Kozmikus ​Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia 49 csillagozás

Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

– ​Ki tanított meg harcolni, mi?
– Thanos. Az ördög. És az Egyesült Államok tengerészgyalogsága.

Egykor úgy ismerték: A Megtorló.
Aztán Frank Castle szerződést kötött az ördöggel, így ő lett a Szellemlovas. Majd egy Galactusszal kötött alku kozmikussá tette. Egy paktum Thanosszal pedig halottá. De nem kell megijedni, Castle nem hal meg oly könnyen! Visszatért – és van egy terve az univerzum jobbá tételére… A nagy sikerű Thanos győz fergeteges folytatása egy szinte nevetséges módon kézenfekvő ötlettel kezdődik. Nehéz elhinni, hogy másnak még nem jutott eszébe: visszamenni az időben, és eltenni láb alól a csecsemő Thanost. De ami elsőre egyszerűnek tűnik, arról gyakran bebizonyosodik az ellenkezője. Castle-nak dolga akad egy istenség orrával, jól beolvas Odinnak, szembeszáll a Galaxis Őrzőivel, egy kocsmai bunyó során pedig magával Galactusszal is összefut! És akkor a bébi Thanosról még nem is beszéltünk. Ez még Frank… vagyis… a Megtor…ööö… a Kozmikus… (tovább)

>!
Fumax, Budapest, 2020
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701422 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Dylan Burnett, Brian Level

Kedvencelte 5

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Szellemlovast kezdem megkedvelni, de ez a sztori… olyan hmmm… idióta, hogy arra szavak nincsenek.
Szóval Szellemlovas elrabolja bébiThanost, mert kinyírni nem tudja, hogy akkor majd ő felnevelni, majd bumm, beleszalad a nem mindennapi gyilkolászásokba és… hát nem kell túlzottan észlénynek lenni, mi lesz a hatása, ha tömeggyilkosságról beszélsz a gyereknek.
Szóval ez a része lehetne akár vicces is (fekete humor, borbid, de azért tényleg ha becsukom a szemem, és nem nézek oda, akár még viccesnek is kijelenthető), viszont az utána való időutazós rész meg vérkomolyá válik, felelősségtudattal, emberi akarattal, a magunk által választott jósággal. Nekem ez a sztori emiatt nem volt koherens egész, és valahogy nem tudott igazán jól lavírozni a vicces-humoros és a drámai-világmegváltó között.
A rajzolás rendben volt, nekem kifejezetten tetszett Szellemlovasunk arckifejezései, az nagyon markáns volt. Amúgy átlagos, semmi extra.
Nem volt rossz, de inkább egyszerolvasós kategória volt számomra. Olyan oké, és ennyi.

FélszipókásŐsmoly >!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Thanos győzött, s ezt Búrában Lángoló Fejű Motorosunk nem tűrhette, szóval visszamocizott az időben, hogy begyűjtse a titán bébikori koponyáját, és az egész meg se történhessen. Ám a Bíbor Csecsemő úgy bámult rá világirtó bociszemével, hogy Ázotthaj Lovagnak megesett rajta a kozmikus szíve, és magához vette. Csak hát ő se nem szent, se nem ért a gyerekneveléshez, szóval nem kell sok hozzá, hogy a Pelenkás Pusztító korai káros lelki behatásait végül ő maga idézze elő. Űrcápás hajszák és eszement téridőhajlítgatások közepette mélyebben vájkál a Lovas múltjában, majd feltűnnek a Galaxis Őrzői (váratlanul és nem épp a várt csapatfelállásban), továbbá betekintést nyerhetünk Thanos hagyatékába is… és a történetnek ezzel NINCS VÉGE!

Kíváncsian várom a folytatást, Donny Cates a legjobb UnDeadpool íróvá lépett elő nálam. A rajzok és színek – no meg a szövegek – még elvetemültebbek itt, mint az előző kötetben.

fowler P>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Oké, olvastam Donny Cates-től egyet s mást, és eléggé megkedveltem a fickót, de aztán a Thanos győzzel nálam szintet lépett.

Thanos a Marvel Multiverzum abszolút főgonosza. Kifogyhatatlan tárházát biztosítja a végzetesnél végzetesebb eseményeknek. Mikor az ellaposodás veszélye fenyegeti a karaktert, valahogy mindig képes megújulni.

A Kozmikus Szellemlovasról nehéz okosat mondani, mert annyira valószerűtlen a „kialakulásához” vezető folyamat, mint amennyire teljesen logikus. Frank Castle karakterét kétféleképp lehet kimaxolni, az egyik az, ha úgy tekintünk rá, ahogy van (ld. legutóbb itt), a másik pedig… nos, az, ahogy azt Donny Cates teszi. Ez az 5 részes történet pontosan azt hozza, amire a Thanos győz alapján számítottam, úgy, hogy közben mégis tök mást. Dylan Burnett képi világa egy kicsit rajzfilmszerűbb megközelítést hoz, de nekem Antonio Fabela színeivel együtt nagyon bejött.

A Fumax évek óta remek érzékkel nyúl a Marvel korábbi és egészen aktuális címeihez. Nem elég, hogy egészen megkedveltették velem Deadpoolt, de most úgy tűnik, lett egy újabb kedvenc antihősöm. Jár a pacsi, srácok!

Kovács_Adrián>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Hát ez #&{va jó! Kemény, brutális, csodaszép, mondanivalóval teli. Sokkal több mint a Thanos Győz, sokkal jobb minden téren de kell az előző rész hozzá. Nagyon jól tovább szövi, az amúgy sem egyszerű idővonalat. Mind ezt úgy hogy van mondanivalója, stílusa, lazasága, poénja, szerethető karakterrel. És még a vad Bébi Thanos is aranyos tudd lenni ahogy egy törött üveggel egy torkot akar elvágni. Hát igen, kutyából nem lesz szalonna, de még kicsibe aranyos.

Mircsi P>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Bizonyára ez Rhodey kedvenc könyve, bár ez sem az ő elképzeléseinek megfelelően végződik…:D
A rajzolása ennek valami szenzációs, bébi Thanos egy übercuki kis mazsola, és a szellemlovas a láncos bébihordozójában cipeli. Ha ennyi lenne a tartalom, én már akkor is elégedett lennék, de ők még össze-vissza időutaznak, saját magukba forduló idővonalakon, megtudjuk, hogy Thanos elkerülhetetlen off, meg én azt vontam le, hogy a magunk felelősségét nem lehet úgy elhessegetni, hogy valaki más hibáit próbáljuk helyrehozni. A végére már kicsit belezavarodtam, mondjuk azért is, mert már kevésbé emlékszem, hogy az előző rész vége mi is volt… (komolyan mondom, nincs nálam többet felejtő képregényolvasó…)

LoneWolf>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

A Thanos győz című kötet közvetlen folytatásaként, sajnos hangulatban és minőségben is messze elmaradt előzményétől. Eleinte úgy éreztem, mintha egy Deadpool sztorit olvasnék, csupán nem a szájhős zsoldossal a főszerepben, bár tény, hogy jobban élveztem, mint az ő sajátjait. Elborult és agyament volt, talán kissé túlzottan is, szóval bevallom: Kb. a feléig úgy éreztem, hogy csalódottan fogom letenni a könyvet. Picit komolyabb megközelítést vártam, erős filozófiai töltettel, (Egy ilyen cím mellett magam sem tudom, hogy miért.) de ehelyett csak folyamatos káromkodást és hülyülést kaptam, majd fordult a kocka. Frank kicsit magába szállt és onnantól kezdve olyan dolgokról kezdett elmélkedni, amik végre mélységet adtak az egésznek. Ugyan a képi világ és az események az utolsó oldalakig kaotikusak maradtak, azért én is megtaláltam benne a számításaimat, és az összképet nézve jól szórakoztam (spoiler) ezen a pár füzeten, amit magába foglalt ez a rövidke olvasmány.
ui.: Különösen pofásnak találtam a csatolt extra borítókat is.

BBetti86 >!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Hát… már el lettem kényeztetve képregényekkel, és ezt simán rövidnek és egyszerűnek találtam. Azért maga az ötlet megmosolyogtatott, de valami nagyobb durranás jobban tetszett volna a végén.
A történet alapjai: Szellemlovas meghal, és Odin magukhoz veszi a Valhallába. Castle azonban elégedetlen itt, és Odin felajánlja neki az ereje visszaállítását, és egy időutazást: szó szerint oda mehet, ahova akar. Neki meg vad ötlete támad: a Titán bolygó, amikor Thanos még baba volt csak.

Az egyik felem szerette a képregény poénjait. Hogy a kis Thanos már akkor milyen kis … mini halálgyáros volt. Szellemlovas nagyon más életet és jövőt szán neki, de a kicsinek a vérében van az erőszak és a hatalom. Amit már ekkor művel…
Amit esetleg cselekményben hiányolok, csavarokat és több mindent, az akció hozza. Látványos összecsapások vannak, amelyeket Frank cinizmusa is feldob.
Szép a képregény grafikája. Szívesen nézegettem a képeket, és helyenként kifejezetten megragadott egy-egy részlet. Mondjuk, ahogy a szemek tudnak lángolni benne, még ártatlansággal vagy éppen démoni tűzzel.
Tetszett az a vonal, ahogy Castle a megváltását keresi. Azt nagyon érthető motivációnak tartom, hogy azért tenne egy próbát Thanos mássá nevelésével, mert ha neki van esélye megváltást nyerni, akkor neki is. Ez egyszerre annyira önző és mégis önfeláldozó terv, hogy nem tudott nem tetszeni. Lehet, hogy kozmikus lény lett belőle, de ez a törekvése olyan végtelenül emberi.

De:
– rövidnek találtam a kötetet. Alig pár kaland van benne, és egyszerű is a cselekményvezetés. Hol van már egy csavar? Néha volt rá törekvés, mint az alternatív világ egy boldogabb Frank Castle-lel, de aztán nem lett belőle semmi.
– nagyon nem szerettem, ahogy visszavált a cselekmény a Thanos képregényhez a végén. Ott van egy akkora ugrás a történetben, hogy szabályosan zavart. (Ok, azóta már láttam, hogy az egy másik ciklus nyitódarabja, de akkor is zavart és kiteszem a pontot.)
– utálom, amikor rá kell döbbennem, hogy mennyi mindenről lemaradtam. Itt pl. felbukkan Thanos öccse, Eros. Én meg csak néztem, és magamtól kérdeztem: KICSODA? Én róla most hallok először.
– Nem egyszer túl egyszerűnek találtam a karakterek motivációját. Megölöm, és kész. Hát kösz, nekem ez képregényben is sovány. Nem James Bond gonoszok vagytok, már elnézést!

Szóval, nem írom le teljesen, ahogy írtam, jól néz ki, szeretem a sötétebb humorát, ötlet is van benne. Csak lehetett volna 'több', több szempontból is.

theodora >!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

A Thanos győz után kíváncsi voltam a Kozmikus Szellemlovas önálló kötetére is. A felét egyhuzamban olvastam el: eszement, kaotikus, látványos képregény, ami megpróbálkozik az időutazós történetek klasszikus megoldásával. Mi történne, ha a galaktikus pusztító egyént már idejekorán kivonnák a forgalomból? Ám persze ez nem ilyen könnyű, erre a Szellemlovas is rájön, mégis próbálkozik.

A_S1M0N P>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Nagyon vártam már a Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz *folytatását*, nem is kellett benne csalódnom!

Ugyan olyan szókimondó, beteg, vicces és fordulatos, imádom! :D

Az események hihetetlen sebességgel zajlanak, a felbukkanó, jól ismert karakterek (spoiler) fantasztikusan lettek felhasználva a cselekményhez, a Szellemlovas szövege meg zseniális!
Azért sajnáltam is a Megtorló/Frank Castle karakterét, hiába próbált spoiler.
Azonban ezzel spoiler!

Castle emberi arca nem igazán tetszett az elején, de megszoktam, a rajzok összességében viszont továbbra is nagyon jók, a színkavalkádot meg imádom, fantasztikusan néz ki az egész kötet!

Psycho_Goreman P>!
Donny Cates: Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia

Csak azt tudnám, hogy én most mégis mi az istent olvastam? Akaratlanul is az Ölégiához hasonlítottam a Kozmikus Szellemlovast, mert ahhoz hasonló elmeroggyantságnak tűnt az egész, azzal a különbséggel, hogy a Kozmikus Szellemlovas végül nem okozott csalódást. Egyedüli bánatom, hogy túl rövid lett.


Népszerű idézetek

BorkaReads>!

Nem kell az egész világ ellen harcolnod.

Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia (Fumax,2020)

Dávidmoly>!

Koldaxe a Rém: E-ennyit tudsz, halandó? Ki tanított meg harcolni, mi?
Frank Castle: Thanos. Az ördög. És az Egyesült Államok tengerészgyalogsága.

1. rész

Dávidmoly>!

Odin: Sőt, makacsságod emlékeztet egy régi midgardi mondásra, amit kedvelek… Úgy hiszem, így szól: „@$%& meg magad…” „…meg azt a magas lovad.”

1. rész

Dávidmoly>!

Frank Castle / Kozmikus Szellemlovas: Figyelj, szeretném átadni a bébit, csakhogy… nem akarom, plusz letojom a hülye jövőd.

3. rész

Dávidmoly>!

Frank Castle / Kozmikus Szellemlovas: Régebb óta vagyok halott, mint amióta te élsz, fiam.

5. rész

Dávidmoly>!

Igazából csak két dolgot kell tudni erről a világról. Egy: a happy hourjuknak nincs párja… …és kettő: ezen a bolygón minden és mindenki tíz perc múlva elpusztul.

2. rész

Dávidmoly>!

Galactus feltépi az elmémet, válaszokat keresve. Ha nem lennék eleve őrült, most begolyóznék. Bárki más számára túl sok lenne, ha a Bolygófaló, mint egy tudatára ébredt galaxis, az agyában kotorászna. De hát nekem… ez nem újdonság.

2. rész

Melinda_Kléri>!

Most az a terv, hogy berúgok, aztán pedig kitalálom, mi legyen a terv.

2. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Pierre Boulle – Zórád Ernő: A majmok bolygója
David Bischoff: A sárkánygyíkok nyomában
Bob Gale – John Barber: Vissza a jövőbe – Kicsoda Marty McFly?!
Georgij Martinov – Zórád Ernő: Az időspirál
Török Roland: -BloodLine: Az Utolsó Mágus I-II.
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Warren Ellis: Vasember – Extremis