A ​határ (Drogháború 3.) 15 csillagozás

Don Winslow: A határ

Mit ​tehetünk, ha többé nincsenek határok? Amikor köddé válni látszanak azok a választóvonalak, amelyekről azt hittük, léteznek? Honnan tudhatjuk, hol vessük meg a lábunkat, ha immár meghatározhatatlan, melyik oldal a miénk?
Art Keller negyven éve folytatja szakadatlan harcát Amerika leghosszabban fennálló konfliktusában: a drogok elleni háborúban. Megbízzák a DEA, a kábítószer-ellenes ügynökség vezetésével, ám új tisztségében azzal kell szembesülnie, hogy egyetlen levágott szörnyfej után harminc másik terem annak helyébe.
Adán Barrera, a Sinaloa kartell keresztapafigurájának, végső hagyatéka az Amerikán végigsöprő heroinjárvány. Keller a halálos áradatban vakmerőn beleveti magát egy résbe, ahol azonnal veszedelmes ellenségekkel találja szembe magát és megtörténik az elképzelhetetlen is – az Egyesült Államok irányítását legújabban átvevő kormányapparátusról kiderül, hogy a soraiból többen egy ágyban hálnak ugyanazokkal a drogcsempészekkel, akiket Keller legyőzni… (tovább)

>!
Vinton, Budapest, 2019
896 oldal · ISBN: 9789634488255 · Fordította: Lévai Márta
>!
Vinton, Budapest, 2019
896 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634488248 · Fordította: Lévai Márta

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Don Winslow: A határ

Ha egy könyvből a közel 900 oldal kevés akkor azt valószínűleg Don Winslow írta. A végjátékra szépen felléptünk a legfelsőbb körökbe, ahol már az amerikai elnök Dennison is érintett. Aki, bár fiktív személy, egész könnyen beazonosítható, hiszen Trump üzeneteiből nem egy szinte szó szerint elhangzik a szájából. Amíg Washingtonban az érintettek közül mindenki fogja a másikét és közben nagyon vigyáz arra, hogy ne fájjon, legalábbis nekik, addig a határ túloldalán, mindenki széttöri a másikét. Vagy levágja. Esetleg savval leönti és megnyúzza. Közben, szociográfia szerűen, bepillanthatunk az áldozatok elborzasztó, kilátástalan életébe is. A határ cím telitalálat, mert egyszerre jelent fizikait és erkölcsit és mindkét értelemben szellősen átjárható. Kellernek az évek alatt a „nagyobb jóért” meghozott döntéseinek súlyát, következményeit pedig nehéz cipelni. Letennie talán lehetetlen. A drogháború nem lett szebb, sőt. Talán sosem volt olyan jó üzlet, mint most. Bár a háború mindig az, természetesen attól függően, hogy a puska melyik végén állunk. Megnyerni nem lehet. A hadban állók kifáradtak és az író, amikor elengedi a kezünk, nyilvánvalóvá teszi, hogy mit gondol erről az egészről és a morális skálán hová helyezi. Lenyűgöző munka az egész trilógia úgy ahogy van.

>!
nyolcadikutas
Don Winslow: A határ

Mestermunka.
A trilógia, mint Winslow nyilatkozta, húsz év munkája.
Egyharmad élet.
Meg is látszik rajta.
Gyakorlatilag csak szuperlatívuszokban lehet erről a hömpölygő, mint írták, kitalált, de hihetetlenül valóságosnak tűnő regényfolyamról beszélni.
Gondolom és hiszem, hogy az alapos kutatómunka után, rengeteg olyan része lehet (van) a történetnek, mely így, vagy úgy a valóságot hivatott bemutatni.

Mai hír:
"Rendőröket mészároltak le Mexikóban.
Tizenhárom rendőrt öltek meg, és kilencet megsebesítettek ismeretlen fegyveresek, kelepcébe csalva őket a nyugat-mexikói Michoacán államban, ahol drogkartellek tevékenységével hozzák összefüggésbe ez elmúlt hónapok megszaporodott erőszakcselekményeit – írta az MTI.
A helyi hatóságok tájékoztatása szerint az eset El Aquaje városban történt. A rendőröket egy házhoz hívták ki, hogy rendet teremtsenek, de amikor odaérkeztek, több „felfegyverzett civil” tüzet nyitott rájuk.
Silvano Aureoles kormányzó fogadkozott, hogy nem marad büntetlen a rendőrök elleni támadás. Gyáva támadásnak nevezte az akciót.
A hatóságok a bűnjelek alapján azt gyanítják, hogy a szomszédos Jalisco államban tevékenykedő Új Generáció nevű bűnbanda, Mexikó egyik legerősebb és feltörekvőben lévő drogkartellje ölte meg a rendőröket.
Michoacánban – amely Mexikó fontos avokádó termesztő állama – az utóbbi időben megugrott az erőszakos cselekmények száma, és a helyzet kísértetiesen emlékeztet a drogkartellek közti háborúra, amely 2006 és 2012 között dúlt. Augusztusban 19 holttestre bukkant a rendőrség Uruapan városában, és kilenc közülük egy hídra volt felakasztva. Nem sokkal később az Uruapantól mintegy 70 kilométerre lévő Aguililla az Új Generáció és helyi önvédelmi csoportok heves összecsapásainak volt a színhelye."

Itt Magyarországon keveset tudunk arról, mi történik a Dél-Amerikai drogokkal. Trump ígérte, épül a határfal, a határvidék alatt mindig ásnak valahol egy új alagutat, a narkó pedig árad, árad és árad, mert amíg van rá, vagy generálnak rá igényt, maga a mega üzlet.
Ami pedig mögötte van a nyereség okán, szenny, mocsok, vér és halál.
Tessék Winslowt olvasni, mert túl mutat önmagán.
Elgondolkodtat, megdöbbent és kiürít.
Lélekölő!

2 hozzászólás
>!
Töki
Don Winslow: A határ

Kész. Taccs. Ezután szinte kár bármit is kézbe venni és elolvasni. De hogy a világba vetett maradék, hangyafasznyi hitem is porba szállt most ezzel a könyvvel, az is biztos.
Don Winslow ugyanis ezúttal sem kímél senkit. Megfogja a világ mocskával, szennyével teli vödröt és úgy ahogy van az arcodba borítja. Szevasz.
Kecmeregj ki alóla ahogy tudsz, haver. Ez a való világ, jobb ha tudomásul veszed!
Elkepesztően erős és letaglózó az egész trilógia, A határ azonban érzésem szerint emelt még egy szintet. Elképzelni sem tudom, hogy az elkövetkező 30, 50 vagy akár 100 évben ebben a műfajban és témában erősebb, kifejezőbb olvasmány fog születni.
A regény zárszavával zárnám az értékelést:
„A határ elválaszt minket, de össze is köt; képtelenség valós falat építeni, ugyanúgy, ahogy nem létezik olyan fal, amely az emberi lélek legjobb szándékait elválasztja a legrosszabbaktól”.

3 hozzászólás
>!
Peter_Parker
Don Winslow: A határ

Elképesztően erős lezárása egy fantasztikus trilógiának. Bár a magyar kiadás messze áll a tökéletestől, így is kihagyhatatlan olvasmány. Nálam eddig az év könyve.

5 hozzászólás
>!
Nagy_Atilla_Tas
Don Winslow: A határ

Az emberi gonoszság határtalan, az emberi jóság határos a furcsa csak az, hogy az emberi jóság folyton az emberi gonoszság határtalan határaiba ütközik…(míg át nem lépjük sértéssel vagy engedéllyel…)
No kérem!Winslow megint Határtalanul odabaaaszta(nem kente mert az finomítás) az olvasót a falra.Úgy hogy csak tátogni tudjon miközben kibeleizi, kihasítja a szívét szétkarmolja megrágja majd a világtablóra köpi.Közben a regény odaszegezi az embert bárhol légyen is, ahol van és csak olvas emészt undorodik,borzong,megrendül vagy épp kacag, mert Winslow ha bekeményít akkor süt is üt is hogy edződjünk…(A laza könyveit nem veszem ide, mert egy lapon sem említhetők ezekkel pl.mintha egész más írná azokat, pedig nem) .Winslow olyan Mesterhármast tol az arcunkba ezzel a Trilógiával és záródarabjával aminőhöz fogható nincs, ahogy nyoma sem se giccsnek, se hatásvadászatnak, móka és feszültségfokozó bomló dűlő hullatárnak ami fölött bágyadt lapos színtelen ötlettelen fegyvertárdögökkel etetne minket vagy a sztori degeszre tömött hasú unatkozó pörgésre szomjas légben darvadozó keselyűit.Itt vagy megsucks vagy macszöx mert a tex-mexes határ csiki-csukinál nem áll le, hogy pusztán újfent kényelmesen malmozva besöpörje egyazon rókamál bérét egy megnyúzott házinyusziér.Itt is nemesprémet kapunk, noha a lelkünk viseli, nyúzza meg, mint minden hiteles háborúskönyv.
Winslow nem merészel lejáratni Magát és untatni olvasóit.Noha a második kötet után úgy vélnénk az összes lőszerét kiadta már és most a fegyvecsövek szótárján és závárzatán üresen kattanva hűtik majd le a kedélyeket le a kedélyeket.És tanúi lehetünk Keller könnyű,laza visszavonulásának…na egy nagy büdös francot, hogy finom legyek.
Ezúttal Keller bőszen átmegy takarítóba, sem magát sem embereit senkit sem kímélve vet tőrt, átlépve határokat, szembesít hazafisággal, kötelességgel és azzal is, hogy aki kimondta az át az nem állhat meg a nyájszellemű ááálj be a sorba bégetésnél, hanem tovább kell mennie kerüljön bármibe, noha tilos az Á is mert érinthetetlenek tyúkszemére tapodva szúr szemet ami miatt hátára kerül a célkereszt!
Van itt álcázás művészete olyan 47 Rón(y)inosan, elhitetve mindenkivel, ami aljasnak álcázza a nemest, -hisz a háború a csalás útját járja-és ami csak csak akkor hiteles ha a fedett ügynök, akinek semmi és senki sem fedi szinte se kilétét se a seggét élethűen maga is meg nem mártózik a mocsárban.
Mer ugye senkinek se legyenek illúziói mindig is a politika nevezetű pók szövi a szervezett bűnözés bűnszervezeteinek kiszámítható mintaszerinti hálóinak ismeretlenbe vesző szövevényes szövedékeitA Narcos Trónok Harca.A valóság egy vérfagyasztó sokkoló realizmustól bűzló szelete egy háborús, egy maffiás, egy társadalmi fedettügynökös, és egy politikai intrikákat érdekeket az érdemmel ütköztető letehetetlen regénye ez!Jobbat a műfajban nem fogsz találni, igaz könyvet sem , ami ezek után nem untat majd amennyiben nem zavar a sűrűszövésű félelmetesen hiteles és tartalmas cselekményvezetés, és a sok aljasság gonoszság könyörtelenség és kíméletlen izzó düh ami szinte csak úgy sisteregve izzik elő ennek valóban páratlan és szórakoztatva tanító letehetettlen Könyvnek minden oldalából ahol elmosódanak a határok túl jón s rosszon…rasszan.
Az előzmények ismerete nélkül is olvasható ám erősen nem javallott!Mint említettem volt Jobbat nem fogsz találni, úccse fox találni, rosszabra meg már kár fecsérelni az idődet.!Itt minden megvan ami egy letehetetlen háborús, ügynökös, thrilleres, nyomozós és politikus regényben keresendő és kereshető! A Narcos véres háborúja a trónért ahol csak a győzelem a haszon az érinthetetlenség és a hatalom ami számít, az hogy pedig elérjék mindezt azért bármi ár megfizethető, bárki kiiktatható ezüstér vagy ólomér' vagy épp a szerettei likvidálásának fenyegetésével van ár is és van bér is hitelesen megjelenítve a belső terek láthatatlan szféráit és rendszereit, irányítóit, és végrehajtóit is és van szívásra szúrásra élvezetre mindig vevő kereslet, és ha egy fejit lecsapod, vagy kiiktatod a konkurenCIÁT akkor egyeduralmi kínálat ami a fokozatosan felütött anyagot adhatja amennyiért csak akarja.Winslow újfent vérfagyasztó és sokkoló üvegszilánkos valóságtartalmú hitelességgel csapja bele az olvasó arcát egy ismeretlen borzalmas világ halálosztó közgazdaságtanába a való világán túl egy remek feszülten figyejj pubi mer' lemaracc szövevényes elképesztően tartalmas és vaskos letehetetlen könyvet is kapunk a kezünkbe.Ahol az átfedések és ezek határai a bűn törvény a bűnös áldozat és szociopata haszonleső üzletelő közti ahony a törvényszegési tiszteltetési betartási határok is bizony elmosódnak az izmusok a látszat és láttatási veszélyzónái alapvetően rasszista nyíltan a fajüldözés ellen fellépő géppuskafészkekkel őrzött határsávjai a béke érdekében modus vivendi elfogadható járulékos veszteségekkel járnak, mert minden eladó,mindenki megvehető, mindenki be és feláldozható a nagyobb jó érdekében…
Vagy mégsem? Keller és a többi szereplő a végjátékban kellően megalapozott elképesztő húzásokkal, csavarokkal csap össze ki az igazság védelmében ki pedig a haszon érdekében, hogy ebben a felfordult világban győzelemre vagy bukásra vigye azt átlépve pontosabban át s meghágva minden Határt és megfizetve az árát, hogy rendet csináljon Amerikában…! A műfaj igényes szerelmesei számára ez a Trilógia ahogy van….
Kötelező Olvasmány! De nem árt hozzá felkötni pendelyt, gatyát mert más könyvek csúcskegyetlenségei itt az alapot képviselik!!!

>!
olvasoterem
Don Winslow: A határ

A közel 900 oldalas könyv egyszerűen letehetetlen. A szereplők zseniálisak, a párbeszédek pörgősek, a tempó mindvégig feszes, az embernek olvasás közben felmegy a pulzusa. Winslow úgy ír, mint senki más, a jelen idejű elbeszélés, a filmszerű jelenetek, az intelligens váltások, az akciójelenetek leírása, a szereplők vagánysága mind olyan jellemzők, amelyektől A határ egy egészen kivételes könyv.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2019/09/25/don-winslow-a-hatar/

>!
basa
Don Winslow: A határ

Gyönyörűen megírt,kegyetlen,megalkuvás nélküli könyv.,.Winslow már nem tőmondatokkal dolgozik mint a Power of the dog esetében hanem látványosan, pörgősen,letehetetlenül eleveníti meg a 21-dik század emberi,politikai,történelmi,bukását.Kegyetlen társadalom kritika egy felvilágosult sötét korról..a máról.A La Bestia című fejezetet„ami akár önállóan is olvasható pedig tanítani lehetne bármilyen íráskurzuson hiszen tökéletes.A TRILÓGIA mérföldkő a thrillerek,nagyregények világában az író Magnus Opusa,és modernkori világunk szomorú látlelete.

>!
adrienher1982
Don Winslow: A határ

Nem merem elolvasni! Mi jöhet még az első két rész után?! Mi maradt még?!
Ezek a gondolatok cikáztak az agyamban, amikor megláttam a könyvtárban. De az ajánlások alapján talán… Az érdeklődésemet és a kíváncsiságomat már felkeltette.


Népszerű idézetek

>!
Aigi P

– Nem tudja irányítani a feleségét?
– Teszek magának egy szívességet, Ben – mondta Keller –, és nem említem meg neki, hogy maga előállt ezzel kérdéssel. Ami azt illeti, én nem is szeretném „irányítani” a feleségemet. Hiszen egy nő, nem egy weimari vizsla.

300. oldal (Winton, 2019)

>!
Aigi P

Keller ugyanabban a pillanatban figyel fel a gyerekre és a lövésztávcső villanására.

(első mondat)

>!
olvasoterem

Mi a különbség egy befektetési alap menedzsere és egy kartell vezére közt?
A Wharton School üzleti képzése.

142. oldal

>!
olvasoterem

Csak Mexikóba több tízmilliárd dollár vándorol évente – készpénzben, ami akkora mennyiség, hogy nem is számolják, hanem mérik. Ennek lennie kell valahová, a drogbűnözők biztosan nem a párnájuk alá dugva vagy a hátsó kertjükben elásva tartogatják. Nagy részét Mexikóban fektetik be, becslések szerint drogból származó pénz működteti a mexikói gazdaság 7-12 százalékát.
De sok visszatér ide – ingatlanok és egyéb befektetések formájában.
Megbújik egy bankban, aztán legitim üzletekben testesül újra.
Íme, a drogellenes háború mögött rejlő piszkos titok – amikor egy függő beledöfi a tűt a karjába, abból minden egyes alkalommal mindenki profitál.
Mind befektetők vagyunk.
Mi vagyunk a kartell.

144. oldal (Winton, 2019)

>!
olvasoterem

– Maga komolyan azt hiszi, hogy bárki meg akarja nyerni ezt a háborút? Senkinek sem érdeke, hogy megnyerje; mindenki abban érdekelt, hogy folytatódjon. Nem lehet ennyire naiv… évente tízmilliárdok a bűnüldözésre, felszerelésre, börtönökre… ez üzlet. A drogellenes háború hatalmas üzlet.

538. oldal (Vinton, 2019)


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
B. N. Toler: Lélekvesztők
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
J. L. Armentrout: Stay With Me – Maradj velem
Sherry Gammon: Szerethetetlen
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Brittainy C. Cherry: Tűzeső
J. R. Ward: Megváltott szerető
Tom Clancy: A kokain akció