Száz ​meg egy kiskutya (Száz meg egy kiskutya 1.) 78 csillagozás

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Aligha létezik közismertebb rajzfilm Magyarországon, mint a legendás 101 kiskutya. Így aztán az élő kutyákkal és színészekkel készült legújabb változat is hasonló sikerre számíthat.

Nem mindenki tudja, hogy a filmek forgatókönyve ebből a bensőséges hangulatú, csodálatos meseregényből készült, amely most az eredeti rajzokkal illusztrálva kerül az olvasók kezébe. A filmeknél gazdagabb, meglepetéseket tartogató történet inkább a nagyobb gyermekekhez, sőt az érzékeny szívű felnőttekhez szól, s jóval több szereplőt ismerhetünk meg belőle.

A nemrég elhunyt angol írónő mind a kutyákra, mind az emberekre jellemző tulajdonságokkal fölruházott kutyahősei örökre az olvasók szívébe lopják magukat.

Eredeti megjelenés éve: 1956

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

Ciceró, Budapest, 1997
198 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635391226 · Fordította: Szentmiklósi Tamás, Bokor Klára · Illusztrálta: Janet Johnstone, Anne Grahame-Johnstone
Eri / G&A, Budapest, 1997
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638090111 · Fordította: Szentmiklósi Tamás, Bokor Klára · Illusztrálta: Janet Johnstone, Anne Grahame-Johnstone
Ciceró / Eri, Budapest, 1995
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638090030 · Fordította: Bokor Klára, Szentmiklósi Tamás · Illusztrálta: Zdeněk Netopil

konnyufanni>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Tetszett, hogy az író emberek által jellemezte a kutyákat. Gondolok itt a tulajdonságokra, amivel illesztette a kutyákra. Lusta, pörgős, kedves stb. mindenféle kis dalmata kap szerepet ebben a könyvben. A kedvenc kutyám ebben a könyvben, a Kisasszony volt. Őt nagyon megszerettem a lustasága miatt. Ebben a könyvben sokkal több információkat kaptunk, mint a mesében vagy filmben. Emiatt úgy éreztem magam, mintha mennyországban lennék az új információkkal. És ráadásul dalmata kutyák vannak a középpontban.

altagi P>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Az egyik legkedvesebb meseregény, amit idén magamévá tettem. A dízni rajzfilm csak jelenthet ennek a könyvnek, mert olvasva sokkal összetettebb, sokkal izgalmasabb (kevésbé vicces?).
A kedvencem az ugatási lánc meg a spániel volt, de még azon is remekül szórakoztam, hogy a staffordshire egy kicsit furin volt rajzolva. :) Plusz rendkívül kedves volt, hogy a kutyák (és macskák) az embereket nem a gazdájukként emlegetik, hanem a kedvenceikként.
Ami nem tetszett, hogy az ember szereplők nekem kicsit semmilyenek voltak, Szörny Ella kivételével persze. Szívesen vettem volna, ha kicsit jobban megismerhetem Dearly-t és Dearlynét. (Pl. tudja-e valaki, hogy mi a keresztnevük?)

CarmenV>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Fura belegondolnom is, hogy (évszámot nem írok!! :D ) 2. osztályos koromban kaptam a kitűnő tanulmányi eredményemért :D
Szerintem a régebbi Disney mesék közül nem sok akad amit nem kedvelnék, de a 101 kiskutya is a kiemelt kedvencek között van :) Imádtam mindig is és a mai napig is :)és fura hogy mennyire más egy könyv és a film…
A karácsonyi történet szál szerintem jó, és a boldog vég, ami szerintem a legjobb ami a könyvek végén történhet, adott :) és így hiába nem úgy volt ahogy a mesében mégis aranyos :) ahogy a dalmaták nevelik az embereiket, ahogy az összes kutya segít ha baj van :) ahogy minden jó ha a vége jó :)
Ami nekem valahol nagyon mélyen lehetett eltemetve az a Perdita szál… erre nem is emlékeztem hogy így volt… mondjuk a mesét 100000000x láttam, az élénkebben él még a mai napig is :D
ami nekem a könyvben fura az a bosszúálló cica aki amellett hogy szimpatikus (mert mégis macska :D ) milyen lazán vette hogy mindegyik kicsinyét kegyetlenül megölték… ez nem annyira gyermekbarát szerintem, bár tény hogy régebben ha túlszaporulat volt tényleg hamar „cselekedtek” az emberek…
Összességében akkor is tetszett és így az ünnepek előtt még aktuális is volt :)

knitta02>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Egy kihívás kapcsán akadt kezembe ez a könyv. Eddig a létezéséről sem tudtam. Némi kisebb változtatással (mint a gazdik foglalkozása vagy Szörnyella családi állapota) és néhány nagyobbal (Perdita), de egész jól visszaadja a mese vonalát és most már azt is értem, miért maradt ki Kisasszony a Disney változatból. Szegényt biztosan nem az eszéért tartják! Perdita sokkal aranyosabb!
Megható kis mese. A végén majdnem sírtam és jót nevettem a fehér perzsa cicus bosszúján. Vele nem érdemes összeakasztani a bajszot!
Teljes happy end, ami ennyi viszontagság után (talán kissé túl sok is) kijár, de csendben megjegyzem, hogy ilyen nagy számú állat után javasolt az ivartalanítás Kiváló Állatorvosnál. Ki tudja, talán kaphatnának csoportos kedvezményt.

floretit97>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Huh! Ez valami fantasztikus volt. Pongó egy nagyon aranyos és átlagon felüli okos kutya. Ez egy kicait nem tetszett venne, hogy Kisasszonyt egy buta kutyának formázták meg. Perdita az egy normális kutya tulajdonságokkal felruházott kutya. Nem is okos és nem is buta. Számomra Perdita volt a kedvenc kutya.
Egy nagyon izgalmas, kalandokkal – egy nagy kalanddal – megírt könyv. Nemcsak gyereknek, de felnőtteknek is egy kis könnyed olvasmány.

Veronika_Szakács>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Zsüzsü kedvencei voltak a dalmaták mindig is, több plüsst vett is nekem. Bár különösebben sosem rajongtam a pöttyös/foltos fekete-fehér kutyusokért (németjuhász és golden retriver fan vagyok, na), de Zsü minden ajándékát szeretettel őrzöm.
Hogy kicsit ellentmondjak magamnak, a 101 kiskutya rajzfilmet mindig is imádtam. Meglátva a polcon újra kézbe vettem ezt a könyvet, hogy megnézhessem, miben más az írott verzió, mint a rajzfilm/ a film. Sokban. De mindhárom zseniális a maga nemében.
A kutyák pedig tündériek.
Cruella a rajzfilmben sokkal borzalmasabb mint itt, zseniális a mimika, amit rajzoltak neki. A könyv illusztrációiban sem szép, de annyira nem is kellemetlen.

akislola>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Meglepően szerettem! Klasszikus karácsonyi történet, gyorsan elolvastam, gyerekként is, felnőttként is lekötött. Habár Disney rajongó vagyok, de a film fényévekre se adja vissza a könyvet.

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Ez a könyv a világ legaranyosabb meséje, és ebben száz százalékig biztos vagyok. Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis még a film megnézése előtt sikerült elolvasnom, és nagyon megdöbbentem, hogy mennyi mindent kihagytak belőle!
Talán amiért ez lett az egyik legnagyobb kedvencem, az az, hogy annak ellenére, hogy alapvetően gyereknek szól, rengeteg vicces utalás van benne a „felnőttek világára”.
Igazi karácsonyi történet, mindenkinek boldog befejezéssel, aranyos, segítőkész, elszánt, kitartó és bátor karakterekkel. Nagyon szívesen olvastam el immár másodszorra is.

Alcyone P>!
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

A könyv merőben más, mint ami filmet és mesét készítettek belőle. Ez sokkal szebb, teljesebb, habár a mesét is szeretem belőle.

Lahara IP>!

– Semmitől sem berzenkedem annyira, mint attól hogy csak úgy macskának hívjanak! – tiltakozott a macska.

Kapcsolódó szócikkek: macska
floretit97>!

– Ez szép munka volt, Ezredes – mondta Willow hadnagy.
– Ezennel előléptem kapitánnyá – mondta a juhászkutya. Majd szerényen elköhintette magát. – Jut eszembe! – tette hozzá. – Most neveztem ki magam dandártábornoknak.

loci93 IP>!

– Jé, ez Szörny Ella – kiáltott fel Dearly úr felesége. – Együtt jártunk iskolába. Kicsapták, mert tintát ivott.

12. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

loci93 IP>!

A legtöbb emberhez hasonlóan ők is azt hitték, hogy ők tartják a kutyákat; nem fogták föl, hogy a kutyák tartják az embereket

7. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

Anna_Casea>!

Így aztán Dearly úrnak abban a szerencsében lett része, hogy száz bájos dalmata tulajdonosa lett. Elhatározta, hogy megvesz egy jó nagy falusi házat. Ezt hál' istennek megengedhette magának, mert a kormány megint eladósodott, ebből neki viszont ismét haszna származott. Ez alkalommal járadékkal jutalmazták szolgálatait. Dearly úr ezért úgy határozott, hogy abbahagyja a munkát, bár természetesen mindig szívesen segít a kormánynak, amely nem valami jól tudott számolni.

193. oldal, 18. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)

loci93 IP>!

A legfurább kölyöknek pedig szerencsepatkó alakú folt nőtt a hátán, ezért őt Mázlinak keresztelték el. Nagyon mozgékony volt, és már az elején látszott, hogy ő lesz a vezéregyéniség a testvérei között.

38. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

Cholito>!

Hogyan bízhatok meg valamiben, ami függ valamitől?

loci93 IP>!

– Perdita lesz a neve – jelentette ki Dearly úr felesége. – Ezt a nevet – magyarázta a két néninek – egy Shakespeare-hős nyomán kapja, aki szintén el volt veszve. És latinul az elveszettet perditusnak mondják.

31. oldal (Partvonal Könyvkiadó 2014)

Anna_Casea>!

– Ha Angliának lenne fél tucat olyan kutyája, mint te – szólt minden harag nélkül a terrierhez –, nem lenne szükségünk hadseregre. Na gyerünk haza, te fékezhetetlen rakéta, vár a vacsora.

170. oldal, 16. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)

Anna_Casea>!

– Ezen az estén ne legyetek odakinn, kedveskéim – szólt rájuk Dearlyné. – Menjetek haza a gazdáitokhoz.
A gazdáitok kifejezést használta, ahelyett, hogy azt mondta volna: a kedvenceitekhez. Ezt a hibát az emberek igen gyakran elkövetik.

181. oldal, 17. fejezet - Száz megy egy kiskutya (Ciceró, 1995)

Száz meg egy kiskutya sorozat · Összehasonlítás