A ​középkori Európa atlasza 5 csillagozás

Donald Matthew: A középkori Európa atlasza

Ez ​a kulturális atlasz az európai kultúra és társadalom történetének a Római Birodalom széthullásával kezdődő és Amerika felfedezésével lezáruló ezer évét foglalja össze.
A középkor – írja Donald Matthew – „ahhoz a mesés szigethez hasonlítható, amelynek minden látogatója talál valamit, ami megragadja képzeletét, s hazatérve mind másként meséli el a látottakat. Egyesek számára a hit korszakát jelenti, másoknak a kézművesség tökélyét vagy a feudális elnyomást, megint mások a primitív társadalmat látják benne, amely egyszer csak valami rejtélyes módon nekilódult… Aki Európának egy ilyen ezerévesnél is hosszabb szakaszához nyúl, mintha kincseskamrában keresgélne, azt remélve, hogy valamely mesés leletre bukkan. Rejtett titkok és csodás misztériumok, úgy tetszik, örökké velejárói maradnak annak, amit el szokás várni a középkortól.”
Az 5. században az addig egyetlen központból, Rómából erős kézzel irányított birodalom területén és peremvidékén új erők lendültek mozgásba.… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Képes atlasz Helikon

>!
Helikon, Budapest, 1989
244 oldal · ISBN: 9632080092 · Fordította: Falvay Mihály

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve>!
Donald Matthew: A középkori Európa atlasza

Remek könyv, az egyik legjobb szerintem az „X világ atlasza” sorozatban. A térképanyag jól lett összeválogatva, a képek is remekek. A könyv szövege is jól megírt és informatív. Ez a könyv jelentősen hozzájárul a középkor-szeretetemhez. Egy csillagot csak azért vontam le mert rövid… :)

5 hozzászólás
Luzs>!
Donald Matthew: A középkori Európa atlasza

Nagyon tetszett. Szép és igényes könyv, rengeteg színes ábrával, illusztrációval és térképpel (plusz ezek magyarázata). 1000 év átfogása egy ilyen vékony kötetben nem kevés szelekciós munkával járhatott. A tömörítés ellenére a szöveg szerintem olvasmányos és közérthető maradt, ügyesen össze vannak kötve a különböző alfejezetek, nincs nagy ugrálás. Nyugat-Európa túlsúlyban van, de ezen egyáltalán nem lepődtem meg. Sikerült valamennyire megértenem néhány mai állam kialakulását, valahogy sose volt türelmem rendesen utánanézni, de így elég világos a pár bekezdésre rövidített információ pl. Portugália, Svájc, Hollandia területének fennhatósági változásairól, vagy pl. Oroszország megértése (hogy került Kijevből Moszkvába).
Kellett azért pár nap, amíg a végére értem, az olvasása megfelelő helyszínt kíván. A mérete és a fényes lapok miatt pl. nem tudtam az ágyban éjjeli lámpával olvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jászi Oszkár: A nemzeti államok kialakulása és a nemzetiségi kérdés
Kiss Lajos András: Nagy tér vagy nagy gondolat
Andorka Rudolf – Stefan Hradil – Jules L. Peschar (szerk.): Társadalmi rétegződés
Biró István (szerk.): Csatlakozás az Európai Ifjúsági Térséghez 3.0
Domanovszky Sándor: Gazdaság és társadalom a középkorban
Illés József: A magyar társadalom és állam szervezete a honfoglaláskor
Jacques Attali: A nomád ember
R. Várkonyi Ágnes: A pozitivista történetszemlélet a magyar történetírásban I-II.
Komoróczy Géza: Zsidók a magyar társadalomban I-II.
Csukovits Enikő: Királyi gyermekek, gyermek királyok