Az ​Aranypinty 269 csillagozás

Donna Tartt: Az Aranypinty

„Olvastad ​már az Aranypintyet?” – koktélpartik és baráti beszélgetések visszatérő kérdése volt ez a könyv megjelenése idején Amerikában. Tizenkét év hallgatás után jelentkezett új könyvvel az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb ikonikus figurája, és bebizonyította, hogy megérte a várakozást.
A könyv páratlan módon rögtön a második helyen nyitott a The New York Times bestsellerlistáján, majd hamarosan első lett, és 40 héten át szerepelt a tíz legolvasottabb könyv között. A kritikusok Az év könyvének választották, és 2014-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. Ezzel egy időben megkezdte hódító útját a nemzetközi színtéren is: Finnországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is bestseller lett, és eddig több mint 30 nyelvre adták el a jogokat, a megfilmesítésért pedig a legnagyobb hollywoodi stúdiók versengtek egymással.
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Park, Budapest, 2019
800 oldal · ISBN: 9789633556429 · Fordította: Kada Júlia
>!
Park, Budapest, 2016
798 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551899 · Fordította: Kada Júlia
>!
Park, Budapest, 2016
800 oldal · ISBN: 9789633553459 · Fordította: Kada Júlia

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Boris Pavlikovsky · Theodore Decker · amerikai · orosz


Kedvencelte 56

Most olvassa 47

Várólistára tette 389

Kívánságlistára tette 376

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Teljes joggal lelkendezhetnék én is az epikus próza diadaláról, a történetmesélés öröméről, aminek az Aranypinty valóban kiemelkedő reprezentánsa – hisz micsoda bombasztikus fülszöveget lehetne írni erről a cselekményről! „Műkincsrablás! Robbantás! Feldolgozatlan traumák! A lélek éjsötétje! Barátság! Árulás! Szerelem! A felső tízezer titkai! Bűn és bűnhődés!” De csak félig lennék őszinte. Mert az a helyzet, hogy itt nem is a történet volt nekem a legüdítőbb. Mi több, a történet néha mintha elmenne szunyókálni, vagy más (látszólag) mellékes történetek helyettesítik, mint például a hosszú vegasi fejezetek idején. Ami ennek a Tartt által tökélyre vitt irodalmi iskolának a kulcsa, az a játékosok és a kulisszák viszonya az olvasóhoz.

Az ilyen böszme nagyregények ugyanis olyanok, akár egy horgászmellény, aminek végtelen számú feneketlen zsebe van. Ezek a zsebek a mellékszereplők és helyek, amikkel az író feltölti a szöveget. Mindegyik szereplő és hely a maga módján végtelen: minden figurából szinte kicsordul a maga sajátos stílusa, gondolkodásmódja, összetett erkölcsi szabályrendszere (ami helyenként az erkölcs hiányának tűnik) és fölényes tudása mondjuk a flamand festészetről, a bútorkárpitozásról vagy épp a bakkara játékszabályairól. Az a benyomásunk, hogy a regény lapjain túl is léteznek, a regény csak a jéghegy csúcsát mutatja meg belőlük, autonóm személyüknek egy részét, de a többi is van: tehát élnek. A helyekkel ugyanez a helyzet: csak a felszínét látjuk New Yorknak, Vegasnak, Amszterdamnak, de érezzük, hogy egy teljesség pulzál mögöttük. Ez az, amit Tartt egész egyszerűen elképesztően ír meg, és ettől érezzük azt a regény olvasásakor, hogy amiben vagyunk, az nem egy szoba, de még csak nem is egy tágas terem, hanem végtelen tér. Hogy tulajdonképpen bármerre indulnánk el benne, ott is létező személyeket és vidékeket találnánk – csak hát ugye az író arra visz minket, amerre ő akar, de mivel jó író, elfogadjuk a vezetgetést. Ilyen körítés mellett a történet vagy az írói eszközök lehetnek akármilyen triviálisak – még ha csak egy elszakadt cipőfűzőt is próbálnak pótolni hőseink 800 oldalon keresztül (amúgy nem), és még ha ezerszer is láttuk már azt a keretes szerkesztési módszert, amivel az író machinál (amúgy igen) –, nagy bajunk nem eshet. Sétafikálunk egy csodálatosat – az olvasás ilyen is lehet.

7 hozzászólás
Littlewood IP>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Rájöttem, mit bírok annyira Donna Tarttban. Ő is úgy tudja, hogy az emberrel minden fontos megtörténik az un. felnőtt élete megkezdése előtt. És azt, hogy minden, ami utána, abban a sok-sok évben jön, nem más, mint ezeknek a fontos dolgoknak a feldolgozására/megismétlésére/túlélésére (szerencsecsillagzat szerint aláhúzandó) tett folyamatos, hiábavaló kísérlet.
Ezt például én is így tudom, ezért hatnak rám ennyire azok a történetek, amik a felnövés folyamatával és a személyiség formálódásával foglalkoznak (hát igen, elég megnézni a kedvenc olvasmányaimat, nehezen is tagadhatnám). Ez biztos ízlés kérdése, én legjobban arról az életkorról szeretek olvasni, amikor még semmi nincs kőbe vésve, még ezerféle elágazást kínálhat a jövő, minden pont kialakulóban van. Mert akkor íródnak a dolgok, később inkább csak magyarázódnak, szóval a titok ott keletkezik. Ezért aztán bármiről szívesen olvasok, ami átvezet/visszatekint/kapcsolatot teremt a felnőtt- és gyerekkor között. Bármiről és mindenről. Még arról is, amikor ezek a fertőkök ottan tudatmódosítanak és szeszkualizálnak té s tova, és nemértemeztkiélvezi, akkor például én igen. Szóval a papírformának eléggé megfelelő eredmény volt, hogy megszerettem a főszereplőt és könnyen azonosultam vele. Vagy nem is azonosultam, inkább drukkoltam neki, pedig neki aztán kemény meló drukkolni, mert folyton csinálja a hülyeséget, és lehet tudni, hogy ebből gond lesz, de azért csak csinálja. Komolyan, ennyi aggódást egy őrangyal sem bírna leizzadás nélkül, amennyit én paráztam Theo dolgain. A hülyéje. Aztán a többi szereplőt is megszerettem, nagyon élőnek tűntek, Boris és Hobie olyanok, hogy ha leülnének az asztalomhoz, amikor mondjuk a barátaimat várom valahol, nagyon meg sem lepődnék. Pippa, de még a kevésbé fontos (?) szereplők is, mint Platt, vagy Kitsey is olyanok, hogy ugyan típuskarakterek, de mégis van bennük valami, amitől lejönnek a lapról, és ez a valami valószínűleg a rájuk szánt idő. Ennyi oldalban jut rájuk is, és ettől kiszínesednek. És hát Popcsik. <3 Ez a név. Az egyik legjobb poén, amit könyvben olvastam.
Ugyanezt az élő, tapintható hatást keltették a helyszínek, városok, éttermek, utcák, boltok, műtárgyak, általában, a tárgyak (ja, a tárgyakról majd később), amikor olvastam róluk. Az egyetlen, ami eleinte komolyan zavarba ejtett, az anakronizmusok voltak. Folyton szembejött valami, ami ellentmondott annak, hogy ez egy nagyjából mostanában/közelmúltban játszódó történet. Nem nagy, cselekményfordító dolgokra kell gondolni, csak mindennapiakra, de néha olyan érzésem volt, mintha itt valaki nem igazán lenne tisztában ez elmúlt húsz év technikai fejlődésével. Azaz a tényével még igen, csak a jelentőségével nem, hogy ez mennyire változtatta meg az emberek életét. Utólag sem tudom eldönteni, hogy Donna tényleg olyan típus, aki még mindig írógépen alkot (de csak ha nincs bedugva a mojoba), nyilván, mivel ez az egyetlen kultúremberhez méltó módja, vagy direkt így akarta. spoiler Aztán a könyv második felére ez is átment pozitívumba, mert akár szándékosan, akár véletlenül, de olyan érzést keltett, mintha a történet egyszerre játszódna napjainkban és száz évvel régebben, amitől időtlennek tűnt az egész.
De ami a lényeg, és ezzel kellett volna kezdenem ezt az értékelést, ha jól súlyoznék, hogy ez a könyv megerősítette azt a (tév)képzetemet, amely szerint van az a minőség, aminek az elismerése nem függ ízléstől. Nem arról van szó, nyilván, hogy mindenkinek tetszeni fog az egész, mint könyv, hanem hogy mindenki spoiler, aki végigolvassa annyit el fog ismerni, hogy Donnának legalább van egy jó oka az írásra. Az, hogy ő tud. És elég rendesen kiemelkedik ezen paramétere mentén a mezőnyből. Nem csak az összes indulóból, hanem az élmezőnyből is. Ez az a szint, ami már nem függ szándéktól, és ennek a felismeréséhez szerintem nem kell szakirányú képzés vagy annotált Joyce összes előzményként.
Az ilyen szellemdús, kifejező, átgondolt, klisémentes szöveget, amiben időnként meg kell állni, és úgy csodálni egy tökéletes mondatot, mint a címbéli festményt, akkor is nagyon szeretem olvasni, ha nem szól semmiről. Ez pedig ráadásul még szól is, kimondottan jó történettel, de mégsem az a lényeg. Mert tulajdonképpen a 80%-át ki lehetne húzni, és még mindig ugyanaz a történet maradna. Tény. Viszont messze nem ugyanaz a könyv. Szintén tény. Nem kisebb horderejű. Mert a különbség a jó és a mestermunka között valahol abban a 80%-ban van eldugva. De komolyan, ha szakácskönyvet írna, azt is elolvasnám. Vagy mosogatószer-reklámot. Vagy fejtegetést az élet értelméről, enyhén közhelyes tartalommal, egy egész fejezeten keresztül spoiler.
De száz szónak is egy a vége (ebben a könyvben, mert most elkezdett érdekelni és kikerestem, 297 ezer szó van, 297 ezer jó szó, egyébként, és abból meglepő módon az egyik az utolsó), szerintem Donna Tartt stratégiája elég jó. Nekem ez elég jól alátámasztotta, hogy hatékonyabb tízévente írni egy könyvet, mint évente tízet.

20 hozzászólás
Kkatja P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Aztakutyapintyét, ez aztán lefárasztott, egyfelől a súlya végett (majd két kilós féltégla) másfelől a mondandóját tekintve is.
A titkos történetet imádtam, csakis erre való tekintettel küzdöttem át magam ezen a majd 800 oldalon, mert küzdelem volt ez a javából, molytársak, küzdelem az unalom ellen, a túlírtság és a cselekmény semmilyensége miatt. Mert míg A titkos történet egy vérbeli, feszes, izgi lélektani thriller volt (emlékezetem szerint), ezt mintha nem is Donna írta volna… illetve nem akarom ennyire lehúzni, mert a hangulatai és pillanatképei néha veszettül a helyén voltak és elvarázsoltak, no meg a filológiai eszmefuttatásait is imádtam, de ez sem tudta feledtetni a cselekmény iszonyat vontatottságát, érdektelenségét, mert annyira nem érdekelt a drogos, piás, Pippáról álmodozó Theo, mint amennyire nem fogott meg az örök rosszfiú Boris sem, hiába olvastam róla több száz oldalt, és a többiek sem éltek, mind papírszereplők voltak egy papundekli világban.
A bútorrestaurálós részek viszont tetszettek, ott szinte éreztem a viasz és a terpentin illatát, de a többi sajnos, túl nyögvenyelős volt.
Theoban az anyja elvesztése utáni lelkiismeretfurdalás és fájdalom átmegy egy örök veszteségtől való rettegésbe spoiler, ami végigkíséri a későbbi útját, keveredve az apja és önmaga iránt érzett undorral, amiből aztán masszív önsorsrontás lesz az évek során.
Viszont valaki elárulhatná, hogy az elején annak mi értelme volt, amit az öreg mond Theonak a halála előtt (Tűz. A villa Ma~adiban. On a tout perdu. – Mondd meg Hobie-nak, hogy tűnjön el a boltból. Mert ezekre később semmilyen utalást, kifejtést nem találtam… vagy csak átaludtam…)
Na mindegy, bennem azt az érzést keltette, hogy a fele ilyen terjedelemben sokkal jobban kidolgozva egyes karaktereket, sokkal élvezhetőbben működött volna a ez történet, és a végét is szebben lezárhatta volna, ott is mintha elfogyott volna belőle a szó (vagy csak rászóltak, hogy köszi Donna, ennyi elég lesz) sitty-sutty kész vége…
Sokkal jobbat vártam, kár érte és azért a Pulitzerért…

>!
Park, Budapest, 2016
798 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633551899 · Fordította: Kada Júlia
14 hozzászólás
meseanyu P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Kevésbé tetszett, mint A titkos történet, a vegasi részt sokszor kimondottan untam, meg persze nagyon taszító is volt. De összességében jó volt megint elmerülni egy ilyen lassú, nagy ívű történetben, annyi gyönyörű részlet, andalító mondat: kimondottan bekuckózós könyv, kiváló volt az ünnepek alatti lustuláshoz.

Chöpp>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Sajnálom, hogy bennem nem keltett olyan kristálytisztán elkülöníthető csodálatot ez a regény! Akaratlanul ott motoszkált bennem, hogy ezt mennyire jól meg tudta volna írni Jonathan Franzen, vagy Lionel Shriver, vagy Paul Auster teszem azt. (Ez utóbbi minden esetre sallangmentesen prezentálta volna az egyébként kiváló történetet.)
Már akkor felmerült bennem Miskin herceg, amikor még Borisz bele sem fogott Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű olvasásába. (Lehetséges, hogy volt előtte is utalás rá a történetben, nem tudom.) Az viszont egyértelmű, hogy főhősünk – aki alapjában véve egy nagyszerű ember lett volna szívmelengetően és megnyugtatóan hétköznapi élettel, ámde édesanyja halála megfosztotta ettől az üdvözítő lehetőségtől és rémséges lelki mélységekbe taszította – valójában egy dosztojevszkiji hős. Szeretettel, jó szándékkal küzdi át magát a történeten, ide-oda sodródva, sorsszerűen útjára találva újra és újra. Közben néhányszor megdédelgettem, illetve gyakran fel is pofoztam volna – anyja helyett anyja –, mert menekülése a való élet elől tehetetlen dühöt váltott ki belőlem.
A végén, az utolsó pár oldalon az író magyarázatot kívánván adni – és szerintem, mentegetőzni is a hosszadalmas és felesleges túlkelt tésztához hasonlatos irományáért –, és filozofikus fejtegetésbe bocsátkozik az emberi lélek csapdáját és a szépség fontosságát fejtegetve. Na Ez nem hiányzott egyáltalán nekem! Tette volna meg, kedves Donna, hogy ezt az erkölcsi tanulságot eléggé intellektuális olvasójára bízza, hogy levonja-é tanulságként, vagy nem, esetleg helyezte volna bele itt-ott tetszetős rímként a történet folyásába! De így a végén belenyomkodni az olvasó agyába nélkülözhetetlen úti csomagként? Nem is értem! Vajon Tartt kiket kívánt olvasóinak? És mennyit várt el tőlük, ha így „bebiztosította” a történet biztos átjutását a célközönségéhez a 790. oldal után?

mate55 P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Donna Tartt egy olyan történetet vetett papírra, amely alaposan kidolgozott karaktereivel, összetett, sok szálon futó sztorijával megfilmesítésért kiált. Muszáj újra és újra feltennem egy kérdést, mert valahogy folyamatosan ez jár a fejemben, miközben a könyvről elmélkedem. A történet elején történt tragikus esemény spoiler után ki járt rosszabbul. Az anya, aki életét vesztette spoiler vagy Theo, aki csodával határos módon megmenekül, de minden összeroppan körülötte? És ennek a tragikus eseménynek következtében kezdődik a fiú számára az az élet, amely szinte folyamatos lecsúszás a (jó és rossz döntések) hatására. Látszólag Theo a regény főszereplője, ám „szerepe” nem lenne ilyen jól működtethető potenciális háttér nélkül. Rendkívül érdekes ugyanis a személyiségfejlődése, mely során a hallgatag, visszahúzódó, másoknak megfelelni akaró, ám némi talpraesettséggel és önállósággal is rendelkező fiúból az évek során egyre inkább olyan felnőtt válik, aki megpróbálja eldönteni, hogy mi a jó neki, és aszerint cselekedni. Rendkívül fogékony a bűnözésre, ugyanakkor egy ilyen fiatalember esetében persze a szerelmi szál is másként működik. Hisz nem az a lángolóan romantikus alkat, teljesen másként éli meg az ilyesmit, mint egy átlagos irodalmi hős. Túl lehet lépni valaha is a múlton? Magunk mögött lehet hagyni a fájdalmat, a gyászt, a szenvedést, az emlékeket, hogy végre valahára újra boldog és teljes életet éljünk? Mélyebb és szebb annál. Igazabb. Olyan, mint az Aggteleki cseppkőbarlangba a cseppekből épülő cseppkövek, mint a Lillafüredi-tó, amin, nyaranta csónakázni szoktunk, vagy mint a Szinva-hegyi patak, ami, ha leülsz mellé, lassan elmossa a bánatodat. spoiler

5 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Majdnem tökéletesnek tartom. Ez a majdnem azonban olyan súllyal telepszik rám, hogy már-már elgondolkodtam fél csillag levonásán (nah, de azt azért nem). Két gondom volt ugyanis Az Aranypinttyel: egyrészt nekem a Las Vegas-i idő után nagyon megtört a regény íve, nagyon nagy volt a váltás, és csak nehezen tudtam visszavergődni Theo életébe; másrészt pedig a végén egy kicsit kevésbé akciófilmbe illő megoldást is el tudtam volna képzelni. Az előbbit egyébként kiválóan ki lehetett volna küszöbölni mondjuk további háromszáz oldal betoldásával – engem nem zavart volna, tényleg.
Ez pedig mindent elmond arról, hogy mennyire szerettem olvasni (pedig nem vagyok egy hosszúkönyv-párti). Imádtam Theo felnövését, nem-felnövését, mégis-felnövését, kezdeti éveit New Yorkban, barátságát Borisszal, drogos-kereskedő világát újra New Yorkban, szerelmét, nem-szerelmét, barátait, művészettel és szépséggel kapcsolatos gondolatait, még az utolsó nagymonológot is az életről, mert abból minden benne van, ami mostanában foglalkoztat. Menthetetlenül rajongok Tartt stílusáért: valószínűleg biedermeier bútorokról is értekezhetne, akkor is belevetném magam a könyvébe. Ja, várjunk csak, de hát pont ezt tette.
Úgyhogy majdnem. Tökéletesnek pedig megmarad A titkos történet.

fukszia>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Annyira átéltem a könyvet, hogy visszaestem a depressziómba!
Rosszkor olvastam (zuhanó repülés, lejtmenet), de nagyon élveztem (mocsárban, de meddig?)!
Elolvastam az értékeléseket, én nem tudok olyan jókat írni, mint az előttem szólók. Egyszerűen, imádtam!

HA86>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

Végre! Végre olvashattam, annyi év várakozás után. :) És most, hogy az utolsó oldal –
ami nem más, mint köszönetnyilvánítás annak a rengeteg embernek, akiknek a közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre ez a mű – többedik elolvasásán is túl vagyok, csak a mérhetetlen üresség maradt bennem. Mert amíg tartott a regény, addig esténként, a hosszú munkanapok végén volt egy másik életem is, körülbelül úgy, mint Babits Gólyakalifájában a főhősnek. És ebben a másik életben megtörténtek velem mindazok a dolgok, amelyektől ebben az életben rettegek, és azok is, amelyeket áhítok.
Mert miről is szól ez a regény? Leginkább talán veszteségről, gyászról, és az emberi élet múlandóságáról, szembeállítva a halhatatlan dolgokkal – például az igazán nagy műalkotásokkal, amelyek dacolva a térbeli és időbeli korlátokkal, emberek millióihoz jutnak el, és nem számít, eredetiben-e vagy csak reprodukciókon. És rámutatnak valamire, ami túlhúzódik a mi rövidke életünk káprázatán: valami igazira, amibe kapaszkodva (majdnem) minden földi szenvedés elviselhetővé válik, pusztán a tudat miatt, hogy az a valami – ebben a regényben történetesen Carel Fabritius 1654-es festménye, az Aranypinty ­– él, és élni fog azután is, hogy én már nem leszek.
Donna Tartt nagy fába vágta a fejszéjét ezzel a regénnyel, ami örökérvényű kérdéseket feszeget (mi az élet értelme? hogyan lehet (túl)élni? hogyan kell helyesen élni? stb.), és én úgy érzem, a szó klasszikus értelmében nem tökéleteset alkotott – hanem értékeset. A különbség a tökéletes és az értékes között éppen annyi, mint az egyik szereplőnek, Hobie-nak a restaurátorműhelyében a nagyon régi, de alig használt, és éppen ezért hibátlan bútorok, és a nagyon régi, de agyonhasznált bútorok között. Az agyonhasználtban van egyfajta szándékolatlan többlet: fényes ott, ahol gyakran hozzáértek, csorba ott, ahol folyton nekiütötték a falnak és így tovább. Nem hibátlan, de nagyon is emberi. Éppen, mint Donna Tartt aranypintye, amiről néhány kritikus azt írja, valójában „pulyka”, érdemtelen a Pulitzer-díjra, és sikere (a Harry Potter sikeréhez hasonlóan) bizonyíték a felnőttirodalom infantilizálódására. Ha őszinte akarok lenni, akkor a kezemet a szívemre téve elismerem, hogy a fanyalgó kritikák nem teljesen alaptalanok. Ugyanakkor… Hobie szavai járnak a fejemben: (…) ha egy festmény igazán a szívedig hatol, hogy attól kezdve másképp látsz és gondolkodsz és érzel, nem az jut eszedbe, hogy „jaj, imádom ezt a képet, mert egyetemes érvényű”. „Imádom ezt a képet, mert az egész emberiséghez szól.” Ha szeretsz egy műalkotást, nem ez az oka. Hanem olyasmi, mint egy titkos suttogás a sikátorban. Pszt, te. Hé, kölyök. Igen, te. (782. o.)
És igen. Ha szeretsz egy irodalmi alkotást, arra ugyanez érvényes. Azért szereted, mert a szívednek kedves: Hozzád szól, csak Neked írták.

13 hozzászólás
szallosas P>!
Donna Tartt: Az Aranypinty

„Az Aranypinty egy régen várt klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. Néhány oldal után magába szippant, nem hagy aludni, és nem engedi magát elfelejteni.” És tényleg. Amikor nem olvastam is ez járt a fejemben, most már, hogy elolvastam még mindig ott motoszkál hátul…
Néha nagyon szurkoltam Theonak, néha pedig kifejezetten ellenszenves volt! De semmiképpen sem hagyott nyugton. Mindenképp megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Annyira hozzászoktunk, hogy mások előtt álarcot öltünk, hogy végül már saját magunk előtt is álarcban jelenünk meg.
François de la Rochefoucauld

383. oldal III. fejezet, Mottó

Kapcsolódó szócikkek: maszk
mate55 P>!

De néha váratlanul olyan hullámban tört rám a szomorúság, hogy fuldokoltam tőle, és amikor a hullám visszavonult, csak bámultam a hátramaradt, sós vízben ázó roncsokat, amelyek olyan éles, könyörtelen és üres fényben úsztak, hogy szinte el is felejtettem: a világ nem volt mindig halott.

138. oldal

ocimumBasilicum>!

Ki is mondta, hogy a véletlen csak Isten eszköze, hogy névtelen maradjon?

Maya>!

A művészet azért van, hogy ne pusztuljunk bele az igazságba.
NIETZSCHE

Mottó / V.

Chöpp >!

Elvárjátok tőlem, hogy hajnali háromnegyed kilenckor emelt szintű kémiára menjek koffein nélkül, ez nem ésszerű.

119. oldal

zsófcsa>!

Nagyon elszomorító, és olyasmi, amit csak most kezdek megérteni, hogy nem választhatjuk meg a szívünket. Nem kényszeríthetjük rá magunkat, hogy azt akarjuk, ami jó nekünk vagy ami jó másoknak. Nem válaszhatjuk meg, hogy milyen emberek legyünk.
Mert hát… vajon nem sulykolják-e belénk gyerekkorunktól kezdve, nem kultúránk soha kétségbe nem vont közhelye-e ez? … William Blaketől Lady Gagáig, Rousseau-tól Rúmíig és a Toscáig és Mister Rogersig furcsán egységes az üzenet, elfogadják nagyok és kicsik: ha kétségeink vannak, mit tegyünk? Honnan tudjuk, mi a helyes? Minden pszichológus, minden pályaválasztási tanácsadó, minden Disney-hercegnő tudja a választ: „Légy önmagad.” "Hallgass a szívedre."
De megmondom, mire szeretnék igazán, valóban magyarázatot kapni valakitől. Mi van, ha valakinek történetesen olyan szív jutott, amelyben nem lehet megbízni?… Mi van, ha téged a szíved valami kifürkészhetetlen okból, szántszándékkal és elmondhatatlanul tündöklő felhőben elsodor az egészségtől, háziasságtól, polgári felelősségérzettől és erős társas kapcsolatoktól meg a többi engedelmesen betartott mindennapi erénytől, egyenesen a rombolás, önfelemésztés, katasztrófa gyönyörű lobogása felé?

785. oldal

Chöpp>!

Nem választhatjuk meg, hogy mit akarunk és mit nem, és ez a kegyetlen, magányos igazság.

794. oldal

mate55 P>!

– Könyvek? Jaj, ez nagyszerű. Az enyémet kiolvastam a gépen, kell egy új.

887. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Bíborszín
Michael Cunningham: Az órák
Mario Puzo: A Keresztapa
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban
Laurelin Paige: Hudson
Stephen King: A ragyogás
Erin Watt: Papír hercegnő
Edith Wharton: Az ártatlanság kora