Fischer ​Ármin reggelije 1 csillagozás

Doncsev Toso: Fischer Ármin reggelije

Doncsev ​Toso novelláskötetében képes szuverén írói világot teremteni: az ő világa a Duna-part és a Hold utca határolta külvárosias Belváros 1950-es, ’60-as évekbeli színtere, miliője, alakjainak galériája, súlyos, fojtott, időnként mégis fölszabadult atmoszférája. A szerző azt tárja föl, hogy ebben a vedlett, kopott környezetben, a szürke bérházak mélyén akkoriban milyen nyüzsgő élet folyt. Ez a tér és idő már az övé, úgy, ahogyan például Fejes Endréé az 1960-as évek VIII. kerülete, ahogyan Krúdy Gyuláé az 1930-as évek Óbudája.

Elbeszéléseiben a nagytörténelem eseményeit alulnézetből ábrázolja; alakjainak többsége kiszolgáltatott ember: hadirokkant házmesterek, boldogtalan, kacér pillantású kocsmárosnék, bolgár boltosok, férfibolondító fodrászlányok, metróépítő keszonmunkások, hajdani apácák. Többségük ugyan kiszolgáltatott kisember, akik feje fölött ott dübörög a történelem, de nem sodródó alakok. Kínlódnak, vergődnek, csalódnak, újrakezdenek, de boldogulni akarnak. Nem… (tovább)

>!
Napkút, Budapest, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632638133

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
balagesh IP
Doncsev Toso: Fischer Ármin reggelije

Időnként hiányolok az életemből egy legalább 40 évvel idősebb nagybácsit, aki magas kora ellenére néhanapján még bevállal egy pohár bort vagy egy, az átlagnál konyakosabb kávét, és aztán vérkeringését felhevítve, belekezd régi idők történeteibe. Olyanokba, amelyeket a szemében megcsillanó huncutság ugyan nem kérdőjelez meg, de annyit elárul róluk, hogy csak az emlékezetében kerekedtek ki ilyen frappánsra. Egyes történeteit hosszadalmasnak vagy éppen erőltetettnek érezném. Az erotikus részeknél talán ki is röhögném magamban, és vén kecskének gondolnám. De azért csak hallgatnám őt, csodálnám, ahogy egy letűnt világ szokás- és értékrendszere feltárul előttem, miközben meg sem próbálnám elmagyarázni, hogy ma éppen máshogy tekintünk az egyes emberekre és a különféle csoportokra. Aztán egészen elkerekedne a szemem, mikor kizökkenve az anekdotázó nagybácsi szerepéből, egy történet irodalmiságával lenyűgöz (a címadó novella).


Népszerű idézetek

>!
balagesh IP

Apámnak sehogy sem fért a fejébe, hogyan lehet egy tejfelesszájú, pitiáner szarrágó az ország első embere.

57. oldal, 5 dkg parizer

6 hozzászólás
>!
balagesh IP

Az üzlethez három dolog kell: eladó, vevő és áru. A legtöbben azt hiszik, hogy ebben az ügyletben a legfontosabb az értékesítendő portéka, pedig nem így van. Te, az árus vagy a legfontosabb szereplő, te vagy az elsődleges, a legértékesebb árucikk, mert minden jó kereskedő legeslegelőször önmagát adja el, a benned megtestesülő bizalmat értékesíted.

75. oldal, Egy pesti bolgár portréja. Apám emléke

>!
balagesh IP

Egy felnőtt, felelős beosztású férfi nem veszíthet el semmit, pláne egy fontos igazolványt nem.

22. oldal, Lecsófőzés


Hasonló könyvek címkék alapján

Karig Sára (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1976
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Juhász Péter – Karig Sára (szerk.): A bolgár irodalom kistükre
Jordan Radicskov: Kecskeszakáll
Malina Tomova – Vincze Ferenc (szerk.): Almák
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Pavel Vezsinov: Éjszakai felderítés
Alek Popov: Testgyomok
Sztaniszlav Sztratiev: Másutt
Radevszki Teodor: Szigetlakók