Az ​egység 91 csillagozás

Don Winslow: Az egység

A ​kartell – amelyet több mint hatvan kiadvány, köztük a The New York Times választott meg Az év legjobb könyvének – elismert, díjnyertes bestsellerírója, Don Winslow egy olyan kirobbanó,erőteljes és felejthetetlen történettel debütál, mint amilyen a Titokzatos folyó és a Drót. A vég ismeri a kezdetet, de ez fordítva nem igaz… Denny Malone csak jó zsaru akar lenni. Ő „Észak-Manhattan királya”, az NYPD többszörösen kitüntetett nyomozóőrmestere, és az „Egység” valódi vezetője. Malone és társai egy különleges elit egységet alkotnak, amely szabad kezet kapott a bandák, a drogok és a fegyverek elleni harcban. A rendőrségnél leszolgált tizennyolc éve alatt Malone végig az élvonalban küzdött és mindent megtett, hogy szolgáljon és védjen egy olyan városban, amely az ambícióra és a korrupcióra épül, és amelyben senki sem tiszta – őt magát is beleértve. Csak kevesen tudják, hogy Denny Malone mocskos: ő és a társai több millió dollárt loptak el drogban és készpénzben a város történetének… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins Magyarország, Budapest, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634484233 · Fordította: Kovács Ágnes
>!
HarperCollins Magyarország, Budapest, 2018
464 oldal · ISBN: 9789634484240 · Fordította: Kovács Ágnes

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Broadway


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Don Winslow: Az egység

Nemes és embert próbáló vállalkozás „zsarukrimit” írni, amikor a rendőrségen belüli megvesztegethetőséget, a korrupció egy szélesebb, intézményesített formájának szinte minden alkotóelemét olvashatta már az ilyen cselekményekre fogékony olvasóközönség. Don Winslow ős-öreg, de izgalmas koncepcióval játszik: megmutatja a jót, megmutatja a rosszat, aztán összekever mindent. Könyve spoiler készen áll Hollywoodra. spoiler Egy velős (nemcsak amerikai) társadalomkritika egy olyan rendőrsztorin keresztül, amely az érem mindkét oldalát igyekszik minél alaposabban bemutatni. Kritika a hatalom gyakorlásáról, annak ellentmondásos mivoltáról. Kik, és milyen alapon „szolgálják és védik” az átlagembert, ha a határok a haszonhúzás homályában így elmosódnak? Sötét tónusú, egy szálon futó, sok szereplőt mozgató, tökéletesen összetett cselekményszövésű mestermunka. A „ragyogó” felszín alatt csupa rothadás: drogok, prostitúció, rasszizmus, brutális rendőri túlkapások, a legmagasabb szinteken burjánzó korrupció, a rendfenntartó és az alvilág összefonódása. Hosszú oldalakon át ívelő elemzéseket lehetne írni a főszereplő karakteréről, illetve azokról a legkevésbé sem elhanyagolható változásokról, amiken keresztülmegy. Jelleme ugyanis a könyv során alakul, fejlődik. Ebben a miliőben, ahol senki sem ártatlan, az olvasónak nincs könnyű dolga, hiszen Denny Malone nehezen szerethető karakter, akivel csak idővel vagyunk képesek azonosulni, és együttérezni. Erős könyv. Nagy üzenet, nagy harc, hatalmas lelki hányadtatás, katartikus élmény, ahol a bűn és az erény kérdése „Faust”-i mélységekben keresendő. Ne legyenek illúzióink: nincs megváltás, csak üresség és fájdalom. A rendőrségi kiváltság, a ravaszság, a partnerek iránti szeretet és a lojalitás valóságos ábrázolását tükrözi, amivel kérlelhetetlenül felteszi a pontot az i-re, megalkotva egy igazi mesterművet, melynek kétségkívül a legjobbak közt a helye. Még „most is velem van”. spoiler

21 hozzászólás
bokrichard>!
Don Winslow: Az egység

Igazi „rosszfiús” rendőrkrimi, csak épp nem a klasszikus értelemben. Minden alkalommal, amikor Don Winslow-tól olvasok valamit, mindig azzal a komplexitással találom szembe magam, amiről igazán nem is lehet írni, csak olvasni kell. Olyan, mint a GTA játékok könyvben, egész egyszerűen lenyűgözően szatírikusan durva. A jó, és a rossz igazán megkeverve, a hatalom, és ami mögötte van. A főhős igazi nagy karakter, aki olyan utat jár be, ami két élethez is kevés. Nehezen kedvelhető, de a végére sajnáljuk őt. Továbbra sincs happy end, csak a hűha a végén. Ez a csávó szimplán annyit írok, hogy tud írni.

kvzs P>!
Don Winslow: Az egység

Ha úgy gondolod, hogy létezik fekete és fehér, olvasd el ezt a könyvet!
Ha azt hiszed, hogy meg tudod különböztetni a jót a rossztól, olvasd el ezt a könyvet!
Ha meg vagy róla győződve, hogy te mindig tudod, hogyan kell helyesen cselekedni, olvasd el ezt a könyvet!

Denny Malone esendő ember. Semmi mást nem akar, csak nyugalmat a „királyságában”, és biztos jövőt a családjának. Gyerekként még ő sem sejtette, hogy ehhez a fényes páncél mögött bizony kompromisszumokat kell kötnie. Ezek pedig lavinaként dagadnak egyre nagyobbra.
Denny Malone belekeseredett a halottakba, az erőszakba, az életveszélybe, és abba, hogy bármit tesz, érdemi változást nem tud elérni. Mert az igazi döntések az érinthetetlenek szintjén születnek, ahol a törvény a pénzt és a hatalmat védi.
Denny Malone önző és arrogáns, mégis együtt tudunk vele érezni, amikor a rossz döntései spoiler következtében egyre mélyebbre süllyed. És hiába a fenyegetés, az erkölcsi iránytűje még mindig működik…

A könyv gyönyörűen összefoglalja, hogy amit felszínes információk alapján látuk, vagy gondolunk egy helyzetről, az sokszor közelében sincs az igazságnak. És hogy időnként érdemes elgondolkodnunk, amikor a magas lovon ülve ítélkezünk. Mert bizony a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve…

2 hozzászólás
PRicsmond>!
Don Winslow: Az egység

Hibátlan könyv, Don Winslow nagyon összerakta ezt a történetet. Ez volt az írótól az első könyvem, de ez után biztos fogok még olvasni tőle. Tökéletes történet, el látogatunk New Yorkba, megismerjük az Egység az Észak-Manhattan-i akció csoport történetét, azon belül is a vezető Danny Malone történetét, akit egyesek hősnek tartanak, mások kíméletlen zsarunak akinek mindig az igazságszolgáltatás a legfontosabb, de valójában ő is korrupt rendőr, mint a társai egy kegyetlen világban az ő királyságában.
Kíméletlenül őszinte képet kapunk a rendőrségről és az alvilágról, a egyezségekről amelyet a két félnek egymással meg kell kötnie, hogy ne boruljon lángba a város.
Már a nyitókép is nagyon erős amikor Malone és egysége rajtaüt a drogkirályon a megszerzett heroinból pedig saját maguknak is hagynak. Egy év elteltével új társat kapnak miközben egy fegyverszállítmány útját kell megakadályozniuk, és mialatt az új kollégát ismertetik a játékszabályokkal, Malone a szövetségiek markába kerül, a saját életéért pedig a piszkos zsarukat kérik amilyen ő maga is. Malone kényszerhelyzetbe kerül vagy menti a saját bőrét vagy áruló lesz, miközben a királysága egyre jobban közeledik a lángba boruláshoz.
Feszültségben és izgalmakban gazdag történet, nagyon sok drámával és fordulattal. Én még nagyon szívesen olvastam volna még az Egység történetét, de így is tökéletes, kerek egész történetet kapunk. Kemény krimi kedvelőknek különösen ajánlott.

>!
HarperCollins Magyarország, Budapest, 2018
464 oldal · ISBN: 9789634484240 · Fordította: Kovács Ágnes
_Katie_ P>!
Don Winslow: Az egység

Ez egy nagyon férfias történet volt…de tényleg. Volt itt minden, amivel egy rendőri munka során találkozhatsz: erőszak, korrupció, tárgyalás, zsarolás, mocskos pénz, csalás, gyilkosság és még sorolhatnám. Ugyanakkor a sok rajongóval ellentétben nekem ez a könyv annyira nem jött be.
Maga Denny karaktere egyáltalán nem lopta be magát a szívembe. Ami nem is lenne baj, hiszen ha gyűlölünk egy szereplőt az is jó. Ő viszont semmifajta érzelmet nem váltott ki belőlem. Ami annyira nem jó…
Sokszor unatkoztam és nem bánom, hogy vége van, mert ez is túl sokáig lett elhúzva és alig vártam, hogy végre vége legyen. és nem az izgatottságtól

Töki>!
Don Winslow: Az egység

Don Winslow nem lacafacázik. Rögtön a könyv elején elkövetteti főhősével (habár a hős kifejezés a történet egészét tekintve barokkos túlzás) a bűnök legsúlyosabbikát. Ezzel meg is adja a könyv alaphangulatát.
Ami meg utána következik, az se Fejős Éva! Winslow nem hagy időt az elmerengésre. Nyakon ragad és belenyomja az arcodat a pöcegödörbe. Újra és újra. És újra. Vannak itt korrupt rendőrök, korrupt politikusok, besúgók, informátorok, drogdílerek, drogosok, maffiózók, fehérek, feketék, latinok, írek, olaszok, dominikaiak – vegyesen, összevissza kuszálva. Egy közös van bennük: egyikük sem pozitív szereplő, egy hangyafasznyit sem.
Isten hozott New York-ban! A Nagy Almában. A Világ Fővárosában. A Városban, amelyik sohasem alszik.
De ez az alma csak kívülről pompázik. Belül – az utcák, a gettók, a sikátorok, a lakótömbök, sőt a rendőrőrsök mélyén – romlott és férgek burjánzanak benne. És a férgek között bizony sokszor csak a jelvény a határvonal. Kész. Slussz. Akinek nincsen jelvénye
az drogdíler. Akinek van, az is. Ennyi. Winslow egyenlete nem tartalmaz gyöktényezőt, sem együtthatót.
Kőkemény világ ez, amit Winslow a Drogháborúhoz és A kartellhez hasonló módon, kíméletlenül és kendőzetlenül, minden szépítés nélkül tár elénk. Amitől minden leszel csak boldog nem. Mégis elégedetten csettinthetsz, mert Ellroy Los Angeles-e óta nem tártak eléd ilyen intenzitással ekkora fertőt, és azóta nem mutatták meg neked a világnak azt az arcát, amelyikről biztosan nem szeretnél tudni. De az attól még ott van, létezik és pulzál. Don Winslow pedig megmutatja.

zsoca8711>!
Don Winslow: Az egység

A kedvenc könyvem idén.
Don Winslow-tól egyetlen könyvet olvastam (a Drogháborút), de az a könyv túl sok akart lenni – túl sok szál, túl sok szereplő. Így súlytalanná vált.
Ebben a könyvben szó sincs erről.
Denny Malone-nak belelátunk a lelkébe és vele járjuk meg a poklot, amit teremt maga körül. Egészen erőteljes regény, műfaján belül szerintem klasszikus lesz.

1 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Don Winslow: Az egység

Csili-vili Amerika?
Egy fenét!
Winslow képe annyira sötét, hogy ennél feketébb már nem is lehetne. Gyakorlatilag Elroytól Bunkerig, mindenki elbújhat mögötte.
Az Egység azért nem lesz az író legjobb könyve, mert ebben versenyben a Drogháború már hat csillagot kapott az ötből és valamilyen rangsort csak fenn kell tartani.
A stílus egyedi, talán Pelecanosnál éreztem még valami hasonló különlegességet, bár tudom nem szerencsés a két író munkásságát viszonyba állítani. Nem is lehet.
Aki bírja a nehéz témát, aki nem fél, hogy arcába csapják a világ szennyét és nincsenek happy endet követelő skrupulusai, nos, nekik íródott ez a regény.
Bitangul erős.

Barbár>!
Don Winslow: Az egység

Egy méltatás a belső borítóról, amivel teljesen egyetértek: „Don Winslow Az egység című regénye nemcsak a valaha megírt egyik legjobb New York-i zsaruregény, hanem a valaha megírt egyik legjobb New York-i regény.” Denny Malone korrupt rendőr, és mégis szimpatikus. Annak ellenére, hogy szereti a rapet és a hip-hopot. A szerző valami csodás szemfényvesztéssel éri el, hogy megkedveljem ezt a zsarut, aki lefölözi a hasznot a kábítószer-kereskedelemből, megvesz embereket az igazságszolgáltatásból, és hagyja magát megvásárolni, de a szegények, a hátrányos helyzetűek oldalán áll fehérként Harlemben. A barátság, a társaival való szolidaritás pedig alapérték számára. és saját, de mások gyerekeire is kincsként tekint, akiknek mindent meg kell adni. Aztán egyszer csak rászakad az ég Dennyre. Ettől kezdve olyan feszültség árad a könyv lapjaiból, hogy inkább félelemmel, mint izgatottan olvastam, hogy fog ezekből a bajokból hősünk kikeveredni.
Az amerikai megalopoliszok rendőrségének munkája,az igazságszolgáltatás, a politikusok, drogfogyszatók- és terjesztők, a gettók, lepusztult negyedek világa elevenedik meg előttünk. Hangsúlyos szerepet kap a faji kérdés, a rendőri erőszak, de láthatjuk, hogy kik manipulálják a tömegeket. Don Winslow humort csempész a tragédiába a párbeszédekben, ezzel is fokozva regénye élvezhetőségét. Annyira élő, annyira emberi, hogy elképesztő.

Tóth_László_7>!
Don Winslow: Az egység

A ragyogó könyv egy görög sorstragédiára emlékezetet: csak két rosz közül lehet válsszani: vagy „tiszta” marad a rendőr, ekkor tehetetlen és társai kivetik maguk közül, vagy korrumpálódik abban a tudatban, hogy ezen az áron teljesíteni tudja kötelezettségeit, ámde egyre újabb határokat kényszerül átlépni, végül már saját szemében is elveszíti minden értékét. Emellett Winslow drogos könyveihez hasonlóan izgalmas betekintést nyújt a zsaruk életébe.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Ha egy drogos egyedül megy be egy sikátorba a betegségével, akkor a betegség fog kijönni onnan.

275. oldal

mate55 P>!

Nem az a pokol, ha az embernek nincs választása. Az a pokol, ha borzalmas dolgok közül kell választani.

501. oldal

mate55 P>!

A vég ismeri a kezdetet, de ugyanez fordítva már nem igaz.

16. oldal

_Katie_ P>!

– Nem vagyok áruló.
– Híres utolsó szavak.

mate55 P>!

– Hogy telt a szenteste? – kérdezi Malone.
– Remekül. A gyerekek először vitatkoztak, hogy melyik filmet nézzük meg, aztán megegyeztünk abban, hogy először megnézzük a Reszkessetek, betörők!-et, aztán pedig a Jégvarázst. Te mit csináltál?

147. oldal

8 hozzászólás
_Katie_ P>!

Bizonyára tudja, hogy annak, amit az imént mondtam, a nagy része marhaság volt – mondja Sykes az irodájában.
– Igen, uram – feleli Malone. – Csak abban nem voltam biztos, hogy maga is tudja-e.

51. oldal (HarperCollins 2018)

mate55 P>!

Lehet, hogy létezik Isten, gondolja magában.
És lehet, hogy létezik pokol is.
De a húsvéti nyuszi hétszentség, hogy nem létezik.

486. oldal

mate55 P>!

Iustitia istennő szeme azért van bekötve, mert máskülönben nem tudná elviselni, ami történik.

500. oldal

mate55 P>!

A részeg álmok a legrosszabb álmok.

313. oldal

_Katie_ P>!

Sykes az őrmesterre néz.
– Tegye, amit tennie kell. De ne felejtse el, hogy alapos gyanúra van szükség.
– Ne aggódjon – feleli Malone. – Ha felakasztják magát, én majd húzom a lábát.
– Nagyra értékelem, őrmester.
– Nincs mit, kapitány.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Stephen King: Halálos árnyék
Amanda Stevens: Örök kísértés
Dean R. Koontz: Idegen emlékek
Tom Clancy: A kokain akció
Tom Clancy: Kokainháború
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Vavyan Fable: Tündérlovaglás
Peter F. Wolf: Bevállalós játék
A. J. Quinnell: A kék gyűrű