Fellázad ​a gettó 2 csillagozás

Dorka Goldkorn – Leon Weiczker – Noemi Szac-Wajnkranc: Fellázad a gettó Dorka Goldkorn – Leon Weiczker – Noemi Szac-Wajnkranc: Fellázad a gettó

A ​könyv három naplót tartalmaz: egy jóformán még gyerekszámba menő fiatalemberét, egy jómódú, intelligens fiatalasszonyét és egy kommunista harcosét.
Mennyit olvastunk, hány filmet, színdarabot láttunk már a fasiszta fenevadak kegyetlenségéről, és mindegyikben találtunk valami újat; egyre bővül a vádirat a modern barbárok, a technika minden vívmányával felszerelt, „civilizált”, gázkamrás barbárok ellen.
Ez a három vádirat különösen súlyos. Szerzőik nem hivatásos írók, történeteiket, hőseiket nem a szárnyaló fantázia szülte. Ők – ha helyenként irodalmi igénnyel is – a valóságot, a tényeket írták le. De nincs olyan dús fantázia, amely különb dolgokat tudna kitalálni, mint a hitleri pribékek, a kínzásoknak, a megalázásnak, az embertelenségnek ezek az utolérhetetlen szakértői.
De hiába minden szakértelem! Erőszakkal, megfélemlítéssel, gyilkolással nem lehet meghódítani a világot. Hiszen még az üldözötteknek ez a viszonylag kicsiny „világa” is fegyvert fogott kínzói… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1959
394 oldal · Fordította: Sós Endre

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Ackerman: Menedék
Afonso Cruz: Kokoschka babája
Zsolt Ágnes: Éva lányom
R. M. Romero: Karolina és a krakkói babakészítő
Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Jorge Semprún: A nagy utazás / Az ájulás
Maria Rolnikaite: Három találkozás
Robert Merle: Mesterségem a halál
Ralf Rothmann: Tavasszal meghalni