Szexbolondok ​illemtana 11 csillagozás

Kapcsolatkalauz a szabad szerelem híveinek
Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Aki ​álmodozott már a szerelem, a szex és a párkapcsolatok hagyományos monogámián túli lehetőségeiről, örömmel fogadja majd ezt a tabudöntögető, forradalmi szemléletű könyvet, amely a nyitott kapcsolatok és a szabad szexualitás világát tárja fel az olvasók előtt. A könyvben két tapasztalt „illemtudó szexbolond”, Dossie Easton és Janet W. Hardy oszlatja el a mítoszokat és sorolja fel mindazokat a képességeket, amelyek a felelősségteljes, „sokszívű” életmódhoz szükségeltetnek – legyen szó akár önismeretről, őszinteségről, biztonságosabb szexről vagy gyermeknevelésről. Az olvasók és partnereik megtanulhatják azt is, miként beszéljék meg és tartsák tiszteletben a határokat, oldják fel a konfliktusokat és határozzák meg a kapcsolataikat a saját feltételeik szerint.

„Az illemtudó szexbolondok becsületesek – magukkal és másokkal szemben. Szánunk időt magunkra, hogy kibogozzuk saját érzelmeinket és motivációinkat, és amikor szükséges, kiterítjük lapjainkat. Mindent megteszünk, hogy… (tovább)

Jaffa, Budapest, 2010
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639604988 · Fordította: Szécsi Noémi

Morpheus>!
Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana Kapcsolatkalauz a szabad szerelem híveinek

Le lehetne vonni az öt csillagból egy felet, de annyira hiánypótló a magyar kiadás, hogy mégsem teszem. Minden szava, mondata aranyat ér azoknak, akik csak szenvednek a társadalom és a szülők által rájuk kényszerített szexuális szerepektől. Ugyanis van lehetőség megváltoztatni és kitörni. Sajnos (tudtommal) nálunk nincsenek olyan csoportok, ahol erről lehet beszélgetni azoknak, akik próbálják tágítani a határaikat. De talán majd szervezek egyet, ha lesznek jelentkezők. Rátaláltam időközben egy poliamori csoportra, amelyik igazán jól működik, és sokat beszélgetünk a különböző összejöveteleken. :)
Ám a monogám kapcsolatban élők is sokat tanulhatnak önmagukról, a kedvesükről, valamint arról, hogy sokszívűnek lenni nem valami borzasztó dolog, ám tény, hogy sokkal nehezebb. Igen, a szabadságunkért meg kell küzdeni, meg kell tanulni, el kell sajátítani és ki kell vívni!
Annyit megjegyeznék, hogy a szeretkezés „hupákolásnak” való fordítása „kissé” vicces, hiszen van rá nagyon szép szavunk. Amely szóban csak az van benne, hogy emberek szeretik, tisztelik, becsülik egymást, és ez testi kontaktusban is kifejeződik. (Nincs benne se a monogámia, se a házasság, se a heteroszexualitás, se a férfi dominancia, és még sok más sincs.) Pontosan mindazok vannak benne a szeretkezés szóban, amelyet a „szexbolondoknak”, vagy a sokszívűeknek meg kell valósítaniuk, hogy tényleg tudjanak szeretkezni, ne csak szimpla ágytorna legyen az egész, ahol a másikat szexuális tárgynak nézik, és tulajdonképpen maszturbálnak a másik testének a segítségével. És ez az utóbbi az, amely sokkal inkább előfordul a monogám, patriarchális és heteroszexuális párkapcsolatokban!
A témán felháborodott keresztényeknek pedig a a figyelmébe ajánlom az alábbi idézetet, amelyet egy zsidó vallású filozófus olvasott fel egy konferencián hazánkban 2012-ben:

Kkatja P>!
Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Nagyon különleges könyv ez, főleg a mai világban, ahol minden és mindenki a szexuális szabadságunk kinyílásáról beszél, de saját életében (tisztelet az esetleges kivételnek) senki nem mer(i)né bevállalni. Na én most megteszem, kíváncsi leszek ki mer követni! :) Olvassátok el a könyvet, és szívesen várom/juk a kérdéseket, hogyan lehet tisztességesen és élhetően több embert szeretni, oly módon, hogy a felek között nincs becsapás, nincs játszmázás, de van egymás elfogadása, minden tabut felülíró szeretet és csodálatos érzelmi fejődés. Hajrá szexbolondok, merjünk másképp gondolkodni!

Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Dossie Easton és Janet W. Hardy két idősebb hölgy, és honnan máshonnan is származhatnak mint a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik egykori központjából, San Francisco-ból? A könyv először 1997-ben jelent meg. Érdekes volt ezt a „ tanácsadó kalauzt” lapozgatni, néha mosolyogtam is rajta, sőt előfordult, hogy nevettem is. Azzal, amiket írnak és tanácsolnak, volt amivel egyetértettem, volt amivel nem, de abban biztos vagyok, hogy mindketten önmagukat felvállalva, saját értékrendjük szerint, őszinte, tartalmas és szabad életet éltek és élnek is. És ezt respektálom.

Naneth>!
Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Nagyon érdekes volt, és bővült a szókincsem :)
A címe eléggé elmozdítja a tudatot, hogy valójában miről is szól a könyv. Olyan emberekről és lehetőségekről olvashatunk ahol nem a monogámia a cél, ennek formáit, lehetőségeit, és illemtanait mutatja be, igen olvasmányosan, szerintem.
Vannak benne jó kis gyakorlatok, értem itt azt, hogyan vezessük le a féltékenységet, vagy hogyan bonyolodjunk bele egy többemberes szerelembe.
Ha féltékeny leszek, akkor tuti lekapom a könyvet a polcról, mert nagyon hasznos dolgokat írt :)
Az amúgy is tág világszemléletem szépen még jobban kitágította. Monogám berendezkedésű embereknek is ajánlom, mert sokmindent nyújt a könyv.

Rocketdog>!
Dossie Easton – Janet W. Hardy: Szexbolondok illemtana

Bár a könyv hivatalosan a nem monogám kapcsolat híveinek íródott, valójában mindenki számára érvényes, általános módszereket, tanulságokat, hozzáállást tartalmaz, amit elsajátíthatunk és alkalmazhatunk partnerünkkel/partnereinkkel (kinek hogy).
Semmi ördöngösség nincs benne, az őszinte kommunikációt támogatják a szerzők mindenféle kapcsolatban, akárhány szereplő közt is zajlik. Az a meglepő számomra, hogy ezt tanítani kell.

A könyv inkább száraz, ismeretterjesztő jellegű, sok fogalmat tisztáz, amire szüksége is van a magyar irodalomnak szexualitás témában. Emellett sok a személyes példa, mesélés is. Talán túlságosan is személyes, ezért önmagában ez a könyv kevés lehet a témában.

csartak P>!

Egyes amerikai indián kultúrákban megszokott dolog néhány percet várni egy személy beszéde után, mielőtt válaszolnánk: gorombaság és tiszteletlenség gondolkodás nélkül válaszolni az illető mondandójára, és ha azonnal válaszolunk, az arra utal, hogy csak arra várunk, hogy a beszélő elhallgasson, és most megpróbáljunk változtatni az álláspontján.

Chöpp >!

Bármit is tapasztalunk – fájdalmat, kettősséget, örömet –, őszintének kell lennünk, először magunkhoz, azután a körülöttünk állókhoz. A néma szenvedésnek és az önbecsapásnak nincs helye ebben az életmódban.

csartak P>!

Jusson eszünkbe, hogy ahol érzelmekről van szó, ott az idő a legjobb barátunk.

Chöpp >!

A baj az, amikor valaki mást hibáztatunk az érzéseinkért, akkor elveszítjük a megoldás megtalálásához szükséges erőt. Ha ez valaki más hibája, akkor csak az a személy tudja megoldani, nem? Így mi semmi mást nem tehetünk, csak ülünk és nyöszörgünk.

csartak P>!

A szabályok esetenként egyszerűek: ne hagyjuk, hogy a szeretőnk megigya azt a doboz tejet, amelyet a házastársunk reggelire szeretne elfogyasztani.

Chöpp >!

Amikor őszinték vagyunk, rádöbbenünk, milyen sok közös van bennünk azokkal, akik fontosak számunkra. Az őszinteségnek köszönhetően magunkat és egymást kölcsönös megértésen és szerető elfogadáson alapuló életben támogathatjuk.

Chöpp >!

Aki most a Szexbolondok illemtanát olvassa, és tetszik neki, az köszönje meg a hippiknek.

RedRose>!

Nem engedhetjük, hogy szexuális döntéseink feleslegesen kihassanak olyanokra, akik nem egyeztek bele a részvételbe. Tisztelettel viseltetünk mások érzései iránt, és ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan érez a másik, akkor megkérdezzük.

Chöpp >!

… mindannyian sok szexszel és nemiséggel kapcsolatos szemetet hordozunk az elménkben. A mi kultúránkban felnövő ember nem úszhatja meg, hogy ne szedjen fel puritán és tarthatatlan elképzeléseket a szexről. Némelyik olyan mélyen rejlik bennünk, hogy tudat alatt, a tudomásunk nélkül irányítja a viselkedésünket, és rengeteg fájdalmat és káoszt okoz magunknak és szeretteinknek. Túl gyakran nyomjuk el magunkat és másokat ezen meggyőződések nevében.

Chöpp >!

… némely napokon szívesen viselek vörös rúzst, magas sarkú cipőt, máskor férfinadrágot és fűzős cipőt. Így a „biszexuális” az az identitás, amely legjobban illik hozzám, és valószínűleg ennél is maradok.

Kapcsolódó szócikkek: biszexualitás