Kaland ​nélkül 36 csillagozás

Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Négy kalandozó ül egy asztal körül Karavan, a Mongor Birodalom dekadens fővárosának kétes hírű fogadójában, a Sárga Kígyóban. Behemor, a berserker barbár, Csibor, a goblin pap, Zaislo, az alkoholista kocsmai verekedő és Yabbagabb, a harcos-varázsló pszionicista vadtehetség. Nyugodt társalgásukat semmi sem zavarhatja meg. A fertőző ragály, a négyük és a többi vendég elpusztítására felsorakozó hadsereg, a titokzatos gyilkosságok, az áldozatokból összedobált kupac egyre növekvő mérete, az élőholt szörnyetegek, s az érkező démonfejedelem, kevesek ahhoz, hogy miattuk félbehagyják békés borozgatásukat. Míg a fogadó vendégei élethalálharcukat vívják, addig ők békésen üldögélnek, iszogatnak és beszélgetnek, s nem is sejtik, hogy cselekedeteik abszurditása orvosság egy félisteni hatalmasság lelki békéjének helyreállítására.

Tartalomjegyzék

>!
PublishDrive, 2021
ISBN: 9786150105512
>!
Magánkiadás, Budapest, 2001
240 oldal · ISBN: 9634404685 · Illusztrálta: Kiss Márton Gyula

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Yabbagabb


Kedvencelte 8

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

fekiyeti79 P>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Úgy tartja a mondás:
Nem minden arany, ami fénylik.
Nos, ez erre a könyvre fordítottan igaz, miszerint nem minden fénylik, ami arany. Ugyanis csendes magánkiadásként kallódik a könyvpiacon sőt, szinte már csak eldugott antikváriumokban lehet hozzájutni, nagyritkán. (A könyvtárakat most nem számítom.)
Ennek a miértjét nem igazán értem, hiszen ez egy baromi jó akció-fantasy-horror-kalandregény, jó adag humorral átszőve, amit kaland nélkül prezentál az iró:

Négy kalandozó, akik egy kocsmában keverednek egy asztalhoz, ott iszogatnak, beszélgetnek, mesélgetik egymásnak történeteiket, és sz*rnak a világra. Nem is lenne ez annyira izgalmas, de a körülöttük zajló események – amikből aztán akad bőven (lásd: fülszöveg :)) – hihetetlenül lebilincselővé és szórakoztatóvá teszik az egészet.
Nekem nagyon tetszett és jó szívvel ajánlom minden fantasy-rajongónak… meg úgy mindenkinek! :)

2 hozzászólás
Popovicsp87 P>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Az egész egy lángoló kocsmával kezdődött…

Történetünk a Yabbagabb után játszódik. Az illusztris, négyfős asztaltársaság megfogadja, hogy bármi történik is, ők ugyan nem avatkoznak bele az eseményekbe.
Yabbagabb mellé kerül Behemor, a barbár, Zaislo, az alkoholista kocsmai verekedő, és Csíbor, a goblin pap.
Mindegyik szereplő halálos haláli fazon, bár Behemort egy kicsit (még a fogadalomhoz képest is) passzívnak éreztem. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy kerülnek elő újabb szereplők, és szépen lassan elszabadul a káosz.
Érdekes módon, a kötet a második felétől háttérbe szorítja „hőseinket” és előtérbe kerülnek az értelmesebb kalandozók, akik az asztaltársasággal szemben lelkesen szembeszállnak a rájuk törő borzalmakkal. Meglepő, de a folytonos fordulatok nem ártottak a történetnek, a lezárásaik is jók.

Ami külön érdekesség off, hogy elvileg a történet A fekete Egy világában játszódik, legalábbis egy helyen erre kapunk utalást.

Nagyon szórakoztató volt olvasni ezt az agymenést.

>!
PublishDrive, 2021
ISBN: 9786150105512
zamil>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Nem is tudom mit vártam ettől a könyvtől, de az biztos, hogy jó szórakozást nyújtott.
Valahogy sose találtak meg ezek a humoros könyvek, inkább fárasztottak, de itt szerencsére nem egy létező mű van kifigurázva (ez már maga jó pont).
Jól el lett találva a humor és a történet összhangja, egyáltalán nem éreztem erőltetettnek, nem ment egyik a másik rovására. A könyv igazi fantasy, megkapunk mindent amit ehhez a műfajhoz tartoznak. Akik valaha játszottak szerepjátékot, azok még többet is.
Tényleg ajánlom a könyvet, igazi Kaland nélküli történet.

2 hozzászólás
Allanon>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Dörnyei Kálmán stílusa és humora mindig lebilincselő a számomra. Ebben a regényben a humor morbiditása olyan mértéket öltött, hogy szerintem sehol máshol nem olvastam és nem is fogok olvasni még csak hasonlót sem. De mindettől függetlenül, megmaradt viccesnek, és nem esett túlzásokba. Legalábbis szerintem. :) Lenyűgöző.

Robberator>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Ezt az ökörséget! :)
Röviden fogalmazok: nagyon jó volt. Pontosan az a könnyed szórakozás, amit kerestem benne. Az egész szituáció, ami egyre nevetségesebb szintekre fokozódik, óriási! Remek volt a humor, az irónia a komolyabb szereplők sorsa, és a részeges asztaltársaság között. A záporozó csavarok a történetben nagyon jó ütemet adtak az egész könyvnek, nem beszélve a megállíthatatlan trancsírról!
Nincs hiányérzetem a könyv végeztével, viszont tényleg csak szórakoztató jellegű, talán csak ezért nem 5-ös nekem. Viszont kíváncsi vagyok a szerző többi könyvére is ezután.

Cherrytree P>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Mit mondhatnék, nagyon élveztem ezt a történetet, végig! Még ha kaland nélkül is maradtak hőseink….
Megvan benne minden, ami a régi szerepjátékos énemnek kell, és újra kedvem támadt előkapni a dobókockákat, meg minden! :)

kokaiakos>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

A Kaland nélkül egy örök klasszikus. Szerintem az egyik legjobb könyv, ami régi vágású RPG-s arcoknak kötelező.
Engem mindig a M.A.G.U.S játékokra emlékeztet és szinte bármennyiszer el tudom olvasni :D

Traclon>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Minden szempontból tökéletes! Ami csak egy jó fantasyhoz kell (kocsma, bor, tűz, harcosok, mágusok, druidák, papok, elfek, törpék, goblin, barbár, farkasember, vámpír, gólem, csapda, varázslások, harcok, rejtélyes gyilkosságok, démonidézés, drágakövek és még sorolhatnám), az mind benne van, a cselekmény végig a maximumon pörög, hihetetlenül izgalmas, az ember egyszerűen falja a lapokat! Mindez annak ellenére (vagy talán éppen annak köszönhetően), hogy az egész történet helyszíne egyetlen fogadó területére, ideje pedig egyetlen éjszakára korlátozódik.
Ja, és hát a humor! Nagyszerűen adagolt, telibetalált poénok, se több se kevesebb, mint amennyi kell, a cselekményt nem hátráltatja, sokkal inkább színesíti!
Picit „kockacsörgős” jellege van (erről egyszer szívesen megkéredezném az írót…), de az sem baj, sőt, mivel ilyen tökéletes RPG-alapanyag, már tervezem is elmesélni egyszer „a fiúknak”. :)
Az biztos, hogy ezek után Dörnyei többi regényét is be fogom szerezni!

Magos_Roland_Rahl>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Nem is tudom mit írhatnék, egyszerűen imádtam! A szereplőket, a hangulatot, nem volt egyetlen rész sem ami unalmas lett volna. Benne volt minden amit egy fantasyban kedvelek és a humor is remek volt,nem kínos vagy erőltetett. Amikor hosszabb ideig nem a négy főszereplő volt előtérben még akkor sem ült le a történet sőt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg fantasy rajongóknak! Remek írás!

Égszín_Zuza>!
Dörnyei Kálmán: Kaland nélkül

Imádom! Bele is szerettem az íróba rögtön, miközben olvastam:)!


Népszerű idézetek

fekiyeti79 P>!

A köpcös, puffadt gyerekarcú törpe rendkívül hálás volt, amiért a papnő meggyógyította. (…) Valami köszönetfélét, úgy érezte, hogy mondania kell, ezért így szólt mély hangján:
– Ha nem lennél ilyen batár nagy, szívesen elvennélek feleségül!

135. oldal

fekiyeti79 P>!

A közelben törpe társaság pipázott. Lustán tekergődző füstkígyók kúsztak a magasba a mozdulatlan levegőben, melyek sejtelmes, a terem felett gomolygó felhőben egyesültek, és varázslatos hangulatot árasztó, nyugodtan tespedő, mégis örök változékony szellemszörnyeteg, megfáradt légelementál látszatát keltették.

69. oldal

4 hozzászólás
hinodranzer>!

Hát vedd tudomásul, hogy soha többet nem teszek semmilyen hülye fogadalmat, s ezt az utolsót se fogom betartani. A fogadalmak arra valók, hogy nyugodt lélekkel megszegjük őket, ha már voltunk olyan ostobák, hogy meghoztuk azokat. Elég gátat szab az élet, felesleges, hogy mesterséges falak felemelésével tovább tetézzük.

10. fejezet - A végjáték

fekiyeti79 P>!

– Mitől van az, hogy a farkasembert csak ezüst sebzi? – érdeklődött Yabbagabb Csibortól.
(…)
– A protoplazmában képződő vegyületek metamorfózisa következtében… – kezdett bele Csibor a farkasemberek ellenállóképességéről folytatott esettanulmánya kifejtésébe, de nem folytathatta, mert egy dühös, harcias nőszemély lépett az asztalukhoz. (…)

131. oldal

Hippoforaccus>!

Aki az adott pillanatnak örülni tud, csak az lehet boldog. Ne a jövő felé figyelj, a pillanatnak örülj, mert ha másképpen teszed, sohasem élsz igazán

21. oldal

Varga_Tamás_József I>!

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, vagy felgyújtom az egész kocsmát…

18. oldal

RandomSky>!

Nem rossz dolog egyedül kalandozni. Éjszaka egyedül barangolni az erdőben, lombos fák alatt, mikor esti szellő simogatja arcodat, csöndes, melankolikus hanggal zizegnek a levelek, gondolkodásra késztetnek a fekete égbolt misztikus alakzatai. Csak magad vagy és a természet, csak a tudatod tölti be a teret, te vagy a világ és saját magad kovácsa, s csak saját magadra számíthatsz. Nyers erő, állóképesség, ügyesség, gyorsaság, ravaszság… másra nincs szükséged. Ha egyedül barangolsz a sötét erdőben, másnak látod a világot, máshogyan gondolkodsz, kicserélődsz, más emberré válsz. Ha békére vágysz, lelki nyugalomra lelsz, ha nyomasztó tespedtségtől sorvadsz, lázadó szellem száll meg, ha feledni akarsz, felejtesz, ha emlékezni, emlékezel. Ha sírni akarsz, úgy, hogy senki se lásson, veled együtt sírnak a fák, ha nevetni akarsz, veled együtt mosolyog a hold. Ha erdő fái között halsz meg, boldogan leled halálod.

Magos_Roland_Rahl>!

– Kell neked teleportálnod, béna, nyomorék!? A gyaloglás már túl kommersz?! – érdeklődött Yabbagabb.

2. fejezet

fekiyeti79 P>!

(…) Hagytátok meghalni az embereket, törpéket és mindenki mást! Fegyveretek van. Fegyverforgatók vagytok, és nem tettetek semmit. Semmit! (…) Nyugodtan üldögéltetek, iszogattatok és nevetgéltetek.
– Igaz is, elfogyott a piánk – jegyezte meg Zaislo.

132. oldal

Magos_Roland_Rahl>!

– És te boldognak tartod magad? – kérdezte szórakozottan.
– Aki az adott pillanatnak örülni tud, csak az lehet boldog. Ne a jövő felé figyelj, a pillanatnak örülj, mert ha másképpen teszed, sohasem élsz igazán. Amikor egy fiatal lányra vagy fiúra nézek, látom az elmúlást, előttem lebeg a jövő reménytelensége; s nem vagyok képes hinni a boldogságban.

2. fejezet 11. oldal Ebook


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: A két herceg
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Leda D'Rasi: Mindörökké 1.
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Tarja Kauppinen: A nép igazsága