Monstrum (Vadim-trilógia 1.) 84 csillagozás

Donald James: Monstrum

2015-ben ​járunk. Oroszországot darabokra szaggatta, és a káosz szélére sodorta a polgárháború. Jelcin és liberális utódai már eltűntek a politika süllyesztőjében, a valódi hatalom most a Cseka vezetője, Leonyid Koba kezében van. A melankóliára hajlamos alkoholista rendőrt, Konsztantyin Vadimot az isten háta mögötti Murmanszkból Moszkvába rendelik, hogy találjon meg egy brutális sorozatgyilkost, aki megcsonkított nők holttesteit hagyja maga után. A hatalomnak azonban más céljai is vannak Vadimmal. Amíg a nyomozó előtt feltárul Moszkva igazi arca, a háttérben sötét politikai alkuk köttetnek, és a titokzatos Monstrum már a következő áldozatára vadászik. Az elismert angol történész, Donald James regényét a kritikusok olyan klasszikus thrillerekkel emlegetik együtt, mint A bárányok hallgatnak vagy a Gorkij Park. Donald James 1931-ben született. Cambridge-ben történelmet hallgatott, majd hírszerzőként dolgozott. 1968-tól rendszeresen írt forgatókönyveket olyan sorozatokhoz, mint a… (tovább)

Eredeti mű: Donald James: Monstrum (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 963864835X · Fordította: Gulyás Zsolt
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638648358 · Fordította: Gulyás Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Konsztantyin Vadim


Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Donald James: Monstrum

Higgyétek el nekem, testvéreim – mondaná Konsztantyin Vadim felügyelő jóízűt kortyolva vodkásüvegéből – különös dolgok estek meg Moszkvában, a dermesztő hidegben és fagyban, amíg a várost a brutális orosz Hasfelmetsző Jack tartotta rettegésben, akit a helyiek csak Monstrumnak becéztek.
2015-ben járunk, egy eddig ismeretlen, disztópikus Oroszországban, mivel a szerző az orosz történelmet megtoldotta még egy fiktív polgárháborúval. Ebből a válságból lábadozik most az ország, és bár a valóságtól való elrugaszkodás tág teret enged az írói képzeletnek, a rettegett, minden sarkon ott ólálkodó titkosrendőrség, a kiszolgáltatottság, a szibériai munkatáborok felé tartó marhavagonok ijesztően ismerősnek tűnnek. És ismerős a szinte elképzelhetetlen nyomor és az esztelen luxus között tátongó áthidalhatatlan különbség. Az igazi főszereplő itt kétségtelenül maga Oroszország, politikai, hatalmi harcokkal, állandó útkereséssel és múltba nézéssel, önostorozással, kétségbeeséssel, és folyton újjá éledő reménnyel. Megjelennek a jellegzetes kulcsfigurák, a tévedhetetlen vezető hatalma csúcsán, a könyörtelen politikus és katona, a nagyszakállú pópa, a hűséges kishivatalnok, és még az okos macska is, aki szerényen a Vlagyimir Iljics névre hallgat.
A második számú kedvenc szereplőm maga Konsztantyin Vadim felügyelő, aki nem is kettő, hanem egyenesen három izgalmas és életveszélyes női karakter között őrlődik, és egészen személyes, egyes szám első személyű elbeszélésmódjával olyan közel engedi magához az olvasót, mintha ő is vodkát kóstolgató ivócimborája lenne, bár a könyvben elfogyasztott alkoholmennyiség kipróbálását senkinek sem javasolnám. Az író színes hálót sző alakja közé ellentmondásos emberi kapcsolatokból, egyszerre vonzó és taszító régi barátságokból, szerelmekből, együttérzésből, és állandóan nehéz választási helyzetek elé állítja.
Természetesen a bűntény és a nyomozás is rendkívül izgalmas és váratlan megoldással zárul, de a regény annyira összetett, és annyi esemény ad okot aggodalomra. hogy néha nem is ezt éreztem a legfontosabb szálnak.
Összességében a Monstrum elsöprően meggyőző olvasmányélményt nyújtott, kellő mélységgel és súllyal, tömény orosz valósággal, és olyan erős sodrással, ami végig ébren tartotta a feszült figyelmet.

>!
Lénaanyukája P
Donald James: Monstrum

Döbbenetesen hasonlít ez a disztópikus, alternatív 2015-ös Oroszország az 1950-es évekbeli Szovjetunióhoz. Véletlen? Aligha. Ha nem bukkannak fel néha mobiltelefonok és videókamerák, senki nem mondja meg, melyik évben járunk.
Konsztantyin Vadim szimpatikus figura, aki vodkával működik. Konsztantyin Vadimot évekkel ezelőtt elhagyta a felesége, elvitte kisfiukat, és az ellenállás vezetője lett. Konsztantyin Vadim mindezek ellenére odavan azért a spoiler nőért, és bármikor megjelenik, segít neki. Pedig óvatosnak kell lennie, mert a legjobb barátja a Cseka ezredese. És akkor még itt vannak ezek a gyilkosságok is. Ezt is neki kellene kinyomozni. Nehéz ügy ez egy frissen kinevezett rendőrfelügyelőnek, úgyhogy jöhet még több vodka. Ha nekem kellett volna ennyit benyakalnom, a könyv feléig se jutok el, mert meghalok alkoholmérgezésben, de ezek az orosz fiúk szívósak és jól bírják a piát.
Politika, sorozatgyilkosság, intrika, szerelmi sokszögek: ez a Monstrum. Ha szeretted a 44. gyermeket, ez is tetszeni fog.

4 hozzászólás
>!
Angele P
Donald James: Monstrum

Baljós hangulatú krimi az orosz hidegben. Kicsit különlegesebb a legkör a megszokott európaiakhoz képest. Aki szereti ezt a műfajt, mármint a krimit, az nyugodtan vegye a kezébe.

1 hozzászólás
>!
gab001 P
Donald James: Monstrum

Sokkal több volt ebben a könyvben, mint vártam. A nagyon jó százalék és a meggyőző értékelések ellenére sem gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog. Pedig már az első oldalakon rabul ejtett. Vadim szemén és érzésein keresztül szembesülünk az Oroszországban uralkodó állapotokkal. Egy brutális gyilkosságsorozat áll a központban, de a politikai és a hatalmi játékok is fontos szerepet töltenek be az események alakulásában. Egy idő után már nem is próbáltam kitalálni, hogy merre halad a könyv, egyszerűen hagytam, hogy beszippantson és fokozatosan tárja fel a titkait. A hangulat, a történet felépítése és a karakterek is nagyon erősek, egyszerűen olvastatja magát a könyv. Tetszett, hogy mindent átitat az orosz életérzés és a rengeteg alkohol. A végén ugyan az író elvarrja a szálakat, mégis örülök, hogy van folytatás.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638648358 · Fordította: Gulyás Zsolt
>!
Chivas
Donald James: Monstrum

Elképesztő, hogy ezt a könyvet olvastam már korábban és se a fülszöveg, se a borító nem volt ismerős. Már a negyedénél jártam, amikor megjelent Lenin (a halas pirogot falatozó macska) és akkor jött a felismerés. Azóta is azon töröm a fejem, hogy tudtam ennyire elfelejteni egy ilyen jó könyvet. Rejtély. :) Még várok pár napig, de nagyon hajlok afelé, hogy kedvencemnek jelöljem. Furcsa érzés volt olvasni, miután rájöttem hogy volt szerencsém már a történethez, és alig-alig rémlett belőle valami… Még most sem tértem igazán magamhoz. :) Egy kicsit vicces úgy írni értékelést hogy kb. 10 év után semmire sem emlékszem belőle, de annyira izgalmas és különleges hangulata van a könyvnek, hogy azonnal olvasnom kell a folytatásait is. :)

>!
Agatha
Donald James: Monstrum

Kicsit féltem ettől a könyvtől, egyrészt mert az oroszokkal kicsit hadilábon állok nem vagyok elég szláv-lélek ahhoz, hogy megértsem őket, – másrészt pedig a politikai krimi mint műfaj is kifogott eddig rajtam.
De szerencsémre egyrészt Donald James elég angol maradt ahhoz, hogy egy jó kis régimódi krimit összehozzon, az oroszos körítés épp annyi volt, amennyi szükséges, másrészt pedig a politikai vonal bár úgy tűnik, a történet a jövőben játszódik, de a régmúltat idézte, amit egészen jól tudtam tolerálni.
És esküszöm Nektek, teljesen berúgtam a sok vodkától, amit ezek összeittak. :)))

>!
kvzs P
Donald James: Monstrum

Tökéletes krimi. Annyira izgalmas, hogy majdnem elfelejtettem leszállni a metróról, hogy melóba menjek (ilyen pedig csak szökő évente egyszer fordul elő velem…). Amikor azt hittem megvolt a nagy csattanó, még 70 oldal volt a könyvből… Az alatt a 70 oldal alatt nem győztem kapkodni a fejem, úgy pörögtek az események.
Az elképzelt jövő annyira valóságos, hogy az ember tudja, akár ez is megtörténhet. A főhős nagyon szerethető mert nagyon emberi. A jó tulajdonságai mellett látjuk, hogy esendő, és ha olyanja van derekasan vedeli a vodkát.
Biztos, hogy meg fogom venni az író többi könyvét is.

>!
tmezo P
Donald James: Monstrum

Nagyon összetett könyv. A sorozatgyilkosság mellett a politikai összeesküvések, hatalmi harcok is nagy szerepet kapnak.
Az orosz mentalitás nagyon borzongató. Eszembe juttatta amikor Moszkvában jártam, bár még gyerekként, és bizony nem egyszer rezzentünk össze a katonák láttán.
Nekem talán egy kicsit sok volt, tömény ez a rengeteg dolog, ami egyszerre zajlik benne.

>!
lady_An
Donald James: Monstrum

Meglepően jó könyv. Nem volt kiszámítható, csak kapkodtam a fejem, hát erre nem számítottam. És 1997-ben írta. A többiek már mindent leírtak, csak ismételni tudnám őket.
Juliát kimondottan rühelltem, és nem értettem Kosztya mi a fenéért ragaszkodik hozzá. A történetben felépített politikai világ, nagyon hihető volt. maximális 5 csillag

>!
voltam
Donald James: Monstrum

Érdekes élményt nyújtott ez a könyv. Amikor a szerző írta (1997), a jövőben játszódott, 2015-ben. Amikor én olvastam (2018), akkor meg már a múltban. A meg nem történt múltban. A múltban? A meg nem történtben? Nem! Egyszer már bizonnyal megtörtént, Sztálin idejében, és mint tudjuk, a történelem ismétli, ismételheti önmagát. Egyrészt Oroszország meg még ma is van annyira rejtélyes, hogy valósnak hihessük a történetet. Másrészt viszont remélem, hogy a világ már van annyira fejlett, hogy ne hihessük. Naiv lennék? Lehet…
Rengeteg mindenről szól ez a könyv. Hivatalosan krimi, de nem lebecsülve kedvenc műfajomat, ez ennél sokkal több. Politika, csatározások, cselszövések, összeesküvések, szerelmi sokszögek. Remekül megrajzolt, a szocialista Magyarországon felcseperedő ember számára pillanatok alatt megelevenedő, sőt talán az író által megrajzolt kereteket néha túllépő karakterek. Vadim felügyelő nyomoz és iszik, iszik és nyomoz, küzd a démonjaival, de ő csak egy aprócska fogaskerék, akit a hatalom kénye-kedve szerint használ. Ebből próbál kitörni és nagyot alkotni. Ami végül sikerül is, de milyen áron… Vissza a „start” mezőre! Új élet, új asszony, új gyerek. Kíváncsian várom a folytatást, mert ez megvett rendesen.


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

Ma már tudom, hogy a párbeszéd olyan tánc, amelyben a mozdulatok megállás nélkül változnak. Egy kicsivel rövidebb lépés itt, egy centivel hosszabb ott, és máris teljesen másfelé haladtunk volna.

>!
kvzs P

Részeg voltam. Orosz módra. Tajtrészeg és reménnyel teli.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Konsztantyin Vadim
>!
Margarita

[Oroszországban/ról beszélgetnek, – már a 21. században.]
– Téged soha nem legyintett meg az anarchizmus szele?
– Hadd legyek brutálisan őszinte. Szerintem túlságosan is közel állunk az anarchiához, hogy akár épeszű ember még szót is emeljen mellette.

171. oldal

>!
Diosz P

Harmincnyolc évesen talán még túl fiatal vagyok a nosztalgiázáshoz. De kezdem belátni, hogy az oroszoknál a nosztalgiázás a bölcsőben kezdődik. Olyanok vagyunk mint az írek: a múlt megszállottai.

13. Oldal

>!
Lénaanyukája P

– Hát ez meg micsoda? – fordultam Dronszkijhoz
– Egy kicsit szégyenlős – mondta. – Semmi az egész.
– Hogy kicsoda szégyenlős?
– Vlagyimir Iljics.
– Vlagyimir Iljics Lenin?
– Az irodamacska.
– Dronszkij – mondtam lassan. – Gyűlölöm a macskákat!
– Ezt biztosan nem fogja, felügyelő. Ha esetleg a kutyákhoz szokott…
– A kutyákat is gyűlölöm.
– Aha. – Várt egy kicsit. – Hát, Vlagyimir Iljics legalább egyenlő esélyekkel indul.

>!
Margarita

[A Szovjetunióról beszélgetnek.]
– Pedig igenis voltak eredményei.
– Hetven év alatt az ember el is várja, hogy legyenek. De örökséget is hagyott maga után. Az orosz társadalom túlélte, de csak komoly sérülések árán. Túl sokan váltak félemberekké, akik féligazságokban hittek, és féltiszteletet adtak félidiótáknak.

167. oldal

>!
Winrar

Az ideológia csupán ékesség […]. Ma egy posztideologikus világban élünk. Szemtanúi vagyunk az eszmék halálának. Az egyetlen megmaradt tisztaság a tettekkel függ össze. Az egyedüli erkölcsön dolog cselekedni.

296. oldal


A sorozat következő kötete

Vadim-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Matthews: Az árulás palotája
Frei Tamás: A megmentő
William Ryan: A szent tolvaj
Patrick Larkin: Moszkvai kór
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme
Frederick Forsyth: Ikon
Blake Crouch: A pokol kapujában
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Bakti Viktor: Integrálva
David Mitchell: Felhőatlasz