Egzotikus gyümölcsök és zöldségek, mártások, gabonafélék és egyéb nyalánkságok kéziszótára a világ másik végéből, részletes használati utasítással és receptajánlatokkal kiegészítve.
Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek 7 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zsebszakácskönyvek Alexandra
Enciklopédia 9
Helyszínek népszerűség szerint
Várólistára tette 2
Kívánságlistára tette 2
Kiemelt értékelések
Már az alcíme is megnyert magának: hogy ne legyünk olyan elveszettek. Színes fotókkal teli kiadvány, melynek kis mérete megerősít abban, hogy bármikor előkaphatjuk, ha a különleges, kevésbé ismert gyümiről, zöldségről többet szeretnénk megtudni.
A kötet elején metéltekről, a tofuról, rizsről, szószokról, fűszerekről ad ismereteket. Ezt követően jönnek a trópusi és egzotikus finomságok betűrendben.
Szerkesztése tetszetős: bal oldalon láthatjuk az adott növény leírását, és a hozzá fűződő receptötleteket, jobbon a fotót.
Hasznos kis könyv, 28 egzotikus zöldséget és 29 gyümölcsöt mutat be. 2007 óta, mióta megjelent, sok közülük jó ismerősünkké vált, mint a datolyaszilva, akkoriban viszont a legtöbbet egy kisvárosban esélytelen volt beszerezni, ezért csak belelapoztam, amikor megvettem. Van azért több, amivel még máig sem találkoztam. Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök terén terjeszti az ismereteket, bemutatja a tésztákat, szószokat, fűszereket, italokat. Sőt még néhány ázsiai konyhai eszköz is szerepel benne, árakkal forintban, na ezek az árak ma csak történelmi érdekességek. Remek fotók vannak benne, jól beazonosíthatók a növények. A fordító nem állt a helyzet magaslatán, amire nem volt magyar kifejezés, nem kellett volna erőltetni. Pl. így lett lopótök a ma viasztökként ismert zöldség, ami nem is hasonlít a valódi lopótökre. Vagy a pak choi szerinte „a mi kertjeink eperparéjára hasonlít”. Egyrészt a mi kertjeinkben hírmondója sincs eperparéjnak, másrészt az még csak nem is hasonlít. Vannak minden növénynél receptötletek, ami hasznos, de sokat ne várjunk, általában annyi, hogy szórjuk salátára, arányok, mértékek, komplett receptek nincsenek benne.
Népszerű idézetek
A hosszú, vékony, négyszögletes darabokra vágott bambuszrügyet ritkán fogyasztják magában, inkább sütve vagy csőben sütve hozzáadják más zöldségekhez (szójacsíra, brokkoli, káposzta, fekete gomba…), vagy előételként kínálják, vagy leveseket, lassan főzött ételeket egészítenek ki vele.
46. oldal
Hasonló könyvek címkék alapján
- David Wolfe: Superfood ·
Összehasonlítás - Déri Szilvia: Kovászkaland 91% ·
Összehasonlítás - Lakatos Péter – Váczi Péter: Keto természetesen ·
Összehasonlítás - Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve ·
Összehasonlítás - Dan Buettner: A hosszú élet ízei ·
Összehasonlítás - Dr. Oetker – Burgonya- és tésztasaláták ·
Összehasonlítás - Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Villámgyors vacsorák 85% ·
Összehasonlítás - Demeter Györgyi Csilla (szerk.): Étkezz egészségesen! ·
Összehasonlítás - Amy Ramos: A teljes ketogén diéta kezdőknek ·
Összehasonlítás - Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren 100% ·
Összehasonlítás