Skót ​tündérmesék 4 csillagozás

Donald A. MacKenzie: Skót tündérmesék Donald A. MacKenzie: Skót tündérmesék

Ezek ​a tündérmesék a skót népmesekincs legismertebb darabjai. A legtöbb mese hátterét vagy témáját a zord tájat uraló és kiszámíthatatlan elemek megszemélyesítője, Beira, a télkirálynő és alattvalói adják. Az első történetben Beira, a kemény és kegyetlen asszony Skóciára szabadítja a téli viharokat és hófúvásokat. Gyűlöli a tavasz szellemét, amely nyugaton, a békés zöld szigeten talál menedékre. Halálos ellenségei Angus és Bride, a napfény és a melegség tündérkirálya és tündérkirálynője, akik minden évben halálos csatákat vívnak Beirával a Skócia fölötti uralom megszerzéséért.
Eközben az északi égbolton a fürge emberek sarki fényként táncolnak, vagy vívnak viadalt életre-halálra. A hideg vizű tengerszorosokban és kiszámíthatatlan áramlatú tengerágakban a Minch kék emberei hajókat süllyesztenek el, ám ha a hajóskapitány jól megfelel kihívásukra, úgy bosszankodva alámerülnek és békében hagyják tovahaladni a hajósnépet. Ám a szárazföld sem biztonságosabb. Ott nőnemű vízi… (tovább)

>!
220 oldal · ISBN: 9789633988251

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
negoti
Donald A. MacKenzie: Skót tündérmesék

Szeretjük a tündérmeséket és mit szeretünk jobban a tündérmeséknél? Hát a skót tündérmeséket! Ez az eredetileg 1917-ben megjelent kötet pont azt az élvezetet nyújtja amit elvárunk az ilyen történetektől. Vannak benne Fókabőrű tündérek akik a Hullámok Alatti Országban élnek. Beira, a télkirálynő, aki a hideget mindennél jobban szereti. Hableányok, akiknek a neve gael nyelven a hullámok hölgyei-t jelent és holdfényes éjszakákon a tengerparton táncolnak. Száműzött tündérek akiknek egyik fajtája a Goona. Ha még több, a skót szigetekről eredő, történetet szeretnél olvasni akkor ez a könyv neked való.

>!
Bellatrissa
Donald A. MacKenzie: Skót tündérmesék

Sosem hallottam vagy olvastam korábban skót meséket. Meglepett, hogy ennyi hasonlóságot lehet találni a magyar mesékkel. Szép, aranyos könyv rövid kis történetekkel.

>!
Renáta_Kovics
Donald A. MacKenzie: Skót tündérmesék

Mindig érdekeltek a külföldi népmesék, hiszen egy teljesen más világba kalauzolják el az olvasókat. Nagyon szerettem a cigány és indiai népmeséket, valamint a cseh legendákat. Éppen ezért nagyon vártam, hogy a kezembe vehessem ezt a könyvet… de csalódást okozott. Nem tudom megmondani, hogy pontosan mi volt vele a bajom, talán az, hogy nem volt benne szinte semmi különleges. A kötet vége felé már több, a mi mese-kultúránktól eltérő elem jelent meg, de már ez sem mentette meg a könyvet. S mivel egy másik ismerősöm is megszenvedett vele, azt hiszem, nem feltétlenül az olvasókban van a hiba.