Az ​árnyak mestere (Marcus 3.) 8 csillagozás

Donato Carrisi: Az árnyak mestere

Öt ​évszázad után az árnyak visszatérnek, hogy uralmuk alá hajtsák Rómát…
Róma, 1521: X. Leó pápa rendelkezik arról, hogy Róma városát soha nem szabad teljes sötétségben hagyni. A pápa utasítást ad, miszerint az utak, a templomok és az épületek mindig legyenek kivilágítva éjszaka.
Róma, 2015. február: Napokig tartó, rendkívüli esőzés sújtja a fővárost. Amikor az egyik villamoserőművet villámcsapás éri, a hatóságok az üzemzavar elhárításának idejére huszonnégy órás áramszünetet rendelnek el. Róma utcáit egy groteszk karnevál forgataga lepi el, a kezdeti önfeledtséget azonban egyhamar pánik váltja fel – a városban egy ismeretlen kór terjed megállíthatatlanul.
Egy gyilkos elszabadult, és egyedül Marcus találhatja meg, aki azzal a különleges képességgel bír, hogy olyan nyomokat, rendellenességeket vesz észre a bűncselekmények helyszínén, amelyeket más nem lát meg. A legnagyobb rendellenesség azonban több szempontból is nyugtalanítja. Nemcsak a tettest kell ugyanis… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2020
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524250 · Fordította: Kajsza Krisztina
>!
General Press, Budapest, 2020
302 oldal · ISBN: 9789634524267 · Fordította: Kajsza Krisztina

Enciklopédia 1


Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Donato Carrisi: Az árnyak mestere

A történet egyik kulcs-szava az anomália illik erre a befejezésre is. Carrisi több kérdésre csak lebegteti a megoldást, nem ad egyértelmű választ. Érdemes elolvasni a műfaj és a sorozat szerelmeseinek. Carrisi a műfajának mestere, kellően intenzív, noir krimije korábbi könyveihez viszonyítva is jól működik. Remélem olvashatok még tőle valami mást is hamarosan.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/07/az-arnyak-mester…

gizad>!
Donato Carrisi: Az árnyak mestere

Nagyon szeretem Carrisi könyveit (azt a keveset, ami itthon megjelent), emiatt is nagyon vártam Marcus 3. részét és bár keserű szájízzel vallom be, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.
Az első meglepetés akkor ért, amikor kézbe fogtam. Elég vékonyka, csupán 300 oldal. Ahogy haladunk a sorozattal, egyre rövidebbek a részek. Tudom, nem kilóra mérjük, de sajnos a belbecs is mindig egy icipicivel kevesebb. Az első része csillagos ötöst érdemelt nálam, teljesen levett a lábamról, a másodikat már csak 4,5-re tudtam értékelni, és jelen kötetnél sokat vacilláltam, hogy megadjam-e a négyest.
Szeretem az olyan krimimet, thrillereket, amelyek Rómában játszódnak, belekeverve a Vatikán piszkos kis titkait off, kissé görbe tükörrel megmutatva a katolikus egyházat, miszerint a papok és bíborosok között is találni korántsem szent embereket.
A történet mindössze 24 óra eseményeit dolgozza fel feszes, pörgő tempóban. Adva van egy természeti csapás, megfejelve egy 24 órán át tartó áramszünettel és egy szektával, közben pedig egy kisfiú eltűnése után is nyomozunk. Voltak nagyon jó jelenetei, izgalmakat is ad (na azért tövig nem rágtam a körmöm, de elég magas az ingerküszöböm). Marcus ismét amnéziával küszködik. Egy újabbal, rövidtávúval, a meglévő mellé. Az természetesen már alap. Sandra túllépett a múltján és ezúttal is ő segíti. Említést kap a Lelkek ítélőszéke, és szerepet kap a második kötetben megismert sorozatgyilkos, ezért aztán teljesebb képet kapnak azok, akik olvasták mindkét előzményt. Sőt, Marcus karaktere miatt biztosan jobb, ha sorban olvassa az ember.
A rejtély ebben a kötetben is megvan, persze ismét az amnézia miatt, tele van anomáliával, de nekem valami mégis hiányzott. Elfért volna még pár oldal, kicsit bővebben kifejtve. Szeretem, ha minden szál elvarrásra kerül és kész válaszokat kapok. Talán ennek hiánya okozza az elégedetlenségem. A sorozat 3. kötete, de még mindig húzzuk ezt az amnézia dolgot. Aztán meg Carrisi túl könnyen lökte oda a megoldást. Marcus nagy amnéziája előtti múltját (a sorozat első része) még mindig nem tudom összeegyeztetni jelen Marcus jellemével, talán ez adja a zavaró dolgok jelentős részét. Nem tudnám megmondani pontosan, hogy mi a bajom, egyszerűen csak azt érzem, hogy kicsit kevés volt.

Jarlaxle>!
Donato Carrisi: Az árnyak mestere

Aki eddig kedvelte Carrisi könyveit, most sem fog csalódni benne.

Szabint_t>!
Donato Carrisi: Az árnyak mestere

Szeretem azokat a történeteket, ahol beleselkedhetünk a Vatikán falai közé. Talán ez az érdeklődésem terelt Donato Carrisi Marcus sorozatához. Az első kettőt könyvtárból kölcsönöztem, de erre a kiadványra már előrendelési is leadtam, így hamar a kezembe kaphattam.
Már gondolkodtam rajta, hogy nem szeretem a kegyetlenkedéseket, sőt sokszor felteszem olvasás közben a kérdést, hogyan jut bárkinek is eszébe némely brutális cselekedet… ( Pl Martin Mcdonagh ) Ám ennek ellenére mégis szeretem az író könyveit.
Jelen példány is tetszett, nem lankadt a figyelmem, faltam a sorokat. Pár dologra magamtól is rájöttem, de ez nem vett el az élvezeti értékéből.
Aggódtam Marcusért és eljátszottam a gondolattal, én mit tennék, ha a lakhelyemen hasonló dolgok történnének…
Azt hiszem, a sorozat első két kötetét is birtokolnom kellene… Jó lenne a polcomra.
Aki szereti a krimiket, szerintem nem fog csalódni ebben a történetben.

Zsolt_Beke I>!
Donato Carrisi: Az árnyak mestere

Ó, hogy én hogy haragszom Carrisire! 200 oldal bosszantóan idegesítő sejtetés után kapunk 100 oldalnyi élvezhető nyomozást, csavar csavar hátán, hogy aztán ne tudjunk meg lényegében semmit. Ezután remélem, lesz még történet Marcusszal.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– A lélek bennünk van… Ennélfogva az üdvösség is bennünk lakozik.

27. oldal

robinson P>!

Az anarchia egy csomó embernek elveszi az eszét.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anarchia
robinson P>!

A Lelkek Ítélőszékén a bűnös mindig megőrzi az anonimitását. Csak a bűn volt a bírálat tárgya, sohasem a bűnös.

176. oldal

PRicsmond>!

Semmi sem táplálja jobban a kísértést, mint a megbocsátás.

PRicsmond>!

– A lélek bennünk van… Ennélfogva az üdvösség is bennünk lakozik.

PRicsmond>!

Egy hirtelen ötlettől vezérelve elővette az okostelefonját a táskájából. Mivel nem volt vonal, szinte meg is feledkezett róla. Pedig pár órával azelőttig, mint sokan mások, ő is mobilfüggő volt.

PRicsmond>!

Az eső távoli kopogását leszámítva egyedül a szaglására hagyatkozhatott. A hely bűzlött. Állott víz szaga érződött, de valami másé is.
A halálé.

2 hozzászólás
PRicsmond>!

Itt történik minden: az árnyak földjén, ahol minden elmosódott, zavaros, megfoghatatlan. Én egy őr vagyok, akit e határvonal védelmére rendeltek. Mert időként mégis át tud jutni valami… Én a sötétség vadásza vagyok. Az én feladatom, hogy ezt visszaűzzem a sötétségbe.

robinson P>!

Marcus köztünk járt, láthatatlanul, mint mindig. (…) Idegen volt abban a spontán karneváli forgatagban.

32. oldal

Jarlaxle>!

Az amnézia olyan volt, mint az óceán sima felszíne: a legkisebb szellő sem fodrozta a hullámokat. Nem lehet rajta vitorlázni; az ember mozdulatlanul várja, hogy megmentsék, de senki nem érkezik.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Veritas
Andrea Camilleri: A hegedű hangja
Umberto Eco: A rózsa neve
Giorgio Faletti: Én gyilkolok
Leonardo Sciascia: Mint a bagoly nappal
Mario Soldati: A színész
Luca D'Andrea: A gonosz maga
Leonardo Sciascia: Az ember, aki nem emlékezett semmire
Andrea Camilleri: A prestoni serfőző