The ​Secret History 30 csillagozás

Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History Donna Tartt: The Secret History

This novel is set on a small college campus in Vermont. Dissatisfied with the crass values of their fellow students, a small corps of undergraduates groups itself around a favored professor of classics, who nurtures both their sense of moral elevation and an insularity from conventional college life that ultimately proves fatal. Among Prof. Julian Morrow's followers are Henry Winter, a tall scion of a wealthy St. Louis family, the twins Charles and Camilla Macaulay, both intellectually gifted and eccentric only in their excessive mutual devotion; Francis Abernathy, a dandyish homosexual slowly awakening to his sexuality; and Edmund (Bunny) Corcoran, who becomes the group's victim.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Penguin, New York, 2010
ASIN: B0045F6IMK · Felolvasta: Donna Tartt
>!
Penguin, New York, 2007
640 oldal · ISBN: 9780141035215
>!
Penguin, New York, 2006
658 oldal · ISBN: 9780141023649

4 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Henry Winter · Bunny Corcoran · Camilla Macaulay · Julian Morrow · Richard Papen


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Nüx_Játékterme P>!
Donna Tartt: The Secret History

Már értem, hogy miért számít ez a könyv a dark academia bibliájának. Jó volt, de az első fele sokkal jobban tetszett, mint a második, azt egy kicsit túl hosszúnak éreztem. A hangulata nagyon megkapó volt, de inkább az atmoszféra és az apró részletek miatt, nem pedig a sztori miatt.

Banditaa P>!
Donna Tartt: The Secret History

Nehéz véleményt írnom erről a könyvről. Tetszett is, meg nem is. Értem, miért a felhajtás körülötte, meg nem is. Annyi biztos, hogy Donna Tartt írni azt tud. Kivéve talán befejezést… Mindenesetre olvasnom kell még tőle, hogy rájöjjek, nekem való-e.

entropic P>!
Donna Tartt: The Secret History

Egész jó. A hangulata például elképesztően erős, és a lélekboncolgatás meg játszmázás, ami 600 oldalon keresztül zajlik, félelmetesen valóságosnak tűnik.

Csak azt a rejtélyes valamit hiányolom belőle, amitől tényleg eldobom az agyam – pedig én is csak azt akarom – kicsit kevésbé drasztikus módon –, amit ezek a kölkök itt a könyvben, akik régi rítusokat felidézve csak azt kívánják, hogy egy kicsit hadd szabaduljanak meg önmaguktól, ki önmagukból.

gabrysia>!
Donna Tartt: The Secret History

Életem egyik legjobb könyve. Ha nem a legjobb. Fél éven belül most olvasom másodjára. Hihetetlen a világa. Ha egyszer bekerültél, nehéz kijönni belőle.

vebu>!
Donna Tartt: The Secret History

Azt hiszem, sőt tudom, hogy ez a maradandóbb könyvélmények közé fog tartozni, már az első mondattól kezdve rákattantam és repültek a százoldalak szép sorban. Eléggé megviselt lelkileg a könyv, sorra törte szépen össze minden egyetemmel-kultúrával kapcsolatos ideálomat, szinte látom Donna Tartt-ot ahogy röhög a markába a sok vérző szívű bölcsészolvasó láttán. Ennél érdekesebb coming of age novelt még sosem olvastam, és valószínűleg nem is fogok, nem nagyon lehet ezt fokozni. Egy filmverziót nagyon szívesen megnéznék belőle, azóta sem tudok elszakadni attól, hogy hogyan néznének ki élőben a szereplők. Na, csillagos ötös, és szuper könyvklub matéria volt.

timionthebranch P>!
Donna Tartt: The Secret History

Utólag sem értem milyen beteg ember képes ilyen történetet kitalálni. Minden karakter és történés BETEG. Ezt a könyv hangulata sem tudja ellensúlyozni. Egyébként nincs bajom az ellenszenves karakterekkel, ha legalább vki normális a történetben, vagy a narrációból kiderül, hogy létezik azért egy értékrend ami szerint a történtek nem elfogadhatók.

rumpelstiltskin>!
Donna Tartt: The Secret History

vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, és nagyon változó volt az élményem olvasás közben, sok esetben az aktuális hangulatomtól is függött, mennyire élveztem.
lehet, hogy valaki nem fog egyetérteni velem(sőt, biztos), de szerintem ez túl van írva. pedig én általában élek-halok a pretentious dolgokért, ez tele volt felesleges, unalmas, érdektelen jelenetekkel és mellékkarakterekkel.
viszont, mikor a tipikusan elit, „titkos” kis csoportra és a közöttük lévő szövevényes kapcsolatukra, a Bacchus-kultuszra fókuszált a regény, imádtam olvasni, főleg a második felében, az első az elejét leszámítva inkább tiszta kínszenvedés volt. szépen megírt, nem akció dús, bizonyos szempontból bűn-bűnhődés témára koncentráló, érdekes mű, csak a nagyon „földi”, „emberi” elemek miatt eléggé kihívást okozott nem elaludni közben.

S_E_Tünde P>!
Donna Tartt: The Secret History

Megdöbbentő volt a könyv. Tulajdonképpen még most sem tudom, hogy tetszett-e vagy sem
Ez az első könyv, amiben a főszereplő(k) negatívak. Eleinte nehéz volt azonosulnom velük, felvenni a nézőpontokat.
Az biztos, hogy nagyon komplex történet és komoly háttérmunka van mögötte.
Néha nehéz volt követni, hogy mi pontosan mikor történt az időben

ago98>!
Donna Tartt: The Secret History

Donna Tartt stílusa még mindig lenyűgöző, bonyolult, titkokzatos és gyönyörű tájain ott ólálkodik a rettenet, amit minden szereplője csodálni látszik. Már amikor a kezembe vettem ezt a könyvet, sejtettem, hogy nem egy nyugodalmas, álmos estéken fáradtam olvasható, kedves és megnyugtató könyvről van szó – de nem is voltam felkészülve arra mennyire nyugtalanító és megmozgató történet a The Secret History. Újraolvasása már most biztos ;)

Enca>!
Donna Tartt: The Secret History

Még bevallani is szégyellem milyen lassan olvastam ezt a könyvet namárcsak azért is, mert ettől függetlenül nagyon tetszett. Amiért bánatos vagyok az az, hogy tudom sokkal élvezetesebb lett volna, ha tudok rá egybe időt szakítani mert így aztán volt, hogy nem emlékeztem pontosan az előzményeire.
Hiába van lelőve a történet fő eleme már a könyv 1. oldalán, számomra mégis nagyon izgalmas volt nyomon követni, hogy hogyan is jutnak el odáig és hogy próbálják feldolgozni. A karakterek folyamatosan változtak a szemembe és bevallom végül mindegyik a szívemhez nőtt egy kicsikét, így valamelyest keserédes volt a befejezés, de talán így volt „hitelesebb”.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Well, if you wake up intending to murder someone at two o'clock, you hardly think what you're going to feed the corpse for dinner.

ReiRei>!

'Death is the mother of beauty,' said Henry.
'And what is beauty?'
'Terror.'

Chapter 1, 41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Winter
entropic P>!

It was only quite recently that I had managed to extricate myself from a long, claustrophobic relationship with a girl in California whom we will call Kathy. I met her my first year of college, and was initially attracted to her because she seemed an intelligent, brooding malcontent like myself; but after about a month, during which she'd firmly glued herself to me, I began to realize, with some little horror, that she was nothing more than a lowbrow, pop-psychology version of Sylvia Plath. It lasted forever, like some weepy and endless made-for-TV movie – all the clinging, all the complaints, all the parking-lot confessions of „inadequacy” and „poor self-image,” all those banal sorrows.

55-56. oldal

Szelén>!

Beauty is terror. Whatever we call beautiful, we quiver before it.

Nüx_Játékterme P>!

In the corner, near a low bookshelf, was a big round table littered with teapots and Greek books, and there were flowers everywhere, roses and carnations and anemones, on his desk, on the table, in the windowsills. The roses were especially fragrant; their smell hung rich and heavy in the air, mingled with the smell of bergamot, and black China tea, and a faint inky scent of camphor. Breathing deep, I felt intoxicated. Everywhere I looked was something beautiful — Oriental rugs, porcelains, tiny paintings like jewels — a dazzle of fractured color that struck me as if I had stepped into one of those little Byzantine churches that are so plain on the outside; inside, the most paradisal painted eggshell of gilt and tesserae.

devenyi_m>!

There is nothing wrong with the love of Beauty. But Beauty -unless she is wed to something more meaningful -is always superficial

Szelén>!

One likes to think there's something in it, that old platitude amor vincit omnia. But if I've learned one thing in my short sad life, it is that that particular platitude is a lie. Love doesn't conquer everything. And whoever thinks it does is a fool.

11. fejezet

orvosi_székfű>!

The snow in the mountains was melting and Bunny had been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation.

(első mondat)

entropic P>!

Does such a thing as „the fatal flow,” that showy dark crack running down the middle of a life, exist outside literature? I used to think it didn't. Now I think it does. And I think that mine is this: a morbid longing for the picturesque at all costs.

7. oldal (Vintage, 2004)

1 hozzászólás
Szelén>!

Bunny, happy as a mental patient, would rattle for hours about his delusions of the Riviera, oblivious to a certain tightness about Henry's jaw, or to the empty, ominous silences which fell when he was talked out and sat, chin in hand, staring dreamily into space.

241. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen M. McManus: Two Can Keep a Secret
Bret Easton Ellis: American Psycho
Jodi Picoult: Nineteen Minutes
Raymond Chandler: The Big Sleep
Paul Auster: The New York Trilogy
Lawrence Block: The Burglar in the Closet
Celeste Ng: Everything I Never Told You
John Steinbeck: Of Mice and Men
Mario Puzo: The Godfather
Stephen King (Richard Bachman): Roadwork