Halálhegy 147 csillagozás

A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története
Donnie Eichar: Halálhegy

1959 ​februárjában az oroszországi Urál hegységben, a Halálhegy néven ismert magaslaton rejtélyes körülmények között életét vesztette kilenc tapasztalt túrázó. A baleset titokzatos, baljós körülményei (a fiatalok különös sérülései éppúgy, mint az a tény, hogy a jelek szerint a ponyvát felhasítva, hiányos öltözékben menekültek ki sátrukból, vagy egyikük meglehetősen furcsa, utolsó fényképfelvétele) évtizedekkel később is találgatásokra adtak okot a történtekkel kapcsolatban.
A szerző, Donnie Eichar útra kel, hogy maga is végigjárja a tragikus véget ért fiatalok útját az orosz télben. Izgalmas, fordulatos dokumentumregénye az áldozatok eddig publikálatlan naplói és fényképei, nyomozati iratok és több tucatnyi interjú segítségével most először derít fény arra, mi is történt a Halálhegyen azon az ominózus éjszakán.

„Lebilincselő történet, legalább olyan drámai, mint Jon Krakauertől az Ég és jég.”
Booklist

Donnie Eichar Floridában született,… (tovább)

Eredeti cím: Dead Mountain: The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Veszélyes Övezet

>!
Park, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552636 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Park, Budapest, 2016
256 oldal · ISBN: 9789633553299 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Donnie Eichar · Jurij Jugyin · Sztálin

Helyszínek népszerűség szerint

Szibéria · Oroszország · Szovjetunió · Jekatyeringburg


Kedvencelte 7

Most olvassa 15

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

A könyv kézbevétele előtt még semmit nem tudtam a Gyatlov-csoportról, sem a velük történt tragédiáról. Donnie Eichar dokumentumregényében megismerhetjük az üggyel kapcsolatban folytatott alapos kutatómunkáját, helyszíni szemléit, különböző szakértőkkel, tudósokkal folytatott értekezéseit.

A könyv két részből épül fel és érezhető rajta a szerző dokumentumfilm-készítői múltja.
Az egyik szálon azt követhetjük nyomon, amint a szerző megérkezik Oroszországba, és az útjába kerülő nehézségek ellenére hatalmas elhatározással vág bele a nyomozásba, melynek során sokszor kell szembesülnie azzal a kérdéssel, hogy őt, mint amerikait, ugyan miért érdekli ennyire egy sok-sok évvel ezelőtt történt tragédia, egyáltalán mi köze van ezekhez a dolgokhoz. Szerencsére bőven akadnak segítői a helyiek között, akikre bátran számíthatott minden körülmények között.

A regény másik eseményvonalán, pedig a Gyatlov-csoporttal tarthatunk, testközelből ismerjük a megerőltető túra részleteit, egészen addig a végzetes éjszakáig.

És hogy a könyv végén választ kapunk-e arra, hogy mi történt a túrázókkal? Miért hagyták el hiányos öltözetben azon a sötét és hideg éjszakán a sátrukat, gyakorlott túrázóként így a biztos halálba rohanva? Mi lehetett az a külső körülmény, ami erre kényszerítette őket? Miután a szerző egymás után megcáfolta az évek során a tragédiával kapcsolatban született elméleteket, nem igazán tudtam mire számíthatok még a könyv befejezésénél, hogy számíthatok-e egyáltalán valamiféle megoldásra, vagy válaszokra. De a lezárásnak végül sikerült meglepnie és elgondolkodtatnia.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/10/donnie-eichar-hala…

4 hozzászólás
>!
FairyDust P
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kezdjük az alapoknál.
Mi az a Gyatlov/Dyatlov incidens?
10 fiatal, 1959-ben nekiindult egy hegyi túrának. A fiatalok tapasztalt túrázók voltak, céljuk között szerepelt a legmagasabb turistaképesítés megszerzése. Egyikük a túra elején visszafordult, kínzó izületi fájdalmai miatt, a másik 9 sosem tért haza. Február 1-jéről 2-ra virradó éjszaka, máig megoldatlan tragikus esemény során a 9 fiatal ismeretlen körülények között meghalt. Valami okból kifolyólag, éjjel a hatalmas mínuszokban mind a 9-en kirohantak a sátrukból a vakvilágba, később hiányos/megtépázott öltözékben(cipő nélkül) találták meg őket különböző helyeken a sátortól másfél kilóméterrel. A holttesteken megannyi furcsa sérülést találtak: pl. belső sérülések, hiányzó testrészek, a bőr furcsa elszíneződése. A ruhájuk sugárszennyezett volt.
Mi késztette őket arra, hogy az éjszaka folyamán, -30 fokban, elhagyják a sátrukat lenge öltözetben, mikor mindannyian tapasztal túrázók voltak?
Erre a kérdésre megannyi elmélet született, némelyik nevetséges, némelyik hihetőbb. A könyv írója, úgy döntött kinyomozza és felállítja a saját elméletét az esetre.

A könyv maga nagyon jól van összerakva, végig követhetjük a fiatalok útvonalát, más fejezetekben pedig ugrunk az időben és a könyv írójának tapasztalatait olvashatjuk. Rengeteg betűzött képet és feljegyzést tartalmaz a könyv, melyet a túrázók készítettek. Hatalmasat dobott az élményemen, hogy az író, elment és meglátogatta a helyet melyről könyvet írt, annak ellenére hogy egy zord terepre kellett kiugrania.

S, akkor elérkeztünk arra a pontra, mikor meg szeretném említeni a könyv végén szereplő „megoldást”. Fontos leszögezni, hogy ez is csak egy feltevés, semmi kézzel fogható bizonyíték nincs rá, szimplán egy logikus magyarázat.
Az hogy igazából mi történt 1959 február éjjel, már sosem fogjuk megtudni.

spoiler

Az agyam hajlandó lenne elfogadni ezt a magyarázatot, azonban legbelül túl tökéletesnek érzem. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy
spoiler

Én úgy gondolom, hogy
spoiler

Nagyon tetszett a könyv, ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik az eset iránt.

10 hozzászólás
>!
ponty
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Úgy van! Mert én egy hihetetlenül veszélyes manus vagyok, azért szeretem a Park Veszélyes Övezet sorozatát. Szinte csak úgy iszom a veszélyt, ahogy pamutbojtos (ez csak kamu) papucsban ülök az új hintaszékemben. Előőre, hááátra, előőre, hááátra, mivel egy szellő… vagyis inkább egy lavina… nem! egy havas ember.. na jó, épp ez a lényeg. Nem tudhatjuk meg, mert nem voltunk ott, és szerintem pontosan ezért érdekli annyira az amerikai csávót, hogy mi történt több mint ötven évvel ezelőtt azzal a kilenc fiatal, orosz túrázóval, azon az éjszakán, abban a sátorban, a nagy szibériai semmi közepén. Mert ő is oda akar menni.
Nem azért megy oda, mert simán kíváncsi (azok mi vagyunk), hanem azért próbálja meg kideríteni mi történt, mert ahhoz oda kell mennie, és lehetőleg (persze az elhalálozást kivéve) ugyanazt átélni. És az nem számít, hogy úgysem tudja teljes bizonyossággal kibogozni a rejtélyt, mert annak ellenére, hogy nincs lehetősége tökéletesen bejárni a Gyatlov-csoport útját, elég érvényes a kísérlete, hiszen miközben a helyszínre igyekszik ötven évvel fejlettebb túrázó felszereléssel, hómobilon, addig majd lefagynak a lábujjai a flancos, modern bakancsában. Igorék meg ott síeltek egykor, a saját kézzel varrt bakancsvédőjükben, meg valami kockás ingben a kabátjuk alatt. Tehát ha egy rosszul végződő hegyi kirándulást biztonsági okok miatt nem sikerül teljes mértékben rekonstruálni, akkor az is elmond valamit.
Úgyhogy szerintem ez egy jó könyv, vagyis az üggyel kapcsolatos, ismerhető információk értékes gyűjteménye és összefoglalása, amiben a különböző idősíkok (mármint az 1959-es túra, a mentőakció és keresés, illetve a szerző több évet, és két oroszországi utazást felölelő kutatásának) eseményeit komolyabb zökkenők nélkül sikerült egy követhető egyenesre felfűzni. Kellően hangulatos, és tudományos hátterrel rendelkezik, hogy aztán az olvasottak ismeretében, a felvázolt lehetőségek közül mindenki kényelmesen kiválaszthassa a habitusának és fantáziájának megfelelő verziót arról, hogy mi történhetett ezzel a kilenc jóravaló kirándulóval, mielőtt halálra fagytak azon az ominózus, sötét éjszakán. Aztán pedig elgondolkodjon az emberi természeten.

És az is érdekes, hogy a magyar fordítás címe Halálhegy, miközben az eredeti meg Dead Mountain, és a könyvben szó van róla, hogy az alig ezer méter feletti magaslatot sokan a Halottak hegyének hívják, holott a pontosabb fordítás a Halat szjal elnevezésből, a szerző (információi) szerint inkább a Halott hegy lenne. Tekintve, hogy nincs rajta élet.
Szóval a magyar cím vajon állásfoglalás, vagy hatásvadászat?

7 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Megrázó történet volt, még úgy is, hogy ismertem az esetet, olvastam már róla, és nagyjából sejtettem hogy mire számíthatok.
A könyv olvasmányos, végig fenntartja a figyelmet, azt, hogy egy kicsit hatásvadász és van némi amerikai íze, a tartalom feledtetni tudta. Egy dolgot viszont nem tartok túl szerencsésnek: azt, hogy a szerző a végén ennyire határozottan állást foglalt az ő verziója mellett, hogy mi is történt a fiatal túrázókkal; gyakorlatilag megoldottnak tekinti az ügyet. Én ennél azért szkeptikusabb vagyok, igen, valóban az ő általa felvázolt is egy lehetséges megoldás, a felvonultatott bizonyítékok hihetően alátámasztják az elméletet, de – vagy inkább így: DE!! – ez is csak egy elmélet, valódi, „kézzel fogható” bizonyíték nincs.
Történhetett így is, történhetett máshogy is – hogy mi a valóság, azt talán soha nem fogjuk megtudni, és, többek között, ezért is volt olyan felkavaró a könyv.

>!
Ardena
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Nem állítanám, hogy az ügy megszállottja vagyok, de amikor egyszer véletlenül rátaláltam, elég sokat olvastam utána, és azóta is piszkálta a csőrömet, bár ahogy az oroszok mondták az írónak, felénk is biztos lenne jó néhány megoldatlan rejtély, ami foglalkoztathatna. Ezek után persze nem is volt kérdéses, hogy hatalmas lyukkal az oldalamon várakozásokkal ülök neki egy ilyen könyvnek, amitől tényleg azt vártam, hogy minden kétséget eloszlató választ kapok az esetre. Hogy megtörtént-e? Lehet, hogy üldözési mániás vagyok egy kicsit, nem, nem vagyok, engem üldöznek!, de szerintem nem.
A könyv felépítésével is voltak már bajaim, számomra kicsit sok volt a térben-időben ide-oda ugrálás, abból, hogy a szerző kétszer is megjárta Oroszországot, tized ennyi is elég lett volna, mert ettől csak úgy éreztem, hogy az oldalakat kívánja szaporítani valami olyasmihez, ami már könyvre hasonlít, pedig csak egy ugyanolyan teória szerintem, mint az összes többi, bármelyik konteó oldalon. Tetszettek viszont a képek, rajzok, térképek, mind közelibbé tették a csoport tagjait, és tetszett az is, hogy egy kicsit a politikai helyzetről is írt, de nem ez volt a hangsúlyos. Jó volt, hogy sikerült szóra bírnia az egyetlen túlélőt, akiről nagyon sokat gondolkoztam, el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett neki ezzel a teherrel élnie..
Őszinte leszek: pontosan azért, amiért ennyire vártam ezt a könyvet, nagyon haragszom az írójára. Lehet, hogy minden úgy történt, ahogy ő itt leírta, de nekem inkább olyan érzésem volt, hogy mindenképp megpróbálta megoldani az ügyet úgy, hogy jó néhány dolgot figyelmen kívül hagyott, az ő lelke most már nyugodt, pontot tett a végére a maga részéről, nincs gond tovább a nyomozással, foglalkozhat mással megszállottan. De ettől még nem biztos, hogy ez a magyarázat az igaz. Miért kell ezt 110%-os igazságként beállítani? Nem éreznék így, ha azt mondta volna, hogy ez a megoldás közelít talán ahhoz, ahogy ezek a szerencsétlenül járt túrázók életüket veszítették. Nekem ennyire kb. a jetis megoldás, vagy az ufók eljövetele is hihető. spoiler
Sajnálom, de nem érzem egészen megalapozottnak az ő verzióját sem. (Mint ahogy az összes többi elméletet sem.) Épp ezért, nyitva tartom a szemem, fülem, hátha a későbbiekben születik még egy „igaz történet” róluk :)

10 hozzászólás
>!
Hoacin
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

"Hallani fogjuk mi egymást,
mit nekünk hegytető,
februári viharok,
végtelen hómező!"
(részlet Gyatlovék dalából, amit a vonaton énekeltek)

A rejtélyes incidensről a konteós oldalon olvastam először, ahol a cikknél csak a tengernyi hozzászólás szippantott be jobban. Így hat év után visszanéztem a blogra, ahol a hozzászólások száma már meghaladta a háromezret, de az elképesztő mennyiségű ötletelés és fejtörés ellenére még mindig ott tart a dolog, hogy teljesen ismeretlen a fő kérdésre a válasz: miért hagyta el cipő, és rendes öltözék nélkül a sátrat a kilenc edzett túrázó a -30 fokban? Felsorolhatatlan számú megoldás született a rejtélyre, melyekben szerencsétlen Gyatlovékat hol a KGB, hol a lavina, hol a szél, hol egy titkos katonai kísérlet, netán maga a medvelójeti tette el láb alól, de egyik elmélet sem stimmel, és mindegyik cáfolható.
Igor Gyatlov és barátai természetszerető fiatalok voltak, amolyan hétpróbás túrázók, akik jókedvűen és dalolva vágtak neki 1959 januárjában az Urál-hegységnek. Útjukat rendszeresen dokumentálták naplójukban, valamint többeknél volt fényképezőgép, amit előszeretettel kattintgattak. A fotókon vidám srácok és lányok pózolnak meg bohóckodnak, naplójukban pedig tréfás megjegyzésekkel szórakoztatják egymást, és poénos újságot szerkesztenek. Aztán történt velük valami… az utolsó felvételük megfejthetetlen, a sátrat kivágják belülről, majd részint kihűlés, részint durva sérülések miatt mind megfagynak odakinn.

"Hó, hó, hó, hó,
Sátrunkat ellepi újra,
Kurta az álmunk, már távolodó,
Hó, hó, hó, hó.
Vattapaplanban a tundra,
Jégpáncélba fagyott a folyó,
Hó, hó, hó, hó."
(Alekszandr Gorodnyickij – Hó, amit Gyatlovék egyik este daloltak)

Donnie Eichar alaposan ismerteti a tényeket, aztán maga is fölkerekedik, és a fagyos orosz télben nekivág felkeresni a tragédia helyszínét. Közben beszél több érintett személlyel, és kész Sherlock Holmesként nyomozza a régi ügyet… több olyan opciót is kizárva, amit én korábban lehetségesnek véltem. Eleinte erős szkepticizmussal figyeltem, ahogyan Donnie nekilát végigcáfolni a szerintem legvalószínűbb teóriákat… de végül nagyrészt meggyőzött, szóval oroszországi nyomozása mindenképpen eredményesnek mondható a hamis infók magabiztos eloszlatása terén. Igen ám, de mi történik akkor, ha már minden opciót ejtettünk? „Nem rémlik, hogy Sherlock Holmes valaha is szót ejtett volna arról, mitévő legyen az ember, ha már kizárt mindent, ami valószínűtlen, és a végén nem maradt semmi…”
Aztán a könyv végén az író előáll egy tudományos magyarázattal, és felvázolja az események lehetséges forgatókönyvét. spoiler Hihető és racionális megoldás, hajlamos lennék immár erre voksolni a korábbi teóriáimmal szemben, de azért ezt sem venném 100%-nak. spoiler Ahogy sokan fanatikusan ragaszkodnak a saját elképzelésükhöz, nála is azt éreztem, hogy könnyedén ignorált némely olyan elemet, ami az ő megoldásába nem fér bele, spoiler vagy épp csökkentette pár tény jelentőségét, hogy komplexebb eredményt kapjon. Ugyanakkor az is tény, hogy a valós megoldást már valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, megtudhatatlan, hacsak valaki elő nem áll egy eddig ismeretlen adalékkal. Addig kezelhetjük ezt egy esélyes, legvalószínűbb megfejtésnek, mint ami legkevésbé sántít… de azért sántít itt-ott ez is, Donnie úr. Viszont mindenképpen elismerésem a nyomozómunkáért és az elszántságért!
Bár létezne Poirot, vagy Sherlock Holmes, hogy ráengedjük őket az ügyre…

Kíváncsi vagyok, mi vár ránk ezen a túrán! Vajon történik majd velünk olyasmi, amire eddig nem volt példa?”
(Zina jegyzete a naplójában)

Mindenképpen érdemes volt elolvasni, fél csillag levonás csupán a kételyeim miatt.

"És zordon szelleme a hegynek
Őrizze örök álmotok."

2 hozzászólás
>!
csgabi MP
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Ezelőtt nem hallottam még soha a Gyatlov-csoportról és ezeknek a fiataloknak a tragikus haláláról sem olvastam. Donnie Eichar megrázó könyvet írt a tragédiával kapcsolatos kutatásáról, és ezeknek a főiskolásoknak az utolsó néhány napjáról. A szerző kiváló stílusa végig fenntartotta érdeklődésemet, és nagyon tetszett, ahogyan város- és társadalomtörténeti adalékokkal is szolgált.
megrázó erővel hatott rám ez a tragédia, és az, hogy eddig nem sikerült megtalálni az okot. A fiatal főiskolások értelmetlen halála sokkoló – még hatvan év távlatából is. Vagy ha legalább ismernénk, miért kellett eltávozniuk közülünk. Ez megnyugvást jelentene az még élő hozzátartozóknak.
Eichar felvázol egy szerinte lehetséges magyarázatot. Hogy ez-e a valóság, nem tudni. reálisan hangzik, de attól félek, a valódi okokat mindörökre sötétség fedi.

3 hozzászólás
>!
Dawnofmyth P
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kíváncsi voltam erre a könyvre, hogy egy megoldatlan rejtélyt, hogyan tud megközelíteni. Tetszett benne, hogy az író több elméletet körbejár, majd megdönt. Végül ő maga is felállít egy lehetséges esetet, de ugyanolyan gyenge lábakon áll, mint a többi. Hogy valójában mi is késztetett egy ilyen tapasztalt túrázó csapatot, hogy ilyen hidegben elhagyják a sátraikat, sosem fog kiderülni. Nagyon sokat dobott a könyvön a rengeteg fotó, és hogy az író is ellátogat a helyszínekre. Könnyen lehet vele haladni, elég érdekesen építi fel az író, nehéz volt letenni.

2 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth IP
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

A Gyatlov-rejtély az elmúlt fél évszázadban sokak fantáziáját mozgatta meg, de igazán nagy publicitást akkor kapott, amikor pár éve készült az események alapján egy amerikai horror mozi – nem volt egy nagy durranás, igazából még arra sem vette a bátorságot, hogy magát a csoportot helyezze a középpontba, mégis voltak máig emlékezetes pillanatai. Magyarul néhány blogbejegyzésen és újságcikken kívül még nem jelent meg komoly kutatási anyag a történtekről, de ha be kell érni egyetlen egy témába vágó könyvvel, akkor Donnie Eichar riportregénye tökéletesen meg fog felelni a célnak.

Aggasztó lehet a felütés, miszerint írónk producer és rendező, ráadásul a napfényes Florida gyermeke, ugyanakkor gyorsan kiderül olvasás közben, hogy kár adni a sztereotípiákra – a mozihoz nincs köze, alapvetően dokumentumfilmekben utazik, és nagyon komoly energiákat ölt a Gyatlov-mítosz feltárásába, ráadásul sosem ragadtatta magát arra, hogy felüljön a komolytalan konteó-vonatra. Aki tehát chemtrailes, ufós, összeesküvés-elméletes tényfeltárásra vágyik, kerülje ezt a könyvet. A sztori három szálon fut – Eichar saját kutatásán és oroszországi útján, a Gyatlov-csapat túrájának rekonstrukcióján, illetve a későbbi kutatás-mentés és nyomozás dokumentációján. A három vonulat éppen jó helyeken van széttörve ahhoz, hogy a könyv letehetetlenné váljon, ha lenne ideje az embernek, egyhuzamban is átrághatná a kötetet. Mivel a szerző amerikai, nagy hangsúlyt fektet a korszellem, a hangulat megfestésére, ezzel adva rendkívül érdekes korképet az ötvenes évek végének Szovjetuniójáról, és nem rest valódi főszereplőként bemutatni a túrázókat. Ahogyan Eicharnak, úgy nekünk is szinte személyes ismerőseinkké válnak a megkopott fotókon szereplő áldozatok. A történet így nem csupán hátborzongató, hanem inkább drámai, bizonytalanságban emésztő emléket hagy az emberben, márpedig ettől lesz egy ilyen jellegű könyv komoly és értékes. A hivalkodó, misztikus elméletek gyors kigyomlálása pedig profizmusra, reális gondolkodásra vall, és rámutat, mennyire egyszerű és olcsó, hatásvadász megoldás ezekre hivatkozni megoldhatatlannak tűnő problémák kutatásakor. Megdöbbentő olvasni, ahogyan az ügyben már korábban is ismert furcsa tényezők rövidúton megoldódnak, előjön rájuk a kézenfekvő magyarázat, amit egyszerűen csak a megfelelő helyen kell keresni.

A magam részéről egyik elmélet mellett sem köteleztem el magam, de Eichar teóriája nagyon érdekes és szimpatikus, láthatóan tudományosan is igazolható. Nem lehet persze tudni, mennyi benne az igazság, de hogy a könyv méltó dokumentációja a történteknek, egyúttal gondos emlékműve a kilenc elhunyt turisztnak, ahhoz kétség sem férhet. Külön öröm, hogy a Gyatlov-témában idehaza elsőként elmerülő Park Kiadó most is minőségi, korábbi könyveihez illő kiadványt készített el. Örülnék, ha rövid úton bestsellerré válna.

>!
EssentialHencsi P
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

A Gyatlov-csoportról (vagy Djatlov, esetleg Diatlov, kinek mi tetszik) 2014-ig soha nem hallottam. Akkor viszont láttam Renny Harlin filmjét, amit szépen lehúzott a kritika és a közönség, de nekem nagyon tetszett. Mindjárt rá is gugliztam az eseményre, és el is olvastam az összes fellelhető magyar oldalt róluk. ekkor lettem lelkes konteoblog és tiboru-hívő is, de ez egy másik mese. Annyiféle verzió kering róluk, és mind annyira meggyőző na jó, egy-kettő elég hülyeség azért, hogy válogathat az ember lánya a sok megfejtés között.
De amit most Donnie Eichar leírt, ez annyira hihető és észszerű. Ráadásul le a kalappal előtte, hogy végigjárta az utukat. Az orosz segítői nagyon szimpatikusak voltak, mindnyájan a megfejtésen rágódnak évek óta, nem beszélve a családokról. Remélem, megnyugvást adott nekik ez a könyv.
Soha nem fog kiderülni, mi is történt pontosan ott a Halálhegyen 1959. február 1-ről 2-re virradóra, de azt gondolom, ez a magyarázat, amit a könyvben olvashatunk, a legközelebb állhat hozzá.


Népszerű idézetek

>!
Ákos_Tóth IP

Az orosz „turiszt” szó azonban nem egészen azt jelenti, amit a nyugati világban turistának hívunk. Inkább amolyan kalandort értenek alatta: olyan túrázót, vagy sízőt, aki vadregényes tájakra merészkedve, kitartását, tűrőképességét próbára téve új területeket fedez föl. És Igor a társai szemében igazi, nagy formátumú turista.

38. oldal (Park Kiadó, 2016)

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

1 hozzászólás
>!
csgabi MP

A felsőoktatás talán legszebb „ékköve” az Uráli Állami Műszaki Egyetem, amely fennállása nagy részében az Uráli Műszaki Főiskola nevet viselte.
A főiskola 1959-ben – a Szovjetunió sok más oktatási intézményéhez hasonlóan – amolyan reneszánszát élte. A pár éve hivatalba lépett Hruscsov ugyanis enyhülést hozott a sztálini korszak elnyomó kultúrpolitikájához képest. Hruscsov reformja a művészeti, tudományos és sportélet felvirágzásához vezettek a „puhább” posztsztálinizmus politikai éveiben, az „olvadás” néven ismertté vált időszakban.
A művészek, értelmiségiek számára kiadós „öntözéssel” értek föl az évek a kulturális aszály évtizedei után.

36. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · Szovjetunió
>!
Ákos_Tóth IP

Elmondta, hogy az ötvenes évek végén a szovjet fiatalok életének roppant fontos része volt a természetjárás. A túrázók, így a Gyatlov csoport is, azért vágtak neki az expedícióknak, hogy kiszabaduljanak a városi élet korlátai közül. „Sztálin halála után nyitottabb lett a világ, a diákok országon belül szinte bárhova mehettek. Külföldre viszont továbbra sem utazhattunk.” Jugyin és barátai számára a külföldi utazgatást helyettesítette az, hogy kimenekülnek a „vadonba”, amelynek megvolt a maga romantikája. Ugyanakkor a belföldi „turisztok” hasznos szolgálatot is tettek az államnak: segítettek feltérképezni az ország addig érintetlen területeit, különös tekintettel Szibériára és az Urál hegység egyes vidékeire.

76. oldal (Park Kiadó, 2016)

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

2 hozzászólás
>!
csgabi MP

Jurij Blinov és csapata továbbra is árnyékként követte Igorékat. Blinov, aki később a keresőcsapat odaadó tagja lett, így írt erről a naplójában: „Együtt csináltuk végig az átszállásokat Szerovban, Ivgyelben, Vizsajban, együtt utaztunk vonaton, buszon, teherautón. Más szóval az odautazás még olyan volt, mintha egy csoport lennénk.” Az éjszakát az ivgyeli pályaudvaron töltötték, ahol sokkal szívélyesebbnek bizonyultak a vasutasok, mint Szerovban, majd bevillamosoztak az Ivgyel és a Lozva folyók találkozásánál fekvő városba, amely annak idején aranybányász településként jött létre, majd 1937-ben itt épület meg az Ivgyellag nevű szovjet börtöntábor.
Sztálin titkos, „felturbózott” büntetőtáborairól akkoriban még csak mendemondák keringtek. (A nyugati emberek 1963-ban hallhattak róluk először: ekkor jelent meg Alekszandr Szolzsenyicin Ivan Gyeniszovics egy napja című művének angol kiadása, amelyet később A Gulag szigetvilág követett.) Pedig a Gulag lágerrendszere időben megelőzte Hitler koncentrációs táborait, majd Buchenwald és Auschwitz felszabadítása után még évtizedeken át működött. A szovjet börtönrendszer reformjához végül csak Gorbacsov látott hozzá 1989-ben.

79-80. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: gulág · Munkatábor · Szovjetunió
>!
EssentialHencsi P

Különösen azokra a földalatti lemezgyárosokra sújtott le a szovjethatalom haragja, akik amerikai jazzlemezeket másoltak le. A jazzt ugyanis Sztálin a civilizációt fenyegető veszélyforrásnak tartotta.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

>!
csgabi MP

A Borzenkov által mutatott pontra érve megfordultam, és körbehordoztam tekintetemet a „Halálhegyen”. A Halat Szjal név a finnugor hulat, azaz „halott” szógyökből ered, a manysi nyelv ugyanis a finnugor nyelvcsaládba tartozik. A komor hangzás név arra csábít, hogy a Gyatlov-csoport tragédiájához kössük, de a manysi szemantika szakértői úgy vélekednek, a hely a növényzet hiánya miatt kapta ezt a nevet. A Halottak hegye elnevezés tehát, ahogy egyesek emlegetik, téves. A pontos fordítás „Halott hegy”, aminek kétségkívül van értelme, hiszen életről nemigen beszélhetünk odafönt. Egyébként sem találtam különösebben szépnek vagy inspirálónak a hegyoldalt, a csupasz, kupolaszerű csúcsra pedig valamiért nehezemre esett fölnézni.

193-194. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

>!
Angele P

Itt állunk mind, vállt vállnak vetve,
A gitár peng, a húr beszél,
Szóljon a dal, hogy visszaverje
Hangját a hegy, a hó, a szél.
E gyászos dal idézze őket,
Kik társaink voltak nekünk,
És bár futottak, menekültek,
Elérte őket végzetük.
A sátrat szél rázta, szaggatta,
A hóvihar ponyvát hasít,
A sors pedig, ahogy akarta,
Rájuk fonta fagykarjait.
A harcukat hiába vívták,
Hiába volt a küzdelem,
Kitartottak, ameddig bírták,
De győzött, jaj, a vad elem.
Aludjatok, ti drága lelkek,
Igor, Zina, nyugodjatok,
És zordon szelleme a hegynek
Őrizze örök álmotok.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

>!
EssentialHencsi P

A később Gulag néven ismertté vált lágereket (a mozaikszó a táborokat működtető állami hatóság, a Glavnoje upravlenyije lagerej – Lágerek Főigazgatósága – nevének rövidítése) Sztálin bővíttette ki a harmincas években, hogy fogadni tudják a politikai foglyokat, a pártütőket és az állam más ellenségeit.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: gulág
>!
Ákos_Tóth IP

Néhány héttel később, amikor a 41. számú iskolába is eljutott a hír, hogy a Gyatlov-csoportnak nyoma veszett, a kis nebulók levelekkel ostromolták a műszaki főiskolát. Hangot adtak aggodalmuknak, és feltették gyermekien őszinte kérdéseiket: „Mi történt a mi új barátainkkal? Hol van Zina?” De nem kaptak választ, még akkor sem, amikor már ismertté vált a csoport sorsa. Jurij Jugyinhoz is érkezett egy levél az egyik gyerektől, akivel aznap találkoztak, de nem volt szíve válaszolni. Ugyan mit írhatott volna?

62. oldal (Park Kiadó, 2016)

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

>!
csgabi MP

Az Urál hegység keleti oldalán, Moszkvától 1700 kilométerre fekvő Jekatyerinburg Oroszország negyedik legnagyobb városa. Az Uráli Műszaki Főiskolának otthont adó szürke iparvárost termékeny mocsaras terület határolja, azon túl pedig döbbenetes szépségű, végtelennek tűnő hegyek magasodnak. A város 779 ezer fős lakosságát minden oldalról örökzöldek egybefüggő szőnyege veszi körül, amelyet csak egy-egy mocsaras katlan, tusfekete vizű tó vagy csöndes falucska szakít meg. Megkapó szépség, érintetlen táj övezi tehát a kemény, harcedzett várost; az ipartelepek mocska meghökkentő kontrasztban áll a természeti idillel. Jekatyerinburgot az év egyik felében bársonyos, simogató időjárás kényezteti, a másik felében viszont elszíneződött hótakaró borítja az utcákat, és az eget elsötétíti a gyárkémények gomolygó füstje. Legalábbis ez a leírás illett az akkor még Szverdlovszk névre hallgató városra 1959-ben.

35. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: Jekatyeringburg

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Preston: Halálzóna
Dan Simmons: Terror
Alma Katsu: Éhség
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Steven Saylor: A holtak méltósága
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Blake Crouch: A pokol kapujában
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög