrgre P>!

Mert van a törvény, és van az igazságszolgáltatás, és a kettő nem mindig fedi le egymást.

344. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Anya csinosan ki van öltözve, bár neki meg nekem is gumis kék kórházi zokni van a lábunkon cipő helyett. Anya arckifejezése azonban olyan kemény, hogy senki nem mer beszólni nekünk. Anyának nagyon, nagyon jól megy ez az arckifejezés. Ez nem az a tipikus fáradt ribanc tekintet, hanem rohadt ijesztő ribanc tekintet.

331. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Apa a születésnapomon lett öngyilkos, és bár anya nem hajlandó gyászolni őt, sosem hibáztat engem azért, ha én emlékezni akarok rá. Anya rengeteg dolgot elfojt magában, de sosem kérné azt tőlem, hogy én is így éljem az életem.

308. oldal

pribrgre P>!

Ezek a képek mindenhol megjelentek, mert egy olyan kultúrában élünk, ahol az embereket megszállottan érdeklik a gyilkosságok, és ahol úgy gondolják, hozzátartozik a fogyasztáshoz az is, hogy az áldozatok családjainak fájdalmán csámcsognak.

228. oldal

Könyvmolyképző KU>!

nem lett volna kötelező eljönnie. A nyomozóiroda nem várja el, nem kapott rá parancsot sem, nincs benne a kölcsönösen elfogadott általános iránymutatóban, tehát semmi hivatalos ok nem igazolja a jelenlétét egy olyan lány temetésén(…). Eddison személyes okból van most jelen, az az elve ugyanis, hogy a helyes viselkedés része a borzalmakkal való szembenézés.

66. oldal

K_E_D_I_N_A>!

– Túl öreg vagyok már ahhoz, hogy a földön üljek – közli anyával.
– Én öregebb vagyok nálad.
– Te mások lelkét eszed, hogy fiatal maradj.
– Ez igaz.

333-334. oldal

K_E_D_I_N_A>!

Ha azt látod, hogy mások arcán tükröződnek vissza a saját démonjaid, a sérüléseiddel együtt kényelemben érzed magad. Engedélyt kapsz arra, hogy szétess, hogy ne legyél összeszedett.

236. oldal

K_E_D_I_N_A>!

Mindenkit lenyűgöz, az emberek mit meg nem tesznek a szerelem nevében.

182. oldal

konyvmolyblog>!

A világ valahogy kevésbé fenyegető, ha köztem és a dolgok közt tartom a kamera lencséjét.

AnitaZoé P>!

Az hogy valaki szociálisan inkompetens, nem jelenti azt, hogy nem intelligens.

211. oldal


A sorozat következő kötete

A gyűjtő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Thomas Harris: A vörös sárkány
Dennis Lehane: Viharsziget
John Fowles: A lepkegyűjtő
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Stephen King: A remény rabjai
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: A kívülálló
Stephen King: Dolores