The ​Fifth Child 9 csillagozás

Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child Doris Lessing: The Fifth Child

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Four children, a beautiful old house, the love of relatives and friends; Harriet and David Lovatt's life is a glorious hymn to domestic bliss and old-fashioned family values. But when their fifth child is born, a sickly and implacable shadow is cast over this tender idyll. Large and ugly, violent and uncontrollable, the infant Ben, „full of cold dislike”, tears at Harriet's breast. Struggling to care for her new-born child, faced with a darkness and a strange defiance she has never known before, Harriet is deeply afraid of what, exactly, she has brought into the world…

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Vintage, London, 2010
134 oldal · ISBN: 9780679721826

Kiemelt értékelések

tüskéshátú>!
Doris Lessing: The Fifth Child

A sérült gyermek gondozása ismert téma, és így hozzányúlni meglehetősen szokatlan, bátor lépés. Arra tippelek, hogy az ötödik gyerek kapcsán csak azért volt jobb behozni az oda nem illő fantasztikus valóságon túli elemet, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Fókuszált, jól összerakott regény ez, megmozgatja az emberben a családról és a családi kapcsolatokról szóló húrokat alaposan. Mégsem tudott 100%-ig meggyőzni, hiányérzet maradt bennem. Túl sok minden kimarad belőle, hogy rövid időre se veszítse szem elől az anya-fiú kapcsolatát. Ez szerkezetileg biztosan pozitívumnak is betudható, én, mint mezei olvasó nem találtam kellően kereknek.

Míriel>!
Doris Lessing: The Fifth Child

Ezért komolyan Nobel-díjat adtak? Nem mondom, hogy rossz volt, de azért annyira jó se. A szöveg szikár, szótárazás nélkül mindent értettem, ami az én szókincsemmel nem túl hizelgő egy szövegnek. Elgondolkodtatott, anyával beszélgettünk az értelmezési lehetőségeken (nyaralási könyv volt), Harrieték felelőtlensége, az idill, amit a rokonok pénzelnek, vagy szolgálnak ki, és ami nem tartható sokáig. Az ok-okozat sorrenden, Ben, a tökéletes harmónia elrontója, csak egy furcsa gyerek, akit nem tudnak elfogadni, vagy tényleg a gonosz, ahogy a családja állítja.

Juci P>!
Doris Lessing: The Fifth Child

Az eleje nagyon kétdimenziós volt, a vége meg más irányba ment el, mint ami engem érdekelt volna, de a közepéért nagyon megéri elolvasni. Engem alaposan elgondolkodtatott a szülő és gyerek közötti szeretet feltételességéről vagy feltétlenségéről. Bővebben: http://amigalszanak.blogspot.com/2010/08/doris-lessing-…

hablaty P>!
Doris Lessing: The Fifth Child

Felkavaró és megrázó olvasmány volt. Amíg egészséges gyerekeink vannak bele sem gondolunk, milyen lehet hegy egy mentálisan sérült gyerekkel az élet. Nehezen szánom rá magam a folytatás elolvasására, mert érzelmileg nagyon megviselt. Mindenképpen megérte elolvasni. van erkölcsi tanúlság is, de nekem sokkal jobban tetszett az ahogyan az anya küzdelmét bemutatta nem csak a külvilággal, de saját magával is. Olvasó embernek ezt is alapművé tenném.

entropic P>!
Doris Lessing: The Fifth Child

Nagyon kíváncsi voltam már az írónőre, de nem győzött meg ez a könyv. Szikár, távolságtartó szöveg, de közben valahogy mégis szájbarágó. Túl csupasz, túl tényszerű, de közben mégis sugallja, hogy mit kéne gondolnom. Nem szeretem az ilyesmit.


Népszerű idézetek

hablaty P>!

Meaning the archeologists, the palaenontologists, who discovered things in the mountains that filled the museum down in Juyjuy.

171. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Lodge: Deaf Sentence
Alice Feeney: Sometimes I Lie
Graham Swift: Last Orders
Alice Kuipers: Life on the Refrigerator Door
Jojo Moyes: The One Plus One
Lionel Shriver: We Need To Talk About Kevin
Eowyn Ivey: The Snow Child
Celeste Ng: Little Fires Everywhere
Milly Johnson: The Yorkshire Pudding Club
Margaret Drabble: The Millstone