A ​láthatatlan őrző (Navarra-trilógia 1.) 161 csillagozás

Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

A ​legjobb spanyol regény 2013 Ezüsttoll Díj 2014 „Dolores Redondo a legutóbbi időszak egyik legnagyobb irodalmi meglepetése és üstököse. Megteremtette a detektívregény új típusát, amely ötvözi a pszichológiai thriller, a bűnügyi történet és a legenda elemeit." A spanyol krimi-trilógia első kötete a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy falvainak sajátos világát mutatja be, melyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. A thriller műfaj klasszikus elemein túl olyan természeti leírásokkal, pszichológiai elemekkel ötvözve, mellyel a műfaj kereteit feszegeti. Megjelenése után hazájában azonnal sikerkönyv lett, azóta 25 országban adták ki. A megfilmesítés jogait Peter Nadermann (A tetovált lány) és a Constantin Film (A parfüm; Pompeii) vette meg. Egy kis navarrai településen kamaszlány meztelen holttestére bukkannak. A nyomok bonyolult indíttatású, misztikus elemekkel fűszerezett rituális gyilkosságra vallanak. Kiderül, a környéken sorozatgyilkos szedi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Trivium, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9789639367463 · Fordította: Szelivánov Júlia
>!
Trivium, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9786155334160 · Fordította: Szelivánov Júlia

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Amaia Salazar


Kedvencelte 5

Most olvassa 13

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Nem értem, miért nem olvasták többen ezt a könyvet. Az író nő, spanyol és ismeretlen, de ez nem kell, hogy visszatartson, mert nagyon jól ír. A könyv érdekes és izgalmas, a nyomozás közben a baszk hitvilágot és babonákat is megismerjük. A hangulat kissé a Bíbor folyókéra hajaz, pici misztikummal. Igazi csavarok is vannak a történetben, a gyilkos kiléte a végén teljesen meglepett. Remélem a Trivium kiadó megjelenteti a folytatásokat is.

12 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Mily csodás vidékek, és milyen kegyetlen gyilkosságok! Mondhatom szép egy párosítás! :)
Bevallom a könyv elolvasása előtt nem igazán voltam tisztában vele, hogy pontosan hol fekszik földrajzilag a könyv helyszínéül szolgáló Baztan-völgy, de most már utánanéztem, térképet tanulmányoztam, és felvilágosultam. :) A könyv leírásaiból gyönyörű tájak, erdők tárulnak a szemünk elé, és egy kicsit a baszk kultúrába is bepillantást kaphatunk. E két előbb említett elem felhasználásával már meg is van alapozva történetünk baljós, sötét, komor és hátborzongató hangulata, és a felbukkanó ősi mitológiai lényekről, mondák nyomán megelevenedő boszorkányokat, gonosz szellemeket még nem is említettem.
Folytatás:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/03/dolores-redondo…

2 hozzászólás
szadrienn P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Megosztó könyv, annak ellenére, hogy a helyszíne, a hangulata és a karakterei nagyon különlegesek és teljesen egyediek.
A gyermekkorának sötét emlékeivel küzdő fiatal felügyelőnővel egy sorozatgyilkos nyomait követjük a gyönyörű Baztán-völgy eldugott falvaiban és erdőségeiben, és megismerhetjük a vidék mitológiáját, folklórját és gazdag hagyományait.
Engem teljesen lenyűgözött a baszk kultúra, egy archaikus világban találtam magam, ahol megállt az idő, és minden lehetséges. A titokzatos, mítikus lények a mindennapi élet részei, a pszichológia szakon végzett nagynéni kártyát vet és minden titkok tudója, a fenséges illatokat árasztó családi cukrászat lisztes bödönjeiben pedig ott leselkedik a halál.
A műfaji korlátok sem érvényesek, itt bizony bármi előfordulhat, aminek egy átlagos krimiben semmi keresnivalója sem lenne.
Az összhatás sorozatindító kötetként nagyon ígéretes, de csak azoknak ajánlanám, akiket nem zavar, hogy a valósággal néha-néha összekeverednek a fantázia elemei.

3 hozzászólás
Leliana>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Ahhoz képest, hogy meg mertem volna esküdni rá, hogy szeretem majd ezt a könyvet, és ahhoz képest, hogy milyen ugrándozásokkal közelítettem a könyvtár felé, amikor értesítettek, hogy megérkezett, nem voltam ilyen lelkes az olvasása közben.
A fordítás szörnyű, rengeteg benne az elgépelés (Markina bíróúrból is Marikát csináltak..), de ezt még el is nézném, ha magát a történetet élveztem volna. Egészen addig nem is volt bajom, amíg egy „sima” kriminek nézett ki, de amikor bejött ez a természetfeletti szál, aminek aztán semmi jelentősége nem lett, el is ment a kedvem a dologtól.
Nekem semmi problémám nem volt Amaia családjának bemutatásával, őszintén, engem még érdekelt is (sőt, a második részbe is azért vágtam, mert állítólag kiderül, hogy miért viselkedett így az édesanyja), de az erdő urával, Marival (vagy kivel) már nem voltam kibékülve.
Mérgesített az is, hogy ebben a történetben is (mint sok hasonlóban) van egy erős főszereplőnő, illetve itt Flora is az, a férfiak pedig mind „pipogyák”, jelentéktelenek. Egy normális férfikaraktert nem tudott felmutatni az írónő.. a második részben, ahogy látom, ez még jobban kijön.. Magával a bűncselekmény-sorozattal is voltak problémáim spoiler
A táj bemutatása viszont nagyon tetszett, utána is néztem jó alaposan, hogy hol játszódik, azt simán megértem, hogy miért alakult ki ilyen mondavilág ezen a környéken. :)
Azon is gondolkoztam, hogy valószínűleg azért csalódtam, mert túl nagyok voltak az elvárásaim, lehet, hogy másként értékeltem volna, ha csak „simán” a kezembe kerül, de ez így most sajnos nem lett a kedvencem.

12 hozzászólás
Riszperidon>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

A végére rendkívül kellemes csalódás lett könyv, pedig nagyon nehezen indult a viszonyunk. Nagyon sok résznél lehetett érezni, hogy nő írta. Sok könyvet olvastam már nőtől, ami krimi/thriller de nem lehetett ilyen markánsan érezni. Egyéni cicám, de szeretem, ha nem csajos. Aztán szép lassan nagyon kellemes irányba csalódtam, mikor már úgy voltam vele, hogy feladom. Annyi érdekességet tudtam meg a baszk mondavilágról meg a „pogányokról”, hogy öröm volt nézni olvasni. Párat majd tervezek is megosztani veletek, csak jussak oda!
Volt benne kriminálpszichológia, amit, mint sokan tudjátok, egy ideje imádok. Egy nagyon furmányos sorozatgyilkos, akire azt hittem, hogy az első 30 oldalon rájöttem, hogy kicsoda, de nem! Ez külön nagy öröm volt számomra, mert imádom, ha a végén ledöbbenek. A nyomozóhölgy múltjáról is sokat megtudunk, és ahogy haladunk előre, sajnos egyre rosszabb és megrázóbb dolgokat.
Az események nem pörögnek veszettül, de engem a misztikum nagyon megfogott, a folytatások sem fognak elmaradni!

A négy csillag azért, mert azért az elején lévő döcögés felett nem szeretnék szemet hunyni!

Viktória_Erdei P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Nagyon izgalmas könyv volt. Amikor azt hittem, hogy megtaláltam a sorozatgyilkost, bumm, nem lett belőle semmi, más volt a gyilkos. A történet során megismerhetjük Amaia családjának történetét, titkait. Flora mindvégig ellenszenves volt, mindenért Amaia-t okolta. Éreztem, hogy Montes titkol valamit, hát a végén rájöttem, hogy mit. Ezek után kíváncsi vagyok mi lesz a következő könyvben.

2 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Nagyon tetszett és hirtelen nem is tudom hol kezdjem az én kis dicshimnuszomat erről a regényről. Legyen talán a helyszín, mert a Baztán völgyről és Elizondo városról sosem hallottam ezelőtt, de az írónő olyan csodásan tárta elém a vidéket, hogy szinte láttam az óriási mezőket, a szédítően nagy baztáni erdőket és éreztem az erdő föld- és zuzmó illatát.
„Minden erdő mágikus: félelmetes mert sűrű és misztikus, sötét és fenyegető."
Elég egyedi a hangulata, engem megbabonázott. Kicsit misztikus, de aki nem rajong a mitológiáért se riadjon vissza, mert nem játszik benne főszerepet, inkább csak megfűszerezi. A hangsúly inkább egy kegyetlen sorozatgyilkos utáni nyomozáson, illetve a kutatást vezető Amaia Salazar felügyelőnő családján és múltján van. Az utóbbit rövid visszatekintések formájában ismerhetjük meg és olvastam már jó pár tragikus gyermekkorról, de nem túlzok ha azt mondom, mind közül ez volt a legmellbevágóbb.

Viszont!!! NEM értek a könyvkiadáshoz, de abban biztos vagyok, hogy ezzel még lett volna munka mielőtt nyomdába kerül. Sajnos ez ront az élményen!

6 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Nagyszerű történet, mely bevezet bennünket a spanyol kultúrába, csodálatos helyszíneken járhatunk, mint a Baztán völgy, olyan szemléletesen írja le az erdőket, falvakat, hogy az olvasó akarva akaratlanul is elképzeli a helyet lelki szemei előtt. Szinte érzi az ember az erdő illatát, a természet csodáját.

Misztikum, krimi és családi dráma egyvelege a történet. Tehát aki szereti az olyan jellegű sztorikat, ahol a mitológia is szerepet játszik, annak bátran ajánlom A láthatatlan őrzőt, nem fog csalódni.

Dolores Redondo nagyon erős női karaktereket vitt bele, mint ahogy főszereplőnk Amaia is egy roppant karakán személyiség, nem beszélve testvéréről Flóráról. Megismerhetjük a család múltját mindezt folyamatosan kapcsolva össze a jelennel, így tárul elénk a családi titkok, a múlt kegyetlen történései.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/28/dolores…

bokrichard>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Ismételten hálámat szeretném kifejezni minden Molyos társamnak, mert erre a könyvre aztán végképp nem bukkantam volna rá. A trilógia első részében betekintést nyerünk a Baztan-völgy sajátos miliőjébe. A táj varázslatos, mintha csak a Jókai-féle Duna-delta leírását látnám. Viszont ez is rohadt unalmas lenne, mint a Vaskapu ábrázolása anno, ha nem lenne néhány okkult jellegű gyilkossággal feldobva. (Bocsi, talán 1-2 hulla jól mutatott volna a Vaskapunál.) A folklór elemek, a mitikus kiegészítések pikánsan fűszerezik a történetet, a kuriózumnak számító elemekben tobzódik a kötet, kicsit hasonlítva ezzel: Olivier Truc: Sámándob c. könyvére.
Ismét női főhős egy krimiben. Ez is nagy öröm, valahogy különleges színt ad a nyomozásnak. Kicsit sok a családi vonal, a szereplők száma, hasonlítva ezzel egy telenovellához, ami nagyon furcsa egy krimiben, eleinte nem is nagyon tudtam megszokni.
A sok gyilkosság mögött mély pszichológia áll, a sok túlvilági elemet tökéletesen ellensúlyozva, és mellette ott van a rengeteg pontos patológiai, és igazságügyi kifejezés is…
Első kötetként ígéretes kezdés, a kíváncsiságomat felkeltette, ilyen egyedi könyvvel nem igen találkoztam. Különleges, érdekes olvasmány.

4 hozzászólás
Navi P>!
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

Ez az első spanyol krimim, most ismerkedem a műfajjal. Tetszett, érdekes volt a spanyol kultúrával, helyi mitológiával ismerkedni. Érdekes helyszín, érdekes mondavilág, sok újat tanultam. Amaia családja, kész katasztrófa. A szó szoros értelmében. Ilyen anyát és nővért. Flóra karaktere, erős, határozott, mártír, hisztis, önző. hirtelen ennyi ugrik be. Ros még keresi a helyét, a néni tündéri. Amaia kollégái is hozzák a tőlük elvárhatót. A két medvekutató, nagyon bírtam őket :) A vége viszont meglepett, nem őrá gondoltam, nagyon csavaros volt :) Olvasni fogom a folytatást is :) @Mary_J :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szilvi00 P>!

– Egyes szülők azt hiszik, hogy ha a lányaikat arra kötelezik, hogy hamarább érjenek haza, azzal megóvják őket, holott éppen az a fontos, hogy ne egyedül menjenek. Éppen azzal sodorják őket veszélybe, hogy arra kényszerítik, induljanak el hamarább, mint a barátaik.

mate55 P>!

Tudod mi a visszhang? Egy olyan hang, amelyet akkor hallunk, amikor a valódi már elmúlt.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: visszhang
Szilvi00 P>!

– Mendemondák, és előbb-utóbb eltűnnek. Azt hiszed, a mobiltelefon és az internet időszakában valaki hitelt ad ezeknek az – elismerem – aranyos meséknek?
Engrasi köhintett.
– Nem akartalak megbántani, néném – szólt Amaia mintegy bocsánatkérően.
– A hit egyre gyengül a technológia korszakában.

Leliana>!

Sok mindent el akart mondani. […] Hogy egyes ajándékokat bántó megalázásnak és megsebzésnek szánnak, és nem ezt kellene megtanulnia egy kislánynak a kilencedik születésnapján.

130. oldal, 18. fejezet

FSzK P>!

Engrasi néni házának barátságos légkörében tovatűntek a tél foszlányai, amelyek ráragadnak az ember testére, akár a kéretlen utasok. A fa illata a kandallóban, a deszkapadlót borító nehéz szőnyegek és az örökké bekapcsolt, de sohasem nézett televízió szüntelen háttérzaja fogadta újfent Amaiát. Abban a házban sokkal érdekesebb dolgok történtek, mint a tévé, ennek ellenére a készülék mindig ott volt, akár egy ismeretlen hangjelenség, amelyet ignoráltak, mert abszurd, és toleráltak, mert megszokták. Egyszer rákérdezett a nagynénjénél erre, és a következő választ kapta: – Ez a világ visszhangja. Tudod, mi a visszhang? Egy olyan hang, amelyet akkor hallunk, amikor a valódi már elmúlt.

Jégvirág75 P>!

A gyerekek nem vérből származnak, hanem szeretetből.

136. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

A dús növényzetű lapályra nem hatolt be a víz, ezért nagy száraz foltokat lehetett látni, ahogy a szél zörgő harasztot sodort a fák tövébe, mintha természetes nyoszolyát alakítana az alvilági istennők számára.

75. oldal

Szilvi00 P>!

– Jusson eszedbe, mit tanultál Quanticóban: ha leblokkolsz, indíts újra, kezdd elölről. Néha ez az egyetlen lehetőség: felszabadítani az agyat – mindegy, emberi-e, vagy mesterséges. Indítsd újra, felügyelő, húzd ki, kapcsold vissza, és fuss neki az egésznek még egyszer!

TiszlaviczMarcsi IP>!

Ismerlek, ha fázik a lábad, nem tudsz aludni, és ez befolyásolja a nyomozást.

39. oldal

Jégvirág75 P>!

Az emberek jó része téved, amikor azt hiszi, hogy a szerelem átcsaphat gyűlöletbe, és hirtelen szétrobban, mintha szétvetné a szíved. Nálam nem ez történt: a szerelem nem ért véget egy pillanat alatt, de volt egy pillanat, amikor rájöttem, hogy tönkretett engem, akár egy lassú, de kíméletlen gyalulás: oda-vissza-oda-vissza, minden áldott nap. És akkor tudatosult bennem, hogy nyoma sem maradt. Olyan volt, mint amikor elismersz egy valóságot, ami mindig is létezett, de most előtted áll. Hosszú idő óta először felszabadultnak éreztem magam, amikor meghoztam e döntéseket,

54. oldal


A sorozat következő kötete

Navarra-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Helena Silence: Ezüsthíd
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Jo Nesbø: Hóember
Patricia Gibney: Titkok terhe
Chuck Wendig: Halálmadarak
John Cure: A boszorkány hagyatéka
Sarah Pearse: A szanatórium