Magyar-franczia ​szakácskönyv 5 csillagozás

Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv

„Nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban”

Az 1881-ben megjelent, illusztrált szakácskönyv reprint kiadása.

Eredeti megjelenés éve: 1881

>!
Kossuth, Budapest, 1984
974 oldal · ISBN: 9630229951
>!
keménytáblás · ISBN: 9789639485556

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv

Áhh, nem lehet egy szakácskönyvvel betelni…elolvasni meg pláne. Oly nagy gazdagság leledzik Dobos C. által föladott reczept-gyűjteményben, hogy nincsenek rá szavak, de lássuk csak:
„Az őzhátat megsütjük. a hús hulladékát szalonnával gyökerekkel kasztrolba tesszük, braiseel pároljuk, egy pohár borral föleresztjük, egy óráig főzzük, megszűrjük, zsírját leszedjük, a levét még káprival, borssal és savanyó tejföllel főzzük. Tálaláskor az őzhátat a nyársról levesszük, fölszeldeljük, hosszú tálon ismét összerakjuk, levéből keveset aláöntünk, a többit külön csészében föladjuk.”
Szóval kifejezhetetlenül jó, de Dobos C. világa inkább az ő főméltóságoké czukorral és czitrommal, nem az enyém…

>!
_Andrea_
Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv

Nem tudom pontosan, hogy olvasunk ki egy szakácskönyvet – ezt a könyvet elkezdtem lapozgatni, aztán elkerekedett a szemem, aztán sírtam, aztán kitaláltam, hogy az új életcélom mesterszakácsnak lenni, – vagy feleségül menni egyhez, hogy legalább jókat egyek, ha már nem értek hozzá.
A kedélyemet leginkább a 32-tojássárgával bekeverendő mártások, a húsleves, -amibe ha épp van kéznél, beleölünk két jércét, meg egy fürjet is, – és a csodálatosan összetett süteményköltemények borították meg és a grafikáik! A régi szakácskönyvekben általában iszonyatosan ordenárék a képek, főleg a fotózás kiforratlan időszakaiból valóknál, de hát nyilván ezt a könyvet nem hasonlíthatom a szocreál háziasszonytankönyvekhez, amikben volt egy kis -lakasd jól az urad takarékosan-életérzés a favágódeszkára rendezett tojáskrémes-sonkás szendvicsek és egyszerű tortácskák, menzástányérban fotózott levesek alulexponált, maszatos hatású képei között.(Pl. a rég vágyott Larousse gastronomique is elérhető potom pénzért ugyanilyen kiadásban angolul, de épp a képek miatt bizonytalanít el.) Viszont e mellett a gyűjtemény mellett valahogy a modern, szép szakácskönyvek is polgári színvonalat ütnek meg. Vagy csak az én környezetem polgári. És visszaértem oda, ahonnan indultam – nem mostanában fogok ebből gyűjteményből főzni. (Vagy esetleg marczafánkot.) De valaki főzzön nekem belőle, légyszi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Halász Zoltán: 350 világhírű recept
R. Szepessy Ilona: Francia konyha
Laurence Leuilly – Márton Gyöngyvér: Francia finomságok dióhéjban
Balázs Éva (szerk.): A francia konyha remekei – Gyorsan elkészíthető fogások
Francia konyha
Lusztig Tamás – Csigó László: Francia konyha
Makarész Miklós (szerk.): Francia szakácskönyv
Franck Cerutti – Didier Elena – Patrick Ogheard – Jean-François Piège – Benoît Witz: Alain Ducasse konyhaművészete
Nina George: Levendulaszoba
Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban