Földönfutók 6 csillagozás

Dobos László: Földönfutók Dobos László: Földönfutók Dobos László: Földönfutók Dobos László: Földönfutók Dobos László: Földönfutók Dobos László: Földönfutók

“Leszálltak a gépek. Már a fényszórók sem világítanak. Nemsokára jönnek értem. A fegyvert kibiztosítottam, nem akarok számot adni többé senkinek, ha kinyílik az ajtó, és meghallom a léptek koppanását, nem élek tovább.”
Ezekkel a mondatokkal fejeződik be Dobos László Földönfutók című regénye, amely a csehszlovákiai magyar irodalom felszabadulás utáni prózájának jelentős alkotásai közé tartozik. Fábry Zoltán – a műről szólva – Dobos fegyelmezett lényegmondását és témafelvető bátorságát dicsérte. A könyv lapjain a közelmúlt eseményei, egy nagy létszámú kisebbség, a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatása elevenednek meg. A Földönfutókban két férfi – egy szlovák és egy magyar – emlékeiben idéződnek föl a negyvenes évek izzó kérdései. Egy nagy lobogású szerelem és az azt követő csalódás tanúi lehetünk az egyik oldalon, míg a másikon – a magyar diák emlékében – egy nehéz korszak, a háború utáni évek eseményei tárulnak föl előttünk.

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Híres könyvek

>!
Népszava, Budapest, 1989
284 oldal · ISBN: 9633228611
>!
Madách, Bratislava, 1970
282 oldal
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1968
328 oldal

1 további kiadás


Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill
Dobos László: Földönfutók

Elég nagy hatással volt rám ez a könyv, miután az első ötven oldal után beleolvastam a közepébe, és tudomásul vettem, hogy ez bizony végig ilyen lesz. Ilyen hömpölygő, nagy (természeti) képekben gondolkodó lassú de veszedelmes próza és folyó. Kevés olyan regényt olvastam, amiből így sütött a félelem és a fenygetés. Néha abba kellett hagynom, hogy felkészüljek rá, hogy pár lap múlva jön a mumus. Bármi is legyen az. Vagy nem jön. Ezt nem lehet sose tudni, ez benne a legszarabb. Konkrétan az a kép, amikor mennek át libasorban a folyón, az annyira bennem maradt, vagyis én a szövegben, annyira láttam magam előtt, hogy később utánanéztem, nem filmen láttam-e! (Nem.) Az biztos, hogy ezt a könyvet nem lehet a buszon állva olvasni apró darabokban, sem az üzemi konyhában kajálás közben, ahol vannak még öten és zavarnak. Pedig én aztán tényleg bárhol tudok olvasni, még körhintán is, de ehhez vissza kellett vennem a tempóból és felvenni az ütemét, lassan olvasni és gyanakodva.

>!
Gabriella_Balkó
Dobos László: Földönfutók

Kilencedikben kötelező/ajánlott olvasmány volt, el is kezdtem, aztán valószínűleg a tanulnivaló mennyisége miatt törölték a listáról, és én azonnyomban félre is tettem, nagyon nem tetszett akkor.
Vannak könyvek, amihez fel kell nőni, szerintem ez is közéjük tartozik. 10 évvel idősebb fejjel jobb volt olvasni.
Az első olvasmányom ebből a korszakból, a 2. világháború utáni kitelepítések, lakosságcserék vannak soron. Történelmünk egy darabja.
Sajnos a végét nem nagyon értettem, hogy most akkor a repülős és a narrátor egy személlyé vált, és fejezte be a történetet?

>!
Népszava, Budapest, 1989
284 oldal · ISBN: 9633228611

Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

Meleg ősz van, lábunk alá rozsdazöld gyepszőnyeg borul. Még érezni a füvek akaratát.

197. oldal

1 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

Régi szokás szerint, ha azt akarták, hogy tartós legyen a ház, élőt falaztak a kövek közé.

7. fejezet

>!
Gregöria_Hill

– Mindenkinek kell a pénz – mondja szomorkásan a harmadik. Ez civilben futballista. A háború előtt Magyarország második csapatának reménye volt. Nagy kerülővel Nyugatra készült, és itt rekedt a kisvárosban. Kereskedik, és vasárnaponként futballozik.

5. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Dunajszky Géza: Kínterhes évek
László Péter: Fehérlaposok
Vadkerty Katalin: A kitelepítéstől a reszlovakizációig
Vadkerty Katalin: A belső telepítések és a lakosságcsere
Jezsó Ákos: Megyek túlra
Kolozsvári Grandpierre Emil: Egy házasság előtörténete
Bauer Barbara: Még látlak odafenn
Görgey Gábor: Vadászszőnyeg
Závada Pál: Milota
Ïsa Schneider: Hordalék