A ​26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai 20 csillagozás

Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Nordy Fox a Földön él. Az ötödik évezred végén. Pontosan 26-szor klónozták. Belsőkozmosz-analízis vizsgája az utolsó kihívás az Űrtudományok Egyetemén, hogy remek csillagközi navigátor lehessen. Ha elbukik, újabb megsemmisítés vár rá, amit mindenképp el akar kerülni. A vizsga balul végződik, így nem marad más választása, menekül a huszonhetedik klónozás elől.
Nordy két barátjával a dimenziótehén űrsztrádán nyer egérutat. Fellégezni sem marad idejük, mert egy háború közepén landolnak, amelyet Processzor tábornok és Tauk ősfa vív egymással. A győzelem kulcsa Nordyék kezében van, még ha ezt ők kezdetben nem is sejtik…
Dörnyei Kálmán három fantasyt írt (A fekete egy, Kaland nélkül, Yabbagabb, a kalandorok szégyene). A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai az első sci-fije, amelyet Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes „trilógiája” ihletett.

>!
PublishDrive, 2021
232 oldal · ISBN: 9786150105499
>!
Athenaeum, Budapest, 2009
232 oldal · ISBN: 9789632930572
>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2009
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632930053

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

pat P>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Igazán üdítő és kellemes élmény volt, távolról sem az a gülüszemű-plecsnis kategória.

Különösen számos, mély társadalmi kérdéseket boncolgató, apró technikai, terraformálási meg mit tudom én, milyen részletekbe belemenő, jól átgondolt, komoly sci-fi regény olvasása után-közben esik jól, hogy ez a regény aztán egy percig sem veszi komolyan magát. Hajlítgatjuk a teret minden irányba milliom fényévekre, nem akadunk fenn a kommunikáció problémáin, nem probléma a kapcsolatfelvétel idegen lényekkel, csak buli van. Pontosabban kalandok vannak, jó tempóval – kivéve, mikor Processor tábornok és Tauk ősfa bolygóján kicsit belassulnak az események, na azért kár volt. És azért explicit hülyeségeket nem beszél sose, meg igazából vannak benne komoly kérdések is, például a klónozásról, háborúzásról, de azok is csak félig-meddig komoly tálalásban. A stílusa egyáltalán nem amatőr vagy gagyi, és még vicces is kicsit, de nem túlhajtottan.
Ha nem lenne nyilvánvalóan nem így, azt mondanám, John Scalzi kicsit merített Dörnyei Kálmán jelen művéből is. :)

Kedvenc fejezetcímem: Zed jelen pillanatban műanyagkacsa.

4 hozzászólás
Popovicsp87 P>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

– Felvetted Foxot?
– Milyen Foxot?
– Nordy Foxot.

Nordy Fox története egy kellemes, szórakoztató olvasmány.
Főszereplő triónk elég érdekes csapat, mindegyik szándékosan túl van tolva kicsit. Ezek szolgálatatják a poénok egy részét, a többit a helyzetek, amikbe kerülnek.
Olvasás közben meglepett, hogy a humor mellett komoly gondolatok is belekerültek. Nordy elmereng a klónozásról, a háborúzás és az élet értéke is felmerül.
Pörgős, könnyed olvasmány, ami jól adagolja az akciót és a humort.
Egyedül a robotok és növények közötti háborúnál lassult le egy kicsit.

>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2009
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632930053
chhaya>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Élveztem az olvasást, igazán jó kis sci-fi kalandregény. Szórakoztató stílusban megírt, kellemesen agyament és humoros történet, pörgő cselekmény tele kisebb-nagyobb csavarokkal (mintha csak filmen nézném), fantáziadús világalkotás és cselekményvezetés jellemzi. Vannak azért lassabb és elgondolkodtatóbb részek (persze az sem túl komoly tálalásban), mint például Nordy klónozással kapcsolatos dilemmája, illetve különösen tetszett a növények bolygóján a robotok és az őshonos növények háborúja, az azzal kapcsolatos elvi-erkölcsi kérdések. Ami kevésbé jött be, az a karakterek sematikus és kiszámítható ábrázolása – persze, egyértelműen karikatúrák ők (Nordy a kinézetével spoiler, a többiek a viselkedésükkel), de nekem hiányzott belőlük az a fantázia, ami amúgy az egész könyvet jellemzi. Összességében ajánlom, meghozta a kedvem az író többi könyvéhez.

fekiyeti79 P>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Mivel az ihletadó Galaxis útikalauzt nem olvastam, nincs összehasonlítási alapom. Viszont ez a könyv remek kikapcsolódás volt számomra. Nem akart több lenni annál, mint amit a címe sugall. Nordy Fox világmegváltó kalandjait követhettem nyomon, kellően humorosan tálalva. Kifejezetten tetszettek a különféle létformák, amiknek semmi közük nem volt egy komoly sci-fihez, például a dimenziótehén, vagy a gyilkos medvehagymák és óriástökök. Nem tökéletes alkotás, de nem kell komolyan venni és akkor nem is okoz csalódást. Ráadásul még egy hatalmas legenda is belopta magát a történetbe, aki külön megérdemelt egy fél csillagot! :) (Őt mindenki fedezze fel magának! ;))
Szívesen olvasnám a folytatást!

murmur>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Meglepett, hogy ilyen szórakoztató. tényleg csak ajánlani tudom egy kis lazulós olvasáshoz.

Nita_Könyvgalaxis>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Az Útikalauzt nem éri utol, de kellemes olvasmány, tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Mafia I>!
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai

Szórakoztató, sőt, kifejezetten szórakoztató, ám néhol kissé következetlen. Egyszer el lehet olvasni, ha az ember könnyű olvasmányra vágyik.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

chhaya>!

– Érzéketlen?! Pont én?! Az egész társadalmunk az! Dögvészként terjed a közöny. Nemcsak az utca emberén, a szomszédokon, a rokonokon néznek át az emberek, hanem a saját családtagjaikon, sőt még magukon is. Érzelem nélküli robotok mind.

180. oldal

chhaya>!

[…] minél civilizáltabb egy társadalom, annál több olyan dolgot csinálnak a tagjai, aminek semmi értelme. Vagyis minél fejlettebbek leszünk, annál értelmetlenebbé válik a létezésünk.

18. oldal

chhaya>!

Az ősfa próbált meggyőzni bennünket, hogy legalább addig maradjunk, míg az ünnepek tartanak, de udvariasan visszautasítottuk, főleg azután, hogy elmondták, mit értenek a mulatozáson. Gyökeret vernek egy nagy mezőn, és hónapokig bámulják a kék eget, a felhők vonulását és a színes virágokat.

149. oldal

farkaslány P>!

„Vérgőzös barom” – gondoltam magamban, de nem mondtam neki, mert még bóknak vette volna.

77. oldal

chhaya>!

Az új őrvezér csendben, sűrűn bólogatva végighallgatta mondandómat. Közöltem vele, ha még egyszer akárcsak egyetlen vacak atomtöltettel is próbálkoznak, megsemmisítem az egész tetves világot. Beszédem szerintem hatásos volt, igyekeztem minél pszichopatábbnak tűnni. Meglepődve tapasztaltam, hogy nem kellett sokat rájátszanom.

225. oldal

chhaya>!

A staupaurosi az embernél magasabb rendű faj. Ám kétezer évvel ezelőtt – 2950-ben –, az emberi faj győzelmet aratott felettük, majd leigázta őket. Mindezt annak köszönhették, hogy Staupauros népe, ellentétben az emberi fajjal, nem ismerte a hazugságot, a becstelen harcmodor, vagy a „fajtársaid értéke egyenlő egy kalap szarral, tehát nyugodtan áldozd fel egy magasabb cél érdekében” fogalmakat.

12. oldal

chhaya>!

Gyökerek csavarodtak a derekamra, a fejemre és a nyakam köré. Ahogy megrántottak, bevágtam a fejemet egy kőbe. Alig kaptam levegőt, félelmem mégis tovaszállt. Eddig ugyanis rettegtem attól, hogy le fogok bukni. Ettől már nem kellett tartanom, és ez megnyugvással töltött el. Úgy vélem, ezt nevezik pozitív hozzáállásnak.

96. oldal

chhaya>!

– Tauk ősfa vagyok – érkeztek az előttem álló hatalmas gigász szavai a liánon keresztül. Hangja egy rettenetesen öreg ember hangjára hasonlított. – Urmos szépfa első termésének hatodik magja, a Természetanya kegyelméből az Élet Őrizője háromezer éve. Ezüstös hölgymálok királya, oroszlánfogak, medvehagymák, bunkóshagymák és vitézvirágok fővezére, juhsóskák, epergyöngyikék védnöke, orvosi tisztessások főtanácsnoka, lápcsillagok, véreslapuk, sárkánylábú bibircsvirágok és fojtogatóarankák felügyelője, fekete zászpák, vérfüvek, tapadóliánok és szarumákok parancsnoka, minden növény ura és szolgája. Hát te ki vagy?
– Nordy – feleltem.

97. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Andy Weir: A marsi
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Marissa Meyer: Cress
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Alexander B. Hackman: Fedőneve: „Die Katze”
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet