A ​kartell (Drogháború 2.) 67 csillagozás

Don Winslow: A kartell

2004-et ​írunk. Az amerikai drogellenes ügynökség ügynöke, Art Keller harminc éven át vívta elszánt harcát a drogok és a világ leghatalmasabb drogkartelljének vezére, Adán Barrera ellen. A férfi ellen, aki egykor a barátja volt, ám idővel legádázabb ellenségévé vált, miután brutálisan meggyilkolta Keller társát. A véres drogháború minden oldalról megszámlálhatatlan áldozatot szedett, és Keller drágán megfizetett azért, hogy végre rács mögé dugta Adánt: elveszítette az asszonyt, akit szeretett, a gyermekeit, a legjobb barátját és mindazt, amit addig igaznak és erkölcsösnek hitt.

Barrera azonban nem sokáig marad börtönben. Megszökik, és újra akarja építeni a birodalmát. Legfőbb ellensége, Keller ezért kénytelen visszatérni önként vállalt száműzetéséből, hogy egy minden eddiginél véresebb és kegyetlenebb, tíz éven át tartó hadjárat során folytassa megszállott háborúját a drogok és Barrera ellen, aki vérdíjat tűzött ki a fejére. Akárcsak Kellernek, Barrerának is egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
ISBN: 9789634191711 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191698 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 4


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin 
Don Winslow: A kartell

Kétség sem férhet az öt csillaghoz, bár Winslow-tól eddig csak a Drogháborút olvastam. Kétség nem fér hozzá, hogy a fő műfaja a drog, mely a legtöbb könyvében visszaköszön.
Mexikóváros a világ egyik legveszélyesebb városa, bár nem néztem pontosan utána, de azért mindenkinek vannak sejtelmei a múltban folyó drogháborúkról, melyek ma is zajlanak. Ugyan már nem olyan formában, mint a ’80-as – ’90-es években.
Nem is kell messzire menni csak a Narcos című sorozat harmadik évadjáig. A sorozaton dolgozó egyik munkatárs helyszínt keresett Mexikóvárosban az aktuális évadhoz. A város legsötétebb zugait járta, és sajnos agyon is lőtték. Ez csak egy apró adalék volt, hogy milyen veszélyes is ez a közép amerikai ország.
Igaz Winslow csak kitalálta a dolgokat, de bőven benne lehetne a pakliban, ha nem is a könyvben leírtak módján, de megtörténhetett volna.
Míg az előző részben kaptunk egy kemény, lebilincselő krimit, itt már sokszor átmegyünk háborús thrillerbe. Keller és Barrera újabb vesszőfutása, őrült tánca az egész könyv. Hol az egyik szereplő van nyeregben, hol a másik. Magad sem tudod, hogy ki mellett tedd le a voksod. Bár személy szerint nekem Keller annyira nem szimpatikus.
Betekinthetünk a kartellek véres ügyleteibe, a korrupció ott van az egész mexikói földön, szinte mindent egy kéz mozgat, Adan Barrera. Ugyanakkor a D.E.A. mocskos módszereit sem kell félteni. A Zéták erősödésével pedig igen meglepő fordulatot tartogat a könyv, nem hiszem, hogy sok olvasó számított volna rá. A végére pedig Winslow olyat csavarint, hogy azonnal kapnál a harmadik rész után.
A könyv tele van véres kegyetlenséggel, gyerekek, nők kínzásával, aki erre nem vevő az messze kerülje el. Akit viszont érdekel a téma, annak bátran ajánlom a Drogháborút, majd ezt az írást is. spoiler
Az előző rész nagyobb hatással volt rám, de ezek után a sorozat, és az író is mindenképp kedvenc lett. Hamarosan pedig be kell szereznem a harmadik részt is.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191698 · Fordította: Orosz Anna
>!
Aigi P
Don Winslow: A kartell

Amíg a drogháború talán inkább „krimi” volt, addig a kartell már ténylegesen háborús regény. Annak minden nyomorával, kíméletlen és nyers kegyetlenségével. Meghal benne a test és vele a lélek, és amikor elég sokan vesztik életüket, elpusztul a közösség és vele az erkölcs. Néha már az sem világos mit jelent egyáltalán embernek lenni. Ha jelent bármit is. És a vegetáló, apátiába fulladó társadalomban, mint az emberség végső védelmi vonala, felbukkan néhány sejt, hogy megpróbálja menteni, ami menthető.
A dokumentarista történet egy végtelen veszteséglista, aminél csak az elkövetett bűnöké lehetne hosszabb, és nincs feloldozás.

>!
kvzs P
Don Winslow: A kartell

A kartell még sötétebb világot mutat be, mint a Drogháború. Vége az úriemberek és a kimondatlan szabályok világának. Itt gyerekeket tesznek sorozatgyilkossá, terhes nőket csonkítanak és ölnek meg, olyan kegyetlenkedés folyik, amit már ép ésszel felfogni nem lehet.
Ha valaki rendszeresen olvas híreket, és a Mexikóból érkezők sem kerülik el a figyelmét, akkor fel kell ismernie a valós eseményeket a sorok mögött. És ez a legborzasztóbb: ez az egész nem fikció, ez sok-sok ember élete, ahol mindennapos a rettegés, a kínzás, a gyilkosság.
A drogháború fokozódása már nem csak a közvetlenül érintettek életét teszi tönkre. Áldozat itt az ellene harcoló és a vétlen szemlélő is, és mindenki, aki a közelében tartózkodik. Ahogy a könyv írja: ez már nem a drogok elleni háború, ez a hatalom háborúja az elnyomottakkal szemben.
Érzékenyebb lelkű, vagy naivabb olvasók messziről kerüljék el a könyvet, nincsen benne ugyanis semmi szép vagy felemelő, vagy boldog részlet. De az is kösse fel a gatyáját, aki bírja a borzalmakat, ez ugyanis a valóság.

>!
bokrichard
Don Winslow: A kartell

A szélmalomharc folytatódik! Art Keller ismét felveszi a kesztyűt, és ezúttal is megküzd a lehetetlennel. Azt hittem, hogy a Drogháború után még egy „drog-biblia” nem készülhet, de ismételten pozitív csalódás ért. A stílus, a hangulat megint megjött, a téma még mindig olyan súlyú, hogy halandó ember nehezen vesz levegőt olvasás közben. Tetszik vagy nem, a Föld bizonyos részein, és sajnos nem kevés helyen, ez az élet! Hiába a fiktív (amúgy zseniális) karakterek, az embernek olyan érzése van olvasás közben, hogyha odaszületünk, akkor velünk is megtörténhetne mindez. Ijesztő, megdöbbentő, sokkoló!

>!
Töki
Don Winslow: A kartell

Ritkán adatik meg, hogy olyan könyv kerüljön a kezembe, ami egyszerre képes megijeszteni, elborzasztani, megdöbbenteni, elkeseríteni, de ugyanakkor kikapcsolni és szórakoztatni is. Pontosan ilyen könyv volt Don Winslow Drogháborúja és most pontosan ilyen a zseniális előd folytatása, A kartell is. Ami nem is igazán tekinthető klasszikus értelemben vett folytatásnak, mint sokkal inkább egy zseniálisan szőtt és egybefüggő, a drog elleni háború négy évtizedét felölelő eposznak.
Don Winslow hihetetlenül meggyőző krónikása ennek a cseppet sem lélekemelő világnak, és teszi mindezt úgy, hogy egy percre nem lankad az ember figyelme. A történet sodor magával az elkerülhetetlen végkifejletig, hogy aztán ne maradjon más, mint a döbbent csend és a riasztó tudat, hogy valahol valakik valakiket jelenleg is a drog miatt kínoznak vagy ölnek meg. Isten irgalmazzon a lelküknek!

>!
Nagy_Atilla_Tas
Don Winslow: A kartell

Részlet: „‒ Nézz szembe a ténnyel, cariño: más világot élünk. A háborúkat ma már három fronton vívják: a csatatéren, a politika színterén, és a médiában. És egyiket sem nyerheted meg a többi nélkül.”

A Keresztapába illő gondolatok ugye?Csakhogy itt ritkamadár a zsiványbecsület!

Na ez az igazi Tűz és jég dala a valóságban olyan fehéren izzó dühödt őszinte szenvedély égeti át minden sorát, hogy szinte szárazjégként füstöl a könyv az ember ujjai alatt,míg szeme előtt lávaként rotyog a szervezett bűnözés és politikai érdekekkel összefőtt pokoli szereplői,halálbrigádjai által kevert szemforgató hús-vérlevese a történet kanalazása alatt miközben brutális tények emészteni képtelenség mégis kénytelen vagy realizmusától megfagy majd darabokra hasad a szíved!S közben forog a Halálmalom minden színtéren folyik a mexikói csiki-csukik rezes korditbűzös néma vagy golyózáport ontó mennydörgő hihetetlen mégis igaz sátáni játszmája…olykor a szó legszorosabb értelmében vallási feketemisék tébolyító szertartásai közben…

Ennek a kettősnek nem tudok elegendő csillagot adni annyira kibebaszottul $@!%!És igen!!!Na valahogy így kell ezt!Akkor hát lássuk az Agave sz.v.sz Toronymagasan Legjobb Regényét ami ráadásul kétrészes, amit miért is nem lehetett keményfedéllel kiadni (bezzeg a burok, brrr helyett) no mindegy?!
Bevallom nagyon sokáig úgy álltam Don Winslow krimijeihez, hogy egynek nem rossz de nem is jó…ám éreztem benne van a lehetőség a kiemelkedőre, ezért nem is írtam le és milyen jól is tettem!
Aztán elolvastam a Satorit ami a Sibuminak egyik legkedvesebb kémregényemnek az előzményfolytatása és noha nem volt olyan jó mint a Gyilkos Ösztön címmel is megjelent Trevanian remek, de azért méltó volt hozzá ami tagadni kár nem kis teljesítmény!
Aztán célkeresztembe került a Drogháború- amit nem tudok se kriminek se thrillernek tartani, ez egy kőkemény és könyörtelen doku- háborúsregény-30 év mexikói narkóharcainak kíméletlen, lebilincselően izgalmas története, (középpontban a rabló és a bosszúvágytól fűtött pandúr kapj el ha tudsz-ával) ami a méretét tekintve simán van ezer oldal; és évekkel később a folytatás a Kartell ami a további 10 év eseményeit boncolja ízeire zsigerbe vájóan letehetetlen és hihetetlen ám valóban valós rohadtul mocskos tényekkel a Kutya Hatalmáról az El Poder del Perro-ról… Egyszóval negyven esztendő olyan dermesztően kegyetlen krónikáját kapjuk a pofánkba amit el sem merünk képzelni, pedig a történet tetszik vagy sem igaz! Itt hullanak, vagy elrettentésül lógnak az ártatlanok és bűnösök akár végtagjaik zsigereik vagy a szó legszorosabb értelmében fejük vesztve… korra, nemre, állapot(osság)ra való tekintet nélkül, és folyik bizony a tengernyi vért, és tömeghalált követelő harc a – vastrón ejh ez a fránya trónok harca megkavart- kizárólag a hatalomért…aminek tűzfészke ugyan mexikó de ha kell akár az egész világ…
Csak megnyitod és már fröcsög is rád a mérhetetlen romlás mocska, politikai egyházi,fegyházi manipuláció- nem kell fosni mindegyik oldal megkapja a magáét okkal és joggal,- a mindent felülíró és senkit nem kímélő Haszon vágyának semmivel sem megelégedett éhsége gerjesztette dermesztő gyilkosságok lemészároltjainak bűzlő hullahegye, titkos azok a bizonyos hárombetűs társaságok egymás közti óvodásokat megszégyenítő marakodásai, balfaszkodásai, megfigyelések, lehallgatások,hűség,árulás, parádés tőrvetések, körmönfont sakkjátszmák, káprázatos fegyveres,vagy fegyvertelen nemes és nemtelen párbajok,kufárkodások,kurválkodások,és a mexikói sittek szöveggel gyilokkal,ésszel szívvel bosszúvággyal vagy csak lélektelen gépiességgel,netán rózsaszín uzival,macsettel arató halál minden oldalon rémületes vérfagyasztó precizitással,és élvezetes csak gyomrod légyen hozzá részletgazdagsággal…miközben felcsendül a gazokat vagy hősöket éltető (narco)corrida felugatnak a nagykutyák vagy a valóban kutyakölykök kezében a fegyverek, lő és hidegfegyverek; sok esetben tízen inneni ide – odacsapódó gyerekkezekből koppantják el tömegek életének gyertyáját, az „ölj vagy megölünk” rituáléval beavatást nyerő kábítószertől merész gyáva mészárosok jócskán suhanckor alatti zsoldoslégiói az afrikai néger katonakölyök-gyilkosokhoz hasonlóan…
Ha valamikor polgárháború fog kitörni Amerikában annak egyik legfőbb kiváltója, vagy egyedüli alapja és helyszíne a mexikói határ lesz az egyszer biztos!Ehhez nem kell jóstehetség.A könyvben gyönyörűen és egyben borzalmasan kibomlanak a kiváltó okok mindaz ami a narco(traficante) folyománya…és ha azt hiszed, hogy kit érdekel egy távoli világ gondja ez oldják csak meg ők, akkor majd rendesen tátogni fogsz mikor kiderül mily közel is az a távol…
Mit is mondhatnék még erről a páratlan és minden tekintetben elképesztő irodalmi pas de deux-ről.Talán csak annyit, hogy Kartellnél végre igen üdvösen észrevették hogy ennek a kötetnek jár a bőséges jegyzetanyag!És a kulcsrazárszóként még annyit, hogy ezt a két kötetet ami véget is ér nem lesz belőle x számú regényhalom valóban el kell olvasni!Többször is!
Azonban akik ódzkodnak a fokozhatatlan kegyetlenségektől azok számára ez elviselhetetlen traumát okoz majd!Ők olvassák Don Winslow sz.v.sz elég vérszegény egyéb krimijeit számukra az lesz a megfelelő…
A Témához egy egész tisztességes dokufilm:
https://efesasanisimasa.wordpress.com/2016/01/29/a-kart…

2 hozzászólás
>!
Or_Sheet
Don Winslow: A kartell

Brutális, brutális, de egy nagy könyv élmény. Ahogy befejeztem, annyira szépnek láttam Magyarországot és a saját tök átlagos életemet.

>!
sskkaa I
Don Winslow: A kartell

Ha a Drogháború 5 csillagos volt, akkor azt szorozd meg még sokkal, vedd hozzá a valóságot, nézzél utána mik is történnek Mexikóban, és rájössz, hogy Don Winslow olyan fikciót írt a kegyetlen valóságból, hogy beszarás.

>!
adrienher1982
Don Winslow: A kartell

Úgy dolgozik bennem a történet, mint a Drogháború, annak ellenére, hogy már végeztem vele. Beeszi magát a bőröm alá, miközben a napi dolgaimat intézem, ott motoszkál a tudatom peremén.
Mígnem azon kapom magam, hogy a keresőbe gépelem a szavakat: Juarez és látok egy várost, ahol katonák vonulnak tankokkal. Írom, hogy feminicidio és döbbenten meredek a monitoron megjelenő rózsaszín keresztekre; meggyötört, útszélre hajított női testekre. Már-már félve írom be, hogy zetas és a net kíméletlenül tolja az arcomba az igazságot Pablo megcsonkított teteméről. Már nem merem beírni Guatemala nevét, talán majd egy másik napon. Őrület, hogy az ember micsoda hatékonysággal és kreativitással képes a saját fajtáját írtani!
Mindenesetre elgondolkodom azon, hogy nekem, itt Európában, milyen nyugodt életem van és mi mindenért tartozom hálával. Az biztos, hogy pár napig nem nyúlok másik könyv után.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Ha az ördög eljön, angyalszárnyakon érkezik.

359. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Eddie kétnyelvű, de általában angolul gondolkodik. Most mindkét nyelven nagy szarban van.
Nyakig.

178. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Azt mondják, a szerelem mindent legyőz.
Keller arra gondol, hogy ez tévedés. A gyűlölet az, amely mindent legyőz.
Még a gyűlöletet is.

575. oldal

>!
Aigi P

Keller régóta úgy hiszi, szerencsére van szükség ahhoz, hogy az ember jó lehessen, jóságra viszont egyáltalán nincs ahhoz, hogy szerencsés lehessen.

278. oldal (Agave)

Kapcsolódó szócikkek: jóság · szerencse
>!
robinson P

Korábbi világában mindenki magától értetően hazudott, saját magát is beleértve. Ha másért nem, hát azért csapod be magad, hogy folytatni tudd az életet. Másokat pedig azért, hogy túléld.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
>!
Aigi P

A juárezi polgármester sajtóközleményében ugyanis nem csupán az áll, hogy kilencvenöt embert gyilkoltak meg 2008 első két hónapjában, hanem az is, hogy jelentős mértékben sikerült visszaszorítani a gyalogosok által elkövetett közlekedési kihágások számát.

356. oldal (Agave)

>!
robinson P

– Nemet is mondhattál volna.
– A kísértés szempontjából ugyanazon a véleményen vagyok, mint Oscar Wilde.

328. oldal

>!
robinson P

Luis Aguilar életében mindennek éle volt: sasorrának, nadrágjának és a szavainak is.

94. oldal

>!
robinson P

Szétmállás.
Szétmállik az erkölcs.
Szétmállik a lélek.

510. oldal

>!
Aigi P

Keller ismeri McDonough-t, a fickó korábban ügyészként dolgozott New York keleti körzetében. Még dagadtabb, mint annak idején. Az arca vörösebb, a tokája vastagabb lett. Egyetlen lekváros fánk választja el a hármas koszorúérműtéttől.

389. oldal (Agave)


A sorozat következő kötete

Drogháború sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Tom Clancy: A kokain akció
Luke Delaney: Hideglelés
Tom Wood: Az ellenség
Lee Child: Rögös út
Daniel Silva: A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy
Robert Ludlum: Az Osterman-víkend
Jason Matthews: Az árulás palotája
Jeff Abbott: Öntörvény
Anne Priest: Angyalkönny