A ​visszaadott lány (A visszaadott lány 1.) 840 csillagozás

Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Ha ​az élet sebeiről írunk, ahhoz nyers, őszinte szavak kellenek. Donatella Di Pietrantonio jól tudja, milyen különös varázsuk van az ilyen szavaknak. Stílusa egészen sajátos, kissé érdes, mégis csupa ragyogás. Rendkívüli finomsággal formálja ezt a sokféle szenvedélytől izzó történetet.
Egy kislány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel becsenget egy idegen lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, húga, Adriana áll előtte kócosan, és résnyire szűkült szemmel fürkészi – még sosem találkoztak. Így kezdődik ez a magával ragadó, szívbe markoló történet: egy kiskamasszal, aki egyik napról a másikra elveszít mindent – a kényelmes otthont, a legjobb barátnőit, a szülők feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. A „visszaadott lány” számára, ahogy a faluban nevezik, új élet kezdődik.

Donatella Di Pietrantonio az Abruzzo tartománybeli Pennében él, gyerekfogorvosként dolgozik. Első regénye, a Mia madre e un fiume 2011-ben jelent meg, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Park, Budapest, 2022
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633559697 · Fordította: Todero Anna
>!
Park, Budapest, 2021
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556726 · Fordította: Todero Anna
>!
Park, Budapest, 2021
224 oldal · ISBN: 9789633556733 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 1


Kedvencelte 127

Most olvassa 17

Várólistára tette 396

Kívánságlistára tette 363

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Egy tizenhárom éves kislány egy bőrönddel és egy táskára való cipővel becsenget egy lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, a húga áll előtte, akivel még sosem találkoztak. A lány most tudta meg, hogy nem a szülei nevelték fel, ők csak távoli rokonai, most viszont visszaküldték őt a vér szerinti szülőkhöz. A városból a faluba. A relatív jólétből a nyomorba. A kiváltságos életből a primitív családba. A biztonságból a bizonytalanságba.
A regény Abruzzóban játszódik, egy délolasz tartományban, az 1970-es években. Az elbeszélő lány nevét nem tudjuk meg, de végig együtt érzünk vele. Miért került vissza az igazi családjához? Miért kellett eljönnie a nevelő szüleitől, akiket egészen eddig a sajátjaként szeretett? Miért nem segítenek a körülötte élők megértetni vele a helyzetet?
Csodálatos líraisággal megírt érzelemgazdag történet, egy olyan szívszorító könyv, amely nem ereszt. Rövid mondatok, édesbús melankólia jellemzi ezt a könyvet, mely az anyaság, a testvéri szeretet, a felelősség és a gondozás témáját járja körül. Egy pszichológiai dráma, mely E/1-es történetmeséléssel mutatja be egy magára hagyott kislány érzéseit, félelmeit, bátorságát, céltudatosságát.
Nem kérdés, hogy Donatella Di Pietrantonio új rajongót szerzett magának. A könyv pedig gondolkodás nélkül repült a kedvencek listájára. Bátran állítom, hogy az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt ez számomra. ♥ Köszönet a csodálatos fordításért Todero Anna -nak!

>!
Park, Budapest, 2021
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556726 · Fordította: Todero Anna
20 hozzászólás
Málnika P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

”Nem a te hibád, ha megmondod az igazat. Az igazsággal van baj.”

A visszaadott lány egy elképesztően intenzív és megérintő utazásra invitál, hiszen olvasás közben szinte együtt mozgunk, lélegzünk a 13 éves főhőssel. Egy egyáltalán nem mindennapi gyermeksorsba nyerhetünk intim betekintést az E/1 személyű elbeszélésnek köszönhetően, ugyanis a lány egyik napról a másikra visszakerül igazi szüleihez, akiknek a létezéséről eddig nem is tudott. Élete radikálisan megváltozik, biztonságosnak vélt, lehetőségekkel teli világa összeomlik, képtelen definiálni önmagát. A faluban mindenki csak a gúnynevén, a visszaadott lányként ismeri, igazi neve még az olvasó elől is rejtve marad. A szikár és mégis hihetetlenül érzelemdús elbeszélésben a lány, akinek két anyja van, ennek ellenére árvának érzi magát, húsz év távlatából tárja elénk a sorsfordító történést, kísérletként a feldolgozásra. A regény végére pedig azt is megtudhatjuk, korábban gondos nevelői miért adták vissza a lányt vér szerinti szüleinek. A kötődésről, a kiszolgáltatottságról és az érzelmi traumáról szóló, szívig hatoló írás borítója is telitalálat, hiszen rátekintve a regény cselekménye rögtön megelevenedik előttem.

14 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

A visszaadott lány egy igazán szomorú olvasmány. Olyan lehangolós és padlóraküldős. De a legborzasztóbb az, hogy nagyon őszinte és valóságos.
Egy 13 éves kislány szemével látjuk az eseményeket, ő meséli el a vele történteket. Egyetlen egyszer sem ejti ki a saját nevét. Mindenki csak A visszaadott lányként emlegeti őt.
Ez a kislány egyik pillanatról a másikra kerül egy viszonylagos jólétből a kézzelfogható nyomorúságba. Minden magyarázat nélkül. A nehézségekkel szinte teljesen egyedül kell szembenéznie és megbírkóznia.
Vele együtt éljük át a rengeteg csalódottságot, szenvedést és keserűséget.Minden egyes napon reménykedik (reménykedünk) abban, hogy egyszer majd minden visszafordul az eredeti kerékvágásba.
Az anyaság kérdésén belül érdekes dolgot feszeget az írónő. Szinte már tabu témát, hiszen valljuk be őszintén, erről nem nagyon hallunk, olvasunk. Pedig létezik. spoiler De azért nem fojthatom magamba a saját véleményemet, miszerint az adott helyzetből kiindulva nem tudom elfogadni ezt a fajta gondolkodásmódot!
Nagyon meghatározó olvasmány lehet szerintem mindenki számára.

Nikolett_Kapocsi P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Mihez kezdhet egy tizenhárom éves lány abban a helyzetben, ha egy szép napon mindenféle előzmény nélkül a nevelőszülei közlik vele, hogy visszaadják a vér szerinti szüleinek? Feldolgozható-e valaha ez a sokk, főként ha semmire nincs magyarázat, vagy észszerű indok.

Narrátorunk húsz évvel később megpróbálja szavakban önteni mindazt, amit ebben szörnyű, bizonytalansággal teli időszakban át kellett élnie és szinte egyik napról a másikra felnőtté kellett válnia. Túlélni persze mindent túl lehet, de az elveszett bizalom többé nem szerezhető vissza.

A névtelen, csak „visszaadott lányként” említett narrátorunk visszaemlékezése során bepillanthatunk az ’70-es évek Olaszországába, a városi polgári lét és a vidéki szegénység között tátongó hatalmas, szinte átugorhatatlan szakadékra. És láthatjuk azt is, hogy társadalmi helyzettől függetlenül milyen kegyetlenek tudnak lenni a felnőttek a gyerekekkel, ráadásul adott esetben a saját gyerekeikkel. A gyerekeknek ebben a helyzetben nincs is más választási lehetőségük, mint hogy egymás támaszai legyenek. A visszaadott és teljesen gyökértelenné váló lány egyetlen támasza és elválaszthatatlan társa ebben a kényszerű helyzetben az alig tízéves húga, Adriana lesz.

Az írónő letisztult stílusú, szikár és realisztikus prózája rendkívüli őszinteséggel tárja elénk a nevelőszülők és a vérszerinti szülők kénye-kedve szerint teljesen kiszolgáltatott gyerek feldúlt lelkében kavargó érzéseket. Todero Anna remek fordítása tökéletesen visszaadja a szöveg kettősségét, a dialektusban beszélő vérszerinti család és a lány által használt irodalmi nyelv közötti különbségeket, azt a szakadékot, ami a szavak szintjén is két külön világot képez a „visszaadott lány” életében. Fájdalmas és felkavaró, szívbe markoló olvasmányélmény.

Remélem, hogy a @Park_Könyvkiadó rövidtávú tervei között szerepel a könyv tavaly Borgo Sud címen megjelent folytatásának kiadása is, hogy mi, magyar olvasók is megismerhessük a két lány további életútját.

3 hozzászólás
Katalin_V_Tóth>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Egy tizenhárom éves kislány szemszögéből láthatjuk életének alakulását. Visszakerül biológiai szüleihez, testvéreihez, akiket nem ismer és ahol teljesen más életkörülmények várják. Nagyon szépen megírt történet a családról, a kötődésről, a döntések súlyáról, a körülmények fontosságáról. Nincs túldramatizálva, mégis az ember lelke mélyéig hatol, és ad egyfajta olasz életérzést is. Csodálatos írásmód jellemzi és nagyon elgondolkodtató, sokféle érzelmi hatású könyv.

Pati28 P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

“Néha elég egy apróság, és hirtelen megváltozik az életünk.”

Nehéz szavakat találni erre a könyvre, és még nehezebb értékelni az olvasottakat, hiszen mégiscsak egy gyermek sorsának alakulásáról van szó. Főszereplőnket 13 éves kora ellenére kiragadják eddigi megszokott életéből, visszakerül biológiai szüleihez, ahol sokkal rosszabb életkörülmények közé kényszerül. Nem érti miért történik vele mindez, próbál az új helyén megszokni, mégis kétségek között gyötrődik. Családjával való viszonya kissé kaotikus, de a húgával és a legidősebb bátyjával sikerül megtalálnia a közös hangot, ami az egyetlen felüdülést jelenti számára a sötét és kilátástalan hétköznapokban. A cselekmény az 1975-76-os években játszódik, ahol a lányt gúnynevén, a visszaadott lányként emlegeti a környezete. Magát, a történetet is ő maga meséli el, de a neve mindvégig rejtve marad előttünk.
Olvasás közben rengeteg együttérzést váltott ki belőlem, vérzett a szívem az elszenvedett és neki jutó gyötrelem következtében. Teljesen megbotránkoztatott és a padlóra küldött, nehéz volt túltennem magam a csattanón. Számomra még mindig hihetetlen, hogy egyes felnőttek hogyan képesek ilyen tettekre. Hol van ilyenkor a szeretet vagy akár a lelkiismeret?

2 hozzászólás
Linszyy P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Ez megint egy zseniális olasz könyv, ami nem bonyolítja a dolgokat, mégis üt!

Ha valaki nem bírja Ferrantét, ezt a könyvet ajánlanám helyette, mert rengeteg dologban hasonlít, de rövidebb, könnyebb olvasmány. Viszont nem kevésbé értékes! A főszereplő kislány a legfontosabbat veszíti el az életéből: a család és az anya biztonságot adó közegét. Egyszer csak kiszakítják a megszokott életéből, és nem elég, hogy nem kérdezik a véleményét, még azt sem árulják el, hogy miért történik ez vele.

Nagyon szívszorító történet, aminek a végső csavarára nem is gondoltam. Egyedül attól féltem, hogy túl rövid lesz, de a lezárás nagyon szép volt, nem hagyott maga után hiányt. Nagyon jól bemutatta a gazdag és szegény réteg különbségeit, az egykéből nővérré vált kislány új kapcsolatrendszerét. Érdekesség, hogy a főszereplőnek nincs neve, és egyszer sem éreztem azt, hogy ez hiányozna.

A történetmesélés nagyon naturális, nem takargat semmit, megjelenik az erőszak, a szexualitás, a gyász, mindez egy tizenéves szemszögén keresztül. Én nagyon ajánlom ezt a regényt, kezdésnek is nagyon jó, ha eddig még nem olvastatok olaszokról. Más világ, más szokások és gondolkodásmód, érdemes vele ismerkedni.
Köszönöm nagyon @Edmond és @Katalin_V_Tóth ajánlását! :)
https://youtu.be/1KjBQsWesTg

Bea_Könyvutca P>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Micsoda kezdőmondat ez már!!? Szíven üt és kíváncsivá tesz.

Már a legelső pillanatokban megjelent a gombóc a torkomban, és ott is maradt egészen a könyv végéig.
Gyönyörű könyv, az érzelmi hatást csak fokozta a rövid mondatokkal írt, letisztult stílus. A visszaadott lány 20 évvel később meséli el életének ezt a szakaszát, és nagyon jó volna olvasni arról is, hogy hogyan sikerült ezt az egészet felnőttként feldolgoznia, milyen ember lett belőle, sikerült-e maga mögött hagynia ezt a traumatizált gyermekkort.

Nekem Jeanette Walls: Az üvegpalota (későbbi kiadásban Az üvegvár) könyvét is eszembe juttatta ez a történet, az is nagy kedvencem volt. Ha azt szerettétek, akkor ne hagyjátok ki ezt a könyvet.

Szívszorító és szívmelengető, keserű és édes, megindító és felháborító, minden volt ez a könyv.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/04/donatella-di-piet…

Kókuszka>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Di Pietrantonio hihetetlen egyszerűséggel ír, szinte bőrünkön érezzük a tizenhárom éves lány zavarodottságát, ahogy a biztonságos élete egyik percről a másikra összeomlik. A karakterek, az események olyan aprólékossággal vannak megrajzolva, hogy szinte ott vagyunk köztük. Tapinthatóvá varázsolja a bonyolult családi viszonyokat, a kötődés teljes felbomlását, az elhagyatottság érzését, az anya szó újraértelmezését. Az olasz írónő megdöbbentő érzelmi mélységeket tár fel érzelgősség nélkül, pusztán a szavak erejével.

Amadea>!
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

„Az egyetlen anya, akit sosem vesztettem el, a félelmeimben lakozó anya.”

Az anyák sosem felejtenek. A lányok sosem bocsátanak meg.

Egy másik könyv (Stephanie Wrobel: Bocsáss meg, Rose Gold!) borítóján szerepel az előző két mondat, sajnos nemcsak fiktív történetekre, hanem az igazi emberi sorsokra is jellemző – az irodalom pedig az életet veszi alapul.

A regény főszereplője egy fiatal éves lány, aki tizenhárom éves koráig tökéletes, mondhatni kiváltságos gyerekkort él meg, rendezett anyagi körülmények között neveli egy szerető(nek tűnő) házaspár, mindkét szülőjével jó kapcsolatot ápol. Aztán egyszer csak minden magyarázat nélkül visszazsuppolják a biológiai családjához, mintha egy öntudatlan ballépés okán hirtelen nem kívánatos idegenné vált volna. A váltás nagyon éles, egy koszlott, nyomorúságos lakásban találja magát egy téglagyárban robotoló, szótlan apa, egy nyers, a szeretetét kimutatni képtelen, ám pofonokat annál nagyobb hévvel osztogató anya és négy-öt testvér között… mintha csincsillát hajítanának a patkányok közé. Kagylós spagetti helyett olajos kenyér, az egyedül élvezett szoba luxusa helyett egy fél ágy, miközben az arcához idegen húga talpa ékelődik, a lepedő vizelettől bűzlik és éjszaka az idősebb fiúk nyögdécselése hallatszik.

A lány – akinek A Manderley-ház asszonya hősnőjéhez hasonlóan nem tudjuk meg a nevét –, habár nem tud paradicsomot hámozni és a kisöccsét elaltatni, erős marad, nem süllyed el a nyomorban, a falusi iskolában azonnal kitűnik átlag feletti intelligenciájával és az örökbefogadó anya, Adalgisa, ha máshogy nem is, anyagilag továbbra is a segítségére van – ami persze édeskevés; amíg nem ismerjük a tett hátterét, csupán visszatetszést érzünk, de amikor kiderül, egyenesen felháborodunk. Legszívesebben Adalgisa arcába ordítottam volna: „Normális vagy, b*** meg?! Hogy tehettél ilyet?!”

Nagyon sokféle érzelem vonul fel a lapokon, a gyerekfogorvosként dolgozó Di Pietrantonio olyan élőnek festi le a helyszíneket, hogy érezzük a tenger illatát, a homokot a talpunk alatt, a kenyérleves mindent átható szagát. A reménytelenség bűzét, az érzést, hogy innen nincs kiút, mert nagyon-nagyon erős akaratra van szükség, hogy valaki kitörjön ebből a nyomorúságos közegből. Ne legyenek kétségeink: a főszereplőt mindenki próbálja visszahúzni, az iskolatársai gyűlölik, amiért más, mint ők és amiért testközelben láthatják mindazt, amit ők képtelen lesznek elérni, az ellentétes érzelmektől túlfűtött kapcsolata húgával, Adrianával, a szellemileg visszamaradott kisöccs… még a szülei is, akiknek csak egy-egy reakciója utal arra, hogy azt szeretnék, aminek természetesnek kellene lennie: hogy a gyereküknek jobb élete legyen, mint nekik.

Képtelenség ezt a szituációt sérülésokozás nélkül kezelni.

Habár azonnal adja magát a párhuzam, nekem mégsem Elena Ferrante jutott eszembe először, hanem Silvia Avallone lendületessége az Acélból; ahhoz hasonlóan A visszaadott lány is szinte magától pörgeti a lapokat, nem ás annyira részletesen a mélybe, mint Ferrante, aki cafatokra tépi a szereplőit és az olvasóit egyaránt. Magam is meglepődtem, mennyire tetszik, úgymond lenyűgözve nézegettem a filmszerűen felvillanó életképeket – és az a rengeteg emberi probléma, csak úgy tobzódnak az érzelmek! Nekem sokkal jobban bejön a déli nyomor, mint az északi, az utóbbi teljesen kiszívja az életerőt belőlem és méregként fecskendezi az ember ereibe a sivár kétségbeesést.

Egy szó, mint száz, örülök, hogy ezt a kis könyvet a polcomon tudhatom, örülök, hogy érzelmileg mélyen megérintett és nem maradt számomra közömbös a történet. Mostanában azon filózom, hogy a frissen olvasott könyvek a nyomába se érnek a régi kedvenceknek, A visszaadott lány végre megpendített bennem valamit.

Ui.: Mérhetetlenül csodálom az írónőt, amiért képes hajnal ötkor teljes agykapacitással működni, én élőhalott vagyok a korán keléstől.

Ui2.: Az olvasmányélmény nem lehetett volna teljes Todero Anna fordítása és a Park Könyvkiadó gondossága nélkül.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Nem a te hibád, ha megmondod az igazat. Az igazsággal van baj.

193. oldal

1 hozzászólás
Málnika P>!

Néha elég egy apróság, és hirtelen megváltozik az életünk.

108. oldal (Park, 2021)

Málnika P>!

A világ, amelyet addig ismertem, összeomlott, égdarabok hullottak rám könnyű díszletelemekként.

190. oldal (Park, 2021)

Suba_Csaba P>!

Ágyban maradtam, egy könyv volt a kezemben, de egyetlen oldallal sem jutottam előrébb. Elolvastam néhány sort, de nem hagyott nyomot bennem, folyton vissza kellett térnem ugyanahhoz a bekezdéshez.

201. oldal

2 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Szerettem a szilárd testek geometriáját, amit abban az évben tanultunk, a bonyolult alakzatokat, a hasábokra helyezett gúlákat, a hengereket, alul kúp alakú nyílással. Tényleg szórakoztatott, hogy kiszámoltam a területet, a térfogatot, összeadtam és kivontam a teljességet keresve.

149. oldal

Nikolett_Kapocsi P>!

Úgy éreztem, a pénzérmékkel együtt a tenyere melegét is megkapom, ott van a százlírások fémjében, mintha csak megérintette volna őket.

61. oldal

Málnika P>!

Az első időkben őrá gondoltam, ha nem tudtam aludni, de később is mindig találtam valamit, amin eléggé aggódhattam ahhoz, hogy elkerüljön az álom. Ma is keresem a megoldást, új matracot veszek, új gyógyszert próbálok ki, ami most jelent meg a piacon, újonnan kitalált relaxációs módszert alkalmazok. De már tudom, hogy úgysem vagyok képes álomba merülni, legfeljebb rövid időre. A párnán minden este ugyanaz a kísértetekből, homályos rémületekből összegabalyodott csomó várt.

176. oldal (Park, 2021)

Bea_Könyvutca P>!

A sors öregeknek való, nem hihetsz benne tizennégy évesen. És ha hiszel benne, akkor változtatnod kell rajta. Tényleg nem olyan vagy, mint a többiek, sokkal erősebb vagy náluk.

198. oldal

Málnika P>!

Torkomban az újrakezdés izgalomból és félelemből gyúrt gombóca.

178. oldal (Park, 2021)

Nikolett_Kapocsi P>!

Néztük egymást a finoman reszkető felszín, a nap vakító visszfényei fölött. Mögöttünk a mély víz határa. Kissé összeszorítottam a szemhéjamat, hogy örökre a pilláim közé zárhassam őt.

224. oldal


A sorozat következő kötete

A visszaadott lány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Elena Ferrante: Amikor elhagytak
Ruby Saw: Gázt neki, Chiara!
Luca Di Fulvio: Amikor az álmaink ránk találnak
Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Kamin Mohammadi: Bella Figura
Giorgio Vasta: A megfogható idő
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Reneszánsz
Jenny Colgan: Mentsük meg a Piciny Csodák Pékségét