A ​Birodalom visszavág (Csillagok háborúja 5.) 279 csillagozás

Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Luke Skywalker kalandjai nem értek véget a Halálcsillag elpusztításával…

Noha a Lázadó Szövetség megnyert egy fontos csatát, a Birodalom elleni háború csak most kezdődött el.
Az ellenség bosszújától tartó Lázadók felépítettek egy rejtett bázist a Hoth nevű jégbolygón, de még azon a távoli, jelentéktelen helyen sem tudnak sokáig elbújni Darth Vader kutató tekintete elől. A sötét nagyúr alattvalói hamarosan a nyomukba szegődnek, így Han Solo, Leia hercegnő és társaik ismét menekülni kényszerülnek, míg Luke Skywalker a Dagobah mocsárvilágot keresi fel, hogy új Jedi-mesterétől, Yodától tanuljon…

A Csillagok háborúja 1976-ban indult útjára, és a későbbi mozifilmek a sci-fi legnépszerűbb és legnagyobb hatású alkotásává tették, sikere évtizedeken átívelve mindmáig töretlen. Az olvasó az eredeti regény újra szerkesztett, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Star Wars univerzumhoz pontosabban illeszkedő kiadását tartja a kezében.

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Valhalla Science Fiction · Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
198 oldal · ISBN: 9786155468490 · Fordította: Gömöri Péter
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9786155468506 · Fordította: Gömöri Péter
>!
Lap-ics, Debrecen, 1997
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634342515 · Fordította: Gömöri Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · Yoda · R2-D2 · C-3PO

Helyszínek népszerűség szerint

Hoth


Kedvencelte 35

Most olvassa 7

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Az eredeti trilógiából mindig is ezt a részt szerettem legkevésbé. Szóval szeretem, csak többit jobban… Ebben benne lehet az is, hogy a Jedi visszatér nálam előbb került terítékre, így feleakkorát sem tudott ütni, mint üthetett volna megfelelő sorrendben, másrészt 11 évesen még jobban utáltam a függővéget, mint ma. Akkor is, ha pontosan tudtam, mi jön utána. Ja, már akkor se voltam normális…
Filmből készült könyv kategóriában egyértelműen jobban teljesít, mint az előző könyv. Többször ír le gondolatokat, többnek tűnik a kimaradt jelenet, abszolút értékelem, hogy Dagobah például több van, mint a filmben. spoiler.
Hangulatos, kalandos darab, akcióval, filozófiával, drámával, némi romantikával, a végeredmény izgalmas, kellemes, többedik találkozásra is.

Nem tudom nem megemlíteni, hogy a magyar kiadás megint kitett magáért. Egyik kedvencen az volt, amikor Luke megsarkantyúzta a tauntaunt, de az se volt semmi, amikor C3PO -bocsánat: Thripio – tátott szájjal bámult, meg az arcára fagyott a mosoly. De a pálmát az vitte, amikor a Tie-ok „a lézerfegyvereikből leadott lövésekkel alaposan megdobálták a csempészhajót.” Elképzeltem :D

A csillagozásomon – nem titok – érződik némi nosztalgia. Emlékszem, mennyire örültem, amikor először ki tudtam venni könyvtárból. Emlékszem, mit össze kerestem égre földre, hogy nekem akkor is Kozmosz kiadás kell, ha már a két szomszédos rész úgy van meg. Egészen Egerig kellett mennen érte… És nem, az öt csillagot nem érdemli meg, de a közös kalandjainkra való tekintettel a négy és,felet igen!

2 hozzászólás
ggizi P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

„Én vagyok az apád!”

Igen. Ez az a rész. A hideg ráz tőle, annyira imádom. Főleg ezzel a tökéletes birodalmi zenével, ami olvasás közben kikapcsolhatatlanul dübörgött végig a fejemben
https://youtu.be/hNv5sPu0C1E

Most kevésbé éreztem, hogy a könyvben több hozzáadott információ lenne, mint a filmben van. Talán a Felhővárosi résznél volt egy kis plusz, de ez most nem volt annyira jellemző, mint az előző kötetben. De nagyon idő se volt a rengeteg akció között egy kis kitekintésre, nagyon pörgős volt ez a rész, csak a Dagobás jelenetek alatt lehetett egy kicsit megpihenni és beszívni Yoda tanácsait.
”– Ne próbálkozz. Csináld, csináld! Vagy ne csináld. Próbálkozni nem lehet.”

És persze itt is ugyanúgy élveztem Han és Leia jeleneteit, mint mindig.
„ – Ó, maga alávaló, felfuvalkodott, féleszű, nyiszlett szoknyapecér…”
:)))

Sajnos képtelen vagyok a könyvet önmagában értékelni. Majd megteszi az, aki nem ilyen elfogult az első trilófilmekkel mint én.

Dawnofmyth>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Nem ez volt a kedvenc részem a trilógiából, de mégis jó volt olvasni. Nem sokat tesz hozzá a filmhez. Jó volt nosztalgiázni. Yoda-t nagyon bírtam. Emlékszem, anno vadásztam a filmeket a külföldi adókon és virult a fejem, ha műsoron voltak. A könyv nagyon haladós, hisz igen rövidke, pörgős a történet.

tmezo P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Ebben a részben nem kaptam plusz dolgokat, szinte ugyanaz volt, mint a film, de roppant érzékletes írás; átjöttek belőle az érzelmek, a vívódások.
Szuper volt a Hoth-on lévő küzdelem, élvezettel olvastam a leírásokat a tájról, a gépekről.
Nagyon jó volt a tanulás időszaka, és a felhővárosi összecsapás. Éreztem a reaktor aknájában áramló szelet, a felekben lévő Érőt.
Nehéz ugyan elvonatkoztatni, vagyis szinte lehetetlen a filmtől, és azt is tudja az ember előre mikor mi fog történni, mégis élvezet volt olvasni is ezt az akció dús, végtelenül izgalmas történetet.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
198 oldal · ISBN: 9786155468490 · Fordította: Gömöri Péter
Rune>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Mai fejemmel, a filmek, sorozatok és jó néhány könyv után, az eredeti trilógia, mind filmek, mind könyvek terén már nem annyira érik el az ingerküszöbömet. De ettől függetlenül a nosztalgia faktor erősen mozgott ebben a részben is. Így nagyon élveztem az olvasást és szeretem továbbra is a kissé idejétmúltsága ellenére is. :)

ftamas>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Érdekes, de ahogy olvasom, rögtön előttem van film képi világa, így nem veszem észre a leírás hiányát. Jó volt újra elolvasni. Ebben a részben lett Luke igazi Jedi és elindított egy folyamatot, amely számomra sok Star Wars könyv elolvasásához vezetett. Joda nagy kedvenc.

csartak P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

A Birodalom oda tud vágni, bár azért vannak, akik végül mindig kicsúsznak a karmai közül. Ebben a részben megkedveltem egy kicsit őket, és ha nem lettek volna ilyen arctalan gépezet, még jobban elragad a sötét oldal. A technológiájuk jó, a lépegetők nagyon tetszettek. Kár, hogy mégse válik be.
– Én vagyok az apád! – hangzik el végre a klasszikus mondat, a „gyászszínű köpönyegbe burkolózó rémalak” sisakrostélyából. A kis Artu/R2 meg kulcsfigura, jobban meg kéne becsülni.

4 hozzászólás
A_S1M0N P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Na, ez jobb volt, sokáig gyorsan pörögtek az események, főleg a Millennium Falconon utazók szálán, csak Luke kiképzése törte meg időnként a lendületet.
A végére (Landohoz való megérkezés) mondjuk nekem már lassúvá vált a cselekmény, de összességében sokkal inkább olvastatta magát, mint az első rész.

A történetről szerintem felesleges beszélni, továbbra is remekül lehet vele nosztalgiázni! :D

Ami viszont óriási csalódás, az Leia és Han búcsúzása, amiből utóbbi ikonikus rögtönzése kimaradt…

A borító továbbra is nagyon tetszik, ötletes, letisztult.

Röfipingvin P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Artu véleménye a könyvről:
*csippantás fütty csippantás csippantás csippantás fütty csippantás fütty fütty csippantás csippantás csippantás fütty csippantás fütty fütty fütty csippantás csippantás csippantás csippantás fütty fütty csippantás fütty csippantás fütty csippantás csippantás fütty fütty fütty*

Én meg egyetértek vele… :)(:

2 hozzászólás
Barnabás_The_Good_Girlboi>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Nehezen olvastam ki ezt a könyvet mert az eleje piszok lassan indult.
Azok akik látták a Star Wars filmeket: Ez a könyv egy az egyben az 5. rész.
Aki nem látta a Star Warsot annak friss és izgalmas.


Népszerű idézetek

Hippoforaccus>!

– Ne próbálkozz. Csináld, csináld! Vagy ne csináld. Próbálkozni nem lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
9 hozzászólás
Constance>!

– Valóban? Mert én úgy gondolom,attól fél, hogy itt hagyom magát faképnél, és még egy… – Han a lány ajkára meresztette a szemét – még egy csókot sem adok.
Leia most már szívből kacagott.
– Előbb csókolnék meg egy vukit!
– Ezt könnyen elintézhetem magának.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa
tmezo P>!

– Ami ennél döglöttebb, az csal – (…)

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
Vizsla>!

– Fogalmam sincs, uram, hol tanult a hajója kommunikálni – jelentette ki Thripio Han felé fordulva –, de a tájszólása még némi csiszolásra szorul.

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO
Constance>!

Aztán Leia Han ajkára szorította az ajkát, és hosszan, szenvedélyesen megcsókolta. Amikor véget ért a csók, a lánynak könnyes volt a szeme.
– Szeretlek – súgta halkan. – Eddig nem mondhattam meg neked, de ez az igazság.
Han rámosolygott, azzal a jól ismert, hetyke vigyorával.
– Csak el ne felejtsd, mert még találkozunk! – Aztán ellágyult az arca, és gyöngéden homlokon csókolta a lányt.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa
Stone>!

A kinti látvány még mindig vigasztalan volt: csak kő és kő.

121. oldal

Somogyip>!

Darth Vader, ahogy ott állt fenségesen irdatlan csillagrombolója parancsnoki hídján, úgy festett, mint valami néma és hatalmas isten.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
Vizsla>!

Han csak a fejét rázta. Milyen rég volt az, hogy egyszer és mindenkorra leszögezte magában: a nőstények, legyenek akár emlősök, hüllők vagy a jó ég tudja, miféle, még fel sem fedezett biológiai osztályba sorolhatók, meghaladják az ő zsenge értelmi képességeit.

I. Fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
tmezo P>!

– Engedd, Luke, hogy az Erő szétáradjon a testedben. Az Erő!

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
4 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

Darth Vader szótlanul állt ott. Az űr fekete kárpitját nézte, ahol még egy pillanattal ezelőtt is ott volt a Millennium Falcon. Mélységes, sötét hallgatása rémületbe ejtette a mellette álló két férfit. Piett admirális és a kapitánya csak várt, a hátukon hideg veríték csapott ki, és mindketten arra gondoltak, vajon mennyi idejük van még, amíg majd megérzik a torkukon azoknak a láthatatlan, satuszerű vasmarkoknak a szorítását.
De a Fekete Lovag meg se mozdult. Csak állt, csöndben a gondolataiba
merülve, s a kezét összekulcsolta a háta mögött. Aztán sarkon fordult, és
éjfekete köpönyegét fellibbentve maga mögött, kiment a hajóhídról.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Millennium Falcon
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
Mur Lafferty: Solo
L. A. Graf: A Gondviselő
Alan Dean Foster: Terminátor – Megváltás
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
Christie Golden: Assassin's Creed – Hivatalos filmregény
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Steve Perry: MIB – Sötét zsaruk
Paul Monette: A Ragadozó