Nemesi ​kisugárzás (Brunetti felügyelő 7.) 20 csillagozás

Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Az olaszországi Dolomitok lábainál fekvő kis faluban évtizedek óta omladozik egy ház, a hozzá tartozó kertet fölveri a gaz. Amikor az új tulajdonos felszántatja a földet, a barázdákból egy azonosíthatatlan holttest kerül elő. A közelében talált arany pecsétgyűrű az egyetlen nyom, amelyen Brunetti felügyelő elindulhat. A címeres ékszer ahhoz a velencei arisztokrata családhoz vezeti el, amely kétségbeesve kutatja évekkel ezelőtt elrabolt fiát. A commissariónak különösen nehéz a dolga, mert a szülőket nem csak a gyötrő bizonytalanság és bánat teszi szinte megközelíthetetlenné, hanem az arisztokrácia képmutató előkelősége is, amely szilárdabb a legvastagabb falnál. Donna Leon Brunetti felügyelője ismét a tőle megszokott szociális érzékenységgel folytatja a nyomozást, magával invitálva az olvasót, aki élvezettel követi őt Velence sikátorain és vízi útjain, be-bepillantva a patinás palazzókat rejtő pazar kertek színfalai mögé.

Eredeti cím: A Noble Radiance

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Geopen, Budapest, 2008
268 oldal · ISBN: 9789639765498 · Fordította: Bíró Júlia

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Guido Brunetti


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Manoli>!
Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Szerettem ezt a krimit, teljesen hétköznapi emberekkel, kollegákkal és életszerű helyzetekkel.
Az egyik kedvenc városomba játszódik, Velencében, ami nagyon sokat hozzá tett az élvezethez. Nagyszerű volt a szereplőkkel betérni egy kis étterembe és szinte velük együtt ettem a finom spagettit, halakat, leöblítve egy kis grappával. Igazán felüdülés volt, a nyomozás mellett az olasz hétköznapokat, szokásokat is megismerni. Egy kis humor is színesítette az elbeszélést, szóval élveztem az olvasást.

Krumplicsku>!
Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Azzal kezdem, hogy nekem nagy kedvencem, de sejtem, hogy vannak olyanok is, akinek nem jön be, és megvetően legyintenek a kiosztott négy és fél csillagra.
Ez van, ez egy szubjektív műfaj (a múltkor pont fordítva jártam, egy magasra pontozott könyvre adtam másfelet)
Szóval, van a Leon könyveknek és a Brunetti történeteknek egy olyan hangulatuk, ami nekem nagyon bejön. Kimondottan akkor veszem elő őket, amikor kiéhezem már egy jó kis limonádéra (most pl. pont a másfél csillagot kapott könyv után :-D egy kis életet vivendő)
Kb. mint az Agatha Christie történetek, ritkán eget verő a bűntény, a jellemrajz sem tökéletes, de mégis bele tud feledkezni az ember.
Különbség annyi van, hogy köztük, hogy van, amikor a bűntény mégis érdekesebb, egységesebb, a megoldás koherens. Ez most egy ilyen volt.
Ja, és ami vérfagyasztó: a kilencvenes évek Olaszországának közélete, ami beleszövődik a könyveibe…. na az tiszta Magyarország. Ebben pl. az egyetemekről és az egészségügyről írt olyat, hogy senki meg nem lepődött volna, ha ezt egy magyar történetben olvassa.

Andika>!
Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Donna Leon elegáns és szórakoztató, mint mindig.

ÁrnyékVirág P>!
Donna Leon: Nemesi kisugárzás

Az eddigi legjobb Donna Leon, amit olvastam! (és majdnem mindegyiket olvastam)
Nem csak a bűnügy bonyolultsága és meglepő megoldása miatt. Nagyon örültem annak is, hogy picit több hangsúly volt Brunetti és Paola személyén, tépelődéseiken, mindennapi életük mozzanatain. Azt hiszem, szívesen olvasnék ezekről az emberekről egy teljesen bűnténymentes könyvet is, annyira megszerettem őket :)
Jó látni, hogy nem hiába szavaztam bizalmat az írónőnek a gyengusabb első könyvei után, mert egyre jobbakat ír, mind stílusban, mint történetszövésben fejlődik.
Jöhet a következő.


Népszerű idézetek

ÁrnyékVirág P>!

Valójában semmi különös vagy szembetűnő nem volt rajta, a száz négyzetméternyi, száraz füves terület ugyanolyan volt, mint a Dolomitok lábánál megbúvó kis falu körüli mezők.

(első mondat)

ÁrnyékVirág P>!

Felhívta Paolát és közölte vele, hogy nem megy haza ebédelni. A felesége szokás szerint olyan belenyugvóan fogadta a dolgot, hogy Brunettiben egy pillanatra felmerült, talán neki is más tervei vannak.
– Te mit fogsz csinálni?
– Hm? – kérdezte Paola. – Ó, hát olvasni fogok.
– És a gyerekek? Velük mi lesz?
– Guido, ne aggódj, megetetem őket. Tudod, hogyan vetik rá magukat az ételre, amikor mi ketten nem vagyunk ott mellettük, hogy rájuk erőltessük a civilizált viselkedést, úgyhogy rengeteg időm lesz magammal foglalkozni.
– De azért te is eszel majd, ugye?
– Guido, neked az ennivaló a rögeszméd. Tisztában vagy vele, ugye?
– Csak azért, mert olyan gyakran emlegeted, drágaságom – válaszolta nevetve Brunetti. Arra gondolt, hogy közli vele, neki meg az olvasás a rögeszméje, de mivel tudta, hogy Paola ezt bóknak venné, csak annyit mondott, hogy vacsorára otthon lesz, majd letette a kagylót.

58.

Kapcsolódó szócikkek: Guido Brunetti

A sorozat következő kötete

Brunetti felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Inferno
Jonathan Holt: Meggyalázva
Patricia Highsmith: A tehetséges Mr. Ripley
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Linda Castillo: Néma eskü
Stephen King: Aki kapja, marja
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Karin Slaughter: Sebek
Darynda Jones: Második sírhant