A ​csontok öröksége (Navarra-trilógia 2.) 81 csillagozás

Dolores Redondo: A csontok öröksége

Elkezdődik ​Johana Márquez mostohaapjának bírósági tárgyalása. A pert figyelemmel kíséri a várandós Amaia Salazar felügyelőnő, aki egy évvel azelőtt felderítette az úgynevezett „basajaun-bűntetteket”, amelyek félelemben tartották a Baztán völgyét. Amaia bizonyítékokat gyűjtött Jasón Medina ellen is, aki a „basajaun” modus operandiját utánozva megerőszakolta és megölte Johanát, a felesége kamaszkorú lányát. A bíró hirtelen bejelenti az ügy lezárását, ugyanis a vádlott öngyilkosságot követett el. Az általános felháborodás közepette Amaiát hívja a rendőrség, ugyanis a vádlott a felügyelőnőnek címzett búcsúüzenetet hagy, amelyben mindössze egyetlen szó szerepel: „Tarttalo”. Ez indítja el a második kötet izgalmas és érdekfeszítő cselekményeit egészen a végkifejletig.

A spanyol krimi-trilógia a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy falvainak sajátos világát mutatja be, melyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. A thriller műfaj klasszikus elemein túl… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Trivium, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155334252 · Fordította: Szelivánov Júlia
>!
Trivium, Budapest, 2015
448 oldal · ISBN: 9789639367555 · Fordította: Szelivánov Júlia

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Hűha! Bő egy nap alatt kivégeztem ezt a könyvet, annyira letehetetlen volt! :)
Azt kell mondjam ez a rész nekem sokkal jobban tetszett, az első résznél! Sokkal hátborzongatóbb, misztikusabb és titokzatosabb történetet kaptunk most ebben a könyvben.
Ahogy a nyomozást átszőtte e gyönyörű hely, a Baztan-völgy történelme, régi mítoszai, s rég elfeledett mítikus lényei, egyszerűen fantasztikus volt!
Ami nem tetszett a könyvben, hogy némely párbeszéd olyan nehézkes és bő lére eresztett volt. Voltak olyan apró, általam gyanúsnak és sejtelmesnek vélt megmozdulásai a szereplőknek, amiről azt gondoltam, hogy a későbbiekben biztos lesz valami szerepe még, de ezeknek végül nem lett semmi folytatása, így nem is nagyon tudtam ezeket hová tenni.
A főszereplő nyomozónőnk Amaia férjével való viselkedése szemöldök húzgálásra késztetett a történet elején (és igazából közben is). Olyan undokul bánt ezzel a férjek gyöngye (ténlyeg az!) Jamessel, hogy csak na.
De ezek tényleg csak apróságok voltak, a thriller műfaj kedvelőinek én mindenképpen ajánlom ezt a sorozatot! :)
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/05/dolores-redondo-cs…

11 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Rég nem olvastam ilyen izgalmas krimit! Még az első részt is felülmúlta. Egy évvel később vesszük fel a fonalat, és közben főhősnőnknek gyermeke születik. Hát az biztos, hogy nem könnyű az anyaságot összeegyeztetni a rendőri hivatással. James, a férj kitüntetést érdemelne. Három hónap szülési szabi után visszamenni dolgozni sem piskóta. Eleinte rendesen lelkiismeretfurdalása is van a nyomozónőnek. De aztán muszáj belevetnie magát a sűrűjébe, mert a „szörny” őt akarja. Amaia megint visszatér szülőfalujába, hogy kinyomozzon egy templomgyalázást. Az ügy azonban összetettebb, mint gondolta. Miszticizmus, helyi babonák és a baszk és navarrai mondavilág lényei keverednek, miközben a felügyelőnő próbál egy rafinált gyilkost elkapni. A múlt és Amaia családja szintén érintett a történtekben. Újabb adalékokat kapunk anyuci őrültségeiről. Igazi hátborzongató dolgok történnek, megint izgulhatunk rendesen, hogy időben elkapják-e az elkövetőt.
spoiler

Gyöngyi0309>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Annak idején imádtam az első részt, nem is értem, hogy miért vártam ennyit a folytatással, főleg, hogy mostanában nagyon megszerettem a spanyol krimiket, thrillereket.
Folyatódik az a misztikus, borús, depresszív hangulat, ami az első részben, annyival kiegészülve, hogy most még inkább előtérbe kerül Amaia magánélete, múltja és jelene.
Ismét sorozatgyilkos garázdálkodik a Baztanban, kellően brutális megoldásokkal. Mindig nehezen bírom, ha csecsemők/gyerekek is érintettek. Egyébként ez a szál teljesen kommersz, klisés, kb bármelyik amerikai krimisorozatban van hasonló eset. Ennek ellenére nem tudtam ki a gyilkos, egy részét kitaláltam, hogy ki érintett, de nem az egészet, pedig a közepe táján vad összeesküvés-elméleteket gyártottam.Amitől egyedi az a hangulat és a háttér. Nagyon tetszik a baszk mitológia, nekem mindig érdekes, hogy a vallás és a misztikum mennyire megfér egymás mellett a zárt spanyol vidéki világban.
Még mindig imádom Engrasi nénit, illetve James nagyon megértő férj, pedig a kedves felesége sokszor nagyon önző és igazságtalan volt. A bíró nagyon idegesített benne.
A nyomozócsapatot szerettem, kíváncsi leszek mi van Dupree ügynökkel, az ő vonala nekem elég furcsa.
Aki pörgős krimire számít az csalódni fog, bár most már kezdem azt hinni, hogy ez a lassú folyás spanyol jellegzetesség. Én szerettem elmerülni benne, pont megfelelő volt az adagolás, annak ellenére, hogy nehezen indult be a cslekmény.
A szerkesztés viszont hagy maga után némi kivetnivalót: borzalmasan sok benne a helyesírási hiba, illetve semmi központozás nincs, pedig fejezeten belül is sok a helyszín-, és szereplőváltás. Legalább egy üres sorral el lehetett volna választani. A végére megszoktam, de eleinte zavaró volt.

bokrichard>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Kerekebb, egészebb, a részleteket nagyobb kohézió tartja össze, mint az első kötetben. Mégis az inkább volt számomra krimi, mint ez a rész. Ami nem baj, sőt! A főhősünk, Amaia nyomozónő talán olyan közel van a tűzhöz, amennyire más történetben más nyomozó eddig még soha (legalábbis, amiket olvastam, ott nem). A család a középpontban, az anyaság nehézségei a múltban és a jelenben is tökéletesen górcső alá kerülnek. Ezt a központi nehéz témát köríti a baszk mítosszal, és a nyomozási szállal.
Nehezebben haladtam vele, de mégis egy fokkal jobban tetszett, mint az előző kötet. Érdemes olvasni, mert nem lehet skatulyába tenni, annyira egyedi. Ami ebben az uniformizálódó világban üde színfolt. Jöhet a következő!

1 hozzászólás
szadrienn P>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

A hideg futkározott a hátamon a Baztán-völgy barlangjaitól és erdőségeitől. Ez a táj az itt keringő hiedelmekkel és a semmiből hirtelen előbukkanó, megmagyarázhatatlan jelenségekkel olyan kísérteties, hogy megkönnyebbültem, amikor a főszereplő végre a gyilkosok nyomába eredt, és nem a természetben kószált egymagában.

Leliana>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Vagy megint az van, hogy másik könyvet olvastam, mint a nagy többség, vagy engem közben/előtte elvittek az ufók, átprogramozták a zagyamat, amiért nem látom meg benne azt a szépet/jót/izgiset, amit a többiek.
Volt ebben a könyvben is mindenféle, de talán a legtöbb a hejesssírássi hiba, meg az elgépelllés. Voltak mindenféle mitológiai lények(?), meg istenfélék, meg boszorkányok(?), de megint zavart engem az, hogy ezeknek nem túl sok a köze a nyomozáshoz, vagy a megoldáshoz. Majdnem 400 oldal elolvasása után kapunk egy nem túl egyedi gyilkost spoiler
A főszereplő egyre kevésbé szimpatikus, nem sikerült rájönnöm, hogy milyen viszony fűzi a kollégáihoz, különös tekintettel Dupree ügynökre spoiler A legjobban viszont azért utáltam, ahogy a férjével, és szegény kisfiával bánik, lehet, hogy én vagyok félresikerült, de egy ilyen kicsi mellől, aki még szopizna, elmenni biztosan nem tudnék. Minek vállalta/akarta ezt a töpörtyűt, ha ezt az alapvető törődést nem tudja megadni számára? Aztán valahol sajnáltam ezt a csóri Jamest, valahol meg jól megráztam volna, hogy ébredjen már öntudatra, nem is tudom, hogy létezik-e a valóságban ilyen tutyimutyi ürge, mint ő. (na, meg szinte az összes férfitársa a könyvben)
Rengeteg kérdés marad nyitva, úgyhogy biztosan el fogom olvasni a harmadik részt is egyszer, de az biztos, hogy nem lesz a kedvenc sorozatom :(

3 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Talán bután hangzik, de ha Dolores Redondo megkérdezett volna engem az első rész után, mégis milyen irányba folytassa a sorozatot? Hát én pontosan ezt kértem volna Tőle. Ezzel semmiképpen sem azt akarom mondani, hogy kiszámítható vagy unalmas lett volna a történet. Sőt! Pont ellenkezőleg! Igazán izgalmas, rejtélyes és kicsit megint misztikus volt az egész nyomozás. Inkább arra gondolok, hogy Amaia múltja már az első részben megfogott, a személyes érintettsége itt is remekül passzolt a jelenlegi nyomozáshoz. Egyre többet megtudhattam a felügyelőnő borzalmas gyermekkoráról, bár nekem még így is lennének kérdéseim… És ha vezetnék listát a leggonoszabb és leghátborzongatóbb szereplőkről, Amaia anyja Rosarió a dobogós helyen végezne, az szent.

Összességében még az első résznél is jobban tetszett! Ha egyszer adásba kerül a kötetekből készült sorozat, talán többen felfedezik magunknak ezt a remek trilógiát.
Kíváncsian várom a befejező részt!

Dors_Peabody>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Egyre jobban szeretem Redondo stílusát. Az összetett, izgalmas, csavaros krimiszál, a baszk misztikum, az ősi mitológia és az igényesen megírt történet olyan egyvelegét adja, ami számomra egyedivé teszi és ki is emeli a kortárs krimiszerzők sorából. Bár soha nem vonzott különösen Spanyolország, de mióta Redondot olvasok, mély vágyakozás ébredt bennem Észak-Spanyolország, Navarra, Baztán-völgy után. A főszereplőnő Amaia is összetett figura, esendő, de nagyon kemény. Kifejezetten szeretem és csodálom a karakterét.Fogalmam sincs miért nem olvassák többen ezt a sorozatot. Kár, nagy kár!

A_Shara>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Nagy élmény számomra ez a sorozat. Szeretem a krimiket, de ez annál sokkal több.
Megszerettem Engrasit, Rosst és Amaiat is, bár őt nagyon érdekes és összetett személyiségnek tartom. Néha túl kemény volt, de hát ilyen múlttal nem csoda.

8 hozzászólás
smetalin>!
Dolores Redondo: A csontok öröksége

Azt kell mondjam ez a könyv még jobban sikerült mint az előző!! Itt teljesen a nyomozónő és családja köré épült a történet, és persze a mitológia is nagy hangsúlyt kap! Nagyon jól szövi a cselekményt az írónő a múlt , a misztikum és a jelen történései között. Sok érdekes részletet tudtunk meg Amaia anyjáról is, lassan az is kiderül miért tette amiket tett, és ahogyan ezt is összekapcsolja a jelenbeli gyilkosságokkal, az valami zseniális!!!! Mind a két könyv kapcsolódik egymáshoz, de mégis különböző gyilkosságokat nyomoznak ki, és ez nem lesz másképp a következő részben sem, amit már nagyon várok! Azzal lesz teljes a kép!!!


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Az egyetlen dolog, amivel egy anya árthat a gyermekének a szeretethiány.

362. oldal

smetalin>!

Nem nagy érdem hűségesnek maradni, ha nem kísért minket semmi, és senki nem vesz észre. A valódi próba akkor jön, amikor valakibe képesek lennénk beleszeretni, ha nem lenne párunk, valaki, aki megfelelne nekünk, aki tetszik, és akihez vonzódunk. Aki a nagy Ő lehetne, ha már nem választottunk volna egy másik nagy Őt. Ez a hűség……….

264. oldal

Leliana>!

– Azt akarom mondani, hogy vannak csaták, amelyek már azelőtt elvesztek, hogy elkezdődtek volna. És néha jobb ma nem harcolni, hogy harcolhassunk holnap. És nagyon bátor és dicséretes dolog kiállni az eszmékért, amelyekben hiszünk, vagy bárminemű igazságért, de tudni kell disztingválni, mert amikor intoleranciával, fanatizmussal vagy ostobasággal találkozol, a legbölcsebb visszalépni, elvonulni az útból, és megőrizni energiádat arra, ami megéri.

161. oldal, 12. fejezet

mate55 P>!

Akik asszonyokat vagy gyerekeket vernek, ritkán merészelnek ellenszegülni egy náluk erősebb embernek.

160. oldal

Szilvi00 P>!

Nem nagy érdem hűségesnek maradni, ha nem kísért minket semmi, és senki nem vesz észre.

Szilvi00 P>!

[…] nem mindig lehet nyár, de ettől még az ősz sem rossz.

Leliana>!

Amaia észrevette, ahogy minden tekintet ráirányul: egy rendőr egy elegáns étteremben úgy festett, akár egy csótány az esküvői tortában.

366. oldal, 33. fejezet

mate55 P>!

Megtalálta a sírt, az ereszről lecsepegő víz rajzolta vonalat követve.

(első mondat)

TiszlaviczMarcsi IP>!

A „semmi nincs” és a „minden megvan” között egyetlen apró részlet rejtőzik, és amikor ez a helyére kerül, a nyomozó már tudja: íme, elkapta a gyilkost.

370. oldal


A sorozat következő kötete

Navarra-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Patricia Gibney: Titkok terhe
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje
Helena Silence: Ezüsthíd
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Jo Nesbø: Hóember