The ​Binding Stone (Eberron: The Dragon Below 1.) 1 csillagozás

Don Bassingthwaite: The Binding Stone

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In Eberron, there are terrors older than the nations of men.
A chance rescue brings bitter rivals together. With a mysterious ally, the two warriors embark on a mission of vengeance, but the enemy waiting for them in the depths of the Shadow Marches is far more sinister than any they've faced before.
On the dark places of the wild, the secrets of the Dragon Below are better left undisturbed.

>!
Wizards of the Coast, Renton, 2005
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780786937844

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Don Bassingthwaite: The Binding Stone

Mégsem dől teljesen dugába a „logós regény hetem”. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy épp egy D&D regénytől kapom meg azt, amit más, izgalmasabb felépítésű szerepjátékok irodalmi függelékei nem voltak képesek produkálni. Általában ugyanis tartózkodni szoktam a kalandozós sztoriktól, mert nagyobb részüket nem tartom irodalmi feldolgozásra alkalmasnak.

Életem második Eberron értékelése, szóval pár mondat a világról. Eberron talán az első olyan D&D univerzum, amely a játékosok érdekeit szem előtt tartva készült (ellentéte a Forgotten Realms, ami a kalandmestereknek, vagy a Dragonlance, ami az íróknak kedvez elsősorban). Nem olyan erősen tematizált, mint mondjuk a Dark Sun, de a világleírásnak azért elég határozott hangulata van. Alapmotívumai egy nagy világháború, ami épp a játék „jelene” előtt ért véget, az erőteljes technomágia jelenléte, valamint a jó-gonosz tengely revideálása, különösen a halandó fajok esetében. Nem él benne világhírű kalandozók garmadája, inkább háborús veteránokat szeret a középpontba állítani. Kicsit hasonlít az Earthdawn világára.

A The Binding Stone nem a világ legjellemzőbb sajátosságaira összpontosít: a metropoliszokra, a nemes házakra vagy a nagy háború helyszíneire. Meglepő módon egy kis faluból indul ki a történet, amely jóformán akármelyik fantasy világban helyet kaphatna. Maga a sztori nem hordozza magán sem a Magusból jól ismert intrikus elemeket, sem a Dragonlance sagákra jellemző epikus, világformáló íveket. Egyszerű háborús veteránok (egy harcos és egy varázsló) botlanak bele az események sűrűjébe, és vállalják fel, hogy egy sötét kultusz viselt dolgainak a végére járjanak. A szerző fokozatosan avat be minket a világ ősi mitológiájába, amelyen keresztül a kötet hangulata egyre egyénibbé válik. A karakterek is érdekesek, a köztük húzódó ellentét, majd a hozzájuk csapódó nő rejtélyes múltja és egy visszatérő ellenség szokatlan viselkedése épp annyi csavart visz a főszereplők alakjába, hogy egyéniségekké váljanak. Ezzel együtt a könyv természetesen kalandregény, a középpontjában sok akcióval, de kellemesen olvastatja magát.

9 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Eberron: The Dragon Below sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. A. Salvatore: Road of the Patriarch
Keith Baker: The City of Towers
R. A. Salvatore: Homeland
Kate Novak – Jeff Grubb: The Wyvern's Spur
Jeff Grubb: Lord Toede
Christopher Kubasik: Mother Speaks
Kate Novak – Jeff Grubb: Tymora's Luck
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night