Az ​Aranypinty 402 csillagozás

Donna Tartt: Az Aranypinty

„Olvastad ​már az Aranypintyet?” – koktélpartik és baráti beszélgetések visszatérő kérdése volt ez a könyv megjelenése idején Amerikában. Tizenkét év hallgatás után jelentkezett új könyvvel az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb ikonikus figurája, és bebizonyította, hogy megérte a várakozást.
A könyv páratlan módon rögtön a második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. A kritikusok Az év könyvének választották, és 2014-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Ezzel egy időben megkezdte hódító útját a nemzetközi színtéren is: Finnországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is bestseller lett, és eddig több mint 30 nyelvre adták el a jogokat, a megfilmesítésért pedig a legnagyobb hollywoodi stúdiók versengtek egymással.
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Park, Budapest, 2019
796 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556429 · Fordította: Kada Júlia
>!
Park, Budapest, 2016
798 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551899 · Fordította: Kada Júlia
>!
Park, Budapest, 2016
800 oldal · ISBN: 9789633553459 · Fordította: Kada Júlia

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Boris Pavlikovsky · Theodore Decker · Andy Barbour · Mr. Barbour

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 91

Most olvassa 47

Várólistára tette 476

Kívánságlistára tette 466

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Teljes joggal lelkendezhetnék én is az epikus próza diadaláról, a történetmesélés öröméről, aminek az Aranypinty valóban kiemelkedő reprezentánsa – hisz micsoda bombasztikus fülszöveget lehetne írni erről a cselekményről! „Műkincsrablás! Robbantás! Feldolgozatlan traumák! A lélek éjsötétje! Barátság! Árulás! Szerelem! A felső tízezer titkai! Bűn és bűnhődés!” De csak félig lennék őszinte. Mert az a helyzet, hogy itt nem is a történet volt nekem a legüdítőbb. Mi több, a történet néha mintha elmenne szunyókálni, vagy más (látszólag) mellékes történetek helyettesítik, mint például a hosszú vegasi fejezetek idején. Ami ennek a Tartt által tökélyre vitt irodalmi iskolának a kulcsa, az a játékosok és a kulisszák viszonya az olvasóhoz.

Az ilyen böszme nagyregények ugyanis olyanok, akár egy horgászmellény, aminek végtelen számú feneketlen zsebe van. Ezek a zsebek a mellékszereplők és helyek, amikkel az író feltölti a szöveget. Mindegyik szereplő és hely a maga módján végtelen: minden figurából szinte kicsordul a maga sajátos stílusa, gondolkodásmódja, összetett erkölcsi szabályrendszere (ami helyenként az erkölcs hiányának tűnik) és fölényes tudása mondjuk a flamand festészetről, a bútorkárpitozásról vagy épp a bakkara játékszabályairól. Az a benyomásunk, hogy a regény lapjain túl is léteznek, a regény csak a jéghegy csúcsát mutatja meg belőlük, autonóm személyüknek egy részét, de a többi is van: tehát élnek. A helyekkel ugyanez a helyzet: csak a felszínét látjuk New Yorknak, Vegasnak, Amszterdamnak, de érezzük, hogy egy teljesség pulzál mögöttük. Ez az, amit Tartt egész egyszerűen elképesztően ír meg, és ettől érezzük azt a regény olvasásakor, hogy amiben vagyunk, az nem egy szoba, de még csak nem is egy tágas terem, hanem végtelen tér. Hogy tulajdonképpen bármerre indulnánk el benne, ott is létező személyeket és vidékeket találnánk – csak hát ugye az író arra visz minket, amerre ő akar, de mivel jó író, elfogadjuk a vezetgetést. Ilyen körítés mellett a történet vagy az írói eszközök lehetnek akármilyen triviálisak – még ha csak egy elszakadt cipőfűzőt is próbálnak pótolni hőseink 800 oldalon keresztül (amúgy nem), és még ha ezerszer is láttuk már azt a keretes szerkesztési módszert, amivel az író machinál (amúgy igen) –, nagy bajunk nem eshet. Sétafikálunk egy csodálatosat – az olvasás ilyen is lehet.

7 hozzászólás
Littlewood IP>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Rájöttem, mit bírok annyira Donna Tarttban. Ő is úgy tudja, hogy az emberrel minden fontos megtörténik az un. felnőtt élete megkezdése előtt. És azt, hogy minden, ami utána, abban a sok-sok évben jön, nem más, mint ezeknek a fontos dolgoknak a feldolgozására/megismétlésére/túlélésére (szerencsecsillagzat szerint aláhúzandó) tett folyamatos, hiábavaló kísérlet.
Ezt például én is így tudom, ezért hatnak rám ennyire azok a történetek, amik a felnövés folyamatával és a személyiség formálódásával foglalkoznak (hát igen, elég megnézni a kedvenc olvasmányaimat, nehezen is tagadhatnám). Ez biztos ízlés kérdése, én legjobban arról az életkorról szeretek olvasni, amikor még semmi nincs kőbe vésve, még ezerféle elágazást kínálhat a jövő, minden pont kialakulóban van. Mert akkor íródnak a dolgok, később inkább csak magyarázódnak, szóval a titok ott keletkezik. Ezért aztán bármiről szívesen olvasok, ami átvezet/visszatekint/kapcsolatot teremt a felnőtt- és gyerekkor között. Bármiről és mindenről. Még arról is, amikor ezek a fertőkök ottan tudatmódosítanak és szeszkualizálnak té s tova, és nemértemeztkiélvezi, akkor például én igen. Szóval a papírformának eléggé megfelelő eredmény volt, hogy megszerettem a főszereplőt és könnyen azonosultam vele. Vagy nem is azonosultam, inkább drukkoltam neki, pedig neki aztán kemény meló drukkolni, mert folyton csinálja a hülyeséget, és lehet tudni, hogy ebből gond lesz, de azért csak csinálja. Komolyan, ennyi aggódást egy őrangyal sem bírna leizzadás nélkül, amennyit én paráztam Theo dolgain. A hülyéje. Aztán a többi szereplőt is megszerettem, nagyon élőnek tűntek, Boris és Hobie olyanok, hogy ha leülnének az asztalomhoz, amikor mondjuk a barátaimat várom valahol, nagyon meg sem lepődnék. Pippa, de még a kevésbé fontos (?) szereplők is, mint Platt, vagy Kitsey is olyanok, hogy ugyan típuskarakterek, de mégis van bennük valami, amitől lejönnek a lapról, és ez a valami valószínűleg a rájuk szánt idő. Ennyi oldalban jut rájuk is, és ettől kiszínesednek. És hát Popcsik. <3 Ez a név. Az egyik legjobb poén, amit könyvben olvastam.
Ugyanezt az élő, tapintható hatást keltették a helyszínek, városok, éttermek, utcák, boltok, műtárgyak, általában, a tárgyak (ja, a tárgyakról majd később), amikor olvastam róluk. Az egyetlen, ami eleinte komolyan zavarba ejtett, az anakronizmusok voltak. Folyton szembejött valami, ami ellentmondott annak, hogy ez egy nagyjából mostanában/közelmúltban játszódó történet. Nem nagy, cselekményfordító dolgokra kell gondolni, csak mindennapiakra, de néha olyan érzésem volt, mintha itt valaki nem igazán lenne tisztában ez elmúlt húsz év technikai fejlődésével. Azaz a tényével még igen, csak a jelentőségével nem, hogy ez mennyire változtatta meg az emberek életét. Utólag sem tudom eldönteni, hogy Donna tényleg olyan típus, aki még mindig írógépen alkot (de csak ha nincs bedugva a mojoba), nyilván, mivel ez az egyetlen kultúremberhez méltó módja, vagy direkt így akarta. spoiler Aztán a könyv második felére ez is átment pozitívumba, mert akár szándékosan, akár véletlenül, de olyan érzést keltett, mintha a történet egyszerre játszódna napjainkban és száz évvel régebben, amitől időtlennek tűnt az egész.
De ami a lényeg, és ezzel kellett volna kezdenem ezt az értékelést, ha jól súlyoznék, hogy ez a könyv megerősítette azt a (tév)képzetemet, amely szerint van az a minőség, aminek az elismerése nem függ ízléstől. Nem arról van szó, nyilván, hogy mindenkinek tetszeni fog az egész, mint könyv, hanem hogy mindenki spoiler, aki végigolvassa annyit el fog ismerni, hogy Donnának legalább van egy jó oka az írásra. Az, hogy ő tud. És elég rendesen kiemelkedik ezen paramétere mentén a mezőnyből. Nem csak az összes indulóból, hanem az élmezőnyből is. Ez az a szint, ami már nem függ szándéktól, és ennek a felismeréséhez szerintem nem kell szakirányú képzés vagy annotált Joyce összes előzményként.
Az ilyen szellemdús, kifejező, átgondolt, klisémentes szöveget, amiben időnként meg kell állni, és úgy csodálni egy tökéletes mondatot, mint a címbéli festményt, akkor is nagyon szeretem olvasni, ha nem szól semmiről. Ez pedig ráadásul még szól is, kimondottan jó történettel, de mégsem az a lényeg. Mert tulajdonképpen a 80%-át ki lehetne húzni, és még mindig ugyanaz a történet maradna. Tény. Viszont messze nem ugyanaz a könyv. Szintén tény. Nem kisebb horderejű. Mert a különbség a jó és a mestermunka között valahol abban a 80%-ban van eldugva. De komolyan, ha szakácskönyvet írna, azt is elolvasnám. Vagy mosogatószer-reklámot. Vagy fejtegetést az élet értelméről, enyhén közhelyes tartalommal, egy egész fejezeten keresztül spoiler.
De száz szónak is egy a vége (ebben a könyvben, mert most elkezdett érdekelni és kikerestem, 297 ezer szó van, 297 ezer jó szó, egyébként, és abból meglepő módon az egyik az utolsó), szerintem Donna Tartt stratégiája elég jó. Nekem ez elég jól alátámasztotta, hogy hatékonyabb tízévente írni egy könyvet, mint évente tízet.

20 hozzászólás
Kkatja P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Aztakutyapintyét, ez aztán lefárasztott, egyfelől a súlya végett (majd két kilós féltégla) másfelől a mondandóját tekintve is.
A titkos történetet imádtam, csakis erre való tekintettel küzdöttem át magam ezen a majd 800 oldalon, mert küzdelem volt ez a javából, molytársak, küzdelem az unalom ellen, a túlírtság és a cselekmény semmilyensége miatt. Mert míg A titkos történet egy vérbeli, feszes, izgi lélektani thriller volt (emlékezetem szerint), ezt mintha nem is Donna írta volna… illetve nem akarom ennyire lehúzni, mert a hangulatai és pillanatképei néha veszettül a helyén voltak és elvarázsoltak, no meg a filológiai eszmefuttatásait is imádtam, de ez sem tudta feledtetni a cselekmény iszonyat vontatottságát, érdektelenségét, mert annyira nem érdekelt a drogos, piás, Pippáról álmodozó Theo, mint amennyire nem fogott meg az örök rosszfiú Boris sem, hiába olvastam róla több száz oldalt, és a többiek sem éltek, mind papírszereplők voltak egy papundekli világban.
A bútorrestaurálós részek viszont tetszettek, ott szinte éreztem a viasz és a terpentin illatát, de a többi sajnos, túl nyögvenyelős volt.
Theoban az anyja elvesztése utáni lelkiismeretfurdalás és fájdalom átmegy egy örök veszteségtől való rettegésbe spoiler, ami végigkíséri a későbbi útját, keveredve az apja és önmaga iránt érzett undorral, amiből aztán masszív önsorsrontás lesz az évek során.
Viszont valaki elárulhatná, hogy az elején annak mi értelme volt, amit az öreg mond Theonak a halála előtt (Tűz. A villa Ma~adiban. On a tout perdu. – Mondd meg Hobie-nak, hogy tűnjön el a boltból. Mert ezekre később semmilyen utalást, kifejtést nem találtam… vagy csak átaludtam…)
Na mindegy, bennem azt az érzést keltette, hogy a fele ilyen terjedelemben sokkal jobban kidolgozva egyes karaktereket, sokkal élvezhetőbben működött volna a ez történet, és a végét is szebben lezárhatta volna, ott is mintha elfogyott volna belőle a szó (vagy csak rászóltak, hogy köszi Donna, ennyi elég lesz) sitty-sutty kész vége…
Sokkal jobbat vártam, kár érte és azért a Pulitzerért…

>!
Park, Budapest, 2016
798 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551899 · Fordította: Kada Júlia
14 hozzászólás
Amadea>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

"Itt nem a külsőségekről van szó, hanem a belső tartalmakről. A világban való, de nem a világból való nagyságról, olyan nagyságról, melyet a világ nem ért. Annak a tiszta másságnak a megpillantásáról, amelynek jelenvalóságában egyre jobban kivirulsz.

Az én, amelyet nem akarsz. A szív, amelyről nem tehetsz."

Igazából nem tudom, Donna Tartt hogy csinálja. Írja ezeket a nagy böszme könyveket, amelyekben olyan érzelmi galaxist épít ki, hogy csak ámulok, mintha magamban nem napi 24 órában elemezném az emberek egymásra reakcióit.

Igazából a helyszíntől ódzkodtam, nem bírtam belelátni a fantáziát és az izgalmat Las Vegas villogó fényeibe a semmi közepén, de Tarttnak persze ezt is sikerült ikonikussá varázsolnia és élettel megtöltenie. A sivatagi városról most már mindig a végtelen, elvadult magány fog eszembe jutni.

Tartt könyveiben mindig jelen van valami rothadó dekadencia, egy sötét árnyék, ami állandóan a pusztulás szent őrjöngésével kísérti a szereplőket, és Theo Decker teljes mellszélességgel veti bele magát; tizenhárom évesen elveszíti imádott édesanyját és innentől teljesen kisiklik az élete, amiben egy kicsi, de annál jelentőségteljesebb festménynek, Az Aranypintynek is kulcsszerepe van. Theót ellenállhatatlanul vonzza a hazugság, a hamisság talmi csillogása, ami akkor sem hagyja el, amikor már egyenesbe jön az élete és egy, a múlt aranyfüstjével telehintett házban él, ahol a zöldes, megnyugtató félhomályban régi órák tiktakolnak, rég halott emberek bámulnak le a falakról és a fényben porszemek táncolnak (csak megkaptam a rothadó dekadenciámat).

A festmény. Szerencsés esetben mindannyian találkoztunk már olyan műalkotással vagy jelenséggel, aminek a megpillantása – giccsesen mondva – megragadott valamit a bensőnkben, összeszorította a szívünket és olyan sóvárgó vágyódással töltött el, mint korábban semmi – amiről nem is tudtunk, hogy bennünk van. A korok, az elvárások, a hírnév, a műkincs-titulus, a művészettörténészeti magyarázatok vastag rétege alatt felragyog az alkotás igaz valója, ami közvetlenül nekünk szól. Ezt nekünk írták, nekünk festették, nekünk vésték ki nyers kőből, márványból, ez a mi hiányzó részünk. Talán ez az, ami a művészt teremtésre indikálja és így válik valaki halhatatlanná.

Theo az átélt katasztrófától és egy haldokó összefüggéstelen monológjától megzavarodva, teljes sokkban megragadja a saját ragyogását és ugyan vissza akarja adni, valahogy soha nem jön el az erre alkalmas pillanat. Mert mit is mondhatna, miért vitt magával egy történelmi jelentőségű festményt? Így válik a felszabadító érzéssel eltöltő műalkotás gúzsba kötött démonná; a kis pinty vaslánca egyben Theo horgonya is, minden szépség jelzőfáklyája és egyben a kimondhatatlan fájdalom összesűrősödött esszenciája, az imposztor szindróma alapköve. Rettenetes titok, minden cselekedet mögötti mozgatórugó, ami még mélyebbre löki Theót a slamasztikában, olyan szituációkat teremtve, amikért Guy Ritchie megnyalná a tíz ujját.

Én a magam részéről belebetegszem ennek a pintynek a látványába, abba a rettenetesen rövid láncba, a kis fekete gombszemekben rejlő reménykedésben: elengedsz végre? Szabad lehetek?

Donna Tartt a szokásos nyalánkságaimat is kilószámra szállította: a régmúlt korok emlékét őrző tárgyakkal telezsúfolt ház aprólékos bemutatása, olyan élethű szereplők, hogy szinte érezni az anya parfümjének illatát; olyan mélyre vezet minket Theo lelkében, hogy semmi erkölcsi alapunk nem marad a megvetésre, amiért notórikusan lerombol maga körül mindent.

Ui.: órákig lehetne afelett merengeni, hogy miért olyan nehéz fantasztikus könyvekről a lényeget átadó értékelést írni.

8 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

„Elég nehéz a világon semmire nem gondolni.”

Legközelebb inkább a Balatont úszom át. Úgy értem, ez egy nagyszerű írás. Szépirodalmi tekintetben nem feltétlenül nagyon kiemelkedő, de mégis jelentős. Sokszor fullad középszerűségbe, de legalább ugyanennyiszer meg is csillan. A mélyből felfelé jön a fény, mintha kicsiny lámpások lennének odalenn.
Viszont: ez a könyv nem egy folyó. Ez egy mély, vége-hossza nincs tó. Szóval, ha belekezdesz, magadnak kell gondoskodnod róla, hogy át is juss rajta. Mert nincs áramlat, nincs sodrás, amely végigcipelne.

Nem, mintha valóban unalmas lenne, errő szó nincs, de azért rendesen kifullasztott helyenként. Folyton meg kellett pihenni ezzel. A hátamra feküdni, és csak lebegni kicsit a felszínen, erőt gyűjteni, hogy aztán újra nekigyűrkőzhessek ennek a sok-sok oldalnak. Én ritkán szoktam valamire azt mondani, hogy túlírt, de ez sajnos az. Ez már a legelején megmutatkozik. Már ott volt egy hullámvölgy, olyan hosszan taglalta mi történt azelőtt, hogy az anyjával betért a múzeumba. A mélység, a lényeg kevesebb leütésből is átjött volna, mert Tartt tehetséges. Érzéke van a jóféle meséléshez, és a karakterei élő, lélegző lények, valóságosak. A történet fantáziadús, ereje van, fordulatos, különleges. Az események noha néhol szürreálisnak látszanak, a hiteles, érzékletes ábrázolás hihetővé teszi az egészet. Logikus, sehol nem éreztem úgy, hogy kilóg a lóláb. A szöveg pontos és nagyon korrekt, tele tündöklő mondatokkal, szóképekkel.
A baj az vele, hogy észbontóan sokat ismétel. Nem szavakat, mondatokat, vagy eseményeket. Inkább olyan értelemben, hogy túlmagyarázza a jellemeket, az eseményeket, az összefüggéseket. És ettől lesz ez moccanatlan tó, gördülékeny folyó helyett.

Szép ez a maga nemében, valóban, de megküzdöttem vele.

meseanyu P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Kevésbé tetszett, mint A titkos történet, a vegasi részt sokszor kimondottan untam, meg persze nagyon taszító is volt. De összességében jó volt megint elmerülni egy ilyen lassú, nagy ívű történetben, annyi gyönyörű részlet, andalító mondat: kimondottan bekuckózós könyv, kiváló volt az ünnepek alatti lustuláshoz.

Chöpp >!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Sajnálom, hogy bennem nem keltett olyan kristálytisztán elkülöníthető csodálatot ez a regény! Akaratlanul ott motoszkált bennem, hogy ezt mennyire jól meg tudta volna írni Jonathan Franzen, vagy Lionel Shriver, vagy Paul Auster teszem azt. (Ez utóbbi minden esetre sallangmentesen prezentálta volna az egyébként kiváló történetet.)
Már akkor felmerült bennem Miskin herceg, amikor még Borisz bele sem fogott Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű olvasásába. (Lehetséges, hogy volt előtte is utalás rá a történetben, nem tudom.) Az viszont egyértelmű, hogy főhősünk – aki alapjában véve egy nagyszerű ember lett volna szívmelengetően és megnyugtatóan hétköznapi élettel, ámde édesanyja halála megfosztotta ettől az üdvözítő lehetőségtől és rémséges lelki mélységekbe taszította – valójában egy dosztojevszkiji hős. Szeretettel, jó szándékkal küzdi át magát a történeten, ide-oda sodródva, sorsszerűen útjára találva újra és újra. Közben néhányszor megdédelgettem, illetve gyakran fel is pofoztam volna – anyja helyett anyja –, mert menekülése a való élet elől tehetetlen dühöt váltott ki belőlem.
A végén, az utolsó pár oldalon az író magyarázatot kívánván adni – és szerintem, mentegetőzni is a hosszadalmas és felesleges túlkelt tésztához hasonlatos irományáért –, és filozofikus fejtegetésbe bocsátkozik az emberi lélek csapdáját és a szépség fontosságát fejtegetve. Na Ez nem hiányzott egyáltalán nekem! Tette volna meg, kedves Donna, hogy ezt az erkölcsi tanulságot eléggé intellektuális olvasójára bízza, hogy levonja-é tanulságként, vagy nem, esetleg helyezte volna bele itt-ott tetszetős rímként a történet folyásába! De így a végén belenyomkodni az olvasó agyába nélkülözhetetlen úti csomagként? Nem is értem! Vajon Tartt kiket kívánt olvasóinak? És mennyit várt el tőlük, ha így „bebiztosította” a történet biztos átjutását a célközönségéhez a 790. oldal után?

csucsorka IP>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Sokunkat, vagyis minket, akik rengeteget olvasunk, gyakran ér a kritika, hogy ennyi olvasmány mellett nem is lehet emlékezni arra, amit olvastunk.
Az Aranypinty jó ellenpélda.

2017-ben olvastam, sosem tudtam összeszedni, mit gondolok róla, csak azt tudom, hogy emlékszem. Sok száz könyvvel arrébb én erre a könyvre emlékszem… És azt hiszem, ez több, mint amit bármikor meg bírnék fogalmazni róla.

mate55 P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Donna Tartt egy olyan történetet vetett papírra, amely alaposan kidolgozott karaktereivel, összetett, sok szálon futó sztorijával megfilmesítésért kiált. Muszáj újra és újra feltennem egy kérdést, mert valahogy folyamatosan ez jár a fejemben, miközben a könyvről elmélkedem. A történet elején történt tragikus esemény spoiler után ki járt rosszabbul. Az anya, aki életét vesztette spoiler vagy Theo, aki csodával határos módon megmenekül, de minden összeroppan körülötte? És ennek a tragikus eseménynek következtében kezdődik a fiú számára az az élet, amely szinte folyamatos lecsúszás a (jó és rossz döntések) hatására. Látszólag Theo a regény főszereplője, ám „szerepe” nem lenne ilyen jól működtethető potenciális háttér nélkül. Rendkívül érdekes ugyanis a személyiségfejlődése, mely során a hallgatag, visszahúzódó, másoknak megfelelni akaró, ám némi talpraesettséggel és önállósággal is rendelkező fiúból az évek során egyre inkább olyan felnőtt válik, aki megpróbálja eldönteni, hogy mi a jó neki, és aszerint cselekedni. Rendkívül fogékony a bűnözésre, ugyanakkor egy ilyen fiatalember esetében persze a szerelmi szál is másként működik. Hisz nem az a lángolóan romantikus alkat, teljesen másként éli meg az ilyesmit, mint egy átlagos irodalmi hős. Túl lehet lépni valaha is a múlton? Magunk mögött lehet hagyni a fájdalmat, a gyászt, a szenvedést, az emlékeket, hogy végre valahára újra boldog és teljes életet éljünk? Mélyebb és szebb annál. Igazabb. Olyan, mint az Aggteleki cseppkőbarlangba a cseppekből épülő cseppkövek, mint a Lillafüredi-tó, amin, nyaranta csónakázni szoktunk, vagy mint a Szinva-hegyi patak, ami, ha leülsz mellé, lassan elmossa a bánatodat. spoiler

5 hozzászólás
Szösszenet P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Huhh…számomra ez most nehéz olvasmány volt. Nehéz értékelést írni erről a gigantikus regényről, hisz egy műkincsrablás kapcsán sok fontos lélektani , érzelmi ,talán filozofikusnak mondható gondolatok sokasága és erkölcsi kérdések jelentek meg a könyvben a cselekmények közepette.
A főszereplő tehetségesnek induló élete édesanyja halála után hanyatlásnak indult,alkohol, drog, csalás, hazugságok hömpölyögtek Theo életében. A benne lévő tisztességet elnyomta az addiktív szerek és emberek megléte, mégis nehéz ebből a „ világtól ” megszabadulni. Menekülés ez a valóságtól, hisz a veszteség, a megvalósulatlan álmok, a tragédiák sorozatát igen nehéz feldolgozni. Menekülés, de hova? Megalkudni, miközben harcol az elfojtott vágy. Nehéz szembenézni a valósággal, a bűntudattal, a csalódásokkal.
A könyv befejeztével mindenképpen azt gondolom, hogy érdemes volt elolvasnom, azonban sokat fog még a fejemben motoszkálni. Most kicsit nyomasztóan hat rám a mondanivalója , de meg kell ezt emésztenem. A 4 csillagot a terjedelme miatt adtam. Talán ha az eszmefuttatások rövedebbek lettek volna….A kevesebb néha több.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Annyira hozzászoktunk, hogy mások előtt álarcot öltünk, hogy végül már saját magunk előtt is álarcban jelenünk meg.
François de la Rochefoucauld

383. oldal III. fejezet, Mottó

Kapcsolódó szócikkek: maszk
ocimumBasilicum>!

Ki is mondta, hogy a véletlen csak Isten eszköze, hogy névtelen maradjon?

3 hozzászólás
mate55 P>!

De néha váratlanul olyan hullámban tört rám a szomorúság, hogy fuldokoltam tőle, és amikor a hullám visszavonult, csak bámultam a hátramaradt, sós vízben ázó roncsokat, amelyek olyan éles, könyörtelen és üres fényben úsztak, hogy szinte el is felejtettem: a világ nem volt mindig halott.

138. oldal

Maya>!

A művészet azért van, hogy ne pusztuljunk bele az igazságba.
NIETZSCHE

Mottó / V.

zsófcsa>!

Nagyon elszomorító, és olyasmi, amit csak most kezdek megérteni, hogy nem választhatjuk meg a szívünket. Nem kényszeríthetjük rá magunkat, hogy azt akarjuk, ami jó nekünk vagy ami jó másoknak. Nem válaszhatjuk meg, hogy milyen emberek legyünk.
Mert hát… vajon nem sulykolják-e belénk gyerekkorunktól kezdve, nem kultúránk soha kétségbe nem vont közhelye-e ez? … William Blaketől Lady Gagáig, Rousseau-tól Rúmíig és a Toscáig és Mister Rogersig furcsán egységes az üzenet, elfogadják nagyok és kicsik: ha kétségeink vannak, mit tegyünk? Honnan tudjuk, mi a helyes? Minden pszichológus, minden pályaválasztási tanácsadó, minden Disney-hercegnő tudja a választ: „Légy önmagad.” "Hallgass a szívedre."
De megmondom, mire szeretnék igazán, valóban magyarázatot kapni valakitől. Mi van, ha valakinek történetesen olyan szív jutott, amelyben nem lehet megbízni?… Mi van, ha téged a szíved valami kifürkészhetetlen okból, szántszándékkal és elmondhatatlanul tündöklő felhőben elsodor az egészségtől, háziasságtól, polgári felelősségérzettől és erős társas kapcsolatoktól meg a többi engedelmesen betartott mindennapi erénytől, egyenesen a rombolás, önfelemésztés, katasztrófa gyönyörű lobogása felé?

785. oldal

Chöpp >!

Elvárjátok tőlem, hogy hajnali háromnegyed kilenckor emelt szintű kémiára menjek koffein nélkül, ez nem ésszerű.

119. oldal

Chöpp >!

Ismertem ezt a rezzenéstelen csendet: így zárul magába egy ház, ha valaki meghal.

131. oldal

Chöpp >!

Nem választhatjuk meg, hogy mit akarunk és mit nem, és ez a kegyetlen, magányos igazság.

794. oldal


Népszerű triviák

>!

A történet alapjául szolgáló festmény, az Aranypinty a valóságban is létezik. A holland aranykor egy neves festőjének, Carel Fabritius-nak az 1654-es munkája, amely ma a hágai királyi képgalériában, a Maurits-házban tekinthető meg.

[www.bbc.com]

Kapcsolódó könyvek: Donna Tartt: Az Aranypinty

Donna Tartt: Az Aranypinty

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Lakatos Levente: Aktus
Riley Sager: Akarsz velem játszani?
Alex Michaelides: Néma tanú
Michel Bussi: Fekete vízililiomok
Stephen King: Később
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Sherry Gammon: Szerethetetlen
E. K. Blair: Bang