Az ​enneagram bölcsessége 16 csillagozás

Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége

Útmutató a kilenc személyiségtípus lelki és szellemi fejlődéséhez A szerzőpáros méltán nagysikerű, Személyiségtípusok című könyvének folytatása. Rendszeréből megérthetjük az egyes személyiségtípusok gyógyító képességeit, adottságait, konkrét fejlődési folyamatait. Megtanulhatjuk megfigyelni és tudatosítani az egyes típusok kellemetlen, káros szokásait és reakcióit. Megérthetjük, hogy folyamatos lelki fejlődésünkhöz miképpen kell értelmezni és felhasználni a motivációkat, a tudattalan gyermekkori üzeneteket és a különböző terápiás stratégiákat. De az enneagram csak akkor segíthet, ha őszinték vagyunk önmagunkkal és az önmegfigyelés és önvizsgálat kalauzaként használjuk.

>!
Park, Budapest, 2014
480 oldal · ISBN: 9789633551264 · Fordította: Sóskuthy György
>!
Park, Budapest, 2004
480 oldal · ISBN: 9635307039 · Fordította: Sóskuthy György

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
S_E_Tünde
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége

Ezt a könyvet nem elég elolvasni, meg kell tanulni. Ilyen részletekbe nyúló személyiségelmélettel nem találkoztam. És nem csak leírja, hogy ilyen és ilyen vagy, hanem meg is mutatja miben és hogyan lehetne fejlődni.

>!
Kantele
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége

Nem igazán vagyok oda az önsegítő/pszichológizálós/félezoterikus blablákért. De amikor kijelented, hogy „én ilyet nem szoktam olvasni” és a tíz perc múlva kitöltött teszt kihoz egy olyan elemzést miszerint neked ez a tételmondatod is lehetne, hát, elgondolkozol a dolgon.
Legyek hű magamhoz: senkinek nem szoktam ilyeneket ajánlgatni, de legyen ez a kivétel. Rengeteget lehet tanulni belőle, átfogó, ha valaki (mint ahogy én sem) nem szereti a spirituális részt, kihagyhatja, mert nem erre alapul, nem is értem a címkét. És ami a legjobban tetszett: Nem ad felmentést. Nincs olyan, hogy „jaj, neked ilyen a személyiséged, akkor nem baj, ha úgy viselkedsz mint egy éretlen, hisztis, minidiktátor”.
Rengeteg előnye van a könyvnek, örülök, hogy sikerült felülemelkednem a kezdeti szkepticizmusomon. Nem váltja meg a világot, de szerintem érdemes rááldozni egy délutánt.

>!
csakegynev108
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége

Az előző hozzászólások miatt olvastam el a könyvet.
Tényleg bejött, hogy megláttam a személyiségem árnyoldalait.
Miközben olvastam olyan kép alakult ki rólam, hogy én egy depressziós,
degradált, idióta remete vagyok. Nagyon lehúzott, miközben próbált néhány személyiségjegymre fókuszálni. Ezeket a negatív tulajdonságokat annyira felnagyította, hogy sarokba dobtam a könyet. Aztán mégegyszer elővettem. A véleményem nem változott. Csak már máshogy látom ezt az egészet. Amit ő negatívként értelmez az nem biztos, hogy az. Mert aki a könyvet írta ő is egy személyiség és honnan tudja, hogy nekem, egy másik személyiségnek mi lenne a jó. És miért kéne mindenkinek egyformának lenni?
Ezt leszámítva még egy esélyt adok a könyvnek, hátha meglátom benne a lényeget, ami engem érint.
És ajánlom. Igen, mindenkinek. Lehet belőle tanulni. De ne hagyd, hogy lehúzzon

>!
ESanka P
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége

Érdekes könyv volt. Többet nyújtott, mint amennyit egy, a személyiségekről szóló könyvtől vártam. Ugyanis nem csak jellemzett, hanem rávilágított a hibáimra és a személyiségekből adódó „veszélyekre”, valamint hasznos fejlődési tanácsokat adott és segít a személyiségünkben rejlő lehetőségek kiaknázásában.


Népszerű idézetek

>!
S_E_Tünde

A Lakatos Története – Szufi mese

Él egyszer egy fémműves, egy lakatos, akit igazságtalanul különféle bűnökkel vádoltak meg, és egy sötét börtön mélyébe vetettek. Miután eléggé hosszú időt eltöltött ott, a felesége, aki nagyon szerette, elment a királyhoz, és esdekelve kérte, hogy legalább egy imaszőnyeget hadd adjon a férjének, hogy napi öt imáját elvégezhesse. A király méltányosnak találta a kérést, ezért megengedte, hogy az asszony egy imaszőnyeget vigyen a férjének. A rab nagyon hálás volt ezért, és hite parancsának megfelelően naponta ötször arcra borult a szőnyegen.
Jóval később aztán úgy esett, hogy a rab megszökött börtönéből. Amikor az emberek arról faggatták, hogyan csinálta, elmondta, hogy miután éveket át szorgalmasan végezte imáit a szőnyegen, azért könyörögve, hogy szabadíttasson meg rabságából, végre elkezdte észrevenni azt, ami az orra előtt volt. Egy napon váratlanul rádöbbent, hogy a felesége beleszőtte a szőnyegbe az őt fogva tartó zár kulcsának mintáját is. Amikor rájött erre, és azt is felismerte, hogy a szökéséhez szükséges összes tudnivaló a birtokában van, elkezdett összebarátkozni az őreivel. Sikerült is meggyőznie őket, hogy valamennyien jobban élhetnének, ha együttműködnének, és együtt szöknének meg a börtönből. Ezzel az őrök is egyetértettek, mert rádöbbentek, hogy bár a rács túloldalán vannak, valójában ők is foglyok. Ők is szerettek volna megszökni, de nem tudták, hogyan fogjanak hozzá.
Így aztán a lakatos és fogvatartói kifundáltak egy tervet: az őrök fémdarabokat hoznak, amelyekből a mesterember hasznos holmikat készít, s az őrök eladják azokat a piacon. Együttes erővel fogják összegyűjteni a szökésükhöz szükséges pénzt, a lakatos pedig a legerősebb fémdarabból elkészíti majd a börtön kulcsát.
Amikor már minden készen állt, a fogoly és őrei kinyitották a börtön kapuját, és kisétáltak a hűvös éjszakába, ahol a lakatost már várta szerető hitvese. A férfi odabenn hagyta imaszőnyegét, hogy ha egy másik olyan rab kerülne be oda, aki elég okos a rejtett üzenet megértéséhez, az is megszökhessen. Így esett, hogy a lakatos ismét együtt élhetett a feleségével, egykori őrei a barátai lettek, és mindenki bégében élt. A szerelem és az ügyesség diadalmaskodott.

Ez az Idries Shahtól származó szufi példázat akár az enneagram tanulmányozásáról is szólhatna: a zár a személyiségünk, az imaszőnyeg az enneagram, a kulcs pedig a munka. Érdemes megfigyelni, hogy bár a feleség hozza az imaszőnyeget, a lakatos csak úgy tud hozzájutni szerszámaihoz, ha előbb valami hasznosat készít őreinek. Egyedül vagy ingyen nem tudna megszabadulni. Ráadásul amíg a börtönben a szabadulásért imádkozott, a szökés eszköze mindvégig ott volt az orra előtt, noha jó ideig nem vette észre annak mintázatát és nem értette jelentését. Egy napon azonban felébredt, meglátta a mintát, és máris rendelkezésére állt a szökés eszköze.
A történet lényege egyértelmű: valamennyien börtönben vagyunk – de csak annyit kell tennünk, hogy felébredünk, és „elolvassuk” a zár titkát, lehetővé téve önnön szökésünket.

36. oldal

>!
H_Nikó

Csak kétféleképpen élhetjük az életet: vagy úgy, mintha semmi sem lenne csoda, vagy úgy, mintha minden csoda lenne.
(Albert Einstein)

>!
H_Nikó

Agyunk valamelyik hátsó zugában ott lángol, tündököl a létezésünk felett érzett, teljesen feledésbe merült csodálat. A művészet és a lelki élet célja az, hogy megpróbálja felszínre hozni ezt az eltemetett, csodálatos napkeltét.
(G. K. Chesterton)


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Salmon: Enneagram ABC
Helen Palmer: Enneagram a szerelemben és a munkában
Maria Beesing – Robert J. Nogosek – Patrick H. O'Leary: Enneagram
Richard Rohr – Andreas Ebert: Enneagramm
Klausbernd Vollmar: Enneagram
Ole Hallesby: Személyiségtípusok
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk
A pszichológia nagykönyve
Susan Cain: Csend
Rita L. Atkinson – Richard C. Atkinson – Edward E. Smith – Daryl J. Bem: Pszichológia