A ​kartell (Drogháború 2.) 94 csillagozás

Don Winslow: A kartell

2004-et ​írunk. Az amerikai drogellenes ügynökség ügynöke, Art Keller harminc éven át vívta elszánt harcát a drogok és a világ leghatalmasabb drogkartelljének vezére, Adán Barrera ellen. A férfi ellen, aki egykor a barátja volt, ám idővel legádázabb ellenségévé vált, miután brutálisan meggyilkolta Keller társát. A véres drogháború minden oldalról megszámlálhatatlan áldozatot szedett, és Keller drágán megfizetett azért, hogy végre rács mögé dugta Adánt: elveszítette az asszonyt, akit szeretett, a gyermekeit, a legjobb barátját és mindazt, amit addig igaznak és erkölcsösnek hitt.

Barrera azonban nem sokáig marad börtönben. Megszökik, és újra akarja építeni a birodalmát. Legfőbb ellensége, Keller ezért kénytelen visszatérni önként vállalt száműzetéséből, hogy egy minden eddiginél véresebb és kegyetlenebb, tíz éven át tartó hadjárat során folytassa megszállott háborúját a drogok és Barrera ellen, aki vérdíjat tűzött ki a fejére. Akárcsak Kellernek, Barrerának is egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
ISBN: 9789634191711 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191698 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 4


Kedvencelte 20

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Don Winslow: A kartell

„– Azt hiszem, fontos, hogy az ember különbséget tegyen a bosszú és az igazságszolgáltatás között.”

Az első kötetet nagyon szerettem, bár nem volt felhőtlen az olvasás.
Most nagy elvárásokkal álltam neki az olvasásnak és bizony elérte azt a szintet, amit akartam.
Ha az első rész tetszett, akkor erre méltán írhatom, hogy kedvenc lett.
Beteges, sötét, a velejéig romlott, de itt már maga a háború van jelen és ez az érzés végig fennmaradt az olvasásom folyamán.
Ez a regény, maga a megtestesült haldoklás, egy test, egy lélek elsorvadása.
Kíméletlen, egy percig sem engedő, és a végére az olvasó is mocskossá lesz, ahogy azt a történet akarja.
Beránt és nem ereszt, egy percig sem unatkoztam, pedig most kivételesen örültem volna, némi felengedésnek.
A két fő karakter álmokfutása a legidegörlőbb és a tudat ez kivetítetten a való világ.

Úgy érzem méltó helye van a kedvenceim között és alig várom a következő részt.
Hatalmas kedvenc!♥

Rodwin>!
Don Winslow: A kartell

Kétség sem férhet az öt csillaghoz, bár Winslow-tól eddig csak a Drogháborút olvastam. Kétség nem fér hozzá, hogy a fő műfaja a drog, mely a legtöbb könyvében visszaköszön.
Mexikóváros a világ egyik legveszélyesebb városa, bár nem néztem pontosan utána, de azért mindenkinek vannak sejtelmei a múltban folyó drogháborúkról, melyek ma is zajlanak. Ugyan már nem olyan formában, mint a ’80-as – ’90-es években.
Nem is kell messzire menni csak a Narcos című sorozat harmadik évadjáig. A sorozaton dolgozó egyik munkatárs helyszínt keresett Mexikóvárosban az aktuális évadhoz. A város legsötétebb zugait járta, és sajnos agyon is lőtték. Ez csak egy apró adalék volt, hogy milyen veszélyes is ez a közép amerikai ország.
Igaz Winslow csak kitalálta a dolgokat, de bőven benne lehetne a pakliban, ha nem is a könyvben leírtak módján, de megtörténhetett volna.
Míg az előző részben kaptunk egy kemény, lebilincselő krimit, itt már sokszor átmegyünk háborús thrillerbe. Keller és Barrera újabb vesszőfutása, őrült tánca az egész könyv. Hol az egyik szereplő van nyeregben, hol a másik. Magad sem tudod, hogy ki mellett tedd le a voksod. Bár személy szerint nekem Keller annyira nem szimpatikus.
Betekinthetünk a kartellek véres ügyleteibe, a korrupció ott van az egész mexikói földön, szinte mindent egy kéz mozgat, Adan Barrera. Ugyanakkor a D.E.A. mocskos módszereit sem kell félteni. A Zéták erősödésével pedig igen meglepő fordulatot tartogat a könyv, nem hiszem, hogy sok olvasó számított volna rá. A végére pedig Winslow olyat csavarint, hogy azonnal kapnál a harmadik rész után.
A könyv tele van véres kegyetlenséggel, gyerekek, nők kínzásával, aki erre nem vevő az messze kerülje el. Akit viszont érdekel a téma, annak bátran ajánlom a Drogháborút, majd ezt az írást is. spoiler
Az előző rész nagyobb hatással volt rám, de ezek után a sorozat, és az író is mindenképp kedvenc lett. Hamarosan pedig be kell szereznem a harmadik részt is.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191698 · Fordította: Orosz Anna
kvzs P>!
Don Winslow: A kartell

A kartell még sötétebb világot mutat be, mint a Drogháború. Vége az úriemberek és a kimondatlan szabályok világának. Itt gyerekeket tesznek sorozatgyilkossá, terhes nőket csonkítanak és ölnek meg, olyan kegyetlenkedés folyik, amit már ép ésszel felfogni nem lehet.
Ha valaki rendszeresen olvas híreket, és a Mexikóból érkezők sem kerülik el a figyelmét, akkor fel kell ismernie a valós eseményeket a sorok mögött. És ez a legborzasztóbb: ez az egész nem fikció, ez sok-sok ember élete, ahol mindennapos a rettegés, a kínzás, a gyilkosság.
A drogháború fokozódása már nem csak a közvetlenül érintettek életét teszi tönkre. Áldozat itt az ellene harcoló és a vétlen szemlélő is, és mindenki, aki a közelében tartózkodik. Ahogy a könyv írja: ez már nem a drogok elleni háború, ez a hatalom háborúja az elnyomottakkal szemben.
Érzékenyebb lelkű, vagy naivabb olvasók messziről kerüljék el a könyvet, nincsen benne ugyanis semmi szép vagy felemelő, vagy boldog részlet. De az is kösse fel a gatyáját, aki bírja a borzalmakat, ez ugyanis a valóság.

Zoltan_Greenwood P>!
Don Winslow: A kartell

Brutálisan kemény könyv!
Mar elég az első 3 oldal ahol felsoroljak azokat az újságírókat akiket a kartellek öltek meg vagy eltűntek.
Beteg dolgok vannak benne de nagyon!
Ahogy az író is a végén említi a képzelet szüleménye a könyv , de aki jártas a Narcos kartellek világában akkor az észre veszi hasonlóságokat.
És szerintem nagyon is sok. Elég ismerni Escobart és a történet anno hogy mennyi embert tettek el láb alól.
De itt már Zetak kegyetlensége is valami eszméletlen szintre emeli a könyvet.
Nem úgy mint az első részében ahol még a DEA és a patronok macska egér játéka folyik.
Chuy a kis kölyök élete hogy ilyen fiatalon mire kényszerült, és mi lett belőle….
Szóval az ember össze teheti a két kezét hogy nem ott él és ilyen körülmények között!

5 hozzászólás
Reni07>!
Don Winslow: A kartell

A második rész sokkal durvább, de ennek ellenére (jönnek a sablonok):
hihetetlen, letaglózó (drogbárók élete kint és a börtönben), szenzációs, megdöbbentő (évi 30 milliárd dolláros üzlet a kokain), hátborzongató, kegyetlen (nem számít az emberélet), brutális (részletes leírás kartellek egymás elleni harcainak, emberek megkínzása, megölése), párszor vicces, többször rémisztő, tanít (főleg Mexikóról, drogokról) és kevésszer szórakoztat is, megrázó, provokatív. Vannak benne romantikus pillanatok, de sajnos mindig véget érnek. Az erőszaké a főszerep. A könyvben él a remény, az emberek hisznek, hiszik, hogy meg tudják változtatni a jelent, élnek/lélegeznek/vannak jó emberek (Luis Aguilar, Erika Valles, Jimena Barca, Don Pedro Alejo de Castillo, Marisol Cismeros, a Médica Hermosa). Hiába. Jónak lenni nem jó Mexikóban. Sajnos a jó emberek közül csak egy él a krimi végén, de ő is milyen áron, miként? Vajon mennyire bűnös és romlott a társadalmunk? Ki mennyiért, miért, miként adná el a lelkét?
A könyv a mexikói drogháborúkban elhunyt újságíróknak állít emléket, akik a regény cselekményének idején váltak gyilkosság áldozatává vagy tűntek el Mexikóban (ha jól számoltam, 131 név).
Ne ijedj meg az oldalszámtól! Nálam jöhet a harmadik rész.

bokrichard>!
Don Winslow: A kartell

A szélmalomharc folytatódik! Art Keller ismét felveszi a kesztyűt, és ezúttal is megküzd a lehetetlennel. Azt hittem, hogy a Drogháború után még egy „drog-biblia” nem készülhet, de ismételten pozitív csalódás ért. A stílus, a hangulat megint megjött, a téma még mindig olyan súlyú, hogy halandó ember nehezen vesz levegőt olvasás közben. Tetszik vagy nem, a Föld bizonyos részein, és sajnos nem kevés helyen, ez az élet! Hiába a fiktív (amúgy zseniális) karakterek, az embernek olyan érzése van olvasás közben, hogyha odaszületünk, akkor velünk is megtörténhetne mindez. Ijesztő, megdöbbentő, sokkoló!

Nagy_Atilla_Tas>!
Don Winslow: A kartell

Részlet: „‒ Nézz szembe a ténnyel, cariño: más világot élünk. A háborúkat ma már három fronton vívják: a csatatéren, a politika színterén, és a médiában. És egyiket sem nyerheted meg a többi nélkül.”

A Keresztapába illő gondolatok ugye?Csakhogy itt ritkamadár a zsiványbecsület!

Na ez az igazi Tűz és jég dala a valóságban olyan fehéren izzó dühödt őszinte szenvedély égeti át minden sorát, hogy szinte szárazjégként füstöl a könyv az ember ujjai alatt,míg szeme előtt lávaként rotyog a szervezett bűnözés és politikai érdekekkel összefőtt pokoli szereplői,halálbrigádjai által kevert szemforgató hús-vérlevese a történet kanalazása alatt miközben brutális tények emészteni képtelenség mégis kénytelen vagy realizmusától megfagy majd darabokra hasad a szíved!S közben forog a Halálmalom minden színtéren folyik a mexikói csiki-csukik rezes korditbűzös néma vagy golyózáport ontó mennydörgő hihetetlen mégis igaz sátáni játszmája…olykor a szó legszorosabb értelmében vallási feketemisék tébolyító szertartásai közben…

Ennek a kettősnek nem tudok elegendő csillagot adni annyira kibebaszottul $@!%!És igen!!!Na valahogy így kell ezt!Akkor hát lássuk az Agave sz.v.sz Toronymagasan Legjobb Regényét ami ráadásul kétrészes, amit miért is nem lehetett keményfedéllel kiadni (bezzeg a burok, brrr helyett) no mindegy?!
Bevallom nagyon sokáig úgy álltam Don Winslow krimijeihez, hogy egynek nem rossz de nem is jó…ám éreztem benne van a lehetőség a kiemelkedőre, ezért nem is írtam le és milyen jól is tettem!
Aztán elolvastam a Satorit ami a Sibuminak egyik legkedvesebb kémregényemnek az előzményfolytatása és noha nem volt olyan jó mint a Gyilkos Ösztön címmel is megjelent Trevanian remek, de azért méltó volt hozzá ami tagadni kár nem kis teljesítmény!
Aztán célkeresztembe került a Drogháború- amit nem tudok se kriminek se thrillernek tartani, ez egy kőkemény és könyörtelen doku- háborúsregény-30 év mexikói narkóharcainak kíméletlen, lebilincselően izgalmas története, (középpontban a rabló és a bosszúvágytól fűtött pandúr kapj el ha tudsz-ával) ami a méretét tekintve simán van ezer oldal; és évekkel később a folytatás a Kartell ami a további 10 év eseményeit boncolja ízeire zsigerbe vájóan letehetetlen és hihetetlen ám valóban valós rohadtul mocskos tényekkel a Kutya Hatalmáról az El Poder del Perro-ról… Egyszóval negyven esztendő olyan dermesztően kegyetlen krónikáját kapjuk a pofánkba amit el sem merünk képzelni, pedig a történet tetszik vagy sem igaz! Itt hullanak, vagy elrettentésül lógnak az ártatlanok és bűnösök akár végtagjaik zsigereik vagy a szó legszorosabb értelmében fejük vesztve… korra, nemre, állapot(osság)ra való tekintet nélkül, és folyik bizony a tengernyi vért, és tömeghalált követelő harc a – vastrón ejh ez a fránya trónok harca megkavart- kizárólag a hatalomért…aminek tűzfészke ugyan mexikó de ha kell akár az egész világ…
Csak megnyitod és már fröcsög is rád a mérhetetlen romlás mocska, politikai egyházi,fegyházi manipuláció- nem kell fosni mindegyik oldal megkapja a magáét okkal és joggal,- a mindent felülíró és senkit nem kímélő Haszon vágyának semmivel sem megelégedett éhsége gerjesztette dermesztő gyilkosságok lemészároltjainak bűzlő hullahegye, titkos azok a bizonyos hárombetűs társaságok egymás közti óvodásokat megszégyenítő marakodásai, balfaszkodásai, megfigyelések, lehallgatások,hűség,árulás, parádés tőrvetések, körmönfont sakkjátszmák, káprázatos fegyveres,vagy fegyvertelen nemes és nemtelen párbajok,kufárkodások,kurválkodások,és a mexikói sittek szöveggel gyilokkal,ésszel szívvel bosszúvággyal vagy csak lélektelen gépiességgel,netán rózsaszín uzival,macsettel arató halál minden oldalon rémületes vérfagyasztó precizitással,és élvezetes csak gyomrod légyen hozzá részletgazdagsággal…miközben felcsendül a gazokat vagy hősöket éltető (narco)corrida felugatnak a nagykutyák vagy a valóban kutyakölykök kezében a fegyverek, lő és hidegfegyverek; sok esetben tízen inneni ide – odacsapódó gyerekkezekből koppantják el tömegek életének gyertyáját, az „ölj vagy megölünk” rituáléval beavatást nyerő kábítószertől merész gyáva mészárosok jócskán suhanckor alatti zsoldoslégiói az afrikai néger katonakölyök-gyilkosokhoz hasonlóan…
Ha valamikor polgárháború fog kitörni Amerikában annak egyik legfőbb kiváltója, vagy egyedüli alapja és helyszíne a mexikói határ lesz az egyszer biztos!Ehhez nem kell jóstehetség.A könyvben gyönyörűen és egyben borzalmasan kibomlanak a kiváltó okok mindaz ami a narco(traficante) folyománya…és ha azt hiszed, hogy kit érdekel egy távoli világ gondja ez oldják csak meg ők, akkor majd rendesen tátogni fogsz mikor kiderül mily közel is az a távol…
Mit is mondhatnék még erről a páratlan és minden tekintetben elképesztő irodalmi pas de deux-ről.Talán csak annyit, hogy Kartellnél végre igen üdvösen észrevették hogy ennek a kötetnek jár a bőséges jegyzetanyag!És a kulcsrazárszóként még annyit, hogy ezt a két kötetet ami véget is ér nem lesz belőle x számú regényhalom valóban el kell olvasni!Többször is!
Azonban akik ódzkodnak a fokozhatatlan kegyetlenségektől azok számára ez elviselhetetlen traumát okoz majd!Ők olvassák Don Winslow sz.v.sz elég vérszegény egyéb krimijeit számukra az lesz a megfelelő…
A Témához egy egész tisztességes dokufilm:
https://efesasanisimasa.wordpress.com/2016/01/29/a-kart…

3 hozzászólás
Töki>!
Don Winslow: A kartell

Ritkán adatik meg, hogy olyan könyv kerüljön a kezembe, ami egyszerre képes megijeszteni, elborzasztani, megdöbbenteni, elkeseríteni, de ugyanakkor kikapcsolni és szórakoztatni is. Pontosan ilyen könyv volt Don Winslow Drogháborúja és most pontosan ilyen a zseniális előd folytatása, A kartell is. Ami nem is igazán tekinthető klasszikus értelemben vett folytatásnak, mint sokkal inkább egy zseniálisan szőtt és egybefüggő, a drog elleni háború négy évtizedét felölelő eposznak.
Don Winslow hihetetlenül meggyőző krónikása ennek a cseppet sem lélekemelő világnak, és teszi mindezt úgy, hogy egy percre nem lankad az ember figyelme. A történet sodor magával az elkerülhetetlen végkifejletig, hogy aztán ne maradjon más, mint a döbbent csend és a riasztó tudat, hogy valahol valakik valakiket jelenleg is a drog miatt kínoznak vagy ölnek meg. Isten irgalmazzon a lelküknek!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Ha az ördög eljön, angyalszárnyakon érkezik.

359. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Azt mondják, a szerelem mindent legyőz.
Keller arra gondol, hogy ez tévedés. A gyűlölet az, amely mindent legyőz.
Még a gyűlöletet is.

575. oldal

robinson P>!

Eddie kétnyelvű, de általában angolul gondolkodik. Most mindkét nyelven nagy szarban van.
Nyakig.

178. oldal

1 hozzászólás
>!

Keller régóta úgy hiszi, szerencsére van szükség ahhoz, hogy az ember jó lehessen, jóságra viszont egyáltalán nincs ahhoz, hogy szerencsés lehessen.

278. oldal (Agave)

Kapcsolódó szócikkek: jóság · szerencse
robinson P>!

Korábbi világában mindenki magától értetően hazudott, saját magát is beleértve. Ha másért nem, hát azért csapod be magad, hogy folytatni tudd az életet. Másokat pedig azért, hogy túléld.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
robinson P>!

– Nemet is mondhattál volna.
– A kísértés szempontjából ugyanazon a véleményen vagyok, mint Oscar Wilde.

328. oldal

>!

A juárezi polgármester sajtóközleményében ugyanis nem csupán az áll, hogy kilencvenöt embert gyilkoltak meg 2008 első két hónapjában, hanem az is, hogy jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a gyalogosok által elkövetett közlekedési kihágások számát.

356. oldal (Agave)

robinson P>!

Szétmállás.
Szétmállik az erkölcs.
Szétmállik a lélek.

510. oldal

robinson P>!

Luis Aguilar életében mindennek éle volt: sasorrának, nadrágjának és a szavainak is.

94. oldal

robinson P>!

Magda teste buja… ringó csípővel és telt keblekkel. Akár egy harmatos gyümölcsöskert.
Ráadásul a nő okos.

57. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Drogháború sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Tom Clancy: A kokain akció
Tom Clancy: Kokainháború
Dot Hutchison: Pillangók kertje
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Robert Ludlum: A Fantom
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy
Robert Ludlum: Az Osterman-víkend
Jason Matthews: Az árulás palotája
Jeff Abbott: Öntörvény