Színek ​és fények 7 csillagozás

El Greco életregénye
Donald Braider: Színek és fények

Egy ​kisfiú ül unatkozva a kandiai templomban az ünnepi misén. Tekintete egy ikonig követi a nap sugarát, s íme: az idők múlásától és tömjénfüsttől megsötétült kép a gyermek ámuldozó szeme előtt aranyszínekben izzik fel. Ez az emlék egész életén keresztül végigkíséri Domenikosz Theotokopuloszt, a későbbi El Grecót, akinek ezután nincs más vágya, minthogy egyszer ő is festő lehessen és ilyen sugárzó színeket festhessen. Ezzel indítja El Greco életéről szóló regényét Donald Braider, az ír-amerikai regényíró. Színes, mozgalmas világot varázsol a köré a néhány hiteles adat köré, amit El Grecóról biztosan tudunk. Háttérként felsejlik a korszak, amelyben a festő élt: Velence hallgatólagos védelme alatt fosztogató kalózhajók, az itáliai pestisjárványok, a rémületes „Sacco di Roma”, majd Spanyolország: az inkvizíció működése, II. Fülöp uralkodása, a halhatatlan Cervantes és Lope de Vega, s mindenütt engedékeny lányok, élni vágyó asszonyok. E környezetbe illeszti a szerző az egymás után… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1982
384 oldal · ISBN: 9631315592 · Fordította: Veressné Deák Éva

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

andianhu>!
Donald Braider: Színek és fények

Mindig szerettem a „festős” életrajzokat, filmeket. Mindig szerettem El Greco festményeit. Egyszerűen elbűvölnek, rabul ejtenek. Fodelétől Toledóig, a Budapesti Szépművészeti Múzeumon át.
Jó regény az, amibe belefeledkezhetek, odakerülök közéjük – aztán újra előveszem szeretett festményeit, újra szemügyre veszem, és olyan részleteket fedezek fel, amiket korábban nem figyeltem meg. A jó festményben mindig ott rejtőznek az újabb titkok. Hát még El Greco misztikus, szinte szürreális, gyönyörű színekben pompázó kecses, légies alakjaiban. Na meg azok a toledói hátterek! Szeretem a róla szóló filmet is (Vangelis zenéjével), szeretem most már ezt a könyvet is. Olyan jól végigkíséri a Maestro belső vívódásait, környezetét!

kecskestimi>!
Donald Braider: Színek és fények

Szeretem az életrajzokat, szeretem a festőket, szeretem a kettőt ötvöző festőéletrajzokat :) Történelmi regénynek is beillik, hiszen 400-450 évvel ezelőtt játszódik. Érdekes,olvasmányos, olvasás közben folyamatosan kerestem az infókat, képeket a városokról, épületekről, festményekről és emberekről.


Hasonló könyvek címkék alapján

Irving Stone: Michelangelo
Pierre La Mure: Moulin Rouge
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Irving Stone: Van Gogh élete
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Dallos Sándor: Aranyecset
Hugh McLeave: A festő és a hegy
William Somerset Maugham: Az ördög sarkantyúja
Láng György: Primavera
Gladys Schmitt: Rembrandt I-II.