Hősök ​leszünk! (Szupermalac és Űrpatkány 1.) 16 csillagozás

Dóka Péter: Hősök leszünk!

Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és igazi szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát!
Szerinted megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?
A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával is. De csak akkor győzhetnek, ha Szupermalac meg tudja állítani az időt.
Szupermalac és Űrpatkány a tévében is felbukkan! Az animációs sorozat rajzait és a kötet illusztrációit Máli Csaba készítette.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634860549 · Illusztrálta: Máli Csaba

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

Vajon az alábbi sorokat olvasók között hányan akadnak olyanok, akiket óvodában, általános suliban, gimiben külső vagy belső, mások szemében különös, taszító tulajdonságuk miatt kigúnyoltak? Úgy sejtem, sokan, mert – mit tagadjuk – a gyerekek őszinték, és az őszinteség sokszor bántó. Minél kisebb az ember, annál nehezebb az ilyen szurka-piszkákat, kisebb és nagyobb sértéseket, a kiközösítést feldolgozni. Sokszor a szülők sem veszik észre, tudják meg, hogy gyermeküket a társaik bántják, megszólják, kigúnyolják, így segíteni sem igazán képesek nekik.

Mától azonban nem kell többé aggódni, mivel a segítség úton van, méghozzá két frissen termett, igen vidám és velő[scsonto]t (ezt majd érti, aki elolvassa a könyvet!) rázóan merész szuperhős alakjában! Részletesebben írtam itt https://librarius.hu/2018/10/27/doka-peter-szupermalac-…

Molymacska P>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

Nem tudom őszintén, mit is gondoljak erről a könyvről. Jó is volt, meg nem is, érdekes is, meg nem is, fiús is, meg nem is. Ebből meg próbálja az olvasó összerakni, mit is érez a könyvvel kapcsolatban (avagy, mintha újra hatéves lennék :D ).
A történet egy tanyán kezdődik Csocsó malaccal, akit kirekesztenek a többiek, senki se barátkozik vele. Nagyjából a történet első harmada az, ami ezzel a kirekesztéssel foglalkozik, a problémával, hogy mindenki akar valahova tartozni, de nem biztos, hogy a csoportok befogadnák őt. Eddig nekem nagyon tetszett hiszen fontos problémáról szól, amiről mindenképpen kell és fontos is beszélni.
Ezután a történet átcsap valami nagyon furcsa dologba. Hirtelen Csocsó malac, és Pati patkány szuperhősök lesznek, és cicákkal karöltve elkezdenek a világűrben szuperhősmunkát keresni. Ez még annyira nem is rossz, de elég furcsán használja a szerző a szuperhőstoposzokat? vagy inkább, ki akarja figurázni azt, és egyes ötletei bejöttek, míg mások nem.
Az nagyon jó volt benne, hogy a szuperhősködés közben is előkerült a befogadás témaköre: a cukibolygó viszont inkább lányos, mint fiús, a megoldás pedig számomra picit sántít is. Aztán belekerülnek egy tényleges szuperhőskalandba (majd még egybe) és a végén azt néztem, hogy irrelevenciája sem volt, hogy miért maradt abba a történet, miért menekült el a főellenség, és amúgy is: miért? Mintha a James Bond filmben Bond megjelenne, és erre a szupergonosz azt mondná: oké, megadom magam. Túl egyszerű, túl súlytalan az egész.
Első kötetnek határozottan érdekes: nem rossz, de látszik rajta, hogy van még hova fejlődnie, még akkor is (vagy főleg azért) mert kezdő olvasóknak szól ez a kötet. Kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle, mert nem rossz ez, de még nem is igazán jó. Hátha a következő kötet villant majd :)

Oláh_Zita P>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

No így kell ezt Zita módra, a masodik utan elolvastam az elso reszt.
Ez is kelloen vicces es agyament, es nagyon tetszett, foleg a cuki allatok es a laboros grafikak.

2021
Ez nemcsak mese, hanem kőkemény társadalom kritika is egyben, jó adag humorral és abszurddal leöntve. Nekem emészthető volt.

2 hozzászólás
kuliga P>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

Érdekes, mint hős malac és patkány. Szuperman rajongóknak talán tetszhet, a stílus, de azért elképzeltem a kislányomat (aki már 25 éves), amint a malac és a patkány megmenti a cuki bolygót, és beszólnak a cukiságoknak – lehet visítva hisztizne, de a fiamnak pont ezért tetszene. Így inkább kisfiúknak, mint kislányoknak ajánlom, persze a tanulság is érezhető benne: hogy lehetsz kiváló, bárhogy nézel is ki.

Caledonia_Valley P>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

„A történet egy apró tanyán veszi kezdetét, ahol főhősünk, Csocsó, a dundi malac tengeti magányosan mindennapjait. Rövid gondolkodás és tépelődés után rájön, mi is hiányzik az életéből: egy barát.”

„A kötet zsenialitása a nem mindennapi történetben rejlik. Ebben a könyvben nem a szép és mindenki által kedvelt hősök szerepelnek, hanem azok az "elnyomott” karakterek, akik, bár külsőleg kissé csúnyácskák, belső értékeik példamutatóak, lelkük nemes és a szívük hatalmas."

Részletes értékelés:
https://sadaboga.blogspot.com/2018/11/doka-peter-szuper…

04.21.
A történet most sem okozott csalódást. A Csillagpolip pedig tartósan pici szívem elrablója. *-*

PTJulia P>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

Humoros, izgalmas kisregény a szuperhősök világából elsősorban talán fiúknak, de humort értő lányok is előszeretettel forgathatják. Szerintem önállóan olvasni tudó gyerekek érthetik már a mondanivalót és a poénokat is.

Vörös_Brigitta>!
Dóka Péter: Hősök leszünk!

Nekem bejött ez a mese. Szerintem a 6 éves fiamnak is tetszeni fog. Fogom ajánlani a gyerekeknek, szerintem olyan második-harmadikasoknak már lehet önálló olvasásra adni (mint a Geronimo Stilton könyveket).
Egy pici negatívum: a kötése nem tetszik, van egy olyan gyanúm, hogy szét fog esni, ha a gyerekek kezébe kerül (pláne egy könyvtárban).


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

– A lelkem mélyén én is cuki vagyok – felelte a Csillagpolip. – Szeretnék rózsavízben lubickolni, dalocskákat énekelni, és ha megijednék, akkor úgy kiáltanék fel: „Piha!” De sajnos a valóságban egy nagy, büdös polip vagyok. Ha már nem tartozhatok a cuki állatok közé, legalább messziről szeretném őket csodálni. Olyankor pici virágnak érzem magam.

67. oldal

Caledonia_Valley P>!

Azért vagyok szomorú, mert nincs barátom! Egyedül vagyok, és nem szeret senki.

6. oldal

Caledonia_Valley P>!

Tudod Csocsó, egy életen át nem tehetsz úgy, mintha szép volnál, karcsú és jó illatú.

13. oldal


A sorozat következő kötete

Szupermalac és Űrpatkány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Tom Watson: Pálcikakutya
Holly Webb: Pille új otthonra lel
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Roberto Pavanello: A táncos lábú vámpír
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Mary Pope Osborne: Jegesmedvék között
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek