Quimby 30 csillagozás

Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Egy ​nap Tibi és Livius kocsmázni indulnak, elköszönnek az ágy végén üldögélő, gitározó Fefétől, végigbulizzák az éjszakát, reggel hétre érnek vissza, vidámak, hangosak és bűzlenek a pálinkától. Fefét ugyanabban a pózban találják, ugyanazt a számot gyakorolja.
     – Sziasztok, fiúk! – köszön rájuk. Feláll, nekitámasztja a gitárt a falnak, nyújtózkodik, készül az iskolába, ezek meg bezuhannak a megüresedett ágyba, leejtik a fejüket a párnára, és azonnal horkolni kezdenek. Fefe egy darabig bámulja a szétcsapott barátait, aztán betakarja őket egy kockás pléddel, és megy a dolgára.

A Quimby egy dunaújvárosi iskolából indult el magabiztos, apró lépésekkel, hogy később, a népszerűség és siker kapujában, egy dramaturgiailag fontos ponton a szövegíró frontember annyira megzuhanjon, hogy mind a saját életét, mind a zenekar létét veszélybe sodorja. Ezután csodás felépülés és visszatérés következett, majd minden korábbinál nagyobb siker.

Hogy hívták Tibi kedvenc… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2013
296 oldal · ISBN: 9789630869348
>!
ISBN: 9789638985507

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Quimby


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Eszter01
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Sokáig csak egy-két számát ismertem a Quimbynek, de idén megváltozott a helyzet. Rajongóvá váltam. A Szigeten láttam őket először élőben, utoljára két hete a Fezenben. Kiss Tibire egy dokumentumfilmben (Szerelmes Földrajz) figyeltem fel, tetszettek a gondolatai, az egész hozzáállása az élethez, ahogyan beszélt a körülötte élő emberekről, a környezetéről. A könyvben ugyanezeket a gondolatokat kaptam vissza tőle és a többiektől is. Azért nagyszerű a Quimby, mert a szövegeiknek igazi tartalma van, a zenéjük felemelő, a koncerteken pedig árad belőlük az energia, amiből én is feltöltődöm, és imádok velük üvölteni, mert ott minden gond nélkül lehet. :)

Még egy kis vicces adalék. Általában visszaemlékszem az álmaimra. Egyszer azt álmodtam, hogy valahol összefutottam Kiss Tibivel, szóba elegyedtünk, és megkérdeztem tőle: Elmondhatom, hogy hogyan lettem a rajongótok? Mire a válasza az volt: Nem. :) Így szúrtam ki saját magammal a saját álmomban.

2 hozzászólás
>!
latinta SP
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Érdemes időnként teljesen outsiderként ilyen könyvet is olvasni.
Noha nem vagyok bulizós típusú, meg nem is szoktam koncertekre járni, azért megfelelő helyeken hallgatom a Quimby zenéjét, már csak lokálpatriotizmusból is. (Kiss Tibi abban a lépcsőházban nevelkedett fel, ahol mi is laktunk, Livius édesapja meg a földrajztanárom volt.)
Jó volt egy kicsit belekukkantani egyik-másik szám hátterébe, nehogy az Arany János-i „Gondolta a fene” hibájába essem, miközben szól a zene…

2 hozzászólás
>!
snufkin
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

2004-2005 körül hagytam abba a Quimby-rajongást (2000-ben kezdtem, ráadásul nem a fővárosban), nagyjából azzal egy időben, ahogyan a „népek” szeretni kezdték tömegében. Nem tetszett az új hangzás. Azért olvastam el a könyvet, mert arra voltam kíváncsi, nekem szól-e. Pontosan felerészben szólt nekem. Egy mai rajongó szemével/által készült, de én azt vártam, hogy legalább annyit mond majd nekem is, aki már nem rajongó. Hiába vannak benne múltbeli elemek, túlságosan jelenspecifikus volt az ízlésemnek.

>!
Sisyll
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Ajjajjajj ezt gyorsan kiolvastam.
Nem mondom azt, hogy csillagos ötös olvasmány, mert „Az év zenei olvasmánya” címet Lévai Balázs: Lovasi könyve már elvitte. Habár már annál a könyvnél kialakult bennem a hajlam, hogy szeretnék Kiss Tibiék bandájáról is olvasni valami irodalomszerűséget. Mert hát nem csak külföldön vannak ám jó és érdekes zenekarok. Nekünk is vannak olyan zenekaraink, amikre abszolút büszkék lehetünk. Mint például a Quimby.
És hogy miért érdemes elolvasni, ha egy kicsit is ismered és szereted őket? Mert ennek a zenekarnak nem csak a Most múlik pontosan pontosan fűződik a nevéhez, sőt az már majdnem egy tabu nóta, hiszen ahogy ők fogalmazták saját életre kelt, és önálló útra indult, mint a kis gömböc.
Szóval legismertebb dalukon kívül megannyi fantasztikus magyar illetve angol daluk van, amit 20 gyönyörű közös év alatt írtak meg és adták elő a közönségnek.
Persze nem volt mindig minden könnyű, de a Quimby nem csak egy zenekar, hanem egy hat férfiből álló család, akik különbözőségük ellenére egymásra találtak és össze is tartanak. A könyvben erről is van szó. Őszinte vallomás ez tőlük, néha már-már túl nyers is, de azért jó.
Kívánom, hogy legyen még legalább még ilyen összetartó és fantasztikus 20 évük és írjanak/szerezzenek nekünk még továbbra is olyan nagyszerű, elvont, elmebeteg, magával ragadó számot, mint eddig.

>!
Tipti
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Gyakorlatilag Quimbyn nőttem fel. Egészen picik voltunk a húgommal, és az ő számaikat ordítottuk, mikor nem tudtam aludni, rögtön az Álmatlan dal ugrott be: Aludni kéne, anélkül meghalok
Nem tudtuk miről szólnak a dalok. Nem tudtuk kik a zenekar tagjai – jó, persze Tibit és Liviust igen – nem tudtuk mi történt velük.
Aztán elolvastam ezt a könyvet.
És nagyon örülök, hogy ebből tudtam meg mindent.

>!
jeno
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Pontos, részletes krónikája a magyar könnyűzene (egyik) legeredetibb és legsokoldalúbb együtteséről. Talán a „soft” dolgokról, a lélektanról, a nagy vitákról, esetleg veszekedésekről, a banda összetartásáról és csapatszelleméről még többet olvastam volna.

>!
floramarta
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Nemrég ütött be nálam a Quimby. Szeretem Kiss Tibi „szexis férfihangját” – ahogy a magyartanárnőm fogalmaz –, szeretem Livius bohémságát, meg úgy az egész együttest. Kíváncsi voltam a történetükre. Mert nem mindennapi. Tele van tűzdelve poénokkal, akkor nevettem, mosolyogtam. Sajnáltam, amikor Tibi függőségéről olvastam. Nem csak Tibit, a zenekart is. A barátjuk a szemük előtt esett darabokra és ők nem tehettek semmit. De meg kellett járnia a saját poklát ahhoz, hogy ma az legyen, aki. Csak Kiss Tibi. Zenész, énekes, képzőművész, dalszövegíró.


Népszerű idézetek

>!
latinta SP

Tele vannak kreatív energiával. Egy dunaújvárosi koncerten elszakad Fefe húrja, Livius elunja a várakozást, ezért leül a színpad szélére egy mikrofonnal a kezében, és előad egy vicces történetet az apjáról. A tömeg dől a röhögéstől. Fefe még nem végzett, ezért Livius előhúz a farzsebéből egy könyvet, Weöres Sándortól A teljesség felét, és felolvas belőle egy részletet. Nehéz szöveg, de imádják, átjön az üzenet. Olyan ez, mint a régebbi fellépéseken a disznó viccek, működik a közönségnek, a koncert végén pedig követelik a folytatást. Innen jut eszükbe a „leülős koncert” ötlete, ezt meg is rendezik a Müpában, majd ebből nő ki a Teátrum-sorozat. Elsőre veszteségesnek tűnik a koncepció, mivel túl sok próbát, szervezést és melót igényel, és túl kevés nézőt vonz, de ezzel a műfaji nyitással egy újabb játszóteret nyitnak maguknak és egy másik korosztályt nyernek meg, akik egy kocsmabulit vagy egy poros-boros rockfesztivált nem tudnának végigtombolni. A fiatalabbak pedig annak örülnek, hogy különleges, intim közegben találkozhatnak a kedvenceikkel, ahol mindenkire egyenlő figyelem irányul és rivaldafény jut.

127-128. oldal

2 hozzászólás
>!
Sisyll

… rájöttem, hogy nem szabad félni a világtól és az emberektől, hogy oda kell tenni magad, legyen akár az egy annyira kis dolog, hogy a boltban kérsz egy kiló kenyeret. Tök mindegy, csak legyél jelen, és nagy ívben tegyél arra, hogy ki mit gondol, úgyis csak egyszer élsz.

191. oldal Portrék, Balanyi Szilárd

>!
latinta SP

A Quimby már megtanulta, hogy a dalok önálló életet kezdenek élni, amint kiadták a kezükből, feljátszották a lemezre vagy feltöltötte valaki a Youtube-ra. A legnagyobb slágerük, a Most múlik pontosan például túlnőtt rajtuk. A dal három legnépszerűbb verziója közül a Csík zenekar 10 millió feletti, a Quimby 6,5 milliós, Janicsák Veca pedig 1,2 milliós nézettségnél tart. A koncerteken a közönség összevissza énekli a Most múlikot aszerint, hogy kinek melyik feldolgozás pörög a fejében, ezért az utóbbi időben vagy nem játsszák el, vagy kitalálnak valamit, ami érzékelteti a távolságtartásukat. Az Arénában például egy kislány adta elő, és a rajongók. Ha akarták, ha nem, valamit nagyon eltaláltak harminckét verssorban. Számtalan változatban létezik, érdemes megnézni, hogy mennyire átalakul az előadóktól függően, mintha nem is ugyanazt énekelnék, egyszer a szerelemről szól, másnak az elmúlásról, sokaknak kábítószeres himnusz, többeknek a Trianonban tönkretett Magyarország dala.

10-11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Quimby · Quimby: Most múlik pontosan
>!
latinta SP

Fefe némi faggatás után csendesen megvallja, hogy a Quimbyben a mai napig azt szereti a legjobban, amikor improvizálnak a próbákon, mert „akkor a teljes lazaság állapotába kerülünk, és szabad folyást engedünk a dolgoknak. Tibinek csomószor vannak szövegömlései, valahogy az agyában elraktározott és összerendeződött szövegek ilyenkor hirtelen kifolynak belőle.”

13-14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Quimby
>!
latinta SP

Hat férfi nőtt fel együtt, és lettek élettársak. Elválaszthatatlanok, amikor nem a Quimbyvel koncerteznek, akkor is egymás formációiban lépnek fel. Family Tugedörnek nevezik ezt a szép, gyerekkori emlékeket idéző barátságot. Egyetlen cél vezérli és mozgatja őket, az, hogy együtt zenéljenek.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Quimby
>!
latinta SP

Mindig azon gondolkoztam, hogy olyan zenekart csinálnék legszívesebben, mintha Edith Piaf belépett volna a Sex Pistolsba.

153. oldal, Portrék, Tibi

>!
latinta SP

Az egyszerű, gyors alkotás, majd annak lassú kibontása, a sűrítés és kidolgozás vonzza. „Az a szabadság, ami a gyerekrajzokon figyelhető meg, őszinte, elemi gesztusok, ami gyakorlatilag filctollal létrehozható egy papírlapon. Ennek a vásznon történő megidézésére törekszem, keverve felnőtt metaforákkal, gondolatokkal. Nagyon szeretek elmolyolni dolgokkal, úgy működöm, mint egy öregember, amikor barkácsol a sufniban. Én így jól elvagyok.”

158-159. oldal, Portrék, Tibi

3 hozzászólás
>!
latinta SP

Faszi hőzöngő, cinikus alkat, aki nem hisz abban, hogy egy elégedett ember új dolgokat tudna létrehozni. „Szerintem mindig a lustaság és az elégedetlenség vitte előre a világot. A lusta ember hozta a találmányokat, hiszen valamin energiát akart megspórolni, meg az elégedetlen, akinek nem volt úgy jó, ahogy addig volt. Szerintem ezek a legjobb tulajdonságai az emberiségnek.” Sok marhaságot tud összehordani, amivel a legkeservesebb szituációkban is képes megnevettetni a társaságot.

215. oldal, Portrék, Faszi

1 hozzászólás
>!
latinta SP

Tizennégy gyereket szeretne, és békés, élhető Magyarországot, egy kicsit rövidebb téllel. A Quimbyt akkor is csinálná, ha nem lennének ilyen sikeresek, mert a zenekarban eltöltött több mint húsz év, a Liviusszal, Fefével, Szilárddal, Faszival és Dódival együtt végigélt tizenhárom év felbecsülhetetlen érték számára. A festéstől és a dalszerzéstől pedig eltántoríthatatlannak érzi magát. „Mindig azt képzelem el, hogy van egy jó rendetlen stúdióm, ahol szeméthalmazok, hangszerek és festékek között molyolok. Azt szeretném, hogy életem végéig festékes legyen a gatyám és gitárhúrtól szakadozott a bőr az ujjamon. Hogy legyen egy kicsi, privát univerzumom az univerzumon belül, amivel csatlakozom más emberekhez, a családomhoz és a barátaimhoz, ahova visszavonulhatok, amibe beletemetkezhetek, és ahonnan bármikor kijöhetek. Látom magam, ahogy festékesen, ősz, kopaszodó fejjel állok egy ilyen műterem közepén, ahol csinálom a dolgaimat, és betöltöm a légüres teret klassz tárgyakkal, hangokkal, zajokkal. Már gyerekkoromban is ugyanezt csináltam, és ugyanígy akarok megöregedni. Amíg 117 évesen rám nem talál a halál, szex közben, egy portugál halászfaluban.”

159. oldal, Portrék, Tibi

Kapcsolódó szócikkek: Quimby
>!
latinta SP

Dódi tizenhat évesen jelentette ki, hogy trombitálni szeretne, amit szülei egyből támogattak, hiszen anyai ágon több zenepedagógus és zenész is volt már a családban. Egyikük, Dódi dédapja például az a Riszner József zeneszerző-karnagy volt, akinek gyermekdalgyűjteményéből Brahms is vett át motívumokat Magyar táncok című művéhez. A szülők talán azt képzelték, hogy Dódi majd elvégzi az akadémiát, és az Operában fog például Wagner-darabokban trombitaszólamokat fújni. De nem így lett.

219-220. oldal, Portrék, Dódi


Hasonló könyvek címkék alapján

Juhász Anna: Szikora Róbert – Ünnep
Lévai Balázs: Lovasi
Trunkos András: 20 év Bikiniben
Marton László Távolodó: Pécsi szál
Ómolnár Miklós – Rózsa Péter: Bem-Rockparty
Aczél Gergő: Megasztár
Váradi Ferenc: Tankcsapda
Janicsák István: Z'ZI labor fehéren feketén
Szántó Gábor (szerk.): Ki kicsoda a külföldi rockzenében?
Sebők János – Szabó Béla (szerk.): Könnyűzenei lexikon