Kaland nélkül 37 csillagozás

Négy kalandozó ül egy asztal körül Karavan, a Mongor Birodalom dekadens fővárosának kétes hírű fogadójában, a Sárga Kígyóban. Behemor, a berserker barbár, Csibor, a goblin pap, Zaislo, az alkoholista kocsmai verekedő és Yabbagabb, a harcos-varázsló pszionicista vadtehetség. Nyugodt társalgásukat semmi sem zavarhatja meg. A fertőző ragály, a négyük és a többi vendég elpusztítására felsorakozó hadsereg, a titokzatos gyilkosságok, az áldozatokból összedobált kupac egyre növekvő mérete, az élőholt szörnyetegek, s az érkező démonfejedelem, kevesek ahhoz, hogy miattuk félbehagyják békés borozgatásukat. Míg a fogadó vendégei élethalálharcukat vívják, addig ők békésen üldögélnek, iszogatnak és beszélgetnek, s nem is sejtik, hogy cselekedeteik abszurditása orvosság egy félisteni hatalmasság lelki békéjének helyreállítására.

Úgy tartja a mondás:
Nem minden arany, ami fénylik.
Nos, ez erre a könyvre fordítottan igaz, miszerint nem minden fénylik, ami arany. Ugyanis csendes magánkiadásként kallódik a könyvpiacon sőt, szinte már csak eldugott antikváriumokban lehet hozzájutni, nagyritkán. (A könyvtárakat most nem számítom.)
Ennek a miértjét nem igazán értem, hiszen ez egy baromi jó akció-fantasy-horror-kalandregény, jó adag humorral átszőve, amit kaland nélkül prezentál az iró:
Négy kalandozó, akik egy kocsmában keverednek egy asztalhoz, ott iszogatnak, beszélgetnek, mesélgetik egymásnak történeteiket, és sz*rnak a világra. Nem is lenne ez annyira izgalmas, de a körülöttük zajló események – amikből aztán akad bőven (lásd: fülszöveg :)) – hihetetlenül lebilincselővé és szórakoztatóvá teszik az egészet.
Nekem nagyon tetszett és jó szívvel ajánlom minden fantasy-rajongónak… meg úgy mindenkinek! :)

Az egész egy lángoló kocsmával kezdődött…
Történetünk a Yabbagabb után játszódik. Az illusztris, négyfős asztaltársaság megfogadja, hogy bármi történik is, ők ugyan nem avatkoznak bele az eseményekbe.
Yabbagabb mellé kerül Behemor, a barbár, Zaislo, az alkoholista kocsmai verekedő, és Csíbor, a goblin pap.
Mindegyik szereplő halálos haláli fazon, bár Behemort egy kicsit (még a fogadalomhoz képest is) passzívnak éreztem. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy kerülnek elő újabb szereplők, és szépen lassan elszabadul a káosz.
Érdekes módon, a kötet a második felétől háttérbe szorítja „hőseinket” és előtérbe kerülnek az értelmesebb kalandozók, akik az asztaltársasággal szemben lelkesen szembeszállnak a rájuk törő borzalmakkal. Meglepő, de a folytonos fordulatok nem ártottak a történetnek, a lezárásaik is jók.
Ami külön érdekesség off, hogy elvileg a történet A fekete Egy világában játszódik, legalábbis egy helyen erre kapunk utalást.
Nagyon szórakoztató volt olvasni ezt az agymenést.

Nem is tudom mit vártam ettől a könyvtől, de az biztos, hogy jó szórakozást nyújtott.
Valahogy sose találtak meg ezek a humoros könyvek, inkább fárasztottak, de itt szerencsére nem egy létező mű van kifigurázva (ez már maga jó pont).
Jól el lett találva a humor és a történet összhangja, egyáltalán nem éreztem erőltetettnek, nem ment egyik a másik rovására. A könyv igazi fantasy, megkapunk mindent amit ehhez a műfajhoz tartoznak. Akik valaha játszottak szerepjátékot, azok még többet is.
Tényleg ajánlom a könyvet, igazi Kaland nélküli történet.

Dörnyei Kálmán stílusa és humora mindig lebilincselő a számomra. Ebben a regényben a humor morbiditása olyan mértéket öltött, hogy szerintem sehol máshol nem olvastam és nem is fogok olvasni még csak hasonlót sem. De mindettől függetlenül, megmaradt viccesnek, és nem esett túlzásokba. Legalábbis szerintem. :) Lenyűgöző.

Ezt az ökörséget! :)
Röviden fogalmazok: nagyon jó volt. Pontosan az a könnyed szórakozás, amit kerestem benne. Az egész szituáció, ami egyre nevetségesebb szintekre fokozódik, óriási! Remek volt a humor, az irónia a komolyabb szereplők sorsa, és a részeges asztaltársaság között. A záporozó csavarok a történetben nagyon jó ütemet adtak az egész könyvnek, nem beszélve a megállíthatatlan trancsírról!
Nincs hiányérzetem a könyv végeztével, viszont tényleg csak szórakoztató jellegű, talán csak ezért nem 5-ös nekem. Viszont kíváncsi vagyok a szerző többi könyvére is ezután.

Mit mondhatnék, nagyon élveztem ezt a történetet, végig! Még ha kaland nélkül is maradtak hőseink….
Megvan benne minden, ami a régi szerepjátékos énemnek kell, és újra kedvem támadt előkapni a dobókockákat, meg minden! :)

Minden szempontból tökéletes! Ami csak egy jó fantasyhoz kell (kocsma, bor, tűz, harcosok, mágusok, druidák, papok, elfek, törpék, goblin, barbár, farkasember, vámpír, gólem, csapda, varázslások, harcok, rejtélyes gyilkosságok, démonidézés, drágakövek és még sorolhatnám), az mind benne van, a cselekmény végig a maximumon pörög, hihetetlenül izgalmas, az ember egyszerűen falja a lapokat! Mindez annak ellenére (vagy talán éppen annak köszönhetően), hogy az egész történet helyszíne egyetlen fogadó területére, ideje pedig egyetlen éjszakára korlátozódik.
Ja, és hát a humor! Nagyszerűen adagolt, telibetalált poénok, se több se kevesebb, mint amennyi kell, a cselekményt nem hátráltatja, sokkal inkább színesíti!
Picit „kockacsörgős” jellege van (erről egyszer szívesen megkéredezném az írót…), de az sem baj, sőt, mivel ilyen tökéletes RPG-alapanyag, már tervezem is elmesélni egyszer „a fiúknak”. :)
Az biztos, hogy ezek után Dörnyei többi regényét is be fogom szerezni!

A köpcös, puffadt gyerekarcú törpe rendkívül hálás volt, amiért a papnő meggyógyította. […] Valami köszönetfélét, úgy érezte, hogy mondania kell, ezért így szólt mély hangján:
– Ha nem lennél ilyen batár nagy, szívesen elvennélek feleségül!

A közelben törpe társaság pipázott. Lustán tekergődző füstkígyók kúsztak a magasba a mozdulatlan levegőben, melyek sejtelmes, a terem felett gomolygó felhőben egyesültek, és varázslatos hangulatot árasztó, nyugodtan tespedő, mégis örök változékony szellemszörnyeteg, megfáradt légelementál látszatát keltették.

Hát vedd tudomásul, hogy soha többet nem teszek semmilyen hülye fogadalmat, s ezt az utolsót se fogom betartani. A fogadalmak arra valók, hogy nyugodt lélekkel megszegjük őket, ha már voltunk olyan ostobák, hogy meghoztuk azokat. Elég gátat szab az élet, felesleges, hogy mesterséges falak felemelésével tovább tetézzük.
10. fejezet - A végjáték

Nem rossz dolog egyedül kalandozni. Éjszaka egyedül barangolni az erdőben, lombos fák alatt, mikor esti szellő simogatja arcodat, csöndes, melankolikus hanggal zizegnek a levelek, gondolkodásra késztetnek a fekete égbolt misztikus alakzatai. Csak magad vagy és a természet, csak a tudatod tölti be a teret, te vagy a világ és saját magad kovácsa, s csak saját magadra számíthatsz. Nyers erő, állóképesség, ügyesség, gyorsaság, ravaszság… másra nincs szükséged. Ha egyedül barangolsz a sötét erdőben, másnak látod a világot, máshogyan gondolkodsz, kicserélődsz, más emberré válsz. Ha békére vágysz, lelki nyugalomra lelsz, ha nyomasztó tespedtségtől sorvadsz, lázadó szellem száll meg, ha feledni akarsz, felejtesz, ha emlékezni, emlékezel. Ha sírni akarsz, úgy, hogy senki se lásson, veled együtt sírnak a fák, ha nevetni akarsz, veled együtt mosolyog a hold. Ha erdő fái között halsz meg, boldogan leled halálod.

– Mitől van az, hogy a farkasembert csak ezüst sebzi? – érdeklődött Yabbagabb Csibortól.
[…]
– A protoplazmában képződő vegyületek metamorfózisa következtében… – kezdett bele Csibor a farkasemberek ellenállóképességéről folytatott esettanulmánya kifejtésébe, de nem folytathatta, mert egy dühös, harcias nőszemély lépett az asztalukhoz. […]

Aki az adott pillanatnak örülni tud, csak az lehet boldog. Ne a jövő felé figyelj, a pillanatnak örülj, mert ha másképpen teszed, sohasem élsz igazán

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, vagy felgyújtom az egész kocsmát…

– Kell neked teleportálnod, béna, nyomorék!? A gyaloglás már túl kommersz?! – érdeklődött Yabbagabb.
2. fejezet

Mindegyikük kalandozó volt! Életük java részében városról városra kóboroltak, kutattak az ismeretlen után. Új kultúrákat, mesébe illő civilizációkat, népeket, fajokat ismertek meg. Olyan területekre eljutottak, melyeket ember lába előttük nem tapodott.
1. fejezet: Összeül az asztaltársaság

És akkor már tudta: vannak rosszabb dolgok is a halálnál. A halál egy szükséges állapot, mindenki átesik rajta. A halál ad értelmet az életnek. A halál az egyetlen biztos pont az életben. A halálban mindenki egyenlő. Elbohóckodsz a világban, míg meg nem ismered a boldogság és a kín ezernyi formáját, aztán meghalsz. Ha nem halnál meg, az a legszörnyűbb átok lenne. És továbbment a gondolatban: A halál pillanata az élet legboldogabb pillanata. A teljes megkönnyebbülés pillanata. Az igazi szabadság! Feloldozás az élet összes gondja és terhe alól.
204. oldal, 9. fejezet - Diego de la Moota 2021 Ebook