Száz ​meg egy kiskutya (Száz meg egy kiskutya 1.) 63 csillagozás

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Aligha létezik közismertebb rajzfilm Magyarországon, mint a legendás 101 kiskutya. Így aztán az élő kutyákkal és színészekkel készült legújabb változat is hasonló sikerre számíthat.

Nem mindenki tudja, hogy a filmek forgatókönyve ebből a bensőséges hangulatú, csodálatos meseregényből készült, amely most az eredeti rajzokkal illusztrálva kerül az olvasók kezébe. A filmeknél gazdagabb, meglepetéseket tartogató történet inkább a nagyobb gyermekekhez, sőt az érzékeny szívű felnőttekhez szól, s jóval több szereplőt ismerhetünk meg belőle.

A nemrég elhunyt angol írónő mind a kutyákra, mind az emberekre jellemző tulajdonságokkal fölruházott kutyahősei örökre az olvasók szívébe lopják magukat.

Eredeti mű: Dodie Smith: The Hundred and One Dalmatians

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak

>!
Eri / G&A, Budapest, 1997
200 oldal · ISBN: 9638090111 · Fordította: Szentmiklósi Tamás, Bokor Klára · Illusztrálta: Janet Johnstone, Anne Grahame-Johnstone
>!
Ciceró / Eri, Budapest, 1995
220 oldal · ISBN: 9638090030 · Fordította: Bokor Klára, Szentmiklósi Tamás · Illusztrálta: Zdenek Netopil
>!
Ciceró, Budapest, 1995
198 oldal · ISBN: 9635391226 · Fordította: Szentmiklósi Tamás, Bokor Klára · Illusztrálta: Janet Johnstone, Anne Grahame-Johnstone

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
konnyufanni
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Tetszett, hogy az író emberek által jellemezte a kutyákat. Gondolok itt a tulajdonságokra, amivel illesztette a kutyákra. Lusta, pörgős, kedves stb. mindenféle kis dalmata kap szerepet ebben a könyvben. A kedvenc kutyám ebben a könyvben, a Kisasszony volt. Őt nagyon megszerettem a lustasága miatt. Ebben a könyvben sokkal több információkat kaptunk, mint a mesében vagy filmben. Emiatt úgy éreztem magam, mintha mennyországban lennék az új információkkal. És ráadásul dalmata kutyák vannak a középpontban.

>!
floretit97
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Huh! Ez valami fantasztikus volt. Pongó egy nagyon aranyos és átlagon felüli okos kutya. Ez egy kicait nem tetszett venne, hogy Kisasszonyt egy buta kutyának formázták meg. Perdita az egy normális kutya tulajdonságokkal felruházott kutya. Nem is okos és nem is buta. Számomra Perdita volt a kedvenc kutya.
Egy nagyon izgalmas, kalandokkal – egy nagy kalanddal – megírt könyv. Nemcsak gyereknek, de felnőtteknek is egy kis könnyed olvasmány.

>!
altagi P
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Az egyik legkedvesebb meseregény, amit idén magamévá tettem. A dízni rajzfilm csak jelenthet ennek a könyvnek, mert olvasva sokkal összetettebb, sokkal izgalmasabb (kevésbé vicces?).
A kedvencem az ugatási lánc meg a spániel volt, de még azon is remekül szórakoztam, hogy a staffordshire egy kicsit furin volt rajzolva. :) Plusz rendkívül kedves volt, hogy a kutyák (és macskák) az embereket nem a gazdájukként emlegetik, hanem a kedvenceikként.
Ami nem tetszett, hogy az ember szereplők nekem kicsit semmilyenek voltak, Szörny Ella kivételével persze. Szívesen vettem volna, ha kicsit jobban megismerhetem Dearly-t és Dearlynét. (Pl. tudja-e valaki, hogy mi a keresztnevük?)

>!
Veronika_Szakács
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Zsüzsü kedvencei voltak a dalmaták mindig is, több plüsst vett is nekem. Bár különösebben sosem rajongtam a pöttyös/foltos fekete-fehér kutyusokért (németjuhász és golden retriver fan vagyok, na), de Zsü minden ajándékát szeretettel őrzöm.
Hogy kicsit ellentmondjak magamnak, a 101 kiskutya rajzfilmet mindig is imádtam. Meglátva a polcon újra kézbe vettem ezt a könyvet, hogy megnézhessem, miben más az írott verzió, mint a rajzfilm/ a film. Sokban. De mindhárom zseniális a maga nemében.
A kutyák pedig tündériek.
Cruella a rajzfilmben sokkal borzalmasabb mint itt, zseniális a mimika, amit rajzoltak neki. A könyv illusztrációiban sem szép, de annyira nem is kellemetlen.

>!
Anna_Casea
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Ez a könyv a világ legaranyosabb meséje, és ebben száz százalékig biztos vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis még a film megnézése előtt sikerült elolvasnom, és nagyon megdöbbentem, hogy mennyi mindent kihagytak belőle!
Talán amiért ez lett az egyik legnagyobb kedvencem, az az, hogy annak ellenére, hogy alapvetően gyereknek szól, rengeteg vicces utalás van benne a „felnőttek világára”.
Igazi karácsonyi történet, mindenkinek boldog befejezéssel, aranyos, segítőkész, elszánt, kitartó és bátor karakterekkel. Nagyon szívesen olvastam el immár másodszorra is.

>!
loci93 IP
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Korábban nem tudtam, hogy a 101 kiskutya is Disney adaptáció. Azt hittem eredeti ötletből született remekmű, mely benne van nálam a top 10-es listában, legalábbis mesék tekintetében. Ám a remek rajzfilm, egy némiképp kaotikus, helyenként értelmetlenül sok szereplőt megmozgató mű. Emiatt nem olyan jó, bár több dolog nyert értelmet, ami a rajzfilmben nem lett megmagyarázva. Bár van pár igen kellemes meglepetés is. Ilyen például spoiler. Külön tetszett a végén a hely, ahova végül beköltözött a nagy család. De ugyanott erőltetettnek érzetem a 101-es szám kijövetelét. Ez tipikus példája a kaotikusságának.
Ez a könyvet mindenkinek tudom ajánlani, akit érdekel az eredeti történet, az angol világ (még a kutyákról is ez süt) vagy egy remek karácsonyi történet.

>!
totestiefel
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Sokkal jobban szerettem mint a rajzfilmet, pedig azt ismertem előbb. De ez mégis sokkal meghatóbb és magával ragadóbb volt. Pongó, Perdita és Kisasszony.

>!
DaMo
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Örök kedvenc még mindig. A könyvből készült filmeken, rajzfilmeken nőttem fel, és mindig újranézem őket DVD-n vagy kazettán. Voltak 101 kiskutyás ruháim, táskáim és írószereim. Világ életemben egy (vagy több) dalmata kutyát akartam. És Dalmának hívnak.
Ez az én könyvem. :D

>!
Alcyone P
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

A könyv merőben más, mint ami filmet és mesét készítettek belőle. Ez sokkal szebb, teljesebb, habár a mesét is szeretem belőle.


Népszerű idézetek

>!
Lahara ISP

– Semmitől sem berzenkedem annyira, mint attól hogy csak úgy macskának hívjanak! – tiltakozott a macska.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
loci93 IP

– Jé, ez Szörny Ella – kiáltott fel Dearly úr felesége. – Együtt jártunk iskolába. Kicsapták, mert tintát ivott.

12. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

>!
Anna_Casea

Így aztán Dearly úrnak abban a szerencsében lett része, hogy száz bájos dalmata tulajdonosa lett. Elhatározta, hogy megvesz egy jó nagy falusi házat. Ezt hál' istennek megengedhette magának, mert a kormány megint eladósodott, ebből neki viszont ismét haszna származott. Ez alkalommal járadékkal jutalmazták szolgálatait. Dearly úr ezért úgy határozott, hogy abbahagyja a munkát, bár természetesen mindig szívesen segít a kormánynak, amely nem valami jól tudott számolni.

193. oldal, 18. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)

>!
floretit97

– Ez szép munka volt, Ezredes – mondta Willow hadnagy.
– Ezennel előléptem kapitánnyá – mondta a juhászkutya. Majd szerényen elköhintette magát. – Jut eszembe! – tette hozzá. – Most neveztem ki magam dandártábornoknak.

>!
loci93 IP

A legfurább kölyöknek pedig szerencsepatkó alakú folt nőtt a hátán, ezért őt Mázlinak keresztelték el. Nagyon mozgékony volt, és már az elején látszott, hogy ő lesz a vezéregyéniség a testvérei között.

38. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

>!
loci93 IP

– Perdita lesz a neve – jelentette ki Dearly úr felesége. – Ezt a nevet – magyarázta a két néninek – egy Shakespeare-hős nyomán kapja, aki szintén el volt veszve. És latinul az elveszettet perditusnak mondják.

31. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

>!
loci93 IP

A legtöbb emberhez hasonlóan ők is azt hitték, hogy ők tartják a kutyákat; nem fogták föl, hogy a kutyák tartják az embereket

7. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

>!
Anna_Casea

– Ha Angliának lenne fél tucat olyan kutyája, mint te – szólt minden harag nélkül a terrierhez –, nem lenne szükségünk hadseregre. Na gyerünk haza, te fékezhetetlen rakéta, vár a vacsora.

170. oldal, 16. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)

>!
Anna_Casea

– Ezen az estén ne legyetek odakinn, kedveskéim – szólt rájuk Dearlyné. – Menjetek haza a gazdáitokhoz.
A gazdáitok kifejezést használta, ahelyett, hogy azt mondta volna: a kedvenceitekhez. Ezt a hibát az emberek igen gyakran elkövetik.

181. oldal, 17. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)


A sorozat következő kötete

Száz meg egy kiskutya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Nyulász Péter: Helka
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Geronimo Stilton: Sajtsárga lakókocsi
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Joe Carrot: Az árnyak háza