The ​Price of Valour (The Shadow Campaigns 3.) 1 csillagozás

Django Wexler: The Price of Valour Django Wexler: The Price of Valour

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In ​the wake of the King’s death, war has come to Vordan.
The Deputies-General has precarious control of the city, but it is led by a zealot who sees traitors in every shadow. Executions have become a grim public spectacle. The new queen, Raesinia Orboan, finds herself nearly powerless as the government tightens its grip and assassins threaten her life. But she did not help free the country from one sort of tyranny to see it fall into another. Placing her trust with the steadfast soldier Marcus D’Ivoire, she sets out to turn the tide of history.
As the hidden hand of the Sworn Church brings all the powers of the continent to war against Vordan, the enigmatic and brilliant general Janus bet Vhalnich offers a path to victory. Winter Ihernglass, newly promoted to command a regiment, has reunited with her lover and her friends, only to face the prospect of leading them into bloody battle.
And the enemy is not just armed with muskets and cannon. Dark priests of an… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Roc, 2015
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780451418081
>!
Del Rey, 2015
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780091950569

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro
Django Wexler: The Price of Valour

Olvastam/olvasok néhány flintlock fantasy sorozatot, de Django Wexler könyvei ezen belül is egy külön kategóriát képviselnek. Zseniális átéléssel mutatja be a muskétás világ csatáit egy olyan korban, amikor az erő és az ügyesség talán a legkisebb szerepet játszotta a katonák életében. Itt a puska tényleg a „nagy egyenlősítő”, hiszen egy kincstári fegyverrel és egy nagy adag bátorsággal bárki hadba vonulhat. És ha ehhez egy nagy adag szerencse is járul, még túl is élheti.

A sorozat harmadik részében egyenlő arányban találhatunk az első részre jellemző, véres csatákat, és a második kötetben eluralkodó politikai cselszövéseket. A forradalom után Vordan országát a környező országok „reakciós” hatalmai fenyegetik, így nagy szükség van egy zseniális tábornokra, aki ellentámadásba viszi a megmaradt hadsereget. (Igen, az alapvetés sokban hasonlít a Lőpormágusok történetére, hiszen mindkettő a francia forradalomból merít ihletet. De a két sorozat stílusa teljesen más.) A hadjáratot az első önkéntes női zászlóalj nézőpontjából követhetjük végig, akiknek a megalakulása az előző kötet egyik érdekes fordulata volt. Kiemelt hangsúlyt kap a történetben a tisztek felelőssége: ne felejtsük el, hogy egy olyan világban vagyunk, amely még nem ismeri a „senkit nem hagyunk hátra” elvét, és ahol alapvető taktikának számít belegyalogolni az ellenséges tűzbe. A háborúba vonuló női katonák életét szintén hitelesen mutatja be, az idealizmust és a szentimentalizmust egyaránt mellőzve. Jól dolgozza ki az ellentétet azok között, akik megértik a katonai szolgálat értelmét, és akik csak arra használják ki a helyzetet, hogy elszökhessenek az otthoni kötelességeik elől.
A fővárosban eközben egy konzervatív főtiszt és a finoman szólva is modern királynő kettőse akciózik, kettejük között pedig egy nagyon jól eltalált (nem, nem romantikus) dinamika épül fel. Itt kell megemlítenem, hogy bár egy kicsit nehéz szülés volt, mostanra gyönyörűen kialakult a Django Wexler-féle mágiarendszer értelme is. Ebben a világban ugyanis minden egyes varázsló más és más: sosem tudhatod, mivel kerülsz szembe legközelebb, mert mindegyik „démon” különböző képességekkel ruházza fel a hordozóját. Így a Fekete Papság mágus-kémei így lettek legérdekesebb ellenfelek az egész sorozatban.

A regény nem az a tipikusan pörgős-fordulatos fantasy, amely folyamatos akciózással próbálja lekötni az olvasót. Inkább a módszeresen építkező fajta, viszont nagyon jó karakterekben, a hőseit átlagemberekből formálja meg, és egyszerűen zseniális a „napóleoni háborús” hangulat felépítésében.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Noro

Rich men make bad soldiers. They’ve got too much to lose.

Chapter 16

>!
Noro

In her ranker days, she’d thought of the senior officers in the same way the Khandarai thought about their gods, as inexplicable, capricious beings whose notice was to be avoided if at all possible.

Chapter 26

>!
Noro

“Do the Royals really have a storied history?”
“Three hundred years’ worth, apparently. Lieutenant Novus wrote about it in some detail. It seems that one of his ancestors was killed leading it to a glorious defeat during the reign of Farus the Fifth.”

Chapter 3

>!
Noro

Men who would swear to being rational and forward-thinking, and therefore dismissive of the supernatural, would also accept almost any claim as to the effectiveness of hidden wisdom or secret knowledge as long as it came from a sufficiently foreign source.

Chapter 6

>!
Noro

Best way to get on someone’s good side is to make it ‘me and you against the idiots.’

Chapter 7

>!
Noro

“Truth be told, most of the girls went to their marriages willingly enough. Sharing a man’s bed isn’t so bad if you get food and a roof out of the bargain. Only another kind of whoring, if you look at it that way.“

Chapter 11

>!
Noro

“It’s so strange to think of the king as . . . well, as a man. With a family. As opposed to just a beard with a crown that gets stamped on coins.”

Chapter 15

>!
Noro

“So it’s true that there’s a women’s battalion?” Give-Em-Hell said. He sounded more curious than angry.
“Yes,” Abby said.
“And they’ll fight?”
“They certainly have so far.”
“Hell.” The cavalryman broke into a gap-toothed smile. “I always said infantry was such an easy job that girls could do it.”

Chapter 16

>!
Noro

“History is a strange beast, Colonel. Goekhol is remembered as a warmonger, because he wrote about how to fight wars efficiently and with as little suffering as possible. Voulenne wrote The Rights of Man, in which he says that men are born with a right to happiness and self-determination, and is remembered as a peacemaker even though his words have caused God knows how much death and destruction.”

Chapter 19

>!
Noro

That was the secret that the officers conspired to keep the rankers; you gave orders, because it was your job to give orders, but it didn’t actually mean you knew any better.

Chapter 26


A sorozat következő kötete

The Shadow Campaigns sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Game of Thrones
Glen Cook: The Books of the South
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged
Joe Abercrombie: Half a War
Glen Cook: With Mercy Toward None
Peter Higgins: Truth and Fear
Miles Cameron: A Plague of Swords
Daniel Polansky: Those Below
Joe Abercrombie: The Heroes
R. Scott Bakker: The Thousandfold Thought