Halálhegy 212 csillagozás

A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története
Donnie Eichar: Halálhegy

1959 ​februárjában az oroszországi Urál hegységben, a Halálhegy néven ismert magaslaton rejtélyes körülmények között életét vesztette kilenc tapasztalt túrázó. A baleset titokzatos, baljós körülményei (a fiatalok különös sérülései éppúgy, mint az a tény, hogy a jelek szerint a ponyvát felhasítva, hiányos öltözékben menekültek ki sátrukból, vagy egyikük meglehetősen furcsa, utolsó fényképfelvétele) évtizedekkel később is találgatásokra adtak okot a történtekkel kapcsolatban.
A szerző, Donnie Eichar útra kel, hogy maga is végigjárja a tragikus véget ért fiatalok útját az orosz télben. Izgalmas, fordulatos dokumentumregénye az áldozatok eddig publikálatlan naplói és fényképei, nyomozati iratok és több tucatnyi interjú segítségével most először derít fény arra, mi is történt a Halálhegyen azon az ominózus éjszakán.

„Lebilincselő történet, legalább olyan drámai, mint Jon Krakauertől az Ég és jég.”
Booklist

Donnie Eichar Floridában született,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Veszélyes Övezet Park

>!
Park, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552636 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Park, Budapest, 2016
256 oldal · ISBN: 9789633553299 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Donnie Eichar · Jurij Jugyin

Helyszínek népszerűség szerint

Szibéria · Oroszország · Szovjetunió · Ivgyel · Jekatyeringburg


Kedvencelte 10

Most olvassa 20

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

A könyv kézbevétele előtt még semmit nem tudtam a Gyatlov-csoportról, sem a velük történt tragédiáról. Donnie Eichar dokumentumregényében megismerhetjük az üggyel kapcsolatban folytatott alapos kutatómunkáját, helyszíni szemléit, különböző szakértőkkel, tudósokkal folytatott értekezéseit.

A könyv két részből épül fel és érezhető rajta a szerző dokumentumfilm-készítői múltja.
Az egyik szálon azt követhetjük nyomon, amint a szerző megérkezik Oroszországba, és az útjába kerülő nehézségek ellenére hatalmas elhatározással vág bele a nyomozásba, melynek során sokszor kell szembesülnie azzal a kérdéssel, hogy őt, mint amerikait, ugyan miért érdekli ennyire egy sok-sok évvel ezelőtt történt tragédia, egyáltalán mi köze van ezekhez a dolgokhoz. Szerencsére bőven akadnak segítői a helyiek között, akikre bátran számíthatott minden körülmények között.

A regény másik eseményvonalán, pedig a Gyatlov-csoporttal tarthatunk, testközelből ismerjük a megerőltető túra részleteit, egészen addig a végzetes éjszakáig.

És hogy a könyv végén választ kapunk-e arra, hogy mi történt a túrázókkal? Miért hagyták el hiányos öltözetben azon a sötét és hideg éjszakán a sátrukat, gyakorlott túrázóként így a biztos halálba rohanva? Mi lehetett az a külső körülmény, ami erre kényszerítette őket? Miután a szerző egymás után megcáfolta az évek során a tragédiával kapcsolatban született elméleteket, nem igazán tudtam mire számíthatok még a könyv befejezésénél, hogy számíthatok-e egyáltalán valamiféle megoldásra, vagy válaszokra. De a lezárásnak végül sikerült meglepnie és elgondolkodtatnia.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/10/donnie-eichar-hala…

6 hozzászólás
FairyDust>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kezdjük az alapoknál.
Mi az a Gyatlov/Dyatlov incidens?
10 fiatal, 1959-ben nekiindult egy hegyi túrának. A fiatalok tapasztalt túrázók voltak, céljuk között szerepelt a legmagasabb turistaképesítés megszerzése. Egyikük a túra elején visszafordult, kínzó izületi fájdalmai miatt, a másik 9 sosem tért haza. Február 1-jéről 2-ra virradó éjszaka, máig megoldatlan tragikus esemény során a 9 fiatal ismeretlen körülények között meghalt. Valami okból kifolyólag, éjjel a hatalmas mínuszokban mind a 9-en kirohantak a sátrukból a vakvilágba, később hiányos/megtépázott öltözékben(cipő nélkül) találták meg őket különböző helyeken a sátortól másfél kilóméterrel. A holttesteken megannyi furcsa sérülést találtak: pl. belső sérülések, hiányzó testrészek, a bőr furcsa elszíneződése. A ruhájuk sugárszennyezett volt.
Mi késztette őket arra, hogy az éjszaka folyamán, -30 fokban, elhagyják a sátrukat lenge öltözetben, mikor mindannyian tapasztal túrázók voltak?
Erre a kérdésre megannyi elmélet született, némelyik nevetséges, némelyik hihetőbb. A könyv írója, úgy döntött kinyomozza és felállítja a saját elméletét az esetre.

A könyv maga nagyon jól van összerakva, végig követhetjük a fiatalok útvonalát, más fejezetekben pedig ugrunk az időben és a könyv írójának tapasztalatait olvashatjuk. Rengeteg betűzött képet és feljegyzést tartalmaz a könyv, melyet a túrázók készítettek. Hatalmasat dobott az élményemen, hogy az író, elment és meglátogatta a helyet melyről könyvet írt, annak ellenére hogy egy zord terepre kellett kiugrania.

S, akkor elérkeztünk arra a pontra, mikor meg szeretném említeni a könyv végén szereplő „megoldást”. Fontos leszögezni, hogy ez is csak egy feltevés, semmi kézzel fogható bizonyíték nincs rá, szimplán egy logikus magyarázat.
Az hogy igazából mi történt 1959 február éjjel, már sosem fogjuk megtudni.

spoiler

Az agyam hajlandó lenne elfogadni ezt a magyarázatot, azonban legbelül túl tökéletesnek érzem. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy
spoiler

Én úgy gondolom, hogy
spoiler

Nagyon tetszett a könyv, ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik az eset iránt.

11 hozzászólás
Sippancs P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Számomra ez a tragédia már önmagában is hátborzongató volt, de látva a fiatalok fényképeit és utolsó napjait, hát… cseppet sem túlzás, ha azt mondom, hogy felállt a szőr a hátamon.
Nagyon informatív és szuper könyv lenne ez, ha kivágnánk belőle a jelent, vagyis a szerző oroszországi útját. Oké, értem én, ez növelte az oldalszámot, de magához a történethez nem sokat tett. Ellenben végigkövetni a csoport túráját és együtt nyomozni, kutatni utánuk, na, az nem semmi volt! Sokkal-sokkal jobban lekötött, még úgy is, hogy több dolog az internetről visszaköszönt, mindamellett, hogy az egyes teóriák együttgondolkodásra késztettek.
Annak ellenére, hogy a legutóbbi hivatalos jelentés szerint a 9 fiatal halálát lavina okozta, laikusként azt vallom, hogy inkább rosszkor voltak rossz helyen, de még ha nem is, akkor is elfogadhatóbb számomra a szerző magyarázata.
Érdekes könyv egy máig megoldatlan rejtélyről, olvassátok!

2 hozzászólás
B_Tünde P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Megrázó történet volt, még úgy is, hogy ismertem az esetet, olvastam már róla, és nagyjából sejtettem hogy mire számíthatok.
A könyv olvasmányos, végig fenntartja a figyelmet, azt, hogy egy kicsit hatásvadász és van némi amerikai íze, a tartalom feledtetni tudta. Egy dolgot viszont nem tartok túl szerencsésnek: azt, hogy a szerző a végén ennyire határozottan állást foglalt az ő verziója mellett, hogy mi is történt a fiatal túrázókkal; gyakorlatilag megoldottnak tekinti az ügyet. Én ennél azért szkeptikusabb vagyok, igen, valóban az ő általa felvázolt is egy lehetséges megoldás, a felvonultatott bizonyítékok hihetően alátámasztják az elméletet, de – vagy inkább így: DE!! – ez is csak egy elmélet, valódi, „kézzel fogható” bizonyíték nincs.
Történhetett így is, történhetett máshogy is – hogy mi a valóság, azt talán soha nem fogjuk megtudni, és, többek között, ezért is volt olyan felkavaró a könyv.

Leliana>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Nem állítanám, hogy az ügy megszállottja vagyok, de amikor egyszer véletlenül rátaláltam, elég sokat olvastam utána, és azóta is piszkálta a csőrömet, bár ahogy az oroszok mondták az írónak, felénk is biztos lenne jó néhány megoldatlan rejtély, ami foglalkoztathatna. Ezek után persze nem is volt kérdéses, hogy hatalmas lyukkal az oldalamon várakozásokkal ülök neki egy ilyen könyvnek, amitől tényleg azt vártam, hogy minden kétséget eloszlató választ kapok az esetre. Hogy megtörtént-e? Lehet, hogy üldözési mániás vagyok egy kicsit, nem, nem vagyok, engem üldöznek!, de szerintem nem.
A könyv felépítésével is voltak már bajaim, számomra kicsit sok volt a térben-időben ide-oda ugrálás, abból, hogy a szerző kétszer is megjárta Oroszországot, tized ennyi is elég lett volna, mert ettől csak úgy éreztem, hogy az oldalakat kívánja szaporítani valami olyasmihez, ami már könyvre hasonlít, pedig csak egy ugyanolyan teória szerintem, mint az összes többi, bármelyik konteó oldalon. Tetszettek viszont a képek, rajzok, térképek, mind közelibbé tették a csoport tagjait, és tetszett az is, hogy egy kicsit a politikai helyzetről is írt, de nem ez volt a hangsúlyos. Jó volt, hogy sikerült szóra bírnia az egyetlen túlélőt, akiről nagyon sokat gondolkoztam, el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett neki ezzel a teherrel élnie..
Őszinte leszek: pontosan azért, amiért ennyire vártam ezt a könyvet, nagyon haragszom az írójára. Lehet, hogy minden úgy történt, ahogy ő itt leírta, de nekem inkább olyan érzésem volt, hogy mindenképp megpróbálta megoldani az ügyet úgy, hogy jó néhány dolgot figyelmen kívül hagyott, az ő lelke most már nyugodt, pontot tett a végére a maga részéről, nincs gond tovább a nyomozással, foglalkozhat mással megszállottan. De ettől még nem biztos, hogy ez a magyarázat az igaz. Miért kell ezt 110%-os igazságként beállítani? Nem éreznék így, ha azt mondta volna, hogy ez a megoldás közelít talán ahhoz, ahogy ezek a szerencsétlenül járt túrázók életüket veszítették. Nekem ennyire kb. a jetis megoldás, vagy az ufók eljövetele is hihető. spoiler
Sajnálom, de nem érzem egészen megalapozottnak az ő verzióját sem. (Mint ahogy az összes többi elméletet sem.) Épp ezért, nyitva tartom a szemem, fülem, hátha a későbbiekben születik még egy „igaz történet” róluk :)

10 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kíváncsi voltam erre a könyvre, hogy egy megoldatlan rejtélyt, hogyan tud megközelíteni. Tetszett benne, hogy az író több elméletet körbejár, majd megdönt. Végül ő maga is felállít egy lehetséges esetet, de ugyanolyan gyenge lábakon áll, mint a többi. Hogy valójában mi is késztetett egy ilyen tapasztalt túrázó csapatot, hogy ilyen hidegben elhagyják a sátraikat, sosem fog kiderülni. Nagyon sokat dobott a könyvön a rengeteg fotó, és hogy az író is ellátogat a helyszínekre. Könnyen lehet vele haladni, elég érdekesen építi fel az író, nehéz volt letenni.

2 hozzászólás
tmezo P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Nagyon érdekes volt, feszültem olvastam a naplóbejegyzéseket, és tulajdonképpen mindent, ami felmerült az üggyel kapcsolatban. Tetszett ez az átfogó kép: maguk a túrázók bejegyzései, az utánuk való kutatás az esemény idején, és az ötven évvel későbbi is nagyon le tudta kötni a figyelmem.
Különleges túrára vállalkoztak a fiatalok, és biztos vagyok benne, hogy ez abban az időben még embert próbálóbb lehetett mint manapság. Egész más a felszerelés most, mint akkor, ezért már önmagában, maga a túra is roppant érdekes volt.
A kutatás során felfedezett „dolgok” több megoldással is szolgáltak arra vonatkozóan, mi történt velük, de szerény véleményem szerint egyik sem elég hihető. Amire 50 évvel később jutott a szerző, számomra jobban helytálló, mint sok más korábbi változat.
Örülök, hogy elolvastam, különleges élményt nyújtott.

1 hozzászólás
Hoacin>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

"Hallani fogjuk mi egymást,
mit nekünk hegytető,
februári viharok,
végtelen hómező!"
(részlet Gyatlovék dalából, amit a vonaton énekeltek)

A rejtélyes incidensről a konteós oldalon olvastam először, ahol a cikknél csak a tengernyi hozzászólás szippantott be jobban. Így hat év után visszanéztem a blogra, ahol a hozzászólások száma már meghaladta a háromezret, de az elképesztő mennyiségű ötletelés és fejtörés ellenére még mindig ott tart a dolog, hogy teljesen ismeretlen a fő kérdésre a válasz: miért hagyta el cipő, és rendes öltözék nélkül a sátrat a kilenc edzett túrázó a -30 fokban? Felsorolhatatlan számú megoldás született a rejtélyre, melyekben szerencsétlen Gyatlovékat hol a KGB, hol a lavina, hol a szél, hol egy titkos katonai kísérlet, netán maga a medvelójeti tette el láb alól, de egyik elmélet sem stimmel, és mindegyik cáfolható.
Igor Gyatlov és barátai természetszerető fiatalok voltak, amolyan hétpróbás túrázók, akik jókedvűen és dalolva vágtak neki 1959 januárjában az Urál-hegységnek. Útjukat rendszeresen dokumentálták naplójukban, valamint többeknél volt fényképezőgép, amit előszeretettel kattintgattak. A fotókon vidám srácok és lányok pózolnak meg bohóckodnak, naplójukban pedig tréfás megjegyzésekkel szórakoztatják egymást, és poénos újságot szerkesztenek. Aztán történt velük valami… az utolsó felvételük megfejthetetlen, a sátrat kivágják belülről, majd részint kihűlés, részint durva sérülések miatt mind megfagynak odakinn.

"Hó, hó, hó, hó,
Sátrunkat ellepi újra,
Kurta az álmunk, már távolodó,
Hó, hó, hó, hó.
Vattapaplanban a tundra,
Jégpáncélba fagyott a folyó,
Hó, hó, hó, hó."
(Alekszandr Gorodnyickij – Hó, amit Gyatlovék egyik este daloltak)

Donnie Eichar alaposan ismerteti a tényeket, aztán maga is fölkerekedik, és a fagyos orosz télben nekivág felkeresni a tragédia helyszínét. Közben beszél több érintett személlyel, és kész Sherlock Holmesként nyomozza a régi ügyet… több olyan opciót is kizárva, amit én korábban lehetségesnek véltem. Eleinte erős szkepticizmussal figyeltem, ahogyan Donnie nekilát végigcáfolni a szerintem legvalószínűbb teóriákat… de végül nagyrészt meggyőzött, szóval oroszországi nyomozása mindenképpen eredményesnek mondható a hamis infók magabiztos eloszlatása terén. Igen ám, de mi történik akkor, ha már minden opciót ejtettünk? „Nem rémlik, hogy Sherlock Holmes valaha is szót ejtett volna arról, mitévő legyen az ember, ha már kizárt mindent, ami valószínűtlen, és a végén nem maradt semmi…”
Aztán a könyv végén az író előáll egy tudományos magyarázattal, és felvázolja az események lehetséges forgatókönyvét. spoiler Hihető és racionális megoldás, hajlamos lennék immár erre voksolni a korábbi teóriáimmal szemben, de azért ezt sem venném 100%-nak. spoiler Ahogy sokan fanatikusan ragaszkodnak a saját elképzelésükhöz, nála is azt éreztem, hogy könnyedén ignorált némely olyan elemet, ami az ő megoldásába nem fér bele, spoiler vagy épp csökkentette pár tény jelentőségét, hogy komplexebb eredményt kapjon. Ugyanakkor az is tény, hogy a valós megoldást már valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, megtudhatatlan, hacsak valaki elő nem áll egy eddig ismeretlen adalékkal. Addig kezelhetjük ezt egy esélyes, legvalószínűbb megfejtésnek, mint ami legkevésbé sántít… de azért sántít itt-ott ez is, Donnie úr. Viszont mindenképpen elismerésem a nyomozómunkáért és az elszántságért!
Bár létezne Poirot, vagy Sherlock Holmes, hogy ráengedjük őket az ügyre…

Kíváncsi vagyok, mi vár ránk ezen a túrán! Vajon történik majd velünk olyasmi, amire eddig nem volt példa?”
(Zina jegyzete a naplójában)

Mindenképpen érdemes volt elolvasni, fél csillag levonás csupán a kételyeim miatt.

"És zordon szelleme a hegynek
Őrizze örök álmotok."

2 hozzászólás
csgabi P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Ezelőtt nem hallottam még soha a Gyatlov-csoportról és ezeknek a fiataloknak a tragikus haláláról sem olvastam. Donnie Eichar megrázó könyvet írt a tragédiával kapcsolatos kutatásáról, és ezeknek a főiskolásoknak az utolsó néhány napjáról. A szerző kiváló stílusa végig fenntartotta érdeklődésemet, és nagyon tetszett, ahogyan város- és társadalomtörténeti adalékokkal is szolgált.
megrázó erővel hatott rám ez a tragédia, és az, hogy eddig nem sikerült megtalálni az okot. A fiatal főiskolások értelmetlen halála sokkoló – még hatvan év távlatából is. Vagy ha legalább ismernénk, miért kellett eltávozniuk közülünk. Ez megnyugvást jelentene az még élő hozzátartozóknak.
Eichar felvázol egy szerinte lehetséges magyarázatot. Hogy ez-e a valóság, nem tudni. reálisan hangzik, de attól félek, a valódi okokat mindörökre sötétség fedi.

3 hozzászólás
cintiatekla P>!
Donnie Eichar: Halálhegy

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Jó ideje érdekel a Gyatlov-csoport története, ahogyan a szerző, úgy én sem tudom megmagyarázni hogy miért. Talán a rejtély miatt, talán azért, mert ténylegesen megtörtént.

A könyv szerintem elég jól van felépítve, három síkon vezeti a cselekményt: maga a túrázók készülődése a naplóbejegyzések és a szemtanúk leírása alapján, a túrázók utáni kutatás napjai, valamint a szerző útja Oroszországba és az ő tapasztalatai.

A könyv részletesen rekonstruálja a történéseket, ráadásul szerintem élvezhető formában tárja az olvasó elé, az pedig számomra plusz érdekesség volt, hogy rengeteg kép is szerepel benne, főleg a túrázók felvételei.

A végén pedig számot vet, és egy racionális megoldást is kínál Gyatlovék halálára vonatkozóan. Mindezek mellett nekem még az tetszett nagyon, hogy ugyan az amerikai közönség számára, limonádésan, de egy egész szép korrajzot is belevisz a korabeli Oroszországról és annak mindennapjairól, egy pici politika, de pont annyi, hogy az olvasó értse, hogy bizonyos dolgok miért történtek úgy, ahogy. Azért éreztem amerikainak és lightosnak, mert szerintem magyarként a szocialista mindennapok nem tűnnek annyira scifinek, még úgy sem, hogy én nem is éltem ebben egyáltalán.

Örülök hogy sikerült elolvasni, bár elektronikus formában sajnos a képek nem adtak annyit a technikai limitáció miatt, de maga a szöveg ötcsillagos élmény volt úgy, hogy tavaly tavasszal rengeteg oldalt és teóriát bújtam az üggyel kapcsolatban.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ákos_Tóth IP>!

Az orosz „turiszt” szó azonban nem egészen azt jelenti, amit a nyugati világban turistának hívunk. Inkább amolyan kalandort értenek alatta: olyan túrázót, vagy sízőt, aki vadregényes tájakra merészkedve, kitartását, tűrőképességét próbára téve új területeket fedez föl. És Igor a társai szemében igazi, nagy formátumú turista.

38. oldal (Park Kiadó, 2016)

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

1 hozzászólás
csgabi P>!

A felsőoktatás talán legszebb „ékköve” az Uráli Állami Műszaki Egyetem, amely fennállása nagy részében az Uráli Műszaki Főiskola nevet viselte.
A főiskola 1959-ben – a Szovjetunió sok más oktatási intézményéhez hasonlóan – amolyan reneszánszát élte. A pár éve hivatalba lépett Hruscsov ugyanis enyhülést hozott a sztálini korszak elnyomó kultúrpolitikájához képest. Hruscsov reformja a művészeti, tudományos és sportélet felvirágzásához vezettek a „puhább” posztsztálinizmus politikai éveiben, az „olvadás” néven ismertté vált időszakban.
A művészek, értelmiségiek számára kiadós „öntözéssel” értek föl az évek a kulturális aszály évtizedei után.

36. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · Szovjetunió
Ákos_Tóth IP>!

Elmondta, hogy az ötvenes évek végén a szovjet fiatalok életének roppant fontos része volt a természetjárás. A túrázók, így a Gyatlov csoport is, azért vágtak neki az expedícióknak, hogy kiszabaduljanak a városi élet korlátai közül. „Sztálin halála után nyitottabb lett a világ, a diákok országon belül szinte bárhova mehettek. Külföldre viszont továbbra sem utazhattunk.” Jugyin és barátai számára a külföldi utazgatást helyettesítette az, hogy kimenekülnek a „vadonba”, amelynek megvolt a maga romantikája. Ugyanakkor a belföldi „turisztok” hasznos szolgálatot is tettek az államnak: segítettek feltérképezni az ország addig érintetlen területeit, különös tekintettel Szibériára és az Urál hegység egyes vidékeire.

76. oldal (Park Kiadó, 2016)

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

2 hozzászólás
csgabi P>!

Jurij Blinov és csapata továbbra is árnyékként követte Igorékat. Blinov, aki később a keresőcsapat odaadó tagja lett, így írt erről a naplójában: „Együtt csináltuk végig az átszállásokat Szerovban, Ivgyelben, Vizsajban, együtt utaztunk vonaton, buszon, teherautón. Más szóval az odautazás még olyan volt, mintha egy csoport lennénk.” Az éjszakát az ivgyeli pályaudvaron töltötték, ahol sokkal szívélyesebbnek bizonyultak a vasutasok, mint Szerovban, majd bevillamosoztak az Ivgyel és a Lozva folyók találkozásánál fekvő városba, amely annak idején aranybányász településként jött létre, majd 1937-ben itt épület meg az Ivgyellag nevű szovjet börtöntábor.
Sztálin titkos, „felturbózott” büntetőtáborairól akkoriban még csak mendemondák keringtek. (A nyugati emberek 1963-ban hallhattak róluk először: ekkor jelent meg Alekszandr Szolzsenyicin Ivan Gyeniszovics egy napja című művének angol kiadása, amelyet később A Gulag szigetvilág követett.) Pedig a Gulag lágerrendszere időben megelőzte Hitler koncentrációs táborait, majd Buchenwald és Auschwitz felszabadítása után még évtizedeken át működött. A szovjet börtönrendszer reformjához végül csak Gorbacsov látott hozzá 1989-ben.

79-80. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: gulág · Munkatábor · Szovjetunió
EssentialHencsi P>!

Különösen azokra a földalatti lemezgyárosokra sújtott le a szovjethatalom haragja, akik amerikai jazzlemezeket másoltak le. A jazzt ugyanis Sztálin a civilizációt fenyegető veszélyforrásnak tartotta.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

csgabi P>!

A Borzenkov által mutatott pontra érve megfordultam, és körbehordoztam tekintetemet a „Halálhegyen”. A Halat Szjal név a finnugor hulat, azaz „halott” szógyökből ered, a manysi nyelv ugyanis a finnugor nyelvcsaládba tartozik. A komor hangzás név arra csábít, hogy a Gyatlov-csoport tragédiájához kössük, de a manysi szemantika szakértői úgy vélekednek, a hely a növényzet hiánya miatt kapta ezt a nevet. A Halottak hegye elnevezés tehát, ahogy egyesek emlegetik, téves. A pontos fordítás „Halott hegy”, aminek kétségkívül van értelme, hiszen életről nemigen beszélhetünk odafönt. Egyébként sem találtam különösebben szépnek vagy inspirálónak a hegyoldalt, a csupasz, kupolaszerű csúcsra pedig valamiért nehezemre esett fölnézni.

193-194. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Angele>!

Itt állunk mind, vállt vállnak vetve,
A gitár peng, a húr beszél,
Szóljon a dal, hogy visszaverje
Hangját a hegy, a hó, a szél.
E gyászos dal idézze őket,
Kik társaink voltak nekünk,
És bár futottak, menekültek,
Elérte őket végzetük.
A sátrat szél rázta, szaggatta,
A hóvihar ponyvát hasít,
A sors pedig, ahogy akarta,
Rájuk fonta fagykarjait.
A harcukat hiába vívták,
Hiába volt a küzdelem,
Kitartottak, ameddig bírták,
De győzött, jaj, a vad elem.
Aludjatok, ti drága lelkek,
Igor, Zina, nyugodjatok,
És zordon szelleme a hegynek
Őrizze örök álmotok.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

EssentialHencsi P>!

A később Gulag néven ismertté vált lágereket (a mozaikszó a táborokat működtető állami hatóság, a Glavnoje upravlenyije lagerej – Lágerek Főigazgatósága – nevének rövidítése) Sztálin bővíttette ki a harmincas években, hogy fogadni tudják a politikai foglyokat, a pártütőket és az állam más ellenségeit.

51. oldal

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: gulág
szeklarka>!

A jazzt ugyanis Sztálin a civilizációt fenyegető veszélyforrásnak tartotta.

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: jazz · Sztálin
Ildó P>!

Most, amikor Kuncevics kinyitotta kulcsával az ajtót, hirtelen Jugyin szemüvegén keresztül láttam a felhalmozott tárgyi emlékeket és iratanyagot: a repedezett bambusz síbotokat, a 35 mm-es Zorkij fényképezőgépet, a ruhadarabokat, a sátorponyvát, a dokumentumokkal, térképekkel meg az 1959-es mentőakció fotóival színültig megtelt fiókokat. Az járt a fejemben, vajon milyen érzés lehetett Jugyinnak itt aludni, odaveszett barátainak személyes tárgyai között?

Donnie Eichar: Halálhegy A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Kapcsolódó szócikkek: 1959 · Donnie Eichar

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tizenkettek
Michael Crichton: Kongó
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Dan Simmons: Terror
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Paul Lieberman: Gengszterosztag
Alma Katsu: Éhség
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Ania Ahlborn: Vértestvérek