A ​római százados 2 csillagozás

Regény Jézus korából
Domokos Sándor: A római százados

A regény témája két fő motívum köré csoportosul. Az egyik a Krisztus életét, de főképp elítélésének körülményeit befolyásoló római politika, a másik a kafarnauni százados párhuzamos szerepe a feltámadás drámájában. Az első motívum arra épül, hogy míg Krisztus születésének dátuma tisztázatlan, addig a Sejanus-összeesküvés leleplezésének ideje időszámításunk utáni 31 és 32 évfordulójához esik közel. Így ha a hagyományos időszámítást vesszük figyelembe, ennek a Római Birodalmat megrázó események hullámai abban az időben érték el Judeát, mikor a nevezetes húsvét misztériuma is kialakulóban volt. Mivel több forrás is feltételez bizonyos kapcsolatot Sejanus és Pilatus között, így a pártfogó felségárulása nem lehetett közömbös a pártfogolt jövőjére nézve sem.

>!
Jel, Budapest, 1994
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638344148

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
encus625 P
Domokos Sándor: A római százados

Domokos Sándor: A római százados Regény Jézus korából

Az elején nehezen lendültem bele a könyvbe, de úgy a 80-90. oldaltól kezdtem azt érezni, hogy tetszik. Kellett ennyi idő és oldal, hogy összerakjam, hogy ki kicsoda, kivel van, kinek a rokona. Claudiát és Pilátust már régi ismerősként üdvözölhettem Mika Waltari: Az ország titka után. Alighanem itt figyelhettem fel erre a könyvre is az adatlap végi ajánlóban.
Nem könnyű olvasmány a könyv, főleg olyanoknak, mint én, akik a történelmi dolgok után kevésbé érdeklődnek. Sok olyan rész van benne, ahol a korabeli szokásvilág, katonák élete, felszerelése, életük van leírva, ezeket a részeket kevésbé szerettem. De ahol a főszereplő életét kísérjük végig, azokat szerettem. Abban az időszakban játszódik a könyv, amikor Jézus is tevékenykedik. Sokat vívódik önmagában a százados, aztán a családjával megvitatva is. Érzik a vidéken a változás szelét és nehezen értik meg azt. Szimpatikus Cordus és a családja is az. A tanításokat, húsvéti eseményeket csak a szereplők elbeszéléseiből ismerjük meg. Jézus és Keresztelő Szt. János is főként csak említés szintjén szerepel, de a szereplőkre gyakorolt hatása vitathatatlan.
Az időnkét előforduló szerkesztési hibákat nem túl zavaróak, de észrevehető (betűtévesztés, írásjelek hiánya, elválasztás nem a megfelelő helyen). A könyv végén van egy szószedet, de a könyvben nem utalnak sehol arra a szóra, ami megtalálható hátul. Volt amire olvasás közben rákerestem, benne volt, így érthető volt a mondat, de azért volt ebben is hiányosság. Talán az első előforduláskor a lap alján célszerűbb lett volna szerepeltetni a magyarázatokat.

>!
Jel, Budapest, 1994
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638344148

Hasonló könyvek címkék alapján

Mika Waltari: Az ország titka
Spiró György: Fogság
Szalay Károly: Szerelem és halál Pompejiben
Orczy Emma: Adjátok meg…
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Lewis Wallace: Ben Hur
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Kosztolányi Dezső: A véres költő
Steven Saylor: Birodalom