A ​kitömött madár 2 csillagozás

Domonkos István: A kitömött madár Domonkos István: A kitömött madár

Első ​kötete megjelenésekor még ünnepelte a költészetet. „Fetisizálom a verset: a vers győzelem!” – írta akkortájt, majd nemsokára hallgatásba burkolózott. Amikor újra megszólalt, romantikus lelkendezésének vulkánjai már kialudtak, s versei buja vegetációját kaktuszos sivatag váltotta fel.
A kitömött madár mintha csak folytatása, sőt betetézése volna a szerző életérzésében bekövetkezett nagy fordulatnak. Már nem a versre, nem a leírt szavakra esküszik, hanem egészen egyértelműen a mindennemű gúzstól, megkötöttségtől mentes életre.
Regényének egy-egy epizódja irodalmunkban eleddig soha nem tapasztalt őszinteséggel szól a szerelemről, a testről. Mintha egy ember örökös menekülésének egyetlen stációját mutatná fel, mintha az ösztönök elementáris erejében fedezné fel azt az egérutat, amelyen „függetlenedni” lehet beteg századunktól.
A széles mederben áradó, nyelvében is erős, tömény, de ugyanakkor rendkívül olvasmányos mű helyenként mély ízű lírába csap át, mintegy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Forum, Újvidék, 1989
208 oldal
>!
Forum, Újvidék
272 oldal

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

virag_gyurkovics>!

…csend legyen, fordult erre hátra az énekesnő, a Božana; te meglehet, ismered is, Norvo, a Varangyban énekelt Szenttamáson, Kávéval ment ki külföldre nemrég, a Kávé úgy hívta, hogy gerla, gerla moja, gerlamojaadjegyötezrest; ćuti već jednom, Denika, jer ću da prdnem u mikrofon, mondta sziszegve, mire Dénes elhallgatott…

90. oldal, 8. fejezet - A kitömött madár (Domonkos, 1989)


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Csorba Zoltán: Homéroszi kapocs
Illés Sándor: A túlsó part
Juhász Erzsébet: Műkedvelők
Varga Zoltán: Életveszély
Illés Sándor: Vihar után szivárvány
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Pacsirta / Édes Anna
Gion Nándor: Testvérem, Joáb
Böndör Pál: A holdfény árnyékában
Illés Sándor: Az utolsó napok