Quimby 34 csillagozás

Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Egy ​nap Tibi és Livius kocsmázni indulnak, elköszönnek az ágy végén üldögélő, gitározó Fefétől, végigbulizzák az éjszakát, reggel hétre érnek vissza, vidámak, hangosak és bűzlenek a pálinkától. Fefét ugyanabban a pózban találják, ugyanazt a számot gyakorolja.
     – Sziasztok, fiúk! – köszön rájuk. Feláll, nekitámasztja a gitárt a falnak, nyújtózkodik, készül az iskolába, ezek meg bezuhannak a megüresedett ágyba, leejtik a fejüket a párnára, és azonnal horkolni kezdenek. Fefe egy darabig bámulja a szétcsapott barátait, aztán betakarja őket egy kockás pléddel, és megy a dolgára.

A Quimby egy dunaújvárosi iskolából indult el magabiztos, apró lépésekkel, hogy később, a népszerűség és siker kapujában, egy dramaturgiailag fontos ponton a szövegíró frontember annyira megzuhanjon, hogy mind a saját életét, mind a zenekar létét veszélybe sodorja. Ezután csodás felépülés és visszatérés következett, majd minden korábbinál nagyobb siker.

Hogy hívták Tibi kedvenc… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2013
296 oldal · ISBN: 9789630869348
>!
ISBN: 9789638985507

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Quimby

Helyszínek népszerűség szerint

Dunaújváros


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Eszter01>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Sokáig csak egy-két számát ismertem a Quimbynek, de idén megváltozott a helyzet. Rajongóvá váltam. A Szigeten láttam őket először élőben, utoljára két hete a Fezenben. Kiss Tibire egy dokumentumfilmben (Szerelmes Földrajz) figyeltem fel, tetszettek a gondolatai, az egész hozzáállása az élethez, ahogyan beszélt a körülötte élő emberekről, a környezetéről. A könyvben ugyanezeket a gondolatokat kaptam vissza tőle és a többiektől is. Azért nagyszerű a Quimby, mert a szövegeiknek igazi tartalma van, a zenéjük felemelő, a koncerteken pedig árad belőlük az energia, amiből én is feltöltődöm, és imádok velük üvölteni, mert ott minden gond nélkül lehet. :)

Még egy kis vicces adalék. Általában visszaemlékszem az álmaimra. Egyszer azt álmodtam, hogy valahol összefutottam Kiss Tibivel, szóba elegyedtünk, és megkérdeztem tőle: Elmondhatom, hogy hogyan lettem a rajongótok? Mire a válasza az volt: Nem. :) Így szúrtam ki saját magammal a saját álmomban.

2 hozzászólás
latinta P>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Érdemes időnként teljesen outsiderként ilyen könyvet is olvasni.
Noha nem vagyok bulizós típusú, meg nem is szoktam koncertekre járni, azért megfelelő helyeken hallgatom a Quimby zenéjét, már csak lokálpatriotizmusból is. (Kiss Tibi abban a lépcsőházban nevelkedett fel, ahol mi is laktunk, Livius édesapja meg a földrajztanárom volt.) Jó volt egy kicsit belekukkantani egyik-másik szám hátterébe, nehogy az Arany János-i „Gondolta a fene” hibájába essem, miközben szól a zene…

2 hozzászólás
Sisyll>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Ajjajjajj ezt gyorsan kiolvastam.
Nem mondom azt, hogy csillagos ötös olvasmány, mert „Az év zenei olvasmánya” címet Lévai Balázs: Lovasi könyve már elvitte. Habár már annál a könyvnél kialakult bennem a hajlam, hogy szeretnék Kiss Tibiék bandájáról is olvasni valami irodalomszerűséget. Mert hát nem csak külföldön vannak ám jó és érdekes zenekarok. Nekünk is vannak olyan zenekaraink, amikre abszolút büszkék lehetünk. Mint például a Quimby.
És hogy miért érdemes elolvasni, ha egy kicsit is ismered és szereted őket? Mert ennek a zenekarnak nem csak a Most múlik pontosan pontosan fűződik a nevéhez, sőt az már majdnem egy tabu nóta, hiszen ahogy ők fogalmazták saját életre kelt, és önálló útra indult, mint a kis gömböc.
Szóval legismertebb dalukon kívül megannyi fantasztikus magyar illetve angol daluk van, amit 20 gyönyörű közös év alatt írtak meg és adták elő a közönségnek.
Persze nem volt mindig minden könnyű, de a Quimby nem csak egy zenekar, hanem egy hat férfiből álló család, akik különbözőségük ellenére egymásra találtak és össze is tartanak. A könyvben erről is van szó. Őszinte vallomás ez tőlük, néha már-már túl nyers is, de azért jó.
Kívánom, hogy legyen még legalább még ilyen összetartó és fantasztikus 20 évük és írjanak/szerezzenek nekünk még továbbra is olyan nagyszerű, elvont, elmebeteg, magával ragadó számot, mint eddig.

Tipti>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Gyakorlatilag Quimbyn nőttem fel. Egészen picik voltunk a húgommal, és az ő számaikat ordítottuk, mikor nem tudtam aludni, rögtön az Álmatlan dal ugrott be: Aludni kéne, anélkül meghalok
Nem tudtuk miről szólnak a dalok. Nem tudtuk kik a zenekar tagjai – jó, persze Tibit és Liviust igen – nem tudtuk mi történt velük.
Aztán elolvastam ezt a könyvet.
És nagyon örülök, hogy ebből tudtam meg mindent.

jeno>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Pontos, részletes krónikája a magyar könnyűzene (egyik) legeredetibb és legsokoldalúbb együtteséről. Talán a „soft” dolgokról, a lélektanról, a nagy vitákról, esetleg veszekedésekről, a banda összetartásáról és csapatszelleméről még többet olvastam volna.

floramarta P>!
Dömötör Endre – Miklya Anna: Quimby

Nemrég ütött be nálam a Quimby. Szeretem Kiss Tibi „szexis férfihangját” – ahogy a magyartanárnőm fogalmaz –, szeretem Livius bohémságát, meg úgy az egész együttest. Kíváncsi voltam a történetükre. Mert nem mindennapi. Tele van tűzdelve poénokkal, akkor nevettem, mosolyogtam. Sajnáltam, amikor Tibi függőségéről olvastam. Nem csak Tibit, a zenekart is. A barátjuk a szemük előtt esett darabokra és ők nem tehettek semmit. De meg kellett járnia a saját poklát ahhoz, hogy ma az legyen, aki. Csak Kiss Tibi. Zenész, énekes, képzőművész, dalszövegíró.


Népszerű idézetek

latinta P>!

Mindig azon gondolkoztam, hogy olyan zenekart csinálnék legszívesebben, mintha Edith Piaf belépett volna a Sex Pistolsba.

153. oldal, Portrék - Tibi

Kapcsolódó szócikkek: Edith Piaf · Sex Pistols
latinta P>!

Tele vannak kreatív energiával. Egy dunaújvárosi koncerten elszakad Fefe húrja, Livius elunja a várakozást, ezért leül a színpad szélére egy mikrofonnal a kezében, és előad egy vicces történetet az apjáról. A tömeg dől a röhögéstől. Fefe még nem végzett, ezért Livius előhúz a farzsebéből egy könyvet, Weöres Sándortól A teljesség felét, és felolvas belőle egy részletet. Nehéz szöveg, de imádják, átjön az üzenet. Olyan ez, mint a régebbi fellépéseken a disznó viccek, működik a közönségnek, a koncert végén pedig követelik a folytatást. Innen jut eszükbe a „leülős koncert” ötlete, ezt meg is rendezik a Müpában, majd ebből nő ki a Teátrum-sorozat. Elsőre veszteségesnek tűnik a koncepció, mivel túl sok próbát, szervezést és melót igényel, és túl kevés nézőt vonz, de ezzel a műfaji nyitással egy újabb játszóteret nyitnak maguknak és egy másik korosztályt nyernek meg, akik egy kocsmabulit vagy egy poros-boros rockfesztivált nem tudnának végigtombolni. A fiatalabbak pedig annak örülnek, hogy különleges, intim közegben találkozhatnak a kedvenceikkel, ahol mindenkire egyenlő figyelem irányul és rivaldafény jut.

127-128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dunaújváros · Weöres Sándor
2 hozzászólás
Sisyll>!

[…] rájöttem, hogy nem szabad félni a világtól és az emberektől, hogy oda kell tenni magad, legyen akár az egy annyira kis dolog, hogy a boltban kérsz egy kiló kenyeret. Tök mindegy, csak legyél jelen, és nagy ívben tegyél arra, hogy ki mit gondol, úgyis csak egyszer élsz.

191. oldal, Portrék - Balanyi Szilárd

Heureka P>!

– Ha már odáig süllyedtem, hogy lopnom kell, nem hozok el akármit – magyarázza Fefe, és önérzetesen felszegi a fejét.

Heureka P>!

Vidáman élnek és kötetlenül, az egyetlen dolog, amit komolyan vesznek, az a zene.

49. oldal

latinta P>!

Rettentő erővel dolgozott bennem valami, amit éreztem, hogy csak trombitával tudok megfogalmazni. Eleinte úgy akartam fújni, mint Dizzy Gillespie meg Miles Davis. […]

221. oldal, Portrék - Dódi

Kapcsolódó szócikkek: Dizzy Gillespie · Miles Davis
1 hozzászólás
Heureka P>!

Többnyire ők is részegek, de mindig vigyáznak egymásra.

52. oldal

latinta P>!

Ahogy a zenekar többi tagja is mondja róla, ő a sound-ember. Magát zajkeltőnek nevezi. Dódi az Andersenben kezdett billentyűs hangszereken is játszogatni, röhögtek is rajta, amikor valaki megkérdezte, hogyan találtak olyan billentyűst, aki olyan jól trombitál.

223. oldal, Portrék - Dódi

1 hozzászólás
Heureka P>!

Aztán kaptam egy sokkot, mintha kinyitották volna az ablakot a valóságra.

156. oldal

Heureka P>!

A siker önmagában nem öröm, ha nem kiegyensúlyozott az ember. Nem akarok Buddhaként bölcselkedni, de nem jó, ha nem élvezed az utat, mert a célben csak egy pillanatig vagy, aztán túl is haladsz rajta.

172. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lévai Balázs: Lovasi
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Kiss Sándor – Lerch István: 30 év zene – Lerch István feketén-fehéren
Joel McIver: Queens Of The Stone Age
Steven Tyler – David Dalton: Nem zavar a zaj a fejemben?
Joel McIver: Rage Against the Machine
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Szebeni András – Presser Gábor: LGT
Sebők János: Az utolsó dalt a halál játssza