Fekete ​eső (Viharlovag 1.) 3 csillagozás

Dóka Péter: Fekete eső

Kalandos lovagregény és fantasy egyedi találkozása Dóka Péter új könyve. A szerző jól ismert humora, fantáziája most is magával ragadja az olvasót. Hősei bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül…

>!
Móra, Budapest, 2016
270 oldal · ISBN: 9789634155768

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dianna76 P
Dóka Péter: Fekete eső

Egyszer már leemeltem a könyvtári polcról, de belelapozás-olvasás közben meginogtam. Érdekelne ez engem? Nem túl zagyvaság? Aztán egy következő kölcsönzésnél mégis hazahoztam, s most elolvastam. Azt kell írjam, nem bántam meg. Könnyen olvasható különleges kis történet volt ez, érdekes személyekkel, mesebeli lényekkel, némi fantáziával, és népmeseelemmel. Mindez humorral fűszerezve. Tetszett ez a kaland, és megkedveltem a kopasz és erős kisfiút, Azovilt. Szívemet melengette a történetben megjelenő gyermek szerelem. Bibóca pedig igazán sajátságos kiskedvenc. A történetben volt izgalom, egy kis titokzatosság, a vége pedig tartogatott meglepetést. Legalábbis én nem számítottam arra, ami végül kiderült. A fejezetek elején lévő illusztrációk nem a legszebbek, de illettek a történethez, és a komorsághoz, amit a napfény halványodása, és a fekete eső váltott ki. Csak ez a ringyó minősítés, ez nem illett a képbe. Nem is értettem, hogy került egy gyermekkönyvbe ez a szó. A fél csillagot mégsem e miatt vonom le, hanem a történet eleje miatt. Mert kicsit kuszának éreztem, és kellett jó pár oldal mire föl tudtam venni a történet fonalát. Most már kíváncsi vagyok a következő kötetre is. Vajon mikorra fog megszületni?

>!
Móra, Budapest, 2016
270 oldal · ISBN: 9789634155768
>!
Majoros_Nóra
Dóka Péter: Fekete eső

Kellemesen abszurd, frissítő a humora, éppen eléggé (és nem jobban) sötét, mint ami üdítően megborzongat, őrült és kiszámíthatatlan kalandokkal van tele. A szereplők hol szánalmasan hétköznapiak, hol romantikusan hősiesek, pont olyanok, mint az átlag olvasó. A hangulat erős, többszöri olvasásra is menthetetlenül beszippant. Olykor gyerekmese, olykor fejbe vág egy-egy mondat mélysége. Néha ugyan úgy tűnik, az író félvállról veszi a saját maga által teremtett világot, ám közben szívbemarkoló kérdéseket boncolgat, jó ízléssel. A kedvencem: a gyerekkorában toronyba zárt királylány vajon milyen felnőtt lesz, hogyan fog bízni a férfiakban, a saját apjában, aki a toronyba záratta, és egy kamasz fiú anyjaként hogyan fog tudni helytállni? Egy szóval: dókapéteres, végre hosszabb terjedelemben, mint ahogy az írótól eddig megszokhattuk.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp P

Sámánra kardot emelni nem az erő, hanem a gyengeség jele.

176. oldal

>!
Chöpp P

– Ha te nem lennél… – Világszép gyöngéden megsimogatta a fia kopasz fejét. – Akkor már fölmásztam volna az égbe.

35. oldal

>!
Majoros_Nóra

– Háború? – Azovil csodálkozva bámult a vitéz után, aki dülöngélve, ám meglepően sebesen távolodott. – Mit szólsz ehhez, Bibóca?
– Múúú – felelte Bibóca.

26. oldal, 2. fejezet - Fekete eső (Móra, 2016)

>!
Majoros_Nóra

A tábortüzek vörösen lobogó, ideges fényében vérmókusok és vérnyulak nyüzsögtek. Több százan is lehettek, követhetetlenül gyorsan mozogtak, és próbálták rávetni magukat a katonákra, akik kardjaikkal tartották távol a megvadult kisállatokat. A katonák üvöltöttek, a mókusok és nyulak alig adtak ki hangokat, ám annál féktelenebbül ugrottak és marcangoltak. Ha egy katona elesett, tucatnyi állatka rontott rá.

158. oldal, 14. fejezet - Fekete eső (Móra, 2016)

>!
Majoros_Nóra

Milyen unalmas volna az a világ, amiben örökké ugyanaz a kéz oszt irgalmat és halált.

174. oldal, 14. fejezet - Fekete eső (Móra, 2016)

>!
nretzse

A sebek, amelyeket egymáson ejtettünk, barátokká tettek bennünket.

225. oldal

>!
nretzse

– Nem szabad félni, Johanna – mondja Porhó. – A félelem megeszi a lelkedet.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! 2.
Leiner Laura: Valahol
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szabó Magda: Abigél
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Helena Silence: Ezüsthíd
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben