A ​sárkányhercegnő 17 csillagozás

Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

A népmesék kedvelt hőse a sárkány. Általában hétfejű, gonosz, félelmetes, rettegésben tartja a vidéket. Ám mindig akad egy bátor vitéz, aki legyőzi a rettenetes szörnyet, vagy túljár az eszén, s elnyeri méltó jutalmát is. Gyűjteményünk két részében a világ népmesekincséből nyújtunk válogatást. A magyar, kínai, japán, burmai, tadzsik, görög és spanyol mesék más-más helyszínre kalauzolják ugyan olvasóikat, egyvalami azonban közös bennük: főhősük a legyőzött és a lóvá tett sárkány. Manapság is születnek újabb és újabb történetek róla, csakhogy – mint sok más népmesei hősből – az írók belőle is már kedves, szeretetre méltó figurát faragnak. Ilyen szelíd, „ibolyaszemű” sárkányok tehát a szereplői kötetünk harmadik részének.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hol volt, hol nem volt... Móra

>!
Móra, Budapest, 1987
162 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631153258 · Illusztrálta: Pásztor Gábor

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Amrita I>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Véégre találtam egy olyan mesegyűjteményt, amiben nem egy-két mese tetszik igazán, hanem sok! (Látszik is, hogy Dornbach Mária nevéhez köthető, az ő gyűjteményei mindig igényesek). A népmesék közül csak a legelső nem volt befogadható mai értékrenddel (a sárkányölő hős mindig ott lakik egy darabig a megmentett lánynál, majd becsapva és magára hagyva a lányt tovább áll a következőhöz, amíg el nem jut a 3. lányig és sárkányig… khm khm). De a többi népmese tényleg szórakoztató, egyedi és érdekes. Benedek Elek meséjének nyelvezet különösen tetszett, olyan szavakkal, mint „gyöngyömadta” meg olyan kifejezéssel, mint a „tartson számot rá”. Megjelennek a szép, méltóságteljes, kínai sárkányok is, meg Martha Goodchild, egy angol népmese furfangos öregasszonya, aki engem Biddy Earlyre emlékeztet. Viszont kár volt belekeverni a kortárs műmeséket, nem vagyok kizárólagosan népmese-hívő, sőt, de ebbe a válogatásba sajnos nagyon gyönge műmeséket sikerült beválogatni. Főleg ennek szól a fél csillag levonás. A könyv külalakja se nem különösebben megragadó, se nem kiborító, olyan korrekt. Kicsi, puha fedeles volta miatt jól olvasható útközben! :) Megfelelően válogatva mai gyerekeknek is nyugodtan olvashatóak a meséi.

8 hozzászólás
Vivogle>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Azért vettem a kezembe a könyvet, mert kerestem egy bizonyos mesét. Meg is találtam, de úgy voltam vele, hogy egye fene, akkor már a többit is elolvasom, ártani nem fognak. Nem is bántam meg, csupa új mesével találkoztam.
A népmesék szinte kivétel nélkül tetszettek, kivéve az, amelyik arról szólt, hogy a főhős sorban felülteti a lányokat. De legalább megtudtam, hogy már akkor is így mentek a dolgok :P
A műmesék már nem nyerték el kivétel nélkül a tetszésem. Köztük is akadt jó, de egy nagyon bugyuta eléggé kiverte nálam a biztosítékot. A sárkányok ne éljenek lakásban, és kész.

Sceurpien I>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Idősebb gyerekként ez volt a kedvenc mesekönyvem. Talán 12-13 évesen kezdtem el rendesen olvasgatni, és nagyon megtetszett. Nem (csak) a sematikus magyar népmeséket, és az európai történeteket gyűjtötték benne össze, hanem sok mást is, amikben általában pozitívan csalódtam. Nagyjából ettől a kötettől kezdve kezdtem el kedvelni a sárkányokat.
Ezelőtt a kedvenc mese-antológiám Mészöly Miklós egyik műve volt, amiben szintén rengeteg különböző ország meséi voltak egybegyűjtve, szóval lehet van itt valami „pattern” :)

Parlandorka IP>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Nagyon szeretem a sárkányokat – de sajnos a népmeséket nem. Egyáltalán nem tudok azonosulni a fekete-fehér világukkal, a klisés tanulságaikkal.
A végén volt pár modernebb mese is, azok tetszettek.

Yllen>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Szeretem a sárkányokat, szeretem a meséket, így ez telitalálat volt számomra. Mindegyik történet nagyon aranyos, jó volt újra gyereknek lenni. :) A könyv szerintem nagyon jól szerkesztett. Nemcsak a tematikus csoportosítása jó, de igyekeztek minél több ország meséit összegyűjteni.

Nagy_Viktória_>!
Dornbach Mária (szerk.): A sárkányhercegnő

Kedves, aranyos kis könyv. Külön érdekessége, hogy ugyanazt a témát – ami ebben a kötetben a sárkány – dolgozza fel számos nép, mind-mind másféleképpen. Észrevehető, hogy az azonos „népcsoportba” tartozó meséknél megjelennek ugyanazok a mesei elemek, míg mondjuk egy ázsiai népmesében teljesen máshogy dolgozzák fel az adott témát.
Nagyon jó kikapcsolódást nyújtanak a történetek, mint gyermeknek, mint felnőttnek egyaránt.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

Ám lakott a hegy lábánál egy Martha Goodchild nevű öregasszony, akinek különösen nagy csapást jelentett a betolakodó szörnyeteg. Martha Goodchild ugyanis abból élt, hogy lepényt sütött, amit az erdőben termő különleges málnafajtával töltött meg. Kitűnő háziasszony volt, és olyan finom málnás lepényt tudott sütni, hogy több mérföldről hozzá jártak vásárolni- amíg a sárkány fel nem bukkant a környéken! Mert attól kezdve Martha nem mert többé kimenni málnáért, és bizony az éhínség fenyegette.
Más asszony belenyugodott volna, és a menyéhez költözik, de a mi Marthánk talpraesett öreg hölgy volt, meg aztán különben sem kedvelte túlságosan a menyét, így hát továbbra is maradt a kunyhójában, és vállalta a szegénységet. Közben pedig szüntelenül azon törte a fejét, vajon mi módon lehetne elpusztítani a sárkányt.

58. oldal, A kerek erdő sárkánya, angol népmese

Amrita I>!

Sárkánymama és Sárkánypapa kissé messzebb laktak, egy villamosremízben, ahol a nagy, sárga villamosok alszanak éjszaka. Ide szálltak le esténként, aranyszínű szárnyuk éppúgy tündökölt az utcai lámpa fényében, mint a villamosok oldala – nem is vette észre senki, csak a 7-es villamos mosolyodott el álmában, és áramszedőjével finoman integetett.

152. oldal, Balla Margit, Mesebeli évnyitó

Parlandorka IP>!

– El ne csavarogj tanítás után! – kiáltott le Sárkánymama a magasból. – Rántott királyfi lesz ebédre!

155. oldal

Amrita I>!

Ment, mendegélt a királyfi hetedhét ország ellen, s egyszer, amint este megy rengeteg erdőn keresztül, valami fényességet lát az út közepén egy pocsolyában. Közelebb megy, nézi, nézi, hát a pocsolyában egy icipici aranyos kocsi van, a kocsiban egy szépséges szép asszony, ámbátor hat fehér mókus volt a kocsi elé fogva, nem tudott kivergődni a pocsolyából.

41. oldal, Benedek Elek, Világszép Sárkány Rózsa

3 hozzászólás
Cinzisticus>!

A szegény Csu-ti egyszerű és becsületes legény volt, de a feje olyan üres, akár a rizsföld aratás után.

139. oldal

mokata I>!

A kamba ezután elővette tubákos zacskóját, és jót szippantott belőle.

A sárkány legyőzője

mokata I>!

No, eltelik az esztendő, s hát csakugyan igaza volt az ősz öregembernek: addig sóhajtozott a király meg a királyné, míg egyszer csak egy szép napon a királyné egy aranyfogú fiút szült, aki már első nap talpra állott s megszólalt.

Világszép Sárkány Rózsa

1 hozzászólás
mokata I>!

Élt egyszer nagyon régen, valahol Somersetben egy erdő közepén egy ádáz sárkány. Az emberek sem a nevét nem tudták, sem azt, hogyan került az erdőbe, de nem is érdekelte őket. Csak amiatt nyugtalankodtak, hogy a sárkány épp az ő erdejükben ütött tanyát.
Egy napon aztán a saját szemükkel is megpillantották: rettenetes, pikkelyekkel borított szárnyai fekete takaróként borultak a kék égboltra. Háromszor körberepülte az erdőt, hatalmas lángnyelveket bocsátott ki, majd szárnyait összecsukva zuhanni kezdett, míg végül óriási huppanással földet nem ért az erdő kellős közepén, maga alá temetve két malacot és egy pónilovat.

A kerek erdő sárkánya

Amrita I>!

Az aranyfogú királyfiról és Világszép Sárkány Rózsáról mondok mesét nektek, gyerekek.

39. oldal, Benedek Elek Világszép Sárkány Rózsa, magyar népmese

Renkou P>!

A sárkányok dorombolni szoktak, ha jókedvük van, de ezt kevesen tudják róluk

153. A mesebeli évnyitó

Kapcsolódó szócikkek: sárkány

Hasonló könyvek címkék alapján

T. Aszódi Éva (szerk.): Minden napra egy mese
Danny Bain: Ez nem az apu hangja!
Afrikai mesék
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Dömötör Tekla (szerk.): Az aranyláncon függő kastély
Boldizsár Ildikó (szerk.): Sárkányölő Sebestyén
A legszebb magyar sárkányos és boszorkányos mesék
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke