A ​Héjjas-nyárfa árnyékában 2 csillagozás

Domonkos László: A Héjjas-nyárfa árnyékában

A magyar történelmi tudás nagy hiányosságai közé tartozik – többek között – az 1918–1922 közötti időszak félkatonai, az antant megfigyelők miatt álcázott katonai csapatok, egységek részleteinek feltáratlansága, illetve az, hogy az egész történetet és annak jelentőségét a kommunista rendszer módszeres elfelejtető gyakorlata miatt mostanáig sem sikerült megismertetni a tágabb publikummal.
Héjjas Ivánról, családjáról, a rongyosok történeteiről kevesen tudnak, és még kevesebben tudják a „majdnem igazat”, mert a teljes igazság, az „odaát” van.
Reméljük, hogy ez a kötet a hiánypótló művek sorába kerül, és segít megértetni egy letűnt kort, az ott harcukat megharcolt és máig elfeledett embereknek méltó emléket állít. Héjjas Iván alakja pedig, ahogy előtűnt, úgy veszett a homályba a névtelen rongyosai közé, akik valamikor életüket adták a Hazáért.

>!
Kairosz, Budapest, 2018
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636629373

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

G0211>!
Domonkos László: A Héjjas-nyárfa árnyékában

Hiánypótló, de nem jó könyv. Időszerű Héjjasról és a „rongyosokról” lehámozni a komcsik (és utódaik) által ráaggatott démongúnyát, de nem ebben a „ment-mendegélt ez a sukár Iván, és ő hejj-de-jó csávó volt, nem úgy, mint azt a magyar narancsosok írják.” Domonkos nem döntötte el, hogy történelmi regényt, vagy tudományos igényű történelmi művet akar. Félúton elakadt a produkció. Meg mi a t*k*mnek kell bolsevik történészek és liberális lapok Héjjasról írt fröcsögéseit idézgetni, aztán remegő hangon cáfolgatni, hogy „de nem is úgy volt.”? Ilyen könyveket úgysem vesz olyan a kezébe, akinek a fehérterroros-zsidóírtós Héjjas van az agyába beégetve. A másik oldal meg nem erre kíváncsi. Szóval az elképzelés jó volt, a megvalósítás kissé amatőr. Majd legközelebb. Mondjuk Prónayval.


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Szakály Sándor: Történelmünkről hosszabban, rövidebben
Dombrády Lóránd: Werth Henrik akiről nem beszéltünk
Vonyó József: Gömbös Gyula
Oswald Boelcke: Harctéri beszámolók
Földes Péter: A túlsó partról
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Gosztonyi Péter: A kormányzó, Horthy Miklós
Botlik József: Nemzetünket szolgálták
Gali Máté: Berzeviczy Albert