A ​világirodalom legszebb elbeszélései I-III. 11 csillagozás

Az ókortól a XX. századig
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.

„A ​világirodalom egységes, összefüggő folyamat, egyetlen hatalmas vérkeringés. Mikor Goethe először észrevette és nevet adott neki, már réges-régen létezett: mert sokkal régibb, mint a nemzeti irodalmak.
Csakhogy akkor még nem hívták »világirodalomnak«, hanem jelző nélkül, pusztán csak »irodalomnak«. Jelző inkább az egyes nemzetek külön literatúráját illette. A világirodalom nem ezekből állt össze nagyobb egységgé. Ellenkezőleg: az egyes nemzeti irodalmak különültek el a világirodalmon belül, mint állam az államban, külön nyelveik védbástyái mögött, mindjobban önálló életet kezdve…” (Babits)
Egy válogatásban bemutatni a novellát, úgy, hogy a vállalkozás a legkülönbözőbb szempontoknak megfeleljen – hogy bemutassa mindazt, ami előzménynek tekinthető: a görög és latin műveltséggel érintkező perzsa, indiai, arab elbeszélés-gyűjtemények egy-egy darabját. Magáét a görög és latin elbeszélő prózát, a középkori fabliau-t, az európai és kisázsiai fejlődéstől függetlenül… (tovább)

A művek szerzői: Hérodotosz, Apuleius, Longosz, Giovanni Boccaccio, Heinrich von Kleist, Alekszandr Szergejevics Puskin, Honoré de Balzac, Prosper Mérimée, Edgar Allan Poe, Nyikolaj Vasziljevics Gogol, Theodor Storm, Gottfried Keller, Gustave Flaubert, Lev Tolsztoj, Nyikolaj Leszkov, Bjørnstjerne Bjørnson, Pedro Antonio de Alarcón, Anatole France, Henryk Sienkiewicz, Mikszáth Kálmán, Guy de Maupassant, Joseph Conrad, Anton Pavlovics Csehov, Tömörkény István, H. G. Wells, Vicente Blasco Ibáñez, Luigi Pirandello, Makszim Gorkij, Alekszandr Kuprin, William Somerset Maugham, Thomas Mann, Jack London, Móricz Zsigmond, Mihail Sadoveanu, Stefan Zweig, Valéry Larbaud, James Joyce, Ivan Olbracht, Franz Kafka, D. H. Lawrence, Katherine Mansfield, Miroslav Krleža, Iszaak Emmanuilovics Babel, F. Scott Fitzgerald, Giuseppe Tomasi di Lampedusa, William Faulkner, Ernest Hemingway, Miguel Ángel Asturias, Erskine Caldwell, Mihail Solohov, Artur Lundkvist, Gelléri Andor Endre, Emilijan Sztanev, Albert Camus, Fukadzava Hicsiró, Camilo José Cela, Juan Rulfo, Diego Hurtado de Mendoza, Gabriel García Márquez, Jerzy Andrzejewski, Mario Vargas Llosa, Karel Čapek, Miguel de Cervantes

Tartalomjegyzék

6 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Klára_Bujdosó
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.

Sok gyönyörű szöveget olvastam ebben a válogatásban. A legmeghökkentőbb, amivel azóta is ritkán találkozom: a Lampedusa-novella.

2 hozzászólás
>!
csiripelek
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.

Mindenképpen megérte elolvasni, nagyon sok kedvemre való történetet/gondolatot leltem benne. Mivel nem szoktam túlzottan sok elbeszéléskötetet vagy hasonlót olvasni, így ha ezt nem veszem kézbe, rengeteg jótól fosztottam volna meg magam. Ráadásul jó pár író iránt felkeltette az érdeklődésemet. Valóban szuper :D

>!
szivtiproimi
Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.

Nem olyan rossz válogatás, de azért érződik, hogy melyik korszakban állították össze. Kicsit sok benne a Lenin-díjas Író, a Nobel-díjasokról nem is beszélve.


Népszerű idézetek

>!
lone_digger P

És a példabeszéd is azt tartja, inkább adj tanácsot, mint kalácsot.

186. oldal, I. kötet, A szabó története: A bagdadi borbély (Az Ezeregyéjszaka meséiből)

>!
augumaug 

Mert azt mondják, aki megbízhatóban bízik, bizalmával bizonyára nem bízta el magát.

171-172. oldal, A szabó története: A bagdadi borbély,

>!
augumaug 

Ó, uram, aki siet, ördög hajtja, lassú munka: áldás rajta.

172. oldal, A szabó története: A bagdadi borbély

>!
augumaug 

Minden zsarnok egy más hatalmától reszket.

172. oldal, A szabó története: A bagdadi borbély

>!
augumaug 

Embert emberré tudománya tesz csak, (…)

181. oldal, A papagáj tizenkilencedik meséje


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos István (szerk.): Évezredek eposzai
Franyó Zoltán – Botár Emma (szerk.): Ősi örökség
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv
Ezeregy éjszaka
Négy mese az Ezeregyéjszakából
Simon Róbert (szerk.): Az ezeregyéjszaka meséi
Ezeregyéjszaka I-III.
T. Aszódi Éva (szerk.): Tündérek, törpék, táltosok
Az ezeregy éjszaka meséi
Ortutay Gyula – Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas