A ​Birodalom visszavág (Csillagok háborúja 5.) 312 csillagozás

Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Luke Skywalker kalandjai nem értek véget a Halálcsillag elpusztításával…

Noha a Lázadó Szövetség megnyert egy fontos csatát, a Birodalom elleni háború csak most kezdődött el.
Az ellenség bosszújától tartó Lázadók felépítettek egy rejtett bázist a Hoth nevű jégbolygón, de még azon a távoli, jelentéktelen helyen sem tudnak sokáig elbújni Darth Vader kutató tekintete elől. A sötét nagyúr alattvalói hamarosan a nyomukba szegődnek, így Han Solo, Leia hercegnő és társaik ismét menekülni kényszerülnek, míg Luke Skywalker a Dagobah mocsárvilágot keresi fel, hogy új Jedi-mesterétől, Yodától tanuljon…

A Csillagok háborúja 1976-ban indult útjára, és a későbbi mozifilmek a sci-fi legnépszerűbb és legnagyobb hatású alkotásává tették, sikere évtizedeken átívelve mindmáig töretlen. Az olvasó az eredeti regény újra szerkesztett, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Star Wars univerzumhoz pontosabban illeszkedő kiadását tartja a kezében.

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Valhalla Science Fiction · Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468490 · Fordította: Gömöri Péter
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9786155468506 · Fordította: Gömöri Péter
>!
LAP-ICS, Debrecen, 1997
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634342515 · Fordította: Gömöri Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Darth Vader · Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · Yoda · R2-D2 · C-3PO

Helyszínek népszerűség szerint

Bespin · Hoth


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Az eredeti trilógiából mindig is ezt a részt szerettem legkevésbé. Szóval szeretem, csak többit jobban… Ebben benne lehet az is, hogy a Jedi visszatér nálam előbb került terítékre, így feleakkorát sem tudott ütni, mint üthetett volna megfelelő sorrendben, másrészt 11 évesen még jobban utáltam a függővéget, mint ma. Akkor is, ha pontosan tudtam, mi jön utána. Ja, már akkor se voltam normális… Filmből készült könyv kategóriában egyértelműen jobban teljesít, mint az előző könyv. Többször ír le gondolatokat, többnek tűnik a kimaradt jelenet, abszolút értékelem, hogy Dagobah például több van, mint a filmben. spoiler.
Hangulatos, kalandos darab, akcióval, filozófiával, drámával, némi romantikával, a végeredmény izgalmas, kellemes, többedik találkozásra is.

Nem tudom nem megemlíteni, hogy a magyar kiadás megint kitett magáért. Egyik kedvencen az volt, amikor Luke megsarkantyúzta a tauntaunt, de az se volt semmi, amikor C3PO -bocsánat: Thripio – tátott szájjal bámult, meg az arcára fagyott a mosoly. De a pálmát az vitte, amikor a Tie-ok „a lézerfegyvereikből leadott lövésekkel alaposan megdobálták a csempészhajót.” Elképzeltem :D

A csillagozásomon – nem titok – érződik némi nosztalgia. Emlékszem, mennyire örültem, amikor először ki tudtam venni könyvtárból. Emlékszem, mit össze kerestem égre földre, hogy nekem akkor is Kozmosz kiadás kell, ha már a két szomszédos rész úgy van meg. Egészen Egerig kellett mennen érte… És nem, az öt csillagot nem érdemli meg, de a közös kalandjainkra való tekintettel a négy és,felet igen!

2 hozzászólás
ggizi P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

„Én vagyok az apád!”

Igen. Ez az a rész. A hideg ráz tőle, annyira imádom. Főleg ezzel a tökéletes birodalmi zenével, ami olvasás közben kikapcsolhatatlanul dübörgött végig a fejemben
https://youtu.be/hNv5sPu0C1E

Most kevésbé éreztem, hogy a könyvben több hozzáadott információ lenne, mint a filmben van. Talán a Felhővárosi résznél volt egy kis plusz, de ez most nem volt annyira jellemző, mint az előző kötetben. De nagyon idő se volt a rengeteg akció között egy kis kitekintésre, nagyon pörgős volt ez a rész, csak a Dagobás jelenetek alatt lehetett egy kicsit megpihenni és beszívni Yoda tanácsait.
”– Ne próbálkozz. Csináld, csináld! Vagy ne csináld. Próbálkozni nem lehet.”

És persze itt is ugyanúgy élveztem Han és Leia jeleneteit, mint mindig.
„ – Ó, maga alávaló, felfuvalkodott, féleszű, nyiszlett szoknyapecér…”
:)))

Sajnos képtelen vagyok a könyvet önmagában értékelni. Majd megteszi az, aki nem ilyen elfogult az első trilófilmekkel mint én.

Dawnofmyth>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Nem ez volt a kedvenc részem a trilógiából, de mégis jó volt olvasni. Nem sokat tesz hozzá a filmhez. Jó volt nosztalgiázni. Yoda-t nagyon bírtam. Emlékszem, anno vadásztam a filmeket a külföldi adókon és virult a fejem, ha műsoron voltak. A könyv nagyon haladós, hisz igen rövidke, pörgős a történet.

tmezo P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Ebben a részben nem kaptam plusz dolgokat, szinte ugyanaz volt, mint a film, de roppant érzékletes írás; átjöttek belőle az érzelmek, a vívódások.
Szuper volt a Hoth-on lévő küzdelem, élvezettel olvastam a leírásokat a tájról, a gépekről.
Nagyon jó volt a tanulás időszaka, és a felhővárosi összecsapás. Éreztem a reaktor aknájában áramló szelet, a felekben lévő Érőt.
Nehéz ugyan elvonatkoztatni, vagyis szinte lehetetlen a filmtől, és azt is tudja az ember előre mikor mi fog történni, mégis élvezet volt olvasni is ezt az akció dús, végtelenül izgalmas történetet.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468490 · Fordította: Gömöri Péter
Rune>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Mai fejemmel, a filmek, sorozatok és jó néhány könyv után, az eredeti trilógia, mind filmek, mind könyvek terén már nem annyira érik el az ingerküszöbömet. De ettől függetlenül a nosztalgia faktor erősen mozgott ebben a részben is. Így nagyon élveztem az olvasást és szeretem továbbra is a kissé idejétmúltsága ellenére is. :)

ftamas>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Érdekes, de ahogy olvasom, rögtön előttem van film képi világa, így nem veszem észre a leírás hiányát. Jó volt újra elolvasni. Ebben a részben lett Luke igazi Jedi és elindított egy folyamatot, amely számomra sok Star Wars könyv elolvasásához vezetett. Joda nagy kedvenc.

csartak P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

A Birodalom oda tud vágni, bár azért vannak, akik végül mindig kicsúsznak a karmai közül. Ebben a részben megkedveltem egy kicsit őket, és ha nem lettek volna ilyen arctalan gépezet, még jobban elragad a sötét oldal. A technológiájuk jó, a lépegetők nagyon tetszettek. Kár, hogy mégse válik be.
– Én vagyok az apád! – hangzik el végre a klasszikus mondat, a „gyászszínű köpönyegbe burkolózó rémalak” sisakrostélyából. A kis Artu/R2 meg kulcsfigura, jobban meg kéne becsülni.

4 hozzászólás
A_S1M0N P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Na, ez jobb volt, sokáig gyorsan pörögtek az események, főleg a Millennium Falconon utazók szálán, csak Luke kiképzése törte meg időnként a lendületet.
A végére (Landohoz való megérkezés) mondjuk nekem már lassúvá vált a cselekmény, de összességében sokkal inkább olvastatta magát, mint az első rész.

A történetről szerintem felesleges beszélni, továbbra is remekül lehet vele nosztalgiázni! :D

Ami viszont óriási csalódás, az Leia és Han búcsúzása, amiből utóbbi ikonikus rögtönzése kimaradt…

A borító továbbra is nagyon tetszik, ötletes, letisztult.

Röfipingvin P>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Artu véleménye a könyvről:
*csippantás fütty csippantás csippantás csippantás fütty csippantás fütty fütty csippantás csippantás csippantás fütty csippantás fütty fütty fütty csippantás csippantás csippantás csippantás fütty fütty csippantás fütty csippantás fütty csippantás csippantás fütty fütty fütty*

Én meg egyetértek vele… :)(:

2 hozzászólás
Belle_Maundrell>!
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág

Határozottan jót tett neki az íróváltás, sokkal kevésbé idegesített a stílus, mint a Csillagok háborújában. A sci-fi még mindig távol áll tőlem, és fenntartom a véleményemet, hogya filmek nélkül fele ilyen népszerűek sem lennének ezek a könyvek, szerintem sokan a filmes nosztalgiát szeretik benne. Én bírom a filmeket, de nem befolyásol a rajongás köde, szóval így csak egy középszerű élmény volt.

Hála az égnek Donald F. Glut hanyagolta a rémes hasonlatokat, a leírások normálisabbak, és a karakterek is egy cseppet jobban emlékeztetnek filmes valójukra, bár még mindig laposak. Az már pozitívum, hogy Leia nem egy űrbéli vágyálom megtestesülése, hanem tesz dolgokat, bár a szereplők közti kémiát még mindig nem érzem, Han Solo is tök jellegtelen. Legfeljebb a robotok között, akik sokkal kevésbé voltak parasztok egymással. R2-D2 nem vagyok hajlandó fonetikusan leírni cuki volt, de Chewbacca az agyamra ment az állandó vakkantgatásával. Szerintem még véletlenül se hasonlít vakkantásra a hangja. Yoda ábrázolása is zavart, annyira furán beszélt, hogy egyáltalán nem keltette bölcs Jedi mester benyomását. Gáz, de Darth Vadert tartom a legérdekesebb szereplőnek.

A sci-fis ellenérzéseim miatt a csatajelenetek nagy részét untam, de azért volt egy-két izgalmasabb pillanat, és összességében sokkal kevesebb alkalommal akart elkalandozni a figyelmem, mint az előző résznél. A Jedi visszatért még biztos elolvasom idén, de nem hiszem, hogy utána tovább erőltetem a folytatásokat/előzményeket.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Hippoforaccus>!

– Ne próbálkozz. Csináld, csináld! Vagy ne csináld. Próbálkozni nem lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
11 hozzászólás
tmezo P>!

– Ami ennél döglöttebb, az csal – […]

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
Constance>!

– Valóban? Mert én úgy gondolom,attól fél, hogy itt hagyom magát faképnél, és még egy… – Han a lány ajkára meresztette a szemét – még egy csókot sem adok.
Leia most már szívből kacagott.
– Előbb csókolnék meg egy vukit!
– Ezt könnyen elintézhetem magának.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa
Vizsla>!

– Fogalmam sincs, uram, hol tanult a hajója kommunikálni – jelentette ki Thripio Han felé fordulva –, de a tájszólása még némi csiszolásra szorul.

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO
Constance>!

Aztán Leia Han ajkára szorította az ajkát, és hosszan, szenvedélyesen megcsókolta. Amikor véget ért a csók, a lánynak könnyes volt a szeme.
– Szeretlek – súgta halkan. – Eddig nem mondhattam meg neked, de ez az igazság.
Han rámosolygott, azzal a jól ismert, hetyke vigyorával.
– Csak el ne felejtsd, mert még találkozunk! – Aztán ellágyult az arca, és gyöngéden homlokon csókolta a lányt.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa
Stone>!

A kinti látvány még mindig vigasztalan volt: csak kő és kő.

121. oldal

Somogyip>!

Darth Vader, ahogy ott állt fenségesen irdatlan csillagrombolója parancsnoki hídján, úgy festett, mint valami néma és hatalmas isten.

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
tmezo P>!

– Luke – tanácsolta Ben –, csakis a tudásért és önvédelemből használd az Erőt, sohasem fegyverként. Sose engedd, hogy hatalmába kerítsen a gyűlölet vagy a harag. Mert ez a kettő a sötét oldal felé vezet.

tmezo P>!

– Engedd, Luke, hogy az Erő szétáradjon a testedben. Az Erő!

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
4 hozzászólás
tmezo P>!

Alighanem felér egy szentségtöréssel, mulatott magában Han, hogy ilyesmire használják egy jedilovag kedvenc fegyverét, de pillanatnyilag Luke fénykardja volt a legalkalmasabb szerszám, hogy felvágja vele a tauntaun vastag bőrét.
[…] Han elfintorodott, amikor a gőzölgő hasadékból megcsapta az orrát a kiszökő, dögletes bűz. Az emlékezetében kutatott, de semmit sem talált, ami felvehette volna a versenyt a tauntaun belső részeiből áradó szaggal.

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Han Solo · Jedi lovag · Luke Skywalker · tauntaun

A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Jules Verne: Hector Servadac
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Philip K. Dick: Transz
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia